Geert Wilders herdenkt 18 jaar geleden gedode Pim Fortuyn: ‘Schandvlek dat zijn moordenaar inmiddels vrij is!’

PVV-voorman Geert Wilders staat vandaag stil bij de moord op Pim Fortuyn, vandaag precies 18 jaar geleden. Een extra zure herdenking dit jaar, omdat het de eerste keer sinds 2002 is dat zijn moordenaar Volkert van der Graaf weer op onvoorwaardelijk vrije voeten rondloopt.

Rond de klok van zes uur op 6 mei 2002 arriveerde het noodlot in Hilversum: vlak na een radiointerview op 3FM werd Pim Fortuyn doodgeschoten door de geradicaliseerde gek Volkert van der Graaf. De amateuristische schutter kon snel worden ingerekend, maar Fortuyn overleed ter plaatse. De man die de Nederlandse politiek op z’n kop zou zetten, moest dat met de dood bekopen.

Bijna twee decennia later is Geert Wilders – die meer dan eens de politieke erfgenaam van Fortuyn werd genoemd – die fatale dag nog altijd niet vergeten. Vandaag herdenkt hij zijn politieke voorbeeld dan ook met een prachtige zwarte foto van Fortuyn die de afgrond in staart. Daarbij plaatst de oppositieleider de tekst:

“Vandaag herdenken we een groot man.

Pim Fortuyn.”

Maar Wilders houdt het niet alleen bij herdenken. Want de man die een einde maakte aan het leven van Pim Fortuyn is weer een vrij burger. Zijn celstraf is uitgezeten, en de voorwaarden die horen bij zijn voorlopig vrijlating zijn afgelopen: Volkert is weer net zo vrij om te doen en laten wat hij wil als ieder ander. Nou ja, behalve dan Geert Wilders, die – zoals FVD-senator Paul Cliteur schrijft – niet eens meer op de fiets naar z’n werk kan. Wilders:

“Dat zijn moordenaar inmiddels een vrij man is, is een schandvlek in de Nederlandse geschiedenis.”


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

76 reacties

 1. Alfred Bentinck

  Het is een schande dat Wilders de Nederlandse rechtsstaat niet accepteert.

  1. Vraagtekentje

   Jij hebt geen klap van de molen gehad, maar er de hele dag onder gestaan.

  2. Toverkol

   Welke rechtstaat ?
   De “Nederlandse” ?
   Die niet bestaat, of bijna geen bestaansrecht heeft ?

   1. Alfred Bentinck

    Hij is inderdaad de enige niet.

  3. Pijnstiller

   Alfred aka Dopper. De man die bekend staat als degene die de denkbeelden van Jeremy Corbyn en Martijn een warm hart toedraagt

  4. LifeBuddy

   Frettje; Communist

  5. Bolland

   Heeft u geblowd?

 2. Pijnstiller

  Aldus Alfred, aka Dopper, die de NL rechtstaat erkent door op de kleintjes te letten

 3. Kretoloog

  Respect! Voor Pim Fortuijn die 18 jaar geleden zijn leven liet voor de politieke zaak. Voor Geert Wilders die al 16 jaar bedreigd wordt voor de politieke zaak. En voor alle media die hier vandaag WEL aandacht aan besteden.

 4. Meriadoc Brandebok

  Als Volckert van de Graaf een langere straf had uitgezeten, laten we zeggen 15 jaar, was hij nu ook vrij. Na verloop van tijd komen veel moordenaars vrij, met uitzondering van hen die bijvoorbeeld levenslang hebben gekregen.

  De tweet van Wilders is bizar. Op den duur moeten bepaalde moordenaars weer de maatschappij in, want anders puilen de gevangenissen straks uit met tientallen moordenaars die een levenslange gevangenisstraf hebben. Dit geldt voor Volckert van de Graaf, hoe zuur het voor de nabestaanden van Fortuyn ook is. Dit geldt voor tientallen andere moordenaars, hoe zuur het voor de nabestaanden van tientallen andere slachtoffers ook is.

  1. Kretoloog

   Brandebok weet donders goed dat Van der Graaf volgens de huidige strafmaat levenslang voor zijn moord op Fortuijn zou hebben gekregen. Dus zijn gejeremieer over te volle gevangenissen slaat helemaal nergens op. Dat is een fake-argument.

   Maar wat wil je: iemand die zijn nicknamen ontleend aan occulte fantasiefiguren, is zelf ook helemaal fake.

   1. Meriadoc Brandebok

    “…volgens de huidige strafmaat levenslang voor zijn moord op Fortuijn zou hebben gekregen.”

    Artikel 289 van het Wetboek van Strafrecht schrijft: “…Hij die opzettelijk en met voorbedachten rade een ander van het leven berooft, wordt, als schuldig aan moord, gestraft met levenslange gevangenisstraf of tijdelijke van ten hoogste dertig jaren of geldboete van de vijfde categorie.”.

    Het Wetboek van Strafrecht is duidelijk: voor een moord is een levenslange gevangenisstraf óf een tijdelijke gevangenisstraf mogelijk. In de praktijk spreekt de rechtbank dikwijls een tijdelijke gevangenisstraf uit, omdat er bij een levenslange gevangenisstraf weinig zicht is op vrijlating.

    Zie hier bijvoorbeeld: h**ps://www.rtvnoord.nl/nieuws/217507/Acht-jaar-cel-voor-doden-echtgenote-De-Groeve-update. Of hier: h**ps://www.ad.nl/rotterdam/18-jaar-cel-voor-moord-op-bianca-van-es-dochtertje-zal-haar-moeder-nooit-leren-kennen~a728873e/. De zoekresultaten van tijdelijke gevangenisstraffen liggen voor het oprapen.

    Wat je zegt is dus onzin.

    1. fisufisu

     30 jaar vinden vele in dit land veel te kort, levenslang is een lachertje in dit land, deugmenschen die beweren dat straffen niet helpt en daarvoor in de plaats behandeling de beste oplossing vinden, moordenaars als vdG spinnen daar garen bij, hoeven nooit meer te werken, krijgen schadevergoeding op schadevergoeding omdat vdG de Nederlandse staat uitdaagt en op haar nummer zet, met dit soort idioten hebben wij hier te maken, dader word slachtoffer en jij als achterlijke staatsmongool verdedigd dit proces….

   2. Meriadoc Brandebok

    Kretoloog is weer eens met de staart tussen de poten afgedropen.

    Eerst iemand uitmaken voor fake en vervolgens de aftocht blazen.

  2. Vraagtekentje

   Zo vol is de bajes niet, want ze hebben de helft naar huis gestuurd karona eej.

  3. Maurits Dekker

   Volckert ??????

   1. Meriadoc Brandebok

    Tussen een vraagteken en woord komt geen spatie.

    1. Blitzkrieg

     Zelf ben je nog een “een” vergeten tussen het woord “en” en “woord”.

 5. ikweetwatikwil

  Ook ik vind het een schande dat die MOORDENAAR met een grote bek , weer vrij rond loopt. In deze rechtstaat kan hij de rechtstaat uitlachen. En dat doet hij dan ook de smeerlap.

 6. Hendrik_Groen

  Dat eeuwige gezeur weer over die Volkert, laat het toch eens een keertje los.

  1. Hendrik_Groen

   En dat eeuwige gezeur over Fortuin, die man is gewoon een martelaar geworden. Maar wat heeft hij nu eigenlijk voor het land betekent voor zijn overlijden?

   1. Alfred Bentinck

    De man komt de eer toe de politieke verloedering van Nederland te hebben ingezet. De Nederlanders die deze verloedering toejuichen vereren hem.

    1. Sleipnir

     Je behoeft er niet zo de nadruk op te leggen hoor Alfred Bunzing, we weten al jaren wat voor een genoegen je hebt beleefd aan de moord op Pim Fortuyn gepleegd door Volkert van der Graaf in opdracht van de toen besturende elite en het Koningshuis.

     1. Alfred Bentinck

      “de moord op Pim Fortuyn gepleegd door Volkert van der Graaf in opdracht van de toen besturende elite en het Koningshuis.”

      Dit is een onnozele leugen. In elk geval bestaat er geen snipper bewijs of logica voor.

     2. fisufisu

      precies sleipnir, de exacte woorden die hier gebruikt werden waren alfred;

      “Dat klopt, als Sint Pim premier was geworden had Nederland er heel anders voorgestaan.
      Toch goed dat er een God is.

      dagelijksestandaard.nl/2018/04/column-jan-roos-debat-dividendbelasting-was-de-begrafenis-van-het-laatste-beetje-vertrouwen-in-de-politiek/

    2. fisufisu

     achmed alfred vind het heerlijk om de moordenaar van Pim te verdedigen..

   2. Bolland

    Hij was in 1 klap de grootste in Rotterdam, en daarna maakte hij van Leefbaar de grootste partij in Nederland.

    En wat had u ook al weer gedaan?

    1. Bolland

     LPF uiteraard

   3. weer woord

    Hendrik Oen

    Dat zal altijd wel gissen blijven of niet?

    Dan donder je toch lekker een eind op van het onderwerp als het je niet bevalt, misselijke stokende galbak die je er bent!

  2. Maurits Dekker

   Vandaag herdenken we een groot man. Pim Fortuyn.
   Dat zijn moordenaar inmiddels een vrij man is, is een schandvlek in de Nederlandse geschiedenis.

 7. Hendrik_Groen

  Volgens Wilders hebben we in Nederland geen rechtstaat omdat onze rechtstaat niet voldoet aan die van Wilders. Ik vind de Nederlandse rechtstaat voorbeeldig en menig land kan hier een voorbeeld aan nemen. Volkert is gewoon veroordeeld net als iedere andere moordenaar. Of had hij zwaarder gestraft moeten worden omdat Fortuin zo,n bijzondere Nederlander was? Bovendien was het ook geen politieke moord.

  1. Maurits Dekker

   Jawel Hendrik Groen, het was een politieke moord.
   Een politieke moord aangezet door smeerlappen als Paul Rosenmöller en Ad Melkert. De kogel kwam van politiek links. En de straf voor nuttige idioot Volkert van der Graaf was buitengewoon laag. In 2015 mocht hij al weer op onbegeleid verlof de gevangenis uit.
   De rechterlijke macht was toen, en nu nog steeds, in handen van aanhangers van het linkse gedachtengoed dat Fortuyn uit de politieke arena verwijderd wilde zien. Ontkennen dat het een politieke moord was is zinloos.

   1. Alfred Bentinck

    Debiel gewauwel op basis van fantasie.

    1. Bolland

     Debiel gewauwel?

     Zowel u als Hendrik Groen, maken duidelijk dat respect voor iemand met een afwijkende mening “not done” is in linkse kringen (op een enkeling na ( bijv Rob Oudkerk)

     Snap heus wel dat het moeilijk is, na je 40e nog bij je ouders wonen met een uitkerinkje, uitgelachen worden vanaf de lagere school, slechts 1 keer seks gehad met notabene je eigen tante, maar 2 mnd betaald werk gedaan als magazijnmedewerker, geen sociaal leven en/of vrienden een wat afwijkend uiterlijk en een sterke lichaamsgeur maken het leven voor u niet makkelijk.

     maar toch een beetje respect aub voor de man die in recordtijd het totale politieke landschap veranderde.

     1. Alfred Bentinck

      Als het om debiel gewauwel gaat is Bolland baas boven baas.

      Eerlijk is eerlijk.

     2. weer woord

      Die kan miskraam Afred in z’n zak steken!

      ++++++++++++++++

    2. fisufisu

     “als Sint Pim premier was geworden had Nederland er heel anders voorgestaan.
     Toch goed dat er een God is.

     dagelijksestandaard.nl/2018/04/column-jan-roos-debat-dividendbelasting-was-de-begrafenis-van-het-laatste-beetje-vertrouwen-in-de-politiek/

     1. fisufisu

      Aldus acvhmed alfred jodokus imbeciel

     2. Alfred Bentinck

      “ “als Sint Pim premier was geworden had Nederland er heel anders voorgestaan.
      Toch goed dat er een God is.””

      Eens.

     3. Beukman

      As is verbrande turf. “pim” was nooit premier geworden.
      Bovendien bestaat er niet één god.

      “pim” heeft aan Volkert te danken, hoe wrang het ook is, dat de herinnering aan zijn belofte voortleeft, sterker dan de herinnering aan de man zelf ooit voortgeleefd had kunnen hebben.

     4. Alfred Bentinck

      Dankzij de smerige moord door Volkert kon Pim de beste premier worden die Nederland nooit gehad heeft.

      Bij leven had hij er binnen een paar jaar in de politiek weer uitgelegen. De man was een aardige spreker maar geen groot politiek, en zeker geen bestuurlijk, talent. Beetje de windbuiligheid van Baudet, die het om die reden ook niet ver gaat schoppen.

     5. fisufisu

      Ik zal de woordjes van achmed alfred even opslaan, alfred bewijst immers mijn gelijk dat hij blij is dat Pim is vermoord..

    3. Maurits Dekker

     Tegen beter in zal links het altijd blijven ontkennen.

    4. Maurits Dekker

     Uit uw complimenten maak ik op dat u weinig tot geen opvoeding genoten hebt.
     In mijn lange leven heb ik ondervonden dat mensen die anderen betichten van debiliteit altijd zelf onderaan de maatschappelijke ladder staan hetgeen meestal veroorzaakt werd door een volkomen gebrek aan verstandelijke vermogens. Is dit ook bij u het geval?

 8. Ritter

  De demonisering van de persoon Pim Fortuyn door politici en media was enorm.

  Hieronder een video waarin Pim Fortuyn het heeft over de demonisering van zijn persoon door het politieke en media establishment.
  =====================

  “Als mij wat gebeurt zijn zij medeverantwoordelijk,”

  h**ps://www.youtube.com/watch?v=vxgctvRJL_U

 9. Beukman

  Het was inderdaad beter en rechtvaardiger geweest als Volkert levenslang had gekregen.
  Laten we in ieder geval blij zijn dat de moordenaar een kaaskop is.

  Dat Geert op zijn Fongers niet de wind door zijn haar kan voelen waaien is tragisch, maar eerlijk is eerlijk: hij heeft het er ook wel zelf een beetje naar gemaakt.

  1. Jack Flash

   “Laten we blij zijn dat de moordenaar een kaaskop is”.
   Dat klinkt alsof een wensdroom is uitgekomen.

  2. Blitzkrieg

   Beukman :
   Quote : “Laten we in ieder geval blij zijn dat de moordenaar een kaaskop is.”
   Niet alleen was volkert een kaaskop, hij was bovenal een deug mens. Veel van de problemen waarover we het dagelijks over hebben worden niet zozeer veroorzaakt door de groepen waar problemen mee zijn maar vooral door de deugers eromheen.

   VVM is toch nog steeds een dingetje zie ik.

   1. Beukman

    Is het werkelijk, @Oorlog? Ken jij Volkert of zo?

    1. Blitzkrieg

     Beukman : Kennen is een groot woord, ik heb zijn gezicht in het voorbijgaan weleens in het echt gezien. Ik weet ongeveer waar hij gewoond moet hebben en weet daarom dus ook in welk soort kroegen hij kwam. Echt zo’n geitenwollen sokken figuur…

     1. Blitzkrieg

      Beukman : Je vraag is inderdaad nogal hypothetisch.

      Mijn punt is dat hij Volkert graag in een hokje wilt duwen, wat jij kan; kan ik ook. Volkert was inderdaad een Nederlander maar ook een deugmens. De eerste kwalificatie vind je heerlijk, met de tweede heb je begrijpelijkerwijs wat meer moeite. Het is echter niet minder waar, sterker nog ik en gelijk gestemden wijzen nog steeds op het gevaar van demoniseren en jij doet het maar wat graag.

     2. Beukman

      “Deugmens” is een betekeningloos en subjectief frame, @Oorlog. Wat mij betreft ben jij ook een deugmens – een compliment!
      Over Volkerts motief weten we hoegenaamd niets, want hij heeft tijdens de rechtszaak de kaken stijf op elkaar gehouden.

     3. Blitzkrieg

      Beukman : Deugmens is helemaal niet subjectief, was het maar waar. Deugmensen, zijn hypocriete, problemen niet durven benoemende, oikofobe, klimaat horroristische, doemdenkende, van het slechts mogelijk scenario uitgaande, quota en diversiteits politiek verheerlijkende, mensen die zelf menen uber correct te zijn; oh ja, meestal zijn ze nog in hoge mate eurofiel ook.

    2. Blitzkrieg

     Beukman : Als je de naam van de plaats (dus niet woonplaats) in lettergrepen verdeelt en je pakt van elke lettergreep de eerste letter krijg je DDS.

     Pas jaren na de moord op pim fortuijn kwam ik erachter dat ik volkert had gezien, een vriend van mij vertelde me later wie hij was. Achteraf herinner ik me hem te hebben zien lopen.

     1. Beukman

      @Oorlog
      Als je in een tijdmachine had kunnen stappen, terug had kunnen reizen en Volkert had kunnen omleggen totdat hij dood was, jij hierdoor in de bak was geraakt en “pim” vermoedelijk een kortstondige maar rampzalige politieke carrière tegemoet had gezien, had je dat dan gedaan, of is mijn vraag te hypothetisch?

   2. Alfred Bentinck

    “ Niet alleen was volkert een kaaskop, hij was bovenal een deug mens. ”

    Naar mijn mening deugde hij voor geen meter.

    1. Blitzkrieg

     Bunzing :
     Quote : “Naar mijn mening deugde hij voor geen meter.”
     Kom op, niet zo hypocriet alsjeblieft. Ook jij laat geen moment onbenut om Baudet te demoniseren zoals dat een goed deugmens betaamt.

     1. Beukman

      En de deuger Thierry doet niets anders dan verontwaardigd afgeven op het kartèl, op de NPO, op Rutte, op…

     2. Blitzkrieg

      Beukman : Afgeven is heel iets anders dan demoniseren, dat weet je donder goed.

     3. Blitzkrieg

      donders

     4. Alfred Bentinck

      Volgens mij deugt die Baudet ook niet.

     5. Blitzkrieg

      Bunzing :
      Quote : “Volgens mij deugt die Baudet ook niet.”
      Als je dat verhaal nou doet bij het NOS journaal krijg je waarschijnlijk een heel blok toegewezen.

     6. Blitzkrieg

      Bunzing :
      Quote : “Volgens mij deugt die Baudet ook niet.”
      Kom op, je kan het… het is alleen een kwestie van weer even warm worden. Even schelden en tieren op Baudet en je hypocrisie is snel weer vergeten. En nu in de maat met je deugvriendjes… deug twee drie vier.

 10. Shadow1100

  SCHANDALIG! Geen letter in de kranten of een woord in de (NPO/RTL4) journaals over de sterfdag van Pim Fortuyn. Als het een linkse politicus was geweest die lafhartig van achteren was afgeknald dan was er waarschijnlijk een nationale dag van rouw afgekondigd……..

  1. Hendrik_Groen

   Hou toch eens op schaduw, verzin eens iets origineels i.p.v. die andere idioten na te papagaaien

   1. fisufisu

    Ik vind het ook SCHANDALIG!
    Geen letter in de kranten of een woord in de (NPO/RTL4) journaals over de sterfdag van Pim Fortuyn, ze moeten zich kapot schamen, wat mij wel opvalt is dat er op deze dagen veel over de moordenaar wordt geschreven, deze x bv dat de moordenaar van Pim een schadevergoeding krijgt..

 11. Hamer Sikkel

  Toen Fortuyn vermoord werd, zat Wilders nog gewoon in de VVD-fractie.
  Geert heeft de politieke erfenis van Pim gekaapt.
  Pim Fortuyn zou het ongetwijfeld anders hebben gedaan dan hem en zeker hartelijker dan Thierry Baudet, die wel heel erg elitair bezig is.

  1. fisufisu

   Wat is je punt?

   1. weer woord

    Die heeft hamer & sukkel niet

 12. C.A.Barstow

  Die verachtelijke linkse rat die Fortuyn heeft vermoord
  had allang de doodstraf moeten krijgen, helaas is deze in ons land afgeschaft
  ik pleit voor een herinvoering met een terugwerkende kracht van 35 jaar, direct ten uitvoer brengen dus geen jaren lange rechtszaken en traineren.

  Stem FvD/PVV.

  1. Alfred Bentinck

   Er wonen in ons beschaafde land nog primitieve apen die de doodstraf bepleiten.

   Je blijft je verbazen.

   1. weer woord

    Het enige waar ik mij over verbaas is dat ze jou nog niet geband hebben met je miezerige gestook en continue gezuig.

    God allemachtig wat ben jij een ergerlijk ventje…..

   2. Seneca

    @laml*l bentink
    jij beschouwt jezelf dus als beschaafd? moet je toch eens je reacties lezen, halve zool!

    1. Alfred Bentinck

     Ja, eigenlijk wel, Seneca. Jou schat ik lager in.

     1. fisufisu

      alfred is niets, dom jongetje..

 13. Pank

  Bijzonder triest om de respectloze reacties van diverse reageerders te lezen. Blijkbaar hebben de aanhangers van Paul Rosenmöller en Marcel v. Dam weinig lering getrokken uit de politieke moord op Pim Fortuyn. Ook zij zijn medeplichtig!

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.