FVD: ‘Door coronacrisis neemt druk op Nederland toe. Dendert de Brusselse trein door naar federaal eindstation?’

Never waste a good crisis! Het coronavirus wordt in Brussel aangegrepen om de macht van lidstaten te beperken en de Frans Timmermansen van deze wereld met meer invloed en bevoegdheden te bedelven. Zeer ongewenst, aldus Forum voor Democratie, die de situatie aangrijpt voor Kamervragen aan minister Hoekstra. Hoe bewaakt Nederland haar koopkracht?

In de coronacrisis draait het doorgaans om gezondheid, maar denk niet dat ze in Brussel ook stilzitten in hun lockdown. Daar wordt het enige medicijn geschonken dat ze kennen tegen ieder mogelijk probleem: méér Europa. Oppositiepartij FVD ziet daar weinig heil in, want dat betekent uiteindelijk dat Nederland miljarden mag gaan betalen aan Zuid-Europa.

Daarom stelt de partij een serie Kamervragen, om eens bij minister Wopke Hoekstra te testen hoe sterk de Nederlandse verdedigingslinie tegen deze Brusselse aanval op de soevereiniteit en ons belastinggeld eigenlijk is. De partij stelt:

“De Europese Unie staat op een kruispunt. Dendert de Brusselse trein door naar een federaal eindstation? Of is Nederland in staat om effectief aan de noodrem te trekken? Door de coronacrisis neemt de druk op Nederland toe. Zoals bij iedere crisis is er volgens Brussel maar één oplossing: de macht van de EU moet verder en onomkeerbaar worden uitgebreid. Met eurobonds (gemeenschappelijke Europese schuld) en het beleid van de Europese Centrale Bank zal Nederland garant staan voor het financiële beleid in Zuid-Europa. FVD maakt zich daarom grote zorgen. Volgende generaties zullen worden opgezadeld met een enorme schuldenlast, en Nederland zal haar financiële onafhankelijke definitief kwijt raken. FVD eist van de Nederlandse regering een loepzuiver beeld van de Nederlandse garanties, betalingen en risico’s in de eurozone.”

Eén van de vragen luidt:

“Kunt u een schatting maken van de financiële schade die de ECB zal oplopen als [de Italiaanse, red.] schuld uiteindelijk met 30% afgeboekt moet worden en welk deel van deze schade direct of indirect (via Target2) door Nederland gedragen zal worden?”

We kijken uiteraard reikhalzend uit naar de antwoorden. We’ll keep you posted!


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

15 reacties

 1. AnnetKlaver

  De vraag stellen kost 4000 euro.
  Heeft deze vraag nut en voor wie op dit moment?

  1. weer woord

   Voor een ieder die niet meteen op de rug wil gaan liggen voor Europa misschien?

  2. Bullshit16

   Annetje
   Wie heeft het over 4000 euro huilbaby

   1. AnnetKlaver

    Sorry @Bull, cijfers uit 2018.
    Zal nu wel 4500 eurootjes zijn..

    1. Blitzkrieg

     … blijkende uit?

 2. Bullshit16

  Fvd goed bezig pak die graaiers en Brussel maar aan geen cent meer naar Brussel en al hellemaal geen eurobonds wand dan kunnen die feestvierende landen feest vieren en wij kunnen op een stok kaaien
  Stop dit onzin
  Stem fvd of PVV uit de eu

 3. Bullshit16

  Ps kauwen

 4. lotje

  Ik denk dat landverrader rutte allang heeft getekent. Je hoort ze niet meer uit Italie en Spanje. En dat lawaai wat er nog weg komt is voor de buhne.

 5. Kretoloog

  Het Forum voor Democratie moet zich geen illusies maken.

  Nederland betaalt al miljarden aan Europa. Ruim 8 miljard, om wat preciezer te zijn. Er liggen voorstellen om dat bedrag op te hogen naar 13 (!) miljard, o.a. vanwege de Brexit. Dit voorstel dateert van vòòr de Corona-crisis.

  Met de Eurobonds (al mag die niet zo heten van Minister van Financiën Hoekstra) kan Nederland er nog veel meer miljarden bij gaan leggen. Het gevolg van de eurofiele opstelling van het vorige kabinet, in het bijzonder premier Rutte (VVD), ex-minister van Financiën Dijsselbloem (PvdA) en ex-minister van Buitenlandse zaken Koenders (ook PvdA). Van die naïviteit plukken wij nu de wrange vruchten.

  1. Bullshit16

   Kreet
   Daarom stem fvd dit is nog de enige partij die nog een tegen geluid geeft

   1. Fortiori

    Heeft geen zin. FvD speelt mee in de marge, electoraal. @Bullshirt16 !

 6. Meloen

  Voor de Eurofielen onder ons bestaat Nederland al niet meer. Er zal een prijs betaald worden door Nederlanders, daar hebben de machthebbers geen last van, zij zien enkel de Europese superstaat voor zich en dat mag best wat kosten. Dat dit een doodlopende weg is heeft het verleden al meermaals bewezen, maar ach, laten we het nog maar eens proberen.

 7. Fortiori

  Als antwoord op die FvD vragen zou ik zeggen (krijg het niet vet gedrukt) “piskijkerij”

 8. Paardenmiddel

  Het wordt inderdaad “nexit”tijd. Massaal pvv of fvd stemmen. Beter iets doen dan niets doen en afwachten.
  Wilders en Baudet moeten doorgaan. Het merendeel van de mensen wordt nu wakker en merken dat het ruttekabinet alleen maar stomme beslissingen heeft genomen.

 9. Kristalix

  Diederik de Viezerik Zwamzoon klaagt steen en been,zijn billenmaat Timmerfrans is zijn 1500 miljard kwijt, (hij haf nog niks behalve een natte droom) en nu stemt Nederland tegen budget verhoging. Minder poen te graaien. De viezerik en zijn megalomane dromen? Hij ziet het einde van het EP

  Mooi, rennen Diederik, we wachten op je, met pek en veren

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.