KIJK! Wybren van Haga en Thierry Baudet praten over overstap Van Haga naar FVD: ‘De VVD gaat linksaf!’

Exclusief bij DDS: Thierry Baudet en Wybren van Haga praten over waarom laatstgenoemde zich heeft aangesloten bij Forum voor Democratie. Hij vertelt over het feit dat de VVD ondernemers in de steek heeft gelaten en in brede zin “linksaf gaat.”

Een nieuwe video, exclusief bij De Dagelijkse Standaard: het hoe en waarom van de overstap van onafhankelijk Kamerlid Wybren van Haga naar Forum voor Democratie. In een openhartig gesprek in de FVD-televisiestudio vertelt Van Haga waarom hij lid is geworden van FVD.

Van Haga noemt het “de dag waarvan iedereen wist dat hij zou komen, denk ik.” Maar ondanks die uiteindelijke overmijdelijkheid, kwam die overstap er niet zomaar: “Ik ben 38 jaar lid geweest van de VVD”, aldus het Kamerlid: “Altijd een loyale partijbroeder,” en “altijd op de rechterflank.”

En in dit laatste ging het uiteindelijk mis. “De partij gaat linksaf, en ik loop rechtdoor,” vindt Van Haga. Met Baudet bespreekt hij de onderwerpen waarop hij in de VVD-fractie felle discussie heeft gevoerd met de partijtop. Hij noemt het klimaatakkoord en het Marrakeshverdrag. En ook ondernemers worden tegenwoordig door de ‘liberalen’ gepiepeld, vindt Van Haga: “De laatste paar jaar spreek ik eigenlijk geen ondernemers meer die niet de overstap naar Forum hebben gemaakt.” Dat is lastig campagnevoeren, als je natuurlijke achterban je flyers niet wil aanpakken.

Daarom dus deze “bijzondere samenwerking” met Forum voor Democratie. De twee heren blijven hun eigen fracties aanvoeren, maar ze kunnen elkaar tijdens belangrijke Kamerdebatten wel gaan “versterken.” Daarnaast kunnen ze elkaar vervangen wanneer in de Tweede Kamer diverse debatten op hetzelfde moment gevoerd worden.

Baudet is er zichtbaar tevreden mee: “Welkom als nieuw lid, Wybren!”


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

42 reacties

 1. Bullshit16

  Ah ah ah schitterend vvders verlaten het zinkende schip ze zien de bui al aan komen.na ja beter laat dan nooit nu maar hopen dat van haga ook geen rotte appel is net net zo als dief otten
  Ik wens van haga welkom. En veel succes
  STEM FVD OF PVV UIT DE EU

  1. Piet51

   Van Haga is al in september vorig jaar uit door de VVD zelf uit de VVD-fractie gezet. Hij had zich op verschillende manieren misdragen, maar dat lijkt voor het FvD geen bezwaar te zijn.

   1. Dion Grauss

    Maar dat soort “linkse” details kun je B******t niet wijsmaken.

   2. Bullshit16

    Ach daar heb je male pietje weer noem is een partij waar dat niet gebeurd loopt er en den haag nog wel een die niks op zijn kerfstok heeft als je zo dom wilt lullen dan kan je beter den haag maar sluiten

    1. Dion Grauss

     Het is dommer als je twee verschillende dingen niet uit elkaar ken houen

    2. Piet51

     @Bullshit16
     Je hebt een heel kort geheugen, maar ik zal je helpen.

     Bij één of twee partijen hebben fractieleden zich misdragen. Bijna nooit in juridische zin (Houwers/VVD en Van Haga/VVD zijn voorbeelden).

     Bij meer partijen vertrokken fractieleden, omdat ze zich niet in de partijlijn konden vinden. Dat waren dan wel zeer gemotiveerde politici. Soms werden ze uit de partij gezet. Partijen waar die dwang er de afgelopen tien jaar niet was, zijn CDA, CU, SGP, D66, PvdD, SP, 50+, DENK (twijfelgeval), FvD; de meeste dus.

     1. Bullshit16

      Piet51
      Mijn geheugen is prima en orde het is voor mij de discussie niet waard feit is dat er en elke partij een rotte appel zit ik noem er een rutte dat is de grootste landverrader die heeft ons land al verkocht aan Brussel en aan die gelukszoekers we
      Verder jullie linkse ratten zijn jaloers dat fvd goed aan de weg timmert ze komen met oplossingen die weggevaagd worden door deze landverraders kabinet
      Pietje stem wijs stem fvd of PVV

     2. Niemandalletje

      Feit is nog steeds:

      De VVD komt al zes jaar op rij, sinds de start van de PI-index, als ‘winnaar’ uit de bus met de meeste affaires.

   3. omniscius

    Eens. Samenwerking tot de verkiezingen OK. Op de kieslijst voor de FvD minder OK denk ik toch. Kost stemmen, wordt door de MSM uitgebuit, kun je vergif op innemen. Is gewoon geen handige zet… De zoveelste overigens de laatste tijd.

   4. Rosasolis

    Piet51, en vele anderen. Merkwaardig is het dat H. Otten, mede-oprichter van de FvD geen jaar geleden uit deze partij werd gezet wegens fraude, (hoewel hij alles terug had betaald), en nu een corrupte man die uit de VVD werd gezet, wel lid van de FvD mag worden. Ook merkwaardig is het dat lidmaatschap van FvD aan van Haga geleden werd geweigerd…maar nu plotseling is hij wel welkom, en bovendien krijgt hij samen met Dandy Baudet heel veel aandacht.
    Alweer bewijs dat in het show-business het niet belangrijk is wat er over je wordt geschreven, alleen wat wel belangrijk is, is dat zij BLIJVEN over je schrijven.

  2. Pjotter

   BSH., ik vind het prachtig als de VVD genekt word, maar als ex VVD mensen die een uiterst rechtse politiek voeren denk ik dat het geen winst is voor het overgrote deel der Nederlanders die af willen van het de laatste 12 jaren gevoerde beleid, waar arbeidende mensen, gepensioneerden en ouderen algemeen en verschillende manieren de tol betalen (gepiepeld worden) en de gevolgen van corona en crisis en de idioterie van de groenen moet nog komen, maak je borst maar bloot, desondanks hoop ik op een nieuwe coalitie van PVV + FVD + ? waarin PVV de grootste word Wilders en Baudet kunnen elkaar op punten bijschave, een lange tijd dacht ik dat als 3e partij de ouderen het tij konden keren en zich niet uit elkaar zouden laten spelen door het kartel, maar weer nu intern gaat het feest niet door.

 2. Kretoloog

  Wat is dit nu voor gekkigheid? In het vorige topic schrijft DDS dat Van Haga overstapt naar het Forum. Maar nu lees ik hier dat Baudet en Von Haga hun eigen fracties blijven aanvoeren.

  Ja, dat kan natuurlijk niet. Als je overstapt, dan vorm je 1 fractie. Dus die ‘overstap‘ is eigenlijk niet veel maar dan een vorm van samenwerking?

  1. Lugor

   Speciaal voor Kreetje uit het vorige artikel:
   Van Haga zal geen lid worden van de Kamerfractie, maar is wel lid geworden van de partij.
   .

   1. Kretoloog

    Had ik wel gezien, kok. Ik had ook bij dat topic kunnen reageren. Het blijft hoe dan ook onzinnig: overstappen, maar wel je eigen fractie aanhouden. Dat levert Von Haga weer extra money op (= fractievoorzitter-vergoeding). Hij was, is en blijft een geldwolfje.

    1. Lugor

     Kreetje schreef eerst vol enthousiasme:
     Nou ja, er zitten nu een filosoof, een advocaat en een makelaar in de fractie van het Forum. Lekker gevarieerd!

     Van het enthousiasme is geloof ik weinig over:
     Hij was, is en blijft een geldwolfje.

     Voortschrijdend inzicht of rubberen mening?

     1. Kretoloog

      Klopt kok, daar heb je een punt. In mijn ‘enthousiasme’ heb ik te te snel de ‘fractie FvD’ opgeschreven. Dat moest natuurlijk de ‘partij FvD’ zijn, waar Von Haga nu ook lid van is geworden.

 3. AnnetKlaver

  v Haga is bij de volgende verkiezingen kansloos voor een zetel, nu komt hij zeker op de kieslijst.
  Baudet fluisterde hem in het oor, plek vijf, altijd raak..

  Verder lult Haga maar wat, alle ondernemers stappen over naar FvD……..

  1. Bullshit16

   Annetje
   Jij hebt een groote bek tegen mij maar jij doet niks anders dan dom lullen hou daar toch is een keer mee op man heks
   STEM FVD OF PVV UIT DE EU

 4. Response

  Tja, wat wordt bedoeld met ‘overstap’? Vermoedelijk een lidmaatschapsprong van vvd naar fvd. Dat ze samen gaan werken is m.i. prima en positief echter eerdere uitspraken van Baudet over van Haga (zetelroof) klonken duidelijk minder positief. Ben benieuwd als deze samenwerking verder gaat dan samenwerking hoe dat uitgelegd gaat worden door Baudet.

  1. omniscius

   Van Haga op de kieslijst voor de komende verkiezingen kan nog wel eens stemmen- of ledenverlies opleveren. Ben er ook niet happy mee. Schimmige figuren moet niet welkom zijn. Nog afgezien van de uitspraken van Baudet over zetelroof enkele jaren terug. Dat is nu ineens allemaal niet van toepassing?

 5. Lodewijk Raevensburgh

  Uiteraard is dit geen zetelroof.

  🤪

  1. Stanly2000

   Klopt want hij blijft onafhankelijk Kamerlid voor de groep Van Haga!

 6. wolfgang

  Veel kamerleden houden hun stoeltje heerlijk warm, en dat is vaak niet omdat hun politieke overtuigingen conform het partijprogramma zijn!
  Pluche en een lekker leventje zijn immers niet te versmaden, “blijf je zitten waar je zit en verroer je niet”!

 7. lotje

  Hahahaha hahahaha hahahaha. Zal die landverrader Rutte nog steeds niet door hebben dat het gebeurd is met de VVD. Rutte wordt liever gestreeld door de huilbaby’s van D66 en GroenLinks. Dan de partij maar verraden. Wat een sukkel. Hahahaha hahahaha.

  1. Dion Grauss

   Hahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahanahahaha!

 8. Meriadoc Brandebok

  Voor uiterst populistisch rechts is genuanceerd rechts (dus zonder de boreale wereld en een dominant blank Europa) automatisch links. Zo past dat in het beperkte denkraam. Maar de VVD is natuurlijk niet links: het is heel even links geweest onder Dijkstal. Daarna trok het weer naar genuanceerd rechts,

  1. Bullshit16

   Meri
   Ach mens over dom lullen gesproken annetje is er een en jij hoord er ook bij vvd rechts man hou je waffel en hou het nieuws en de gaten dan kom je er achter dat vvd 100 procent links is

   1. Dion Grauss

    En jij kletst uit je coronanek

    1. weer woord

     En dion waus hebben we nog nimmer op inhoud kunnen betrappen.
     Ga een cactus deepthroaten sukkel!

     1. Heinz

      Baaz?

 9. Beukman

  Slim van Forum om Kamerleden van de VVD die uit de partij zijn gezet wegens oplichting, fraude, corruptie, huisjesmelkerij en dronkenschap liefdevol op te nemen. Het kan Thierry in de toekomst nog heel wat tijdelijke zetels opleveren.

  1. omniscius

   Inderdaad, ik las dit bericht ook met gemengde gevoelens.
   Je wil bij de FvD alleen maar integere mensen op de kieslijst en voor fractieleden moet nog eens extra de integriteit en betrouwbaarheid tegen het licht worden gehouden.
   Van Haga is uit de VVD gezet wegens schimmige praktijken rond huisjes melken. Dat doet een partij als de VVD echt niet zo maar.
   Mensen die voorheen altijd VVD stemden en overwegen om FvD te gaan stemmen zitten niet te wachten op schimmige figuren als Van Haga. Dat stoot af. Hoop dus niet dat dit figuur op de kieslijst komt. Of die persoon acceptabel is als FvD-volksvertegenwoordiger moet iedereen verder zelf maar uitmaken.
   De man is naar mijn mening een opportunist die graag in de 2e kamer wil zitten vanwege het goed betaalde pluche, hij ziet dat hij dat bij de komende verkiezingen als eenmansfractie gewoon niet gaat redden.

   1. Beukman

    Wat het er niet beter op maakt: vorig jaar verklaarde Baudet nog dat Van Haga niet welkom was bij zijn partij. Kennelijk is ook bij hem opportunisme gaan opspelen. Het is echter voedsel voor degenen die hem (Baudet) onbetrouwbaarheid verwijten.

 10. Mar

  Zoek voor de lol eens op Van Haga in het archief.

  Pingpongballetjes stuiteren ook alle kanten op, vooral als een kat ermee aan het spelen is.

 11. RS

  maar ik snap een ding niet……….die Von Haaga wil dus met twee monden praten ? of zie ik dat verkeerd. Nee, heb niets met het FvD .

 12. kees cup

  Ik heb niets tegen deze van Haga.
  Ook vind ik het helemaal niet verkeerd dat deze twee gaan samenwerken.

  Wat ik wel zwakke journalistiek van de schrijver vind, is het feit dat ik nu plotseling nul (0), jawel nul komma nul keer het woord ZETELROVER tegenkom in het artikel, nu even de naam Haga vervangen door de naam Otten…

  Ga zo door redactie van dds, lik lik maar verslik u niet.

  1. Piet51

   @kees cup
   Natuurlijk hoor je nergens dat Haga een zetelrover is. Dat is hij ook niet meer, want hij is gewoon een zelfstandig kamerlid, met een eigen zetel dus. Maar toen hij in september 2019 uit de VVD werd gezet, nam hij wel zijn zetel mee en dat kun je inderdaad zetelroof noemen. De VVD deed dat toen nauwelijks of niet, omdat ze hem zelf weggestuurd hebben.
   Wel refereerde Baudet toen aan zetelroof: “Van Haga kan „absoluut niet” bij FVD terecht, want „wij moeten niets hebben van zetelrovers.” Daar „gaan we ook niet op de een of andere manier in marchanderen” nu de meerderheid van de regeringscoalitie in het geding is.”

   1. Bullshit16

    Piet51
    Je bent een zetelrover en een dief
    Of je word er uit gezet en neemt een zeltel mee dat is nog wel een verschil of niet
    O wacht jij vind otten die dief die 50000 euro heeft gestolen dat die een podium moet krijgen die vaak genoeg op npo te zien is normaal

    1. Piet51

     @Bullshit16
     Ik vind helemaal niets van Otten. Maar Baudet vond Van Haga in september 2019 nog een zetelrover die helemaal niets te zoeken had bij het FvD.
     Ik zie Otten overigens bijna nooit op de NPO, Wel politici als Jetten, Van der Staay, Paternotte, Baudet, Marijnissen, Asscher en nog veel andere.

 13. Rosasolis

  Vandaag werd de waarheid over W. van Haga bekend gemaakt, 3 keer op de radio nieuws. Hij werd uit de VVD GEZET wegens fraude tegen de huurders van zijn woningen,
  en ook wegens roekeloze rijden onder invloed. Hij is bij de politie bekend. Toen wou hij bij de FvD aansluiten. Maar Baudet eerst weigerde Haga lidmaatschap, maanden geleden, wegens zijn corrupte gedrag…Maar nu plotseling is hij wel welkom.
  Zeer slappe gedrag van Baudet, die alles wil doen om sensatie te veroorzaken!

  1. Dion Grauss

   Maar dat wordt bij nader inzicht met de mantel der liefde bedekt.
   Voortschrijdend inzicht, zullen we maar zeggen.

 14. Bolland

  Alhoewel FVD er niet enthousiast hierover, dacht ook dat Baudet Haga niet wilde eerlijk gezegd.

  Hoe dan ook zit er smet op Haga bij div incidenten betrokken, in mijn ogen geen versterking, sterker nog vindt het verkeerd signaal.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.