Au! Noors onderzoek wijst uit: de lockdown was een onnodige maatregel om het coronavirus uit te roeien

Nogal genant nieuws uit Noorwegen vandaag. Want als het klopt wat de baas van de landelijke gezondheidsorganisatie zegt, dan hebben heel wat landen – waaronder Nederland – voor niets de economie in het ravijn geduwd. De boodschap? Onderzoek lijkt voorzichtig te concluderen dat lockdowns geen zin hebben gehad tegen het coronavirus.

Uit Noors onderzoek blijkt dat lockdowns een veel kleiner effect hebben op het indammen van het coronavirus dan tot dusverre gedacht is. Dat is de conclusie die Camilla Stoltenberg, de directrice van de Noorse overheidsorganisatie die over gezondheid gaat, nu voorzichtig deelt:

“This raises an awkward question: was lockdown necessary? What did it achieve that could not have been achieved by voluntary social distancing? Camilla Stoltenberg, director of Norway’s public health agency, has given an interview where she is candid about the implications of this discovery. ‘Our assessment now, and I find that there is a broad consensus in relation to the reopening, was that one could probably achieve the same effect – and avoid part of the unfortunate repercussions – by not closing. But, instead, staying open with precautions to stop the spread.’ This is important to admit, she says, because if the infection levels rise again – or a second wave hits in the winter – you need to be brutally honest about whether lockdown proved effective.”

In Noorwegen, zo stelt ze, was corona al op z’n retour toen de lockdown werd ingesteld. In plaats van allerlei winkels en publieke plaatsen te sluiten, had ook gekozen kunnen worden voor meer ‘social distancing’ en mondkapjes. Het zou hetzelfde remmende effect hebben gehad op de verspreiding van het coronavirus. Maar lang niet zo desastreus voor de economie.

Of dit alles ook voor Nederland geldt, is de hamvraag. De conclusies lijken universeel toepasbaar, al is er één variabele die nog moet worden vastgesteld: was het coronavirus ook al langzaam aan het afnemen toen de lockdown in Nederland werd ingesteld?


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

29 reacties

 1. Bullshit16

  Hadden ze maar naar fvd moeten luisteren Nederland voor 2 a3 weken dicht waren we er al lang af geweest nu gaan ze alles ontkennen wat er ook gezegt word wand als ze het gaan bekennen dan leiden ze gezichtsverlies dus toegeven doen ze nooit stelletje landverraders

  1. Start

   “Hadden ze maar naar FVD moeten luisteren…”

   Dat gaat natuurlijk niet gebeuren en dat is ook niet gebeurt. Moties en ideeën van FVD worden op voorhand getorpedeerd.

  2. Robert75

   Hele vreemde constatering. Dit onderzoek wijst uit dat een lockdown niet zou helpen. Of dat waar is laat ik buiten beschouwing. En dan kom jij aan dat ze naar het Forum hadden moeten luisteren. Maar een lockdown had niet geholpen dus ook niet die drie weken. Want dat is namelijk niet de conclusie van dit onderzoek

   1. Bullshit16

    Nee maar ze hadden de grenzen kunnen sluiten en het vliegverkeer uit die besmettelijke gebieden kunnen weren dat hebben ze niet gedaan pas 4 weken later
    Dus ja dan weet je wat er gebeurd
    Maar goed van af dag een hebben ze er een zooitje van gemaakt en nu nog rutte toont geen beleid die loopt blindelings áchter het rivm aan die gesponsord word door bil gats

    1. M. Brandenburg

     Zelfs tijdens de lockdown die volgens de critici toen al veel te laat kwam, bleven de grenzen open en luchthaven open en werd er niet eens getest op wat er binnenkwam.

     1. Antihedo

      Wat Stierenstront misschien bedoelt is dat we de wintersport hadden moeten verbieden. Veel wintersporters hebben de corona uit het buitenland opgehaald en met de carnaval is het leuk verder verspreid.

   2. Blitzkrieg

    Robert75 : Forum wilde geen lockdown vanwege besmettingsgevaar maar vanwege het feit dat dit kabinet zich niet had voorbereid!

    1. M. Brandenburg

     FvD wilden weken eerder een lockdown om verspreiding te voorkomen, de overheid kwam vervolgens weken later met een “intelligente” lockdown nadat het virus zich al volledig had verspreid.

  3. Michel Bloemkist

   Waren we allang vanaf geweest”

   HAHAHAHAHAHAHAHAHAhahahahaha!!!

 2. Rammstein

  De Israelische onderzoeker/statisticus Ben Israel heeft uiteindelijk gelijk gekregen: het corona virus verliest na ongeveer 70 dagen/10 weken zijn kracht, ongeacht welke maatregelen ondertussen genomen worden.

  De hele lockdown is overbodig geweest en heeft onnoemelijke schade en leed veroorzaakt. Maar ik besef dat dat Rutte of het RIVM niet kwalijk te nemen is: de paniek en onwetendheid overheersten.

  1. Blitzkrieg

   Rammstein :
   Quote : “Maar ik besef dat dat Rutte of het RIVM niet kwalijk te nemen is: de paniek en onwetendheid overheersten.”
   Bij wie? In ieder geval niet bij Rutte of het RIVM. Misschien gaat hij zich nu pas zorgen maken, dan heeft hij nog gelijk ook!

  2. Brenda Welsh

   Die paar doden kun je gemakkelijk als fake beschouwen. Die doden fingeerden overleden te zijn. Al dat gedoe met die mortuaria, tekorten aan IC bedden, beademingsapparatuur, het slaat nergens op!
   .

   1. Basko

    Alfred Brenda Raevensburgh?

  3. 1zeven1

   Zowel Rutte als het RIVM hebben zich als ware dictators opgesteld en doen dit volkomen zonder enige reden nog steeds.

 3. Lugor

  In het Noorse onderzoek staat tevens dat mondkapjes geen enkel effect hebben.
  Bedrijven welke tijdens deze crisis getracht hebben munt te staan uit de verkoop van mondkapjes dient men dan ook te mijden.

  1. Blitzkrieg

   Lugor :
   Quote : “Bedrijven welke tijdens deze crisis getracht hebben munt te staan uit de verkoop van mondkapjes dient men dan ook te mijden.”
   Sluit je het ook even kort met Rutte, je hebt zomaar een dikke boete te pakken.

   1. Lugor

    Ik adviseer u eerst stevig en overvloedig te eten alvorens te reageren.

    1. Start

     Lugor?

     1. Rammstein

      Lugor geniet altijd van de overheerlijke frikandellen en kalfskroketten uit zijn eigen snackbar – die vette bek valt door niets te overtreffen.

    2. Blitzkrieg

     Lugor : Tijdens je hypo zeker op je toetsenbord gevallen, je wauwelt.

  2. M. Brandenburg

   Dus we dienen bedrijven te mijden die beleid van de overheid hebben gevolgd… Wat is dat voor een achterlijke redenering.

 4. J.Rademaker

  Het had een reden, onvoldoende capaciteit in de zorg.
  Toegeven dat de zorg was kapot-bezuinigd en gemanaged ………………

  1. M. Brandenburg

   Wat een drogreden, dan hadden we de economie open moeten houden, en voor 1 a 2 miljard die capaciteit moeten opkrikken. het schijnt dat de kosten nu aan de 100 miljard zijn, geen inkomsten en wel verschrikkelijk veel onnodige kosten. Maar met een links partijkartel dat altijd wegkijkt bij problemen en nooit het probleem bij de wortels aanpakt hoef je ook niets te verwachten. Ahoy in Rotterdam stond klaar om als rampencentrum te fungerenmet maar liefst 1500 bedden op 1 locatie, kwestie van handelen en doorpakken, en net als in de VS de vrije markt betrekken in de oplossingen, daar werden in 2 weken 23.000 extra bedden uit de grond gestampt en alle tekortkomende beademingsapparaten geproduceerd door bedrijven die normaal heel anderezaken prodcueren, maar nood breekt wet. Hier werd gedreigd met boetes indien bedrijven iets anders gingen prodcueren dan wat zij op hun vergunning hadden.

   1. 1zeven1

    1500 bedden waarvan ze bij voorbaat al wisten dat ze neergezet zouden worden, waarna het licht in de zaal uitging en er niemand meer zou komen tot de opruimploeg binnenstapte om ze weer weg te halen. Hadden ze naar de ECHTE specialisten geluisterd (artsen van bijvoorbeeld het Erasmus) dan had dit allemaal niet gebeurd.

 5. M. Brandenburg

  Oh wacht dat is dus waarom er geen verschil is in Zweden en de andere Noord Europese landen, Zweden had geen lockdown en de rest ging pas in lockdown weken nadat het virus zich vrij kon verspreiden, en toen enkel hen besmette die in dezelfde slecht geventileerde afgesloten ruimte zat.

 6. P.Damen

  Ik denk dat dat niet klopt. Als je het aantal doden in Noorwegen bekijkt (236 op een populatie van 5,4 miljoen) en dat vergelijkt met Zweden (4.266 doden op een populatie van 10,2 miljoen, dus 10x (!!!) zoveel doden dan in Noorwegen) én in je achterhoofd houdt dat Noorwegen een strenge lockdown had en Zweden niet, dan lijkt me de conclusie duidelijk….
  En verder is het coronavirus natuurlijk nog helemaal niet uitgeroeid….

  1. 1zeven1

   In Noorwegen zijn ze ook erg creatief geweest met tellen.

 7. RPML

  Ook van de cijfers van Italië wordt nu duidelijk dat er hevig gemanipuleerd is:

  h++ps://www.bloomberg.com/news/articles/2020-05-26/italy-says-96-of-virus-fatalities-suffered-from-other-illnesses?fbclid=IwAR2zmazlmfFiOHC6Loxt6vnHj3c4k0YQv_78X8ZajzP8pntJ9dvUfXgFnfI

  Een land in een volledige lockdown gooien doe je alleen als er totale onbekendheid is met het virus en gezonde mensen er aan overlijden. Begin maart was in China al bekend dat de mortaliteit op 1.4% lag, en hadden we de cruiseboot als ultiem test-experiment acter de rug: corona is een gemene griep, niets meer, niets minder. Ieder land, iedere regering heeft zijn eigen motivatie gehad de boel op slot te gooien, ik beweer dat al vanaf begin maart:

  1. RPML

   Begin maart riep de EU al 750 miljard te willen vrijmaken…de grote geldtransfer van noord naar zuid, wat met de milieukalender niet lukte, moest nu wel gaan lukken.

   De pandemie heerst in de breinen van de bevolking, opgehitst door de pers en ondersteund door politici.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.