FVD enthousiast over vaarwel voor ‘nieuwe normaal’: “Anderhalve meter is niet menselijk en niet houdbaar!”

Forum voor Democratie heeft enthousiast gereageerd op de suggestie van de drie belangrijkste planbureaus van Nederland om te stoppen met het hanteren van termen als “nieuw normaal” en “anderhalvemetersamenleving.” De anderhalve meter is niet normaal, aldus de oppositiepartij. Wel had die oproep wat eerder mogen komen, vinden ze.

Gisteren kwam er opzienbarend nieuws: planbureaus CPB, PBL en SCP sloegen de handen ineen om alle toekomstscenario’s af te wijzen waarin de anderhalvemetersamenleving en het “nieuwe normaal” min of meer permanent ingesleten raken in de Nederlandse maatschappij. Onwenselijk, aldus het oordeel van de centrale planners, want dit is niet wat Nederlanders willen. Noch wat uitvoerbaar is. De weerstand was zelfs zo groot dat de termen geheel dienden te verdwijnen.

Oppositiepartij Forum voor Democratie is het er roerend mee eens. “Inderdaad,” schrijft de partij op social media. En: “Het zogenaamde “nieuwe normaal” is niet normaal. Natuurlijk moeten we kwetsbare groepen beschermen. Maar de anderhalve meter is niet menselijk en niet houdbaar.”

Eén puntje van kritiek wordt er wel geuit vanuit de partij van Thierry Baudet. FVD wijst erop dat zij zelf al drie weken geleden een soortgelijke oproep deden: “Op 11 mei stelde Theo Hiddema alternatieven voor ‘1,5-metersamenleving’ voor,” zo laat de partij weten met een bijgevoegd filmpje als bewijs: “Bijna drie weken later volgen de planbureaus…”

Vanuit de VVD is nog niet gereageerd op de plannen. Zij zijn te hard aan het jubelen over de nieuwe VVD-burgemeester van Den Haag.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

23 reacties

 1. Piet Klein

  Het is aan de politiek om besluiten te nemen over maatregelen. Het bijzondere is dat instanties zoals het RIVM, CPB, SPB zich nu niet beperken tot hun expertise en buiten hun expertise adviezen gaat geven en dan nog een politieke keuze maken. Zo vond het RIVM dat we groepsimmuniniteit moesten opbouwen vanwege de economie. Maar het RIVM moet uitleggen welke strategie welk consequenties heeft in termen van gedrag, doden, duur lock down etc. Het CPB mag uitrekenen welke consequenties lockdown maatregelen hebben voor de economie. SCP mag uitleggen in welke mate maatregelen acceptatie vinden of in welke mate het draagvlak door de regering wordt gecreëerd voor maatregelen. Het is vervolgens aan de politiek om te beslissen welke maatregelen genomen worden. Dat er sprake is van het ‘nieuwe normaal’ is een bijzondere constatering en dat dit permanent zou worden en dat vervolgens niet wenselijk is. Het zijn waarde oordelen waar deze planbureaus zich niet mee moeten bezig houden. Dan is bovendien een oordeel dat nogal vraagtekens oproept. Het is nogal een geëxtrapoleerde interpretatie van het ‘nieuwe normaal’ waarvan het maar de vraag is of er ook maar iemand in Nederland te vinden is die denkt dat die permanent wordt en dan ook nog eens opgelegd door de overheid. Het is voor iedereen duidelijk dat de maatregelen van toepassing zijn zolang andere maatregelen zoals medicatie en vaccins nog niet beschikbaar zijn. Het zou best kunnen dat gedrag permanent gaat wijzigen, bijvoorbeeld frequenter handen wassen, minder aanraking bij ontmoetingen ook nadat het virus bedwongen is omdat iedereen ook wel beseft dat dit virus niet het bericht brengt ik ben het laatste redelijk dodelijk virus. Dat er een iets aangepast ‘normaal gedrag’ zou kunnen ontstaan het is best mogelijk dat men daartoe op initiatief mee door gaat. We hebben dan nog wel behoefte aan een ‘nieuw normaal’ en dat is dat bureaus als het RIVM, het CPB, SCP zich bij hun leest houden en uitsluitend informatie verschaffen over feiten, het RIVM welke maatregelen welk effect hebben, het CPB wat consequenties zijn voor de economie, het SCP in welke mate maatregelen begrepen worden, dan mag de politiek de besluiten nemen. En wat mij betreft staat voorop dat we solidair zijn met zwakkeren die een redelijk kans lopen om te sterven aan het virus. Solidair zijn en voor hen opkomen met z’n allen.

  1. RPML

   Het RIVM baseerde zich op de voorspellingen van het WHO, er zouden in Nederland 100-200.000 doden vallen als gevolg van corona, allemaal berekend met ‘modellen’. De politiek heeft dat als leidraad gebruikt. Wat weten we nu? Minder doden dan 2 jaar geleden met de griepgolf… en dan willen we nu naar een 1.5 meter maatschappij? Dat is inhumaan, zeer onwenselijk en iedere arts zal bevestigen dat je JUIST weerstand opbouwt door bacteriën van anderen binnen te krijgen. We zijn al te klinisch in het westen, eet een keer aan een kraampje in Afrika of Azië en als westerling ben je drie dagen aan de race…

  2. Racerfirst

   BRrr, weerzinwekkende woorden!
   Nieuwe normaal en 1,5m samenleving???
   Tuurlijk komt er een vaccin, sterker die is er al maar moet nog door de test en schriftelijke molen!
   Als er een middel is, wordt het net zo’n ziekte als alle anderen en gaat alles weer normaal!
   Ps. De virologen zijn al van groepsimmuniteit afgestapt, want we halen nu al niet eens 10%!
   De Hond krijgt gelijl door Erasmus over lucht verspreiding. En Rutte zei dat mondkapjes wel kunnen werken!
   Beetje jammer dat Rivm het hier allemaal niet mee eens was! En het er nu maar niet over heeft!????

 2. Lampje7

  Ongelofelijk hoe FvD keer op keer voor de troepen uitloopt en het altijd bij het rechte einde heeft. Deze partij beschikt over voorspellende gaven, waar een gemiddelde ziener nog een puntje aan kan zuigen. Kan niet wachten tot deze kanjers het roer in dit door en door verdorven land overnemen, ons de weg wijzen uit de diepe, diepe duisternis van dit moment en ons leiden naar eeuwig durende voorspoed en geluk.

  1. leukeditter

   nee de mensen vinden het belangrijker dat ze Baudet een eikel vinden dus ook al weet hij het 9 van de 10 keer beter als bijv. slijmbal Rutte , toch zullen ze hem om die reden niet stemmen ook al gaat alles naar de flikker.

  2. Lugor

   Wacht u altijd op de een ander om uw situatie te verbeteren?

  3. Lex

   Inderdaad FVD is een partij met inzicht.

   Dat mensen met kennis van zaken op ministerposten wilt hebben een ex generaal op de post van defensie en Dokter op de post van gezondheidszorg, Een werknemer directeur of bedrijfsleider die 20 jaar bij de sociale dienst DWI werkt samen met en econoom die bekend is in het bedrijfsleven op de post van finacieen.

   Allemaal mensen met kennis van zaken en dat ontbreekt behoorlijk aan dit kabinet.

   Ik hoop dat FVD samen met de PVV een kabinet gaan vormen.

   Tijd voor een ander geluid en voor een ander beleid.

 3. RvdBe

  Het hersenspoelen van de overheid zal door gaan tot het effect weg ebt, tot die tijd gelegenheid genoeg om de andere crisissituaties weg te drukken of naar hun hand te zetten.
  Corona is niet DE crisis, het is EEN crisis.

 4. Fe

  Wat men graag niet benoemt is dat het een noodmaatregel was. Nu dat we inzicht hebben dat het een onzin maatregel is moeten we er zo snel mogelijk vanaf.

  Leuker kunnen we het niet maken wel makkelijker

 5. Bolland

  Over 2 jaar zullen we ons afvragen hoe dit in Godsnaam mogelijk is geweest

 6. Bullshit16

  Rutte haalt die regel niet weg hij is doodsbang dat er weer protesten komen van de boeren die nu 3 maanden lang geen kracht voer meer mag gebruiken doen ze dat wel dan krijgen ze een boete van 2400 euro dus ja rutte ziet de bui al aankomen als hij deze regel weg haalt hoe lang hij deze leugen nog volhoud wie zal het zeggen
  Stem fvd of PVV uit de eu

 7. Stopperspil

  De drie belangrijkste planbureaus van Nederland keren zich tegen het beleid van Rutte die nog altijd blijft verkondigen dat we in “een nieuw normaal” moeten geloven. Heb diverse dagbladen gezien, maar geen letter over dit opzienbarende nieuws in de “normale” media. Hoort dit wellicht ook bij het nieuwe normaal?

 8. Heras

  Mensen moeten maling hebben aan de regels.
  Als covid 19 al vanaf 1960 aanwezig is, is iedereen een keer in aanraking gekomen met dat virus.

  Dus; gewoon weer normaal leven (zoals zo velen in mijn omgeving) en lekker weer doen waar je zelf voor gekozen hebt.

 9. Cycle25

  ht*ps://www.rtlz.nl/business/ondernemen/artikel/5134341/terras-eigenaar-horeca-onrendabel-anderhalvemetersamenleving

  80%…en wie wil het stokje van hen overnemen ? Bijna niemand, met omzetten nog maar van 25% – 35%…, peperdure pachten…, hiermee is de horeca is “gesnoeid” en wordt onbetaalbaar.

  3/4 van de horeca komt niet meer terug, of de vastgoeduitbaters moeten dramatisch hun pachten gaan verlagen.

 10. marianne71

  ‘We zullen met elkaar moeten zoeken naar het nieuwe normaal in de anderhalve meter samenleving’. Dit waren letterlijk Rutte zijn woorden. Uit het artikel blijkt dat er toekomstscenario’s waren gemaakt waarin de anderhalve meter samenleving permanent wordt in de maatschappij. Bizar!!

  Het draagvlak binnen de bevolking hiervoor ontbreekt, het is niet te handhaven en de economische consequenties zijn gigantisch. Daar komt bij dat het hartstikke onnodig is, gezien het veel lagere sterftepercentage van dit virus dan vooraf verwacht,

  Er is zojuist op CBS en meerdere media gepubliceerd dat het aantal sterfgevallen vorige week wederom lager dan gebruikelijk was voor de tijd van het jaar. Het is gebruikelijk dat er na een piek een daling te zien is. Ik zeg het vaker hier, maar dit gebeurt elk jaar!

 11. Adriaanv

  Stoppen met die 1,5 meter samenleving.
  Maar juist richten op hoe onze weerstand te verhogen.
  Kwetsbare groepen beschermen en daar plan voor bedenken.

 12. Rosasolis

  Alweer is Baudet op zoek naar sensatie. Vanaf het begin van de corona crisis maatregelen heeft Rutte en H. de Jonge aangekondigd dat de 1.5 meter afstand, tijdelijk zou zijn. Dat het noodzakelijk is om verspreiding te voorkomen. Dan we moeten helaas aan deze regel voor enkele weken volhouden. Maar de 1.5 wordt nooit als “normaal” beschouwd! Vandaag een interessante rapport van een aantal wetenschappers in Trouw. De virus wordt verspreid in kleine ruimtes met onvoldoende of slechte ventilatie. Maar ook buiten kunnen kleine druppeltjes van uitgeademd lucht (niet altijd zichtbaar) de virus verspreiden. De scholen in Zuid-Korea gaan alweer
  dicht wegens te veel nieuwe corona gevallen. Niet voor niets geld de regel van
  “beter voorkomen, dan grote spijt achteraf te krijgen”.

  1. Stopperspil

   Drie vooraanstaande adviesbureaus van de regering zeggen nu wat Baudet en Forum voor Democratie al weken zegt. Het enige wat Baudet doet is hier naar verwijzen. Wat is daar mis mee en hoezo zoekt hij dus sensatie. Hij heeft gewoon gelijk.

   1. Rosasolis

    Stopperspil. Om onnodig op weken oude nieuws te reageren, noem ik zoeken
    voor sensatie.

  2. combat le pelicule

   Oh ja joh, waarom worden we doodgegooid, niet met coronavirus maar met reclame over die achterlijke 1.5meter!

   “Vandaag een interessante rapport van een aantal wetenschappers in Trouw. De virus wordt verspreid in kleine ruimtes met onvoldoende of slechte ventilatie. Maar ook buiten kunnen kleine druppeltjes van uitgeademd lucht (niet altijd zichtbaar) de virus verspreiden.”

   Ja de angst wordt er willens en wetens in gehouden, het is absoluut nutteloos om dit soort rapporten te publiceren, er word van alles verspreidt in de lucht maar daar hoor de “wetenschappers” dan weer niet over…natuurlijk…
   Waar luister je naar? ik luister het liefst naar gezond normaal verstand ipv mensen die wetenschappen op de vierkante nanometer..

 13. marianne71

  De scholen in Zuid Korea gaan weer dicht wegens 80 nieuwe ziektegevallen gemeld deze week, het grootste aantal sinds 8 april. Er is geen informatie over of deze besmette mensen ook op de IC liggen.

  Zuid Korea heeft een bevolking van 54,6 miljoen mensen!

 14. ManusR

  Ik wil dat iedereen van het kabinet anderhalve kilometer uit mijn buurt blijft, ik wil niet besmet worden door deze kanslozen van de maatschappij met hun vreemde denk, cq, handelwijze.

 15. plakband

  Als kind leerde ik gepaste afstand te houden.
  Dat werd beleefdheid genoemd.
  Kwam geen corona-virus aan te pas
  Zijn er nog meer mensen die dat kennen ?

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.