Bam! Reclame Code Commissie pakt zowel EU als Donald Duck aan voor betaalde eurofiele propaganda

De Europese Commissie en het weekblad Donald Duck hebben deze week een gevoelige nederlaag geleden bij de Reclame Code Commissie. Laatstgenoemde boog zich over een betaalde pro-EU-special in het Disney-magazine en kwam tot een vernietigend oordeel: “Voor kinderen onvoldoende herkenbaar als reclame.”

Frans Timmermans en zijn Brusselse vrienden hebben deze week een genante buikschuiver gemaakt. De Europese Commissie ging onderuit bij de Reclame Code Commissie, omdat ze de makers van het blad Donald Duck geld hadden gegeven om de Europese Unie de hemel in te prijzen. Daarover werd een klacht ingediend bij de commissie die toeziet op de ethiek van bladenmakers, en kwam tot het oordeel dat er ongeoorloofde reclame was gemaakt in het bij de jeugd geliefde stripblad. Follow the Money zag het vonnis in en schreef:

“Van het verstrekken van enkel en alleen neutrale informatie over EU-beleid is volgens de RCC dan ook geen sprake: ‘In plaats daarvan gaat het in feite om de aanprijzing van het denkbeeld dat de Europese Unie door de samenwerking voordelen biedt voor landen en hun inwoners, zoals vermeld in het voorwoord en uitgewerkt in de vorm van de strip in het blad.

Omdat de Donald Duck Europa-special een vorm van reclame is, had die moeten voldoen aan de regels van de Nederlandse Reclame Code. De RCC concludeerde dat het blad ‘voor kinderen onvoldoende herkenbaar als reclame’ is en daarmee in strijd met artikel 11.1 van de Code.”

Ook kreeg DPG Media, de uitgever van Donald Duck, een tik op de vingers omdat het de EU het narratief had laten aanpassen om het nóg positiever over de vermeende voordelen van de EU te laten berichten.

Alleen het laatste deel van de uitspraak zal een opluchting zijn voor Timmermans en zijn mede hooggeplaatste eurofielen: de RCC is niet in staat boetes op te leggen of op enigerlei wijzen straffen uit te delen voor de poging de Nederlandse jeugd te indoctrineren over de Europese Unie.

De pro-EU-reclame in de Donald Duck heeft afgelopen najaar flink wat stof doen opwaaien, en werd zelfs in de Tweede Kamer gekielhaald. Forum voor Democratie-leider Thierry Baudet meldde dat hij er een “vieze smaak” in zijn mond aan had overgehouden en het “schaamteloos” was.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

18 reacties

 1. lotje

  Hahahaha hahahaha. Die kleine dikke smerige volgevreten tuinkabouter Timmermans moet nog veel vaker op zijn bek gaan.

 2. CLoVis

  Daarom is @lamlul ook zo dol op de EU;

  hij hoopt dat zijn perverse afwijking
  niet alleen goedgekeurd
  maar ook – net als de islam- door de EU bevorderd wordt.

  1. Jack Flash

   De Eurofiele hoogmoed gepaard gaande met volksmisleiding zal voor den val komen, zij het niet door ons, zo niet door toekomstige generaties.

   1. BigBadJohn

    BREAKING NEWS: EU probeert cartoon creatie van antisemiet in te zetten voor eigen gewin.

    1. Koudewijn Pummelhuink

     Ja nog even en de gaskamers komen terug

  2. RvdBe

   Smerige indoctrinatie van de bovenste plank, kan wellicht de Noord Koreaanse leider nog met jaloezie naar kijken.

 3. Bolland

  Zelfs een kinderblad wordt gebruikt om onze kinderen een bepaalde richting in te duwen, als je dan ook nog weet dat Paul Rosenmöller de man is die in feite de touwtjes in handen heeft bij onderwijs weet je ook dat objectief onderwijzen al lang niet meer vanzelfsprekend is.

  Als je op het HBO of MBO zegt FvD of PVV te stemmen krijg je een lading kots ( racist, fascist islamofoob, haatzaaier etc) over je heen van je leraar.

  1. CLoVis

   Dat is toch het het hele idee van links?

   De kinderen laten beínvloeden door types als v.g. Greetje Tuindwerg?

   En dan ruttekop:
   ‘”Ga vooral staken en protesteren als je het ergens niet mee eens bent.”
   De nieuwe linkse generatie, die net als @lamlul zegt:

   “wij hoeven niet te werken,
   met ons protest dragen we al genoeg voor deze maatschappij.”

  2. AS210854

   Bolland, een neef van mij zat op de opleiding marechaussee en antwoorde op de vraag waar stem jij op met PVV. De leraar vroeg gelijk of hij wel de goede opleiding had gekozen, op de PVV stemmen was uit ten boze. Heeft de opleiding goed afgerond en is na een 3 maanden toch maar verder gaan studeren. Van alles beloven en niks nakomen dat is de device bij de marechaussee.

   1. Heinz

    Dat verzonnen verhaaltje is hier al eens gedumpt.

    1. Bullshit16

     Heinz
     Ja tuurlijk joh alles wat links niet aanstaat is verzonnen of is fake news wat links zegt dat moeten we allemaal voor waarheid aannemen
     Kijk alleen maar naar die zogenaamde corona hoeveel leugens links de wereld en dropt

 4. feitelijk

  ach , kinderen worden continu misbruikt zie de stakker greta.

 5. LifeBuddy

  Zulke Propaganda stamt nog uit de jaren 1940-1945, moet jeje niet afvragen hoe Verkankerd nederland in elkaar zit.

 6. Bullshit16

  Die eurohomos doen alles om nog meer de macht naar zich toe te trekken daar mochen zelf kinderen voor gebruikt worden als mij kind werkt krijg ik een boete wand dan is het kinderarbeid maar die slet van greta mag wel de boel opruien die hoeft niet naar school wat denk je van die kinderarbeid die die zooi bijmekaar mag zoeken voor die accu’s daar hoor je ze niet over
  Het grootste tuig zit en Brussel en en den haag

  1. Jack Flash

   “Eurohomo’s”
   Whoehaha!

   1. CLoVis

    betaald door de euroflikkers.

 7. Paardenmiddel

  Jammer, dat al ons belastinggeld naar die simpelen gaat. Wat heeft die timmermans toch toegevoegd aan de eu??
  O ja, geen plastic wattenstaafjes meer…

 8. Heinz

  Het blad is inmiddels een geliefd verzamel object geworden, net als de andere specials van Donald Duck. Vast houden, later brengt het geld op!

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.