Ontwikkelingshulp-spilzieke D66 en ChristenUnie willen middenin coronacrisis €1 miljard wegsluizen naar Afrika

Nederlandse belastingbetalers zijn straks maar liefst €1 miljard euro extra kwijt aan Afrika, als D66 en ChristenUnie hun zin krijgen. Ondanks dat de coronacrisis in alle hevigheid de Nederlandse financiën hard raakt, moet het budget voor ontwikkelingshulp fors omhoog, aldus de regeringspartijen.

Het is geen geheim dat het coronavirus flink wat slachtoffers maakt, en ook zeker de Nederlandse staatskas niet overslaat. Zelden is er in zo’n korte tijd zoveel geld doorheen gejaagd teneinde een crisis ofwel te voorkomen, ofwel te verlichten. Maar als het aan enkele incompetente kabinetsleden ligt, gaat Nederland binnenkort doodleuk verder met geld over de balk smijten.

Want ondanks dat de verwachte belastinginkomsten teruglopen en ook het BNP van Nederland zal dalen, moeten de uitgaven aan Afrika op gelijk niveau blijven. Dat willen de spilzieke D66’ers en CU’ers in de regering, die vinden dat Nederlandse belastingbetalers in deze zware tijden ook nog wel even garant kunnen staan voor een geheel ander continent.

Eigenlijk zou de Nederlandse bijdrage aan ontwikkelingshulp dit jaar dalen, omdat de hoogte van dit bedrag gekoppeld is aan de omvang van de Nederlandse economie. Dat lijkt terug te lopen – en daarom zou Afrika dit jaar met minder af moeten. Dat kunnen de morele hoogdeugers van D66 en CU niet verkroppen, en dus moet maar liefst €1 miljard moet er worden overgemaakt naar Afrika. Vinden de Sigrid Kaags van deze wereld, althans:

“In de coalitie is een gevecht begonnen over coronahulp aan Afrika. D66 en ChristenUnie willen meer geld voor ontwikkelingssamenwerking en ook het CDA sluit dat niet uit. De VVD wil er ’geen cent bij’.

Aanleiding is het advies van de Adviesraad Internationale Vraagstukken (AIV) om 1 miljard euro uit de algemene middelen te besteden om Afrika te helpen de gevolgen van de coronacrisis op te vangen. Dat, terwijl in het regeerakkoord – gesloten in economisch gunstiger tijden – is afgesproken het budget voor ontwikkelingshulp te koppelen aan het Bruto Nationaal Inkomen. Nu ons nationaal inkomen door de coronacrisis keldert, moet volgens die afspraak de begroting van minister Sigrid Kaag (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) evenredig naar beneden.”

Onverantwoord? Jazeker. Kan Nederland zich dit permitteren? Zeker niet. Maar gaat ons land dit toch gewoon doen? Natuurlijk. Deugen heeft een prijs, en D66 is altijd bereid deze te betalen. Al helemaal als het gedaan kan worden met uw en mijn belastinggeld. Dan zéker.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

34 reacties

 1. CLoVis

  ‘Graties geld”
  Het enige wat links kent.

  Vroeger op school kochten die kneuzen natuurlijk ook al ‘bescherming’;
  en ze hebben nog steeds niet door dat dat maar even werkt.

  1. CLoVis

   En zie ze eens schijnheilig kijken op de foto;
   diezelfde blik in de ogen zie je ook bij mensen
   die alleen met Kerstmis naar de kerk gaan;
   alleen om zichzelf ‘goed’ te voelen.

   1. AnnetKlaver

    @Clovis, schijnheilig en dat uit jouw mond.

    1. CLoVis

     @lamlul

     Om jouw eigen woorden te gebruiken:
     kom eens met een onderbouwing…

     Meneer van Dalen wacht al tijden op antwoord.

    2. CLoVis

     Of ben je toch dezelfde idioot al beukenootje;

     en kom je nooit verder als
     ‘welles’ / ‘nietes’
     of
     “wat je zegt ben je zelf”

     Nooit de pubertijd te bovengekomen nietwaar?
     En dan je frustratie over jouw gebrek aan opleiding..

   2. Brenda Welsh

    Datzelfde, “goed voelen”, daarvan heb ik de indruk wanneer er weer eens een rascitisch stukje is geplaatst of een ander wordt weggesabeld met beledigingen, een euforisch gevoel bij de schrijver oproept. Het is maar een gedachte, daar niet van.

    1. CLoVis

     @brenda smells

     Jouw gevoel is al net zo misleidend als je gedachtengang;
     een zinnig mens zou daar zeker geen conclusies uit trekken.

    2. evil knievel

     Heb je grienijzertje ook weer!
     Huil,huil,fasiesme,rasiesme,arme criminelen en ga zo maar eeeelllllleeeeeenlang verder!😭😭
     Wordt r zo weemoedig van!
     Beetje eelt op de ziel kan geen kwaad schat!😘☺️

 2. Kretoloog

  ‘Wegsluizen naar Afrika’ is synoniem voor ‘verdwijnen in de zakken van de regeringsleiders.

  Veel Afrikaanse staatshoofden zijn schat-hemeltje rijk. Bezitten miljarden, meestal ondergebracht bij Zwitserse banken. Een nieuwe geldstroom vanuit Nederland maar het ‘door Corona geteisterde Afrika, betekent nog meer vermogen voor die dictators.

  Never nooit meer doen dus.

  D66 en ChristenUnie kunnen de pot op!

 3. AnnetKlaver

  “Al helemaal als het gedaan kan worden mijn belastinggeld.’

  Kom op Tim, je gaat mij niet vertellen dat wat je bij DDS verdient, daarover belasting moet betalen.

  1. combat le pelicule

   Annet wuift het gewoon even weg, die vindt echt dat ons belastinggeld helemaal niet van ons is maar van de Afrikanen…

   1. AnnetKlaver

    @c
    Ik vind dat helegaar geen strak plan.. we kunnen het geld zelf wel gebruiken.

    1. AnnetKlaver

     Tjee, jij bent echt gestoord.

     1. Vrijedenkert

      En madam Klavert niet?

    2. combat le pelicule

     Jawel dat vind anna illegaar wel natuurlijk

  2. CLoVis

   @lamlul

   Alsof jij met jouw bijstandsuitkering een soort ‘nettobetaler’ bent.
   Laat je eens nakijken, linkse mongool.

   1. AnnetKlaver

    Haha @Clovis, de antichrist

   2. Pauline Kummer

    In de scheld modus gaat het zoveel beter?

  3. Maurits Dekker

   AnnetKlaver

   Zijn ze bij u thuis allemaal zo negatief?
   Of bent u de enige die zo onsympathiek is?

   1. AnnetKlaver

    Onze deurkruk is de grootste grapjas…

    1. CLoVis

     En ook degene met het meeste verstand.

     1. AnnetKlaver

      Scherpe ( 🙂 ) en voorspelbare reactie van onze zelfbenoemde christen intelectueel. ☺☺

  4. feitelijk

   Is annet nu werkelijk zo dom dat ze denkt dat inkomsten vrijgesteld van belastingen kunnen zijn.

   1. AnnetKlaver

    Feitelijk ben jij wel erg dom @F

 4. Robert75

  Kijk als ze dit soort bedragen nu eens steken in bv ontslagregels als je je baan dankzij corona kwijt raakt. Dan heb je als werknemer ook niet het gevoel dat je in de steek wordt gelaten. Maar daar doen ze niets voor.

  1. combat le pelicule

   Maar de d666 heeft het niet heel erg op met de Nederlandse burgers, sterker nog, ze willen de grenzen wagenwijd open en daarnaast bakken met geld naar landen waar de geopende grenzen voor bedoeld zijn…

 5. Maurits Dekker

  VVD en CDA zijn nog tegen.
  Dat klinkt niet goed, ze moeten er niet alleen tegen zijn maar zij moeten doen wat in het regeerakkoord staat. Daar staat namelijk dat als de economie terugvalt ook de bedragen aan buitenlandse hulp naar beneden dienen te worden bijgesteld.
  Dus is het zaak dat deze 2 regeringspartijen een dwingend voorstel doen om de bedragen aan ontwikkelingshulp te verminderen.

  1. Dirk Derksen

   “zij moeten doen wat in het regeerakkoord staat“

   En toen kwam er voor lili en Howik toch een generaal pardon, dankzij het CDA. CDA is een onbetrouwbare partij.

 6. Cootje

  Een sprinkhanenplaag een ebola uitval een Corona uitval een hiv uitval een Corona uitval , een malaria uitval En de vele oorlogen zijn de natuurlijke opruimers Van de de mensen. En er zijn continenten die ruimer er door worden getroffen dan een ander continent. Maar water naar de zee brengen heeft geen nut , dan krijg je alleen de zwarte pieten discussie van minderheden , als is gewoon zwart wit , de een heeft palmbomen de andere dijken en afwateringen , maar van ruilen komt huilen dus gewoon blijven waar je bent

 7. feitelijk

  ach , de sukkels begrijpen niet eens dat we hier niet rond kunnen komen . De VNG zou het geld graag in ontvangst nemen maar d666 melkt de burger liever verder uit.

  1 miljard is een druppel en weggegooid geld.

 8. Vrijedenkert

  Overgrote deel van ontwikkelingshulp is weggegooid geld! Verspilling op grote schaal om wat naïeve linkse gewetens te sussen…

 9. A.B.

  Tijd om maar helemaal te stoppen met belasting te betalen. Kunnen we geen rechtszaak aanspannen?

 10. 56RdK

  Alleen kolonisatie door blanken zal een positief effect hebben in dat continent dat door letterlijke en figuurlijke zwarte corruptie door en door verrot is, geheel verloren is!
  En zeker na ruim zeventig jaar aan ontelbare miljarden aan ontwikkelingshulp die daar als sneeuw verdween.
  Dus geen cent meer daarheen!

 11. Michael M

  We weten al jaren dat partijen als (d) 66, ChristenUnie dit soort acties uitvoeren zoals het kansloos miljarden euro’s van onze belastingcenten weggeven aan landen waar het vreselijk corrupt is en die miljarden keer op keer niet aankomen bij de juiste arme mensen maar bij de verkeerde criminelen in die landen. Ik heb zelf met Afrikanen gesproken en filmpjes gezien. Een minister heeft hier in Nederland 1 huis en 1 auto. In Afrika hebben elke minister 4 villa’s, 20 Rolls Royce, 3 sportwagens, 4 mercedissen enzovoorts. Ze staan er dansend omheen te lachen. Kijk maar en zoek het op op YouTube. Het is niet verzonnen. Het is zo. Kansloos, miljarden weggeven. Het komt niet aan bij de mensen welke het echt nodig hebben.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.