Megalomane Timmermans wil het gehele Europese eetgedrag overhoop gooien

Als het aan de Nederlanse eurocommissaris ligt, gaat Brussel de gehele voedselketen op het continent op de schop gooien. Allemaal nodig voor de Green Deal waarmee Frans Timmermans zichzelf de geschiedenisboekjes ziet ingaan.

Never waste a good crisis. Een cynisch motto voor opportunistische bestuurders die in crisistijd ineens draagvlak zien, of door alle commotie de horde ‘publieke steun genereren’ gewoon kunnen ontwijken. Het is echt heus niet alleen iets dat in semi-autocratische regimes als Polen of Hongarije gebeurt, maar ook gewoon in ‘onze’ eigen Brusselse republiek een paar steenworpen over de grens bij Hazeldonk.

Daar regeert klimaattsaar Frans Timmermans, en hij heeft besloten om temidden van de coronacrisis nu plannen te presenteren om de hele voedselindustrie in Europa radicaal anders in te richten. Ja, echt: we moeten van Europa anders gaan eten.

Of, ietwat meer kort door de bocht, in Brussel gaan ze dus binnenkort bepalen wat er op uw bord ligt. Fijn, zeg:

“De Europeaan moet anders gaan eten. In de plannen van Frans Timmermans om ons voedselsysteem radicaal te veranderen, heeft de consument een centrale rol. De ‘Van boer tot bord-strategie’ is het hart van de Europese Green Deal.

In het kort moet er meer betaalbaar, gezond en duurzaam voedsel komen. En dat moet ook nog eens aantrekkelijk gemaakt worden voor de consument. Zo is de Commissie van mening dat de reclame voor producten met veel vet, suiker of zout beperkt moet worden. Ook moeten producenten minder reclame maken die zich richt op kwetsbare mensen. Verder vindt ze dat winkels moeten oppassen met kortingsacties, omdat de consument zich dan niet meer bewust is van de waarde van het voedsel. Andere voorstellen: geen toegevoegde suikers meer in babyvoedsel, en een maximum voor de hoeveelheid suiker, verzadigd vet en zout in bewerkte producten (eten in zakjes, blikjes of doosjes).”

Ja, mensen. De EU is nog nooit zo betuttelend geweest. Maar wij moeten straks wel door hun hoepels springen. Daar zullen ze de control freaks in Brussel van smullen. Pun intended.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

41 reacties

 1. Bullshit16

  Die bos kabouter laat hij zijn muil houden ik bepaal zelf wel wat ik eet wat denkt die dikzak wel niet wie is hij moet hij bepalen wat gezond voor mij is straks gaat hij nog voor ons beslissen hoe vaak we mógen neuken er komt steeds meer redenen om de eu te verlaten
  Sten FVD OF PVV UIT DE EU

  1. AnnetKlaver

   Proest @bull, wat een verbeelding, een os doet het echt niet meer.

   1. weer woord

    Je Engels is al net zo beroerd als de rest van je mentale vermogens

    Bull=stier niet os

  2. Maurits Dekker

   Timmerfrans wilde onlangs een pasfoto laten maken en stapte bij een Brusselse fotostudio binnen.
   Toen hij zijn wens kenbaar had gemaakt antwoordde de fotograaf, met een blik op ’s mans postuur, als volgt: “Ik doe geen groepsfoto’s”

 2. truletwiesje

  Ik eet gezond..laat obesitas en overgewichtige Timmerfrans zelf maar even aan zijn eetgedrag werken…

  1. AnnetKlaver

   Gezonde geest in een gezond lichaam gaat niet op voor @trul.
   Totaal verziekt door het geloof in een hogere macht..

 3. Appelstroop

  Ons Europese kamerolifantje die elke dag op kosten van de belastingbetaler aan de gevulde hertenreet zit, gaat ons de les lezen (helpen beslissen) wat we moeten eten.
  Hopenlijk de laatste stuiptrekkingen van een stervend instituut, of een voorbode voor wat ons te wachten staat. Laat mensen zelf beslissen wat ze eten, informeren prima, niet beslissen, griezelige communist met buitensporig salaris.

 4. fusilier

  Nog even ,en we krijgen weer voedselbonnen voor een stukje vlees, en worden weer 75 jaar terug gezet in de tijd. Hitler was ja ook vegetariër, daarom past het ook precies in dat linkse straatje.

 5. fusilier

  75 JAAR geleden was er ook iemand die vegetariër was in Europa. Gelukkig is het slecht afgelopen met dit heerschap.

 6. splatoon

  Een tijdje geleden heb ik dat London Real interview met David Icke bekeken, waar hij het onder andere heeft over Corona en 5G. En wat direct na de live uitzending door YouTube werd verwijderd. Nu neem ik de man over het algemeen met een flinke zak zout. Maar dat betekent niet dat hij alleen maar onzin uitkraamt. Zo sprongen er voor mij twee dingen uit, waarvan ik dacht: “Dit kon wel eens kloppen”

  Het eerst was dat hij zei dat we zeer binnenkort verplichte vaccinaties gaan zien. En inderdaad, dat zie je nu heel hard die kant opgaan. Zelfs de auteur van dit artikel doet daar vrolijk aan mee en bejubelt Bill Gates als held. David zegt ook dat die vaccins niet zullen zijn wat ze zeggen dat het is. En inderdaad, ik geloof er niets van dat ze nu opeens wél een RNA vaccin kunnen maken, terwijl dat al tientallen jaren op vruchteloze pogingen is uitgedraaid. Wat het precies zal zijn wet ik niet. Maar kloppen doet het niet. En vertrouwen doe ik het ook niet. Dus het nemen ga ik zeer zeker niet doen. Zal er nanotechnologie inzitten, zoals David beweerd? Wie weet. Technisch gezien is er in elk geval geen enkel bezwaar tegen dat idee.

  Het tweede was dat hij zei dat onze voedselvoorziening compleet aan banden gelegd zal worden. En uiteindelijk zullen we alleen nog maar synthetische troep te eten krijgen. Daarvan dacht ik: “Aha, dus daarom moeten de boeren en de vissers kapot.” En nu doet Frans Timmermans er nog even een schepje bovenop door dit soort dingen te gaan roepen. Dus ook in dezen denk ik dat David Icke wel eens gelijk kon krijgen.

 7. B. Pascal

  Een praktisch voorbeeld is de hedendaagse ‘’groene stroom en duurzaamheid’’ gedachten. De marketing draait vollop, men gelooft erin! De wereld wordt groener en duurzamer. Men weigert de beelden tot zich te nemen, van de massale boomkap in Duitsland, Polen en Litouwen om deze te verbranden in ‘’duurzame bioenergie ketels’’. Niemand geloofd ons, dat ons schone A hout in onze containers, nu na 80 jaar ineens niet meer gebruikt mag worden in de bio-massa industrie. Zo sterk kan een framing zijn. De duurzaamheidslobby van het grote geld vanuit de globale wereldeconomie met een krachtige marketing is sterker de werkelijkheid, er is meer geld te verdienen in de boomkap voor de ‘’groene gedachte’’, dan in een nette eerlijke houtverwerking nadat pallets zijn afgeschreven. Het is dwaasheid om bomen te kappen om nutteloos te verbranden voor stroom, wanneer je weet dat hout een 3x zo mindere verbrandingswaarde heeft dan gas. Je moet dus 3x zoveel hout verbranden om dezelfde energie waarde als gas te verkrijgen. Er zijn maar weinig grote bedrijven, die je eerlijk vertellen, dat we alleen duurzamer kunnen leven als we een 1/3 eenvoudiger en met minder welvaart willen leven. Elke vrije mens kan bedenken dat we niet duurzamer worden, als we door gaan op dezelfde voet. Iedereen weet dat juist de bomen, de longen zijn van onze lucht. Je ziet hierin helder, dat de marketing een doel op zich kan zijn, tegen alle werkelijkheid in, men gelooft het, men verdient er geld mee, dat is het doel. Over een aantal jaar gaat de marketing veranderen, als het geld verdienen aan de houtkap voorbij is, dan hoor je !!continu veranderen!!.

  Met het eten en vlees zal het niet anders zijn!

  1. Bullshit16

   Pascal
   Meede mogelijk door GROEN LINKS

 8. bandini

  Tja, Hans Brusselmans heeft een tijdje geleden nog effe flink gebuffeld voordat hij zijn moralistische diarree al kreunend kan uitschijten! Je moet er niet te lang aan denken want dan duikt dat varken ook nog voor je geestesoog op; die moralistische vetklep!!

 9. Piet51

  Wat een ongenuanceerde reacties hiervoor, heel verrassend. Niemand schijnt te weten dat een kritische benadering van vlees inmiddels wijd verbreid is, in tegenstelling tot enkele tientallen jaren geleden.
  Wat cijfers:

  * Veganisten (helemaal geen dierlijke producten, dus ook geen melk of eieren): nog een minderheid
  * Vegetariërs (nooit vlees, wel ei en zuivel): ongeveer 5% van de bevolking
  * Flexitariërs (op sommige dagen vlees laten staan): bijna 90% eet regelmatig ten minste één dag in de week geen vlees. 55% eet 3 dagen of meer geen vlees bij de warme maaltijd. Zelfs die ene dag geen vlees eten scheelt sunstantieel in de CO2-uitstoot.

  Conclusie: minder vlees is niet afwijkend van het gebruikelijk eetpatroon en dat stimuleren past bij de eetgewoonten van vandaag.

  1. Blitzkrieg

   Piet51 :
   Quote : “Conclusie: minder vlees is niet afwijkend van het gebruikelijk eetpatroon en dat stimuleren past bij de eetgewoonten van vandaag.”
   Er is er naar één die mijn eetgedrag bepaald en dat ben ik helemaal zelf!

   1. Piet51

    @Blitzkrieg
    “Er is er naar één die mijn eetgedrag bepaald en dat ben ik helemaal zelf!”

    Maar dat bestrijd ik niet en heb ik ook niet geschreven. Sterker nog, ik vind dat dit zo moet blijven, want afgedwongen eetgewoonten hebben voor mij geen enkele waarde. Ik wilde alleen laten zien, dat die nieuwe eetgewoonten helemaal niet zo nieuw zijn, omdat de meeste Nederlanders er al een beetje aan voldoen.

  2. Bullshit16

   Piet51
   Kom je weer met deze onzin vlees eten is gezond daar is nog nooit iemand aan dood gegaan vegetarische vreten ja ik noem het vreten daar kan je wel dood aangaan als je er geen supplementen bij gebruikt ik eet elke dag vlees in ik voel mij daar gezond bij
   Wat die smerige kaboutertje wil dat is ons weer de wet voorlezen hoe en wat wij moeten eten
   Zelf zit die dikzak elke dag en brussel zich gratis dik te mesten met kaviaar en eend en de gewone burger kan zich arm kopen voor een stukje vlees die klootzak moest zich schamen en jij ook
   En wat die dieren betreft die hebben een goed leven en Nederland maar nee dat is niet goed genoeg wij moeten dat vlees uit het buitenland halen en de boeren en vissers hier kapot laten gaan stelletje huigelaars

   1. Piet51

    @Bullshit16
    “Kom je weer met deze onzin vlees eten is gezond daar is nog nooit iemand aan dood gegaan”
    Zou kunnen, maar je zult de eerste maar zijn; is dan toch jammer. 😉

    Ik schrijf overigens niet, dat vlees eten ongezond is. Het gaat mij om teveel vlees eten. Zelf eet ik rund-, varkens- en kippenvlees, 3 à 4 dagen per week en altijd heel goed (liefst biologisch) en dus duur vlees. Dat is heel veel lekkerder, al neem ik dan wel een kleiner stukje dan je met kiloknallers zou kunnen kopen. Verder eet ik 1 à 2x per week vis en 2 à 3x vegetarisch. Vlees van de supermarkt koop ik zo weinig mogelijk, omdat er heel vaak teveel water in zit, wat je wel gewoon meebetaalt tegen de vleesprijs.

    Rammstein, excuus voor deze huiselijke uiteenzetting. Hou je s.v.p. in, gewoon negeren, o.k.?

  3. Peetjoh

   Je hebt het over genuanceerd Piet. Die ene dag geen vlees eten scheelt. En nou de vraag waarmee Piet? Met wat vergelijk jij die uitstoot dan. Met 1940 met 1960 of met 1200 of met een zelf bedacht getal?. We weten helemaal niks van hoeveel er precies uitgestoten word en door wat of wie. En dan komt er nog bij dat de uitstoot elke dag weer anders is ook. Dus brullen het scheelt is onzin. Als wij een dag geen vlees eten word er nog geen kip minder geslacht.

   1. Piet51

    @Peetjoh
    We weten heel goed hoeveel de veesector uitstoot. We weten ook hoeveel vlees de veesector produceert. We kunnen dus heel eenvoudig uitrekenen hoeveel uitstoot het scheelt als we allemaal 1 dag geen vlees eten. Dat is 14% minder vlees, wat leidt tot 14% minder vleesdieren, etc., etc. Dat is geen berekening op de cent nauwkeurig, maar geeft een heel goede indruk. Op diverse sites zijn dergelijke sommetjes, en veel meer in detail, te vinden. De effecten van een vleesarm dieet zijn indrukwekkend.
    Ik vergelijk het overigens met gisteren, als we vandaag beginnen met minderen. Dan wordt er inderdaad morgen nog geen kip minder geslacht, maar dat is een wat kinderlijke amateurvisie. Kijk dan eens over 5 jaar en je zult een andere wereld aantreffen. Die verschillende uitstoot per dag is natuurlijk irrelevant, maar dat weet jij zelf ook.

    1. weer woord

     Dit bericht tot me te hebben genomen heb ik m’n vleesconsumptie verdrievoudigd, al is het alleen maar om julllie moraliserende sojaslurpende bemoeizuchtige deugkneuzerij deels weer ongedaan te maken.

     Baas in eigen buik pietje kortstaart, ga je eigen kring maar vervelen met je gezever….

 10. rexm

  Dat die Timmermans af en toe de weg kwijt is ,dat wisten we al.
  Dat hij maar het eerste begint de overdadige vreetschuren te sluiten in Brussel.
  Als u het nog niet wist, de lagere geplaatste ambtenaar mag niet in de vreetschuur van de hogere geplaatste, zich volstouwen.

 11. dinaro

  Waar bemoeit die volgevreten zak zich mee?
  Ik eet veel vlees…goed voor een mens!
  En die timmermans ook, zie je wel aan zn kop!
  Snel uit die EU, heeft geen enkel nut…
  STem PVV !!

 12. Vrijedenkert

  Mensen bepalen zelf wat ze eten en niet de EU of kabouter Plop…

 13. Sabreur

  Als een overheid echt iets wilt veranderen aan ons eetpatroon, dan moeten ze accijnzen op suikers en zouten gooien en de BTW van onbewerkt voedsel moeten halen.

  Stimuleer dan ook gelijk de verkoop van onbewerkt voedsel direct bij de boer, zodat deze genoeg inkomsten kan genereren om zijn bedrijf duurzamer te maken.

  Stop ook met het zinloos rondpompen van vlees en dier. Al ons hier geproduceerde vlees is voor de export en wat wij hier eten is afkomstig van de import. Produceer primair voor eigen markt en concureer op kwaliteit en niet op prijs.

  Verder laat ik mij niet vertellen door een volgevreten megalomane bureaucraat wat ik wel of niet mag eten

  1. Piet51

   @Sabreur
   Helemaal mee eens, alleen is de laatste zin niet mijn stijl.

   1. weer woord

    Pietje buigt graag voor megalomane bureacraten.
    “Oh Timmie, vertel me wat ik nu weer moet laten, de EU zijn geheiligd en zeg me dat ik deug!”

 14. Vliegenvanger

  Die Frans Timmermans moet eens ophouden om ons voor te schijven wat we eten of moeten doen.
  Laat hij zelf maar eens wat eten staan, maar nee hoor hij vreet zich vier keer in de rondte en de EU betaald wel.
  EU een corrupte geldverslindende organisatie welke beheerd wordt door een stel geldwolven die de burgers iedere cent proberen af tepakken.
  Stem FvD of PVV, daarna Nexit.

 15. RvdBe

  Dat aan morbide obesitas lijdende insuline spuitende volgevreten varken gaat ons nu ff vertellen wat gezond is en wat niet.
  Helaas zal het makke NL volk dit wellicht gedwee ondergaan en trachten met een niet werkend mondkapje zoveel mogelijk komkommers naar binnen te werken, want ja Rutte en mister Pig hebben het zo goed met ons voor.

 16. Rosasolis

  Inderdaad zijn er te veel mensen die lijden aan obesitas, diabetes, en andere zieketen
  wegens ongezond eten. Maar de supermarkten zijn niet de schuldigen. Al onze supers
  bieden dagelijks een ruime keuze aan gezond vers producten, wel of niet in de reclame.
  Het licht aan de mensen zelf. Je kunt dagelijks hamburgers en Chicken Delight, met frites halen van fast food tenten. Van dat soort ongezond maagvulling zal je snel dik worden. Daarom zijn vele Amerikanen jaren geleden, ziek en ongezond geworden…
  lang voor de corona.
  Oplossing voor velen die niet kunnen koken, houden niet van koken, of geen tijd hebben: haal een eenvoudige kookboek, met simpele, lekkere recepten die bekende onderdelen hebben. Vaak kan je een eenvoudige maaltijd voor twee dagen klaar maken. Dat kan je met een oosters rijst of bami gerecht doen, of Italiaans.
  Wat hou je van? Mijn tips:
  Voordat je naar de supermarkt ga, maak een eenvoudige lijst klaar. Zodat je niets
  vergeet, en niet door te veel reclames wordt gelokt. Eenmaal binnen de winkel,
  hou je aan je lijst. Ga een of twee keer per week naar Een supermarkt, zodat je die
  goed leert kennen. Beter boodschappen doen in de winkel, in plaats via internet bestellen. In de winkel zie je wat je koopt, en als het vers is. En de winkels zijn goedkoper dan online bestellingen.
  Sinds wanneer is dikke F. Timmermans voedsel deskundig of kok geworden?
  Volste lof voor onze supermarkt; morgen gaan wij heel wat gezonds en lekkers kopen.
  Smakelijk eten iedereen, een ook geniet van een heerlijke Hemelvaart weekeinde.

 17. ervi

  Als hartstochtelijk Anti-Europeaan kan ik niet anders dan de voorstellen toejuichen.
  Het gaat er niet, zoals Tim concludeert, om mensen voor te schrijven wat er op hun bord komt te liggen maar dat wat er op je bord komt te liggen gezonder is.

  In de voedingsindustrie wordt aan producten veel te veel suiker, zout en vet toegevoegd en dat mag best een stuk minder. Artsen, internisten etc. waarschuwen al tientallen jaren en hebben de handen vol aan hart-vaatziekten, diabetes, obesitas.
  Een reclameverbod zou passender zijn. Dat heeft bij roken ook een positief effect gehad.

  Vraag is wel hoe de Eurosocialisten gezond eten betaalbaar voor iedereen willen maken. Echt gezond eten is amper weggelegd voor de smalle beurs.

  Ik las in het stukje anders niets over vlees, terwijl sommigen hier daar wel over te keer gaan. Volgens mij mogen we van de EU gewoon ons sudderlapje blijven eten.

  1. weer woord

   De promotie/reclame van vega, vegan en vleesvervangers klotst tegen de plinten omhoog.

   Aan alle kanten wordt gelispeld dat je minder vlees zou moeten eten of zelfs insecten zou moeten eten, vooral door mooipraters die er economisch een slaatje uit willen slaan.

   Vlees wordt aan alle kanten duurder gemaakt (waar een kilo kipfilet eerst €5 was is het nu €7 voor 800 gr, ik wil best meer betalen voor dierenwelzijn maar waarom betaal ik meer en krijg ik er tegelijkertijd minder voor terug?)

   En dan zo’n decadente dikkop uit een ondemocratisch gesticht die bepaald hoe ik mijn leven moet lijden?

   Doe wat je niet laten kan ervi, dan doen wij dat ook….

   1. Piet51

    @weer woord
    “….. an alle kanten wordt gelispeld dat je minder vlees zou moeten eten of zelfs insecten zou moeten eten, …..”

    Maak je nou niet zo druk. Er is al een sterk begin gemaakt naar minder vlees, de bio-hoek in de supermarkt wordt steeds breder, onder het gewone vlees (dus met gif) wordt ook biovlees verkocht, dat onder bio-merk nog onvoldoende kopers heeft gevonden. Consumenten merken geen verschil.
    Er worden experimenteel al eiwitten afkomstig van insecten verwerkt en verkocht bij Jumbo, AH en Plus. Het was een experiment, maar het begin is er om de consument te laten wennen aan dit nieuwe voedsel. Dus ook deze race, net als veel andere, is al gelopen. We moeten niet vergeten, dat jaren geleden op dezelfde oerconservatieve manier naar vleesvervangers werd gekeken. En nu heeft zelfs Unilever de Vegetarische Slager gekocht. Met insecten en andere vernieuwingen zal het net zo gaan, hoezeer er op DDS ook op gescholden wordt.

   2. ervi

    @Weer woord , begrijpend lezen is ook een dingetje…,nou ja.
    Van mij mag je alle ongezonde troep die er maar is blijven eten hoor, maar later niet klagen dat je levend moet lijden.
    Ik prefereer gezond eten zonder toevoegingen enne… vlees is daarbij voor mij het hoofdbestanddeel.

   3. Lodewijk Raevensburgh

    Het vlees wordt duurder, weer woord, omdat de eisen aan dierenwelzijn worden aangescherpt. De godvergeten ellende van de bio-industrie kan echter pas worden opgelosten door het vlees nog veel duurder te maken.

    Jij smult van dierenleed, dat kun je vanwege een gebrek aan bewustzijn op dat punt.

   4. Rosasolis

    weer woord. je heb helemaal gelijk. Veganisten komen vitaminen te kort, en zijn daardoor vatbaar voor vele ziektes. Deze idioten eten geen enkele dierlijke producten, niet eens melk, boter, kaas, of eieren. Zij slikken dagelijks vitamine/mineralen pillen. Ik heb een artikel gelezen over “heerlijke insecten
    maaltijden”…jakkes!

 18. macsjang

  Die volgevreten varkenskop heeft zijn obesitas niet te danken aan droge crackers en kraanwater. Wil anderen gaan voorschrijven WAT te eten. Onnozele hals. Zie wél parallellen met een rokkenjager met Duits accent en witte anjer in zijn borstzakje, die op safari alles neerknalde en neerstak wat voor zijn (jacht)geweerloop en zijn yoghurtbuks kwam en later als voorzitter van het WNF ieder ander verbood datzelfde te doen. Hypocrisie ten top.

 19. C.A.Barstow

  Gaat die verachtelijk linkse machtsbeluste vette landverrader dan zelf het zogenaamde goede voorbeeld geven?
  Wat denkt u zelf? die smeerlap laat al die gratis diners echt niet lopen.

  Stem tegen verachtelijk links,
  Stem FvD/PVV.

 20. ManusR

  Ik wil die drophannes best knuffelen, zo stevig dat hij na een paar minuten slap gaat aanvoelen maar wel vast blijven houden natuurlijk totdat ik een rochel hoor en dan nog niet loslaten, je weet maar nooit met die linkse rakker.

 21. DennisEijs

  Yep, de volgende stap in de Hermische Wereld Orde. De Bijenkorf, allemaal werkbijtjes, ter meerdere eer en glorie aan de elite. )O+->

 22. prohan

  Hij zal ook wel koude gerechten “aanbevelen” omdat dat geen “extra kookkosten” met zich meebrengt.
  Maar tegen die tijd is de energie óf onbetaalbaar óf niet meer beschikbaar.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.