Ga maar alvast sparen! Milieu-planbureau: ‘Klimaat- en energie vergroenen kost €3 miljard… PER JAAR!’

Niet alleen de coronacrisis zorgt voor dikke rode cijfers bij menig ondernemer en huishouden, ook de klimaat- en energietransitie die GroenLinks en VVD voor ogen hebben zal flink in de papieren gaan lopen. We mogen met z’n allen daarvoor €3 miljard per jaar gaan neerlappen, zo becijferde het Planbureau voor de Leefomgeving.

Het is te hopen dat u een oude sok vol briefjes met €50 onder uw matras heeft liggen, want als de nieuwste berekeningen van het Planbureau voor de Leefomgeving kloppen dan zal er wel weer een nieuwe milieubelasting aankomen voor alle Nederlanders jong en oud. Reden? Die door groene types zo voorgestane transitie naar een beter klimaat en duurzamere energievoorziening is niet gratis. Sterker nog: bepaald niet. Alleen in de aankomende tien jaar zijn we daar al €3 miljard aan kwijt. Per jaar. Ja, echt:

“De maatregelen die genomen moeten worden om de doelstellingen van het klimaat- en energiebeleid te bereiken, kosten alles bij elkaar gemiddeld zo’n 3 miljard euro per jaar, in de komende tien jaar. Dat blijkt uit nieuwe berekeningen van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL). Al eerder berekende het PBL de kosten van het Klimaatakkoord. Nu heeft het voor het eerst ook de kosten van de daarvoor al geldende afspraken berekend, waaronder die van het Energieakkoord uit 2013.”

Dus als u een potje aan het omkeren bent om de coronacrisis financieel te overleven: kijk nog maar even goed of er daar niet nog een tweede potje staat, om ook de Ruttiaans-Klaveriaanse “doelstellingen van het klimaat- en energiebeleid” zonder economische kleerscheuren door te komen.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

13 reacties

 1. lotje

  We hebben één voordeel en dat is dat VVD en GroenLinks volgend jaar niets meer te vertellen heeft

 2. Pijnstiller

  Het ergste is nog dat het planbureau er zoals gebruikelijk een factor 10 naast zit en die kosten in de praktijk dus fors hoger uit zullen vallen 🤯

  1. Pauline Kummer

   Doemdenker ! Geld genoeg zegt de minister.

   1. Blitzkrieg

    Pauline Kummer : Ja dat hoor je steeds! Kan jij me dan misschien uitleggen waarom we volgend jaar enorme belastingverhogingen krijgen?

   2. Basko

    Alfred Kummer Raevensburgh?

 3. Jack Flash

  In “Klimaatagenda NU in uw achtertuin” van Ongehoord Nederland met Peter Vlemmix in gesprek met Marcel Crok wordt duidelijk dat de groene beweging met een onuitvoerbaar plan bezig is.
  Wel met geld, dat wel natuurlijk.

 4. Augustus

  Elke euro die wij uitgeven aan klimaathysterie, zal onze economie verzwakken ten gunste gaan van China die het klimaat totaal negeert. We kunnen alleen positieve impact maken als onze economie dominant genoeg is, dom beleid zal leiden tot deze catch-22.

  Er is maar één structurele oplossing en dat is inzetten op het ontwikkelen van schone, efficiënte techniek waar ook de grootvervuilers gebruik van kunnen maken.

 5. Pauline Kummer

  Een schijntje vergeleken met de milliarden die nu uit de mouw geschud worden ivm Corona virus. Maar voor het nageslacht zoveel belangrijker.

  1. combat le pelicule

   Het nageslacht dat een grote bek heeft over de oudere generatie omdat ze zelf niets willen bijdragen, sterker nog, de klimaatspijbelaartjes hebben nog nooit een energierekening betaald in hun leven maar wel schreeuwen dat het allemaal moet veranderen…

   Overigens moeten ze die klimaatspijbelaars allemaal beboeten het is immers ongeoorloofd verzuim, als jij je kinderen een dag te vroeg voor de vakantie van school haalt, katjing €400,– boete….

  2. Fe

   het nageslacht wat 4 keer per jaar vakantie viert in een ver oort bedoeld u ?

 6. Fe

  Dat kan je wel vergeten zet er maar rustig een nul achter voor de huidige idioterie aardgasloos door het leven en fossiel vrij over de weg

 7. gedacht

  climategate.nl/2020/07/vooraanstaand-klimaatactivist-maakt-excuses-voor-aanwakkeren-klimaathysterie/

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.