Jesse Klaver claimt dat GL tegen biomassa is, wordt voor paal gezet met allerlei pro-biomassa GL-wethouders

Gisteravond kon iedereen zijn netvlies een feestmaal gunnen door Jesse Klaver af te zien als een gieter in het tv-programma De hofbar van Rutger Castricum. Heel monter vertelde Klaver dat hij en zijn partij tegen biomassa te zijn, om direct daarna te worden tegengesproken door zijn eigen Kamerleden en wethouders.

Zo ongeveer de heilige graal van het duurzaamheidsdebat is de biomassacentrale. Op papier nodig om alle de verduurzaming van de energievoorziening tot een kloppend geheel te maken, maar in de praktijk is het nog rampzaliger dan kolen, olie en gas. Hele Baltische oerbossen worden door de verbrandingsoven gehaald.

Reden dan ook voor dé pro-duurzaamheidspartij van Nederland, GroenLinks, om afstand te nemen van deze nep-groene energie. Aan Jesse Klavers lijf geen biomassa-polonaise! Dat bevestigt hij dan ook graag bij PowNed-verslaggever Rutger Castricum, alhoewel hij het wel ‘verbazingwekkend’ vindt.

Zo, duidelijk. GroenLinks tegen biomassa.. klaar?! Nee, want de partij speelt een heel dubieus en dubbelzinnig spelletje. Want GroenLinks-wethouders blijken juist de grootste biomassa-lovers van heel Nederland, zo legt de aan de Universiteit Leiden werkzame Fenna Swart uit. En dan heb je ook nog GroenLinks-Kamerlid Tom van der Lee, die biomassa onontbeerlijk vindt – dat bevestigt hij zelfs voor de camera’s van Castricum.

En wat doet Jesse Klaver als hij geconfronteerd wordt met dat alles? Dan duikt hij, weet hij er ineens niets vanaf, zegt hij nog weinig en klaagt hij dat hij ‘overvraagd’ wordt. Hij spartelt als een vis op het droge. En we weten nog niet wat GroenLinks nu wil met biomassa: gaan ze het helpen afschaffen, of willen ze het verder promoten?

Dat is een zorg voor later. Voor nu: dit is een naar adem snakkende Jesse Klaver, subliem gefileerd door PowNed-Rutger!


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

70 reacties

 1. lotje

  Hahahaha hahahaha. Wat een sukkel

  1. Appelstroop

   ff niet zo grof he? het is een leugenaar, een wannabee communist, een huichelaar, wegkijker, een rat en een moreel verheven boomknuffelaar, maar geen sukkel, beetje op je woorden letten.

 2. Vrijedenkert

  De neus van Jesse Feras wordt steeds langer in dit interview, hij staat gewoon te jokken of glashard te ontkennen want hij weet als partijleider meer dan genoeg van lokale besluiten van de Groene Khmer!

 3. Appelstroop

  Wie is er dan WEL voor die biomassa centrales?

  1. Original NL

   Degene die er hun zakken mee vullen Appelstroop.

   1. Appelstroop

    Helaas wel de waarheid 🙁

  2. Vrijedenkert

   Landelijke, regionale of lokale overheden geven de vergunningen af voor biomassa centrales, waar deze worden afgegeven en gerealiseerd zijn overheden en politieke partijen die daar de dienst uitmaken dus duidelijk voor.

 4. Original NL

  Typisch de linkse klimaathysterici, de ballen verstand van energie opwekken maar er wel verregaande beslissingen over nemen.
  Langzaam begint het klimaat kaartenhuis in elkaar te zakken…een goede zaak.
  Nu snel die walgelijke windmolens weg en kerncentrales bouwen.

  1. Gerda2

   Helemaal mee eens.

 5. Piet51

  Om de verwarring misschien nog groter te maken, is het nuttig om het GL partijprogramma erop na te slaan. Daar staat (zie: groenlinks.nl/standpunten/biomassa-0):
  “Er zijn heel veel verschillende soorten biomassa. Bijvoorbeeld snoei-afval, gft-afval, restafval van voedselproductie, maar ook algen en oude frituurolie. Of GroenLinks voor of tegen gebruik van biomassa als energiebron is, heeft te maken met het soort biomassa, waarvoor het wordt gebruikt en hoeveel biomassa er beschikbaar is. GroenLinks is tegen het gebruik van hele bomen of bossen voor de opwekking van elektriciteit. We zijn er ook op tegen dat Nederland miljarden subsidie geeft aan biomassa waarmee elektriciteit wordt opgewekt. GroenLinks is vóór het verstandig gebruiken van bepaalde soorten van biomassa voor de opwekking van energie.

  Jesse Klaver zegt, dat je geen hout moet verstoken. Hij definieert biomassacentrales als centrales waarin hout wordt verstookt. Maar is biomassa alleen maar hout? En wat verstaat hij precies onder hout? Valt snoeiafval er ook onder, of GFT-afval of dat restafval? En waar hebben die wethouders het precies over. Zou het een definitiekwestie kunnen zijn? Het partijprogramma laat ruimte voor beide visies. Ik ben benieuwd naar het vervolg, maar ik vermoed, dat het hiermee te maken heeft.

  1. Gerda2

   Piet51
   GroenLinks is tegen het gebruik van hele bomen of bossen voor de opwekking van elektriciteit.

   Er kan zoveel in hun partijprogramma staan, maar verzetten ze er zich tegen in de praktijk?
   Een definitiekwestie:
   Zal best, hier in Nederland worden ook gezonde bomen gekapt (die zelfs in bossen geen problemen opleveren) en verwerkt voor de verbranding.
   Dit noemen we dan snoeiafval.

   1. Gerda2

    Snoei/restafval.

  2. Original NL

   Q….is het nuttig om het GL partijprogramma erop na te slaan……
   Nee hoor pietje das echt niet nodig, het verpeste nederlandse landschap geeft info genoeg.
   En btw..hoe bevalt je toetreding tot de club van hersenlozen?

   1. Piet51

    @Original NL
    Ik begrijp niet zo goed waar je kwalificatie “hersenloze” op is gebaseerd. Of is dat onbegrip nu juist een symptoom van het missen van hersenen? Mensen als jij zijn meester in het zo snel mogelijk beëindigen van een beginnende discussie met een scheldwoord. Ik wil niet beweren, dat ook dat wijst op een tekort aan hersencapaciteit, maar de gedachte kwam wel even op.

  3. Bullshit16

   Piet51
   Hout is hout bomen zijn bomen en ieder weldenkende mens weet dat biomassacentrales niet alleen op snoeihout kan draaien dat jij dat niet snapt dat begrijp
   Blijf het toch zeggen biomassacentrales meede mogelijk gemaakt door GROEN LINKS
   Stem fvd of PVV uit de eu en weg met die biomassacentrales

   1. Piet51

    @Bullshit16
    Er is hier niemand die beweerde, ik ook niet, dat biomassacentrales alleen op snoeihout kunnen draaien. Het gaat om het wel of niet verstoken van bestaande of daarvoor aangeplante bossen Je hebt een te rijke fantasie of je zou eerst eens goed moeten lezen en niet alleen op vooroordelen afgaan.

    1. Bullshit16

     Piet51
     Dat heb jij eerder verkondigt dat groen links voor biomassacentrales is mits alleen dat het op snoeihout gaat draaien na ieder weldenkend mens had kunnen weten dat dat niet ging gebeuren dus hoe dom en naïef kun je zijn.nu er complete bossen worden gekapt dieren de dood en worden gejaagr nu zeggen ze dat ze van niks weten pietje hier red jij je niet uit
     Ik blijf het zeggen biomassacentrales meede mogelijk gemaakt door groen links en dat mag gezegt worden zoals die linkse Halsema zou zeggen
     Stem fvd of PVV uit de eu

     1. Marija

      U heeft gelijk.

  4. Pijnstiller

   Beste piet, bel Jesse zelf even om het hem uit te leggen. 0654375934

  5. Willem Bever

   Al die bomen die je regelmatig ziet liggen, althans ik wel, die zijn voor blokfluitjes?

  6. truletwiesje

   Nee hoor pietje, gl in Diemen is VOOR bio-industrie, hiervoor worden gezonde bossen gekapt in Rusland die met scheepsladingen naar Nederland worden vervoerd..
   Kijk voor de zekerheid even hofbar daar wordt even haarfijn(stof) uitgelegd wat er aanstaande is in Diemen…

 6. Ploppert

  Pas(t) het ene niet dan pas(t) het andere wel, toch Klaver ?
  Marokkaan of Nederlander, het pas(t) wel.

 7. Gerda2

  Onvoorstelbaar, is Jesse ziek?
  Of vallen de schellen hem eindelijk van ogen.
  Een poos terug beloofde hij geen oppositie meer te voeren alleen uit het oogpunt om tegen te werken.
  Zou het gezonde verstand eindelijk gaan doorbreken????

 8. Original NL

  Vergeleken met timmermans is jesse een kleuter..timmermans bevat veel meer biomassa, op zijn vet kan een middelgrote centrale een week lang draaien.

 9. Heras

  Dit is zo schrijnend. De grote mond van deze regering: het ene zeggen, en het andere doen.
  En ze komen er nog mee weg ook.
  Wat een zooitje daar. Op alle terreinen falen ze.
  Wie het weet, mag het zeggen: wat heeft de regering in de afgelopen periode voor de nederlanders betekend. Op welk punt zijn we vooruit gegaan.

  1. Piet51

   @Heras
   Onbegrijpelijke bijdrage.
   Klaver wordt geïnterviewd. Hij wordt bevraagd over biomassa. Klaver heeft niets te maken met de regering. Hij geeft een wat onduidelijke mening namens GL over biomassa. De regering is daar wel duidelijk in: doen, maar onder onze voorwaarden. Dus wat bedoel je met “het ene zeggen, en het andere doen” n.a.v. dit interview?

   1. Niemandalletje

    Als je als partij de beslissende stem hebt voor wel of niet een biomassacentrale en je stemt voor en als je als partij weer achter een Verklaring van geen bedenkingen schaart inzake biomassacentrales, noem ik dat inderdaad eerder ‘duidelijk’.

    Kijk, meneer Piet51, het is nu eenmaal zo dat er bij GL veel piepertjes zitten die biomassacentrales wel zien zitten. Of was u dat nog niet duidelijk geworden?

    1. macsjang

     Communistische rat. Draaikont. Hypocriete huichelaar.

     1. Lodewijk Raevensburgh

      Wat kun jij sterk inhoudelijk argumenteren, macsjang, ik ben enorm onder de indruk.

   2. Bullshit16

    Piet51
    Hoe je het ook wend of keerd groen links heeft meegestemd en heeft voor gestemt daarmee basta
    Biomassacentrales meede mogelijk gemaakt door groen links natuur vernietigers
    Stem fvd of PVV uit de eu

    1. Bullshit17

     Hoe je het ook went of keerd het moet niet geker worden wand meede mogelijk gemaakt door groen links en kozooten natuur vernietiggers zakenvulers stemp fvd of PVV uit de eu daarmee basta altijd al gezegt

   3. Willem Bever

    Piet jij spoort echt niet met je: Klaver heeft niets te maken met de regering…

    1. Lodewijk Raevensburgh

     GL zit in de oppositie, was je dat niet bekend?

 10. Marija

  Ja ik heb het gezien, een verhelderend stukje televisie.
  Onkunde alom.
  Iedereen zou de hofbar van gisterenavond moeten zien, je bent meteen genezen van biomassa (en centrale in Diemen).

 11. Lodewijk Raevensburgh

  Het ligt genuanceerder dan hier wordt voorgespiegeld: biomassa is een duurzame vorm van energiewinning zolang het afval- en resthout betreft waarvoor geen andere bestemming is. Iedereen is van mening dat het kappen van bomen voor dat doel geen duurzame weg is.

  GL zou dit standpunt wel wat duidelijker kunnen formuleren, maar zo zit het.

  1. Marija

   Feit is dat dagelijks minstens 5 tot 6 vrachtwagens vol boomstammen (dus echt geen rest- of snoei afval) worden afgeleverd voor de biomassa centrale.
   Zie het gedraai en leugenachtige gedrag van GL in deHofbar.
   Echt een aanrader.
   Waarom laten wij ons dit allemaal aanpraten?

   1. Piet51

    @Marija
    Hoezo gedraai en leugenachtig gedrag? GL is tegen volgens Klaver en GL-programma als het gaat om bomen en bossen. Maar GL is geen regeringspartij en kunnen dus alleen ageren tegen dit verschijnsel. Als ze ooit regeringsverantwoordelijkeid krijgen kunnen we zien wat dit standpunt werkelijk waard is.
    Waarom jullie je dit allemaal latenm aanpraten? Dat is heel simpel. Dat komt omdat jullie geen idee hebben hoe e.e.a. functioneert.

    1. Marija

     Kijk hofbar……

   2. Lodewijk Raevensburgh

    “Feit is dat dagelijks minstens 5 tot 6 vrachtwagens vol boomstammen (dus echt geen rest- of snoei afval) worden afgeleverd voor de biomassa centrale.”

    Bron?

    1. Stanly2000

     “Per jaar gaat de centrale in Diemen (open 2023/4) 18.000 voetbalvel­den aan bos verbranden. Per dag gaat het om 25 vrachtwa­gens hout.”
     In Nederland staan meer dan 200 biomassa (grote en kleine) centrales, dus heel wat vrachtwagens houtsnippers en snoeiafval.
     Bron: AD

     1. Lodewijk Raevensburgh

      Dus geen boomstammen.

      Q.e.d.

     2. Volume

      Lodewijk Brenda Raevensburgh?

     3. Stanly2000

      Slimme jonge, die Lodewijk. Bossen zijn houtsnippers en geen bomen.

    2. Marija

     Hofbar gisteren.

     1. Marija

      VRACHTAUTO’S VOLGELADEN MET BOOMSTAMMEN,
      GEEN HOUTSNIPPERS OF SNOEIAFVAL.

     2. Lodewijk Raevensburgh

      Dat riep je inderdaad, Marija, maar je leverde geen bron. Dat kan waarschijnlijk ook niet, het is gelul.

   3. Marija

    Het zijner zelfs veel meer per dag.

  2. ReJa

   En Raevensburgher is er echt van overtuigd dat er genoeg stroom voor huishoudens en industrie op te wekken is met alleen snoei-, afval- en resthout. Droom maar rustig verder, hopelijk ontwaakt u eens een keer maar schrik dan niet van de nachtmerrie.

   1. Lodewijk Raevensburgh

    “En Raevensburgher is er echt van overtuigd dat er genoeg stroom voor huishoudens en industrie op te wekken is met alleen snoei-, afval- en resthout.”

    Nee, en dat beweer ik ook nergens.

    1. Marija

     Nog even in blokletters KIJK HOFBAR

  3. Gerda2

   Lodewijk R.
   Het ligt genuanceerder dan hier wordt voorgespiegeld: biomassa is een duurzame….

   Dat klopt van geen kant.
   Er komt zelfs meer CO2 vrij dan bij gas. En niet te vergeten de rotzooi die mensen in de omgeving van deze centrales ondervinden.
   Vies wasgoed, ademhalingsproblemen enz.
   En hoe zit het met de calorische warmte t.o.v aardgas, houdt ook niet over hoor.
   We zullen waarschijnlijk wel van het aardgas afgaan, daarom stel ik voor KERNENERGIE.

   1. Gerda2

    CO2 tijdens het vervoer van al dat afval en broeikasgassen door de verbranding van alle rotzooi.
    Nederland is niet eens in staat om uit eigen land genoeg afval te halen.
    Dus halen we het uit het buitenland.

   2. Lodewijk Raevensburgh

    Als resthout waar geen bestemming voor is niet wordt verstookt komt de erin opgeslagen CO2 ook in de lucht. Dit essentiële feit lijkt niet te worden opgepikt.

    1. Gerda2

     Lodewijk R.
     Dit essentiële feit lijkt niet te worden opgepikt.

     Dus we hebben biomassa centrales omdat we anders met ons resthout blijven zitten?
     Wil je dat beweren?
     Dus niet uit milieu oogpunt?

    2. Gerda2

     Lodewijk R.
     komt de erin opgeslagen CO2 ook in de lucht……

     Het gegeven zou zijn: resthout dat niet wordt verstookt en het vrijkomen hierdoor van Co2.

     Je kunt kiezen voor een biomassa centrale of een ander soort centrale.
     De biomassa centrale geeft de meeste uitstoot. Het is echt zo eenvoudig.

     Dis niets geen essentiële FEIT zoals jij beweert.

  4. evil knievel

   Eat shit & die aub lodewijkje!
   N weet je wat,geef Alfred huppelkut brandegeit,Annetje etc ook n stukje!
   SMAKELIJK!😁

 12. josemoonen@70

  Iemand die op deze partij stemt , die zichzelf tegenspreekt , heeft een pan af !.
  Jesse Klaver is gewoon een sukkel ,Lotje zei het al .
  En ze houden social distance , zoals ze ons dat altijd inprenten . maar aan het begin van het interview geven Klaver en de journalist gewoon elkaar de hand .
  Zo moet dat ook . maar hou is op om de burgers als kleine kindern te behandelen . want dit slaat nergens meer op . .. Hoe ongeloofwaardig kom je nog over .?

  1. Piet51

   @josemoonen@70
   “… aan het begin van het interview geven Klaver en de journalist gewoon elkaar de hand”

   Als je het filmpje goed bekeken en vooral beluisterd zou hebben, had je gehoord en gezien, dat dit is opgenomen vóór de corona-crisis. Want nergens in het filmpje wordt in het parlement de 1,5 meter in acht genomen en er lopen ook veel meer mensen rond dan er vandaag mogen zijn. Bovendien zegt de commentaarstem ook heel duidelijk, dat e.e.a. vóór de corona-crisis is opgenomen.

   Hiermee verliest driekwart van je reactie 100% aan relevantie. Eigenlijk verdwijnt elke inhoud.

 13. StanleyC

  Appelstroop ++++++++

 14. Hamer Sikkel

  ’t Is zo helder als wat; het standpunt van GroenLinks met betrekking tot ‘biomassa’ is als volgt: het gebruik van biomassa wordt afgewezen indien er sprake is van gebruik van hele bomen c.q. ontbossing – energie uit snoeiafval, houtsnippers/zaagsel en dergelijke wordt derhalve wel toegestaan.
  Het democratische gehalte bij GL is echter zodanig, dat ieder afzonderlijk lid een andere mening kan hebben wegens zijn of haar politieke verantwoordelijkheid in een wethoudersfunctie of zoiets.
  Dat is anders dan bij Wilders, die zomaar wat kan roeptoeteren zonder democratische samenhang met zijn volgelingen (die het altijd met hem eens zijn, zelfs als hij zou voorstellen dat men op het dak moet gaan zitten) alsmede totaal geen politieke verantwoordelijkheid kan en/of wil nemen.

  1. Stanly2000

   “Het democratische gehalte bij GL is echter zodanig, dat ieder afzonderlijk lid een andere mening kan hebben wegens zijn of haar politieke verantwoordelijkheid in een wethoudersfunctie of zoiets.”
   Bovenstaand hebben we kunnen zien bij de affaire “Zihni Özdil”.

   1. Marija

    En ook in het interview van Van Castricum (Hofbar), toen hij een groenlinksertje sprak, die zich helemaal vastsprak.

 15. RPML

  Zie hier de tragedie in Diemen, iedereen is tegen behalve Nuon en de EU
  25 vrachtwagens per dag… dat is minimaal 625 ton PER DAG, uit de regio is het hout al opgekocht door derden en Nuon wil of kan niet duidelijk maken waar het dan wel vandaan komt. Niet alleen creatief boekhouden met de CO2-uitstoot dus, maar ook met d de bron.

  h++ps://www.trouw.nl/duurzaamheid-natuur/de-gemeente-diemen-wil-geen-grote-duurzame-biomassacentrale-toch-komt-ie-er~b162a172/

  1. Gerda2

   Las net 3 stukjes in de toch wel groene krant.
   Ik krijg de indruk dat zij zelfs kritischer worden.

 16. Tguard

  De reactie spreekt boekdelen. Daar hebben we nog eigenlijk nooit over nagedacht. Hahahaha wat een aanfluiting en dan die troep promoten weg met die achterlijkheid!

 17. rujoleki

  Vooral op groen slinks blijven stemmen.
  Nog meer islam nog meer betalen voor onze energie. Nog meer EU en nog veel meer asielparasieten.

 18. ManusR

  Die Marokkaan moet putjes schepper worden en zelfs daarin zal hij falen, wat een hopeloos en zielig geval, je zou hem bijna een ranja gunnen om z’n tranen tegen te houden…

 19. evil knievel

  Tjongejongejongejonge!!🙈
  Triest!
  In & in triest!

 20. g.v.d.

  ja maar een warmtepomp op je dak van de buren is mogelijk nog ongezonder dan een biomassa centrale

 21. AlBundy

  Geweldig!!!! Klaver is duidelijk een posterboy…

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.