Anti-mondkapjeskabinet krabbelt terug: ook huishoudelijke hulp mag beroep doen op coronabescherming

Het kabinet laat hun weerstand tegen mondkapjes toch maar gedeeltelijk varen. Huishoudelijke hulp mag een beroep doen op de officiële Nederlandse voorraad. Er is wel één strenge voorwaarde: dat mag alléén als ze gaan werken bij iemand met het coronavirus.

Al maanden roept het kabinet dat mondkapjes een “schijnmaatregel” zijn. Terwijl allerlei buurlanden die gezichtsmaskers nu verplicht maken, is Nederland nog laconiek: het zou niet echt helpen, en de voorraad mondkapjes moet gebruikt worden voor de zorg waar ze écht wat kunnen bijdragen.

Maar nu komt er na maandenlange kritiek toch een ommezwaai in dat beleid. Voorzichtig, maar toch. De groep die mondkapjes mag dragen wordt uitgebreid met werknemers in de huishoudelijke hulp. Tenminste, als ze gaan werken bij iemand bij wie besmetting met het coronavirus is vastgesteld of daarvan verdacht wordt. Die groep mensen kan nu aanspraak maken op mondkapjes en andere beschermende attributen:

“Personeel dat huishoudelijke hulp, begeleiding, dagbesteding of maaltijdondersteuning verzorgt bij mensen thuis, komt voortaan in bepaalde gevallen in aanmerking voor persoonlijke beschermingsmiddelen. Dat heeft minister Martin van Rijn (Medische Zorg) besloten.

Als iemand met Covid-19 of een verdenking daarop direct dergelijke zorg nodig heeft en deze zorg dus niet kan worden uitgesteld, komt de zorgmedewerker in aanmerking voor mondmaskers, isolatiejassen/schorten, oogbescherming/brillen en handschoenen.”

Zou het? Zou het kabinet, dat zo krampachtig heeft geroepen dat mondkapjes geen echte bescherming bieden, dan eindelijk tóch gaan vinden dat het wel zo is? Welja: de wonderen zijn de wereld kennelijk nog niet uit!


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

18 reacties

 1. Peetjoh

  Uit een onderzoek uit 2008 in opdracht van de regering gedaan door het rivm is gebleken dat de simpele versie stofkapjes gewoon werkzaam is tegen elk virus. Dat dezelfde regering nou liegt is niks vreemd ze willen tenslotte niet voor l. l staan omdat ze dat vergeten zijn. Ik denk dat ze geen herinnering aan dat onderzoek hebben.

  1. Brenda Welsh

   Die stofkapjes van de Gamma of Karwei enz. zijn alleen goed voor schaven en schuren.
   Goed voor een zagerij maar niet bij de IC afdeling van een ziekenhuis…

   1. Seneca

    @brenda
    wie heeft het over de IC? het gaat om de basis bescherming bij intermenselijk verkeer. dat u niet kunt of wilt lezen wat er staat, is uw probleem. stemmingmakerij van u en uw soort wordt niet langer getolereerd.

  2. Brenda Welsh

   Is dat jaartal wel juist?

 2. inert

  De Nederlandse Coronaperikelen en het wanbeleid hieromtrent, zal volgend jaar hopelijk door het electoraat afgestraft worden!

  1. AnnetKlaver

   Komt wel goed, peilingen zien er goed uit voor de rechtse partijen.

   1. Blitzkrieg

    AnnetKlaver : Nou inderdaad, hoe meer ze gaan peilen hoe beter het signaal aan de rechtse partijen.

    Wat mij betreft peilen ze elke dag en laten de cijfertjes nauwgezet op het NOS journaal zien, gepresenteerd als een soort corona crisis. Jonge jonge, de wanhoop is werkelijk fenomenaal.

    1. Bertus bumperding

     @Blitzkrieg
     Hij kan er niks aan doen .
     Het p*dofieletje leeft in zijn eigen waarheid of wanhoop ( het is maar hoe je het wil noemen) en de stront loopt hem al langs zijn beentjes omdat hij weet dat er volgend jaar veel veranderingen zullen komen die zijn luie leventje zullen gaan beperken en op zijn kop gaan zetten .

    2. Brenda Welsh

     Die rechtse partijen laten het kabinet Rutte de kastanjes uit het vuur halen. Daar willen ze zich niet aan branden. Testen, testen, testen is er geroepen.
     Hoe solide waren de mondkapjes, naar nu blijkt van ondeugdelijke kwaliteit.
     Wilders staat altijd te schreeuwen en Thierry blijft grijnzen en houdt zich koest over zijn contact. Welke Chinees?

 3. Bullshit16

  Onze landverraders regering lopen van af dag een al achter de feiten aan als het kwaad geschiedt is dan komen onze landverraders kabinet en actie wat een beunhazen
  Stem fvd of PVV uit de eu

  1. Brenda Welsh

   Nee @Shitty, er wordt geen PVV of FvD gestemd. No way.

   1. Rosasolis

    Brenda Welsh. * * * * * !

    1. weer woord

     ***** op je ****** dat je er niet van kan******* jij ****** met je *******

     En *******!!?

 4. NoDoubt

  Slechts 1% van de overleden coronas is onder de 70jaar. Het aantal corona doden is iets meer dan de helft van de griep in 2017/2018. De hulp loopt al vanaf het begin zonder mondkapjes. Die 1,5 meter is een farce want mensen komen in supermarkten, visites en thuis minder dan 1,5. Deze economische malaise gaat de geschiedenis in als de grootste blunder van de eeuw. Kosten verhaald op de burger, vele biljoenen (10 tot de macht 12). Aantal corona doden wereldwijd 250.000. Aantal griep doden 2 jaar geleden 660.000. Er moet een internationaal tribunaal komen voor deze leiders.

  1. Antihedo

   Het probleem is niet alleen het aantal doden maar ook de belasting van de zorg. Als de zorg het niet meer aan kan, zullen ook meer jongeren sterven. De conclusie dat die 1,5 meter een farce is, is erg kort door de bocht. Mensen moeten nu eenmaal naar de supermarkt en door zoveel mogelijk afstand te houden blijft het beheersbaar. Gaan we meer plekken voor publiek toegankelijk maken, zal het aantal besmettingen weer toenemen en kan de toestand onbeheersbaar voor de zorg worden. Er moeten keuzes gemaakt worden en de keuze is de supermarkten open te houden en minder urgente winkels te sluiten. De zaken worden heel zwart-wit gezien maar het vakgebied van de operationele analyse speelt bij de besluitvorming een grote rol.

 5. 56RdK

  Het kabinet verhult bewust hun falen door het structurele faalbeleid van het RIVM te volgen. Want door toe te geven dat mondkapjes wel effectief zijn wordt o o k het hierin het falen blootgelegd.

  Mondkapjes houden verspreiding tegen en zijn een preventief vereiste! Zoals in al de ons omringende landen is vastgesteld!

 6. Rosasolis

  Het bericht van M. van Rijn werd eerder vandaag uitgezonden. Inderdaad mogen hulp
  en zorg verleners vanaf volgende week weer gaan werken. En zij kunnen mondkapjes, beschermende artikelen en kleding aanvragen. Hopelijk is er voldoende subsidie voor al die noodzakelijk artikelen. Het aanschaf moet niet helemaal komen uit de geringe verdiensten van deze groep, die vaak zzp’ers zijn. Langzaam, maar zeker gaan de deuren
  open voor vele beroepen.

 7. Ploppert

  “Een schoonmaker tijdens de coronacrisis. Bron: Shutterstock.”…..Lijkt me meer op een jongleur.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.