Maurice de Hond gaat vol in de aanval tegen coronaverspreidende slachthuizen: ‘Wanneer beginnen ze het te snappen?!’

Opiniepeiler Maurice de Hond windt zich mateloos op over het feit dat de link tussen slachthuizen en verspreiding van het coronavirus nog altijd niet gelegd wordt door de betrokkenen. Nu er ook keurmeesters bij een slachtbedrijf in Helmond positief zijn getest op Covid-19, is wat De Hond betreft de maat vol.

Bij keurmeesters van een slachtbedrijf in Helmond is het coronavirus vastgesteld. Dat was eigenlijk onvermijdelijk, zo meent opiniepeiler Maurice de Hond – die in de coronatijd flink de publiciteit zoekt met zijn eigen onderzoeken naar het virus. En ergerlijk is het ook, want de noodzaak van het inperken van de vrijheid van slachthuizen vanwege het feit dat corona zich er extra makkelijk verspreidt is er ook nog niet.

Terwijl het zo volkomen logisch is, stelt De Hond aan de hand van de besmette Helmondse keurmeesters: “Wanneer beginnen ze nu te snappen dat het -wereldwijd- via de aerosols gaat in slachterijen, die lang blijven zweven door de lage temperatuur binnen?”

Dat er zo weinig aandacht is voor slachthuizen die een hoofdrol in de verspreiding van de ziekte zijn gaan spelen, irriteert De Hond zich al een tijdje aan. “Ik zag de werknemers van de slachterij in Apeldoorn vandaag in bussen met gesloten ramen…”, zo schreef hij gisteren. En voegde daar sarcastisch aan toe: “Maar gelukkig wel met 1,5 meter tussenruimte….”

De verklaring voor het feit dat slachthuizen zo’n grote rol spelen, ligt in het feit dat het vaak om koele ruimtes gaat waar – zo is de hypothese – de ziekte veel makkelijke gedijt en dus verspreidt. Daarnaast blijven door de gebrekkige ventilatie de microdruppels (‘aerosols’) van het coronavirus extra lang hangen, waardoor een besmetting veel waarschijnlijker wordt. De Hond constateerde het probleem al in Spanje, maar vindt ook een Duitse viroloog aan zijn zijde die waarschuwt over de relatie tussen kou en coronabesmettingen.

Wie er verder over wil lezen, kan terecht op het blog van de opiniepeiler.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

17 reacties

 1. JochemX

  Het is een prestigekwestie, ze kunnen niet hebben dat een niet-viroloog het bij het juiste eind heeft. Gelukkig krijgt hij steeds meer steun.

  1. hans-e-pans

   Dit is de aanloop naar een vleesloze toekomst.

 2. Robert75

  Die MDH heeft tegenwoordig ook overal verstand van. Die is ook al specialist in alles zoals PRDV

  1. Blitzkrieg

   Rober75 :
   Quote : “Die MDH heeft tegenwoordig ook overal verstand van. Die is ook al specialist in alles zoals PRDV”
   Heb jij geen last van zo te zien, toevallig steuntrekker?

  2. JochemX

   Nee Robbert, Maurice heeft een zeer uitgebreide studie gemaakt van de verspreiding van virusinfecties. Jij ook? Maurice is op het gebied van verspreiding expert. Virologen niet! Die weten weer veel over patiënten die besmet zijn en waar ze dan eigenlijk niet veelmeer voor kunnen doen.

   1. Michel Bloemkist

    MDH is sociaal-geograaf, geen natuurkundige zoals jij altijd beweert. De kwalificatie ‘expert’ wordt op deze manier wel erg makkelij afgegeven.

 3. Fe

  Zelfs virologen hebben bevestigd dat gesloten , gekoelde ruimten een broedplaats voor het virus is. Warmte en ventilatie is killing voor het virus.

  Het gaat dus niet meer over de mening van deHond maar om aangetoonde “wetenschappelijke ” informatie die breed gesteund word. Behalve natuurlijk door de hobbyclub van ons het RIVM

 4. Bolland

  Zoveelste bewijs dat RIVM maar wat doet, ze zijn star in beleid, en pakken nieuwe info niet op, is puur prestigestrijd ten koste van wie dat gaat interesseert ze niets

 5. Bullshit16

  Nee natuurlijk werkt de rivm niet mee die wacht op dat vergif van bill gats rivm word gesponsord door bill gats dus voor wat hoord wat
  Stem fvd of PVV uit de eu

  1. Heinz

   Hoe stem je FvD of PVV uit de EU? Duurt nog een tijdje, de Europese verkiezingen @Shitty.

 6. Heinz

  Hiermee zou je kunnen stellen dat de openlucht slacht (halal, offerfeest) minder risico’s met zich meebrengt t.a.v. de verspreiding. Boerderij slacht was vroeger heel gebruikelijk in het najaar.

  1. Original NL

   Achmed heinz laat weer een windje…wel goed ventileren hoor…

 7. Vogel

  4 weken geleden zij MdH al dat. men meer moest ventileren omdat het met airosols te maken had die het virus verspreiden. Juist de ouderen zaten in potdicht tehuizen,
  Op de tv OP1 werd hij afgeserveerd en uitgelachen.
  Nu werd gisterenavond een oetlul uitgenodigd die dit allemaal onderzocht heeft, en zelf met de eer gaat strijken.
  OP1 vond het nu niet nodig MdH uit te nodigen
  Wat een huigelaars

  1. Original NL

   Dat is de npo pravda ten voeten uit vogel!

 8. Ploppert

  “Daarnaast blijven door de gebrekkige ventilatie de microdruppels (‘aerosols’) van het coronavirus extra lang hangen” is weer een superdomme uitspraak van M. de Hond.
  De ventilatie is juist erg goed. Zo goed dat je er koud van wordt, ook zonder dat het er gekoeld wordt.
  Het gaat om de afstand tussen de mensen, en dat juist DOOR de stevige ventilatie de druppels wel 20 meter kunnen worden verspreid. Net als dat er door M.I.T. uit onderzoek naar voren kwam tijdens rennen/joggen/fietsen de “air” na de sporter ook groter is.
  En hoe wil je “thuiswerken” als slager?

  1. JochemX

   Nee ploppert, ventileren, de lucht verversen, naar buiten met de troep. Virussen blijven maar zeer kortstondig actief in de buitenlucht.

 9. Rosasolis

  Vandaag op de 8:00 radio nieuws gehoord: alle medewerkers van alle slachthuizen in ons land worden vandaag getest op de corona, voordat zij mogen binnen komen om te gaan werken. Er werd duidelijk aandacht gegeven aan deze belangrijke bericht. Over enkele dagen worden alle werknemers opnieuw getest. De supermarkt folders zijn vol met aanbiedingen op allerlei vlees producten, en “alles voor de barbeque”, voor de Pinkster weekeinde. Moeten wij niet aan deze pakketten komen?, en oh jee…mijn vriezer zit voor met biefstuk, tartaartjes, kip filet en kip schnitzels. Allemaal bio rundervlees, en scharrel kip stukken. Moet ik mijn vriezer vlees en kip inhoud weggooien!
  En hoe zit het met de werknemers van de zuivel industrie; en de groente en fruit personeel die in fabrieken of kassen werken. Moeten ook zij niet ieder paar dagen een corona test krijgen? En ook de medewerkers in de voedsel banken? Medewerkers van supermarkten?…Mijn koelkast zit vol met kaas, boter, groente, en ook heb ik in een fruitschaal met perziken uit Spanje en druiven uit India. Moet ik alles weggooien, want
  wie weet als de medewerkers getest werden? Jarenlang had ik voor een leuke moestuin in mijn achtertuin gezorgd, en genoot van alles wat me gelukt was om te kweken. Maar nu ben ik afhankelijk van onze lokale supermarkt.
  Fijn dat wij senioren en gehandicapten vanaf 7:00 boodschappen kunnen doen. Wat een uitnodiging: alles vers aanwezig, en goed ingepakt, een ware eerbetoon aan onze supermedewerkers. Maar vanaf a.s. dinsdag gaat onze supermarkt een 1/2 uur later open. Dit in verband met het geleidelijk versoepeling van de corona regels.
  Volste lof voor onze zeer bekende super van Hollands Kroon waarin zowel de personeel als de boodschappers de 1.5 regel hebben al die wekenlang gehandhaafd hebben, zonder enige probleem. Wat genieten wij senioren van jullie fantastische vroeg uitgestalde verse producten. Velen van ons weten van een harde leven met grote problemen. Maar daarom kunnen wij ook het besluit van onze regering die senioren, en handicapten niet in de steek wilde verlaten; enorm waarderen! Vanavond eten we asperges, aardappelen, biefstuk met champignons, tomaat en vele kruiden uit mijn tuin. En voor de weekeinde heb ik ook een aardbeientaart, en heerlijk ijs in de vriezer….Mens wees dankbaar voor wat je heb!
  Voor mijn vrienden, geniet van een zalig pinkster weekeinde!

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.