Slingers en ballonnen ophangen! Planbureaus: schrap ‘anderhalvemetersamenleving’ en ‘nieuw normaal’

Als het aan drie vooraanstaande planbureaus ligt, moeten Nederlandse politici zo snel mogelijk stoppen met termen als ‘anderhalvemetersamenleving’ en ‘nieuw normaal’. Het zijn woorden die impliceren dat veranderingen die worden doorgevoerd omwille van het coronavirus permanent zijn, terwijl deze echt strikt tijdelijk worden geïmplimenteerd en dienen te worden nageleefd.

Nederlandse politici onder wie premier Rutte beschadigen de Nederlandse samenleving door zo vaak termen als ‘anderhalvemetersamenleving’ en ‘nieuw normaal’ (en varianten) in de mond te nemen. Dat is de impliciete boodschap van het SCP, het PBL en het CPB in een gezamenlijk statement. De drie planbureaus, die met belastinggeld worden betaald en gelden als belangrijke adviseurs van het kabinet, vinden de begrippen buitengewoon schadelijk en zetten daarnaast de samenleving op het verkeerde been.

Liever richt het overheidsbeleid zich op het herstellen van de maatschappij met een solide toekomstvisie, aldus de planbureaus, dan dat er mist wordt opgeworpen door termen die suggereren dat tijdelijke coronamaatregelen de Nederlandse samenleving permanent veranderen. Ze schrijven:

“Het kabinet moet niet vasthouden aan termen als de ‘anderhalvemetersamenleving’, vinden planbureaus SCP, CPB en PBL, die voor een advies samenwerkten met het RIVM. Volgens de planbureaus, die voor het eerst een gezamenlijk advies uitbrengen, suggereren dergelijke termen dat tijdelijke maatregelen een permanent karakter krijgen.

Bovendien moet het beleid volgens de planbureaus naast bescherming tegen besmetting straks ook gebaseerd zijn op langetermijndoelen voor de economie, leefomgeving en samenleving. Ze adviseren daarom de nadruk niet op de korte termijn te leggen, “maar op een gezonde, veerkrachtige en duurzame samenleving”.”

Het rapport kan gelezen worden als een tik op de vingers van Mark Rutte, het kabinet en het OMT. Maurice de Hond – al tijden criticaster van het in zijn ogen op misvattingen gebaseerde coronabeleid van de regering – was er in ieder geval als de kippen bij om z’n bewondering uit te brengen voor het statement. “Kijk eens aan: Planbureaus laten de term 1,5 meter samenleving en nieuw normaal los…”, aldus de opiniepeiler: “Dat zou al vandaag direct zonder gevaar kunnen, met minder schade voor economie en samenleving plus beter voor de volksgezndheid.”


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

15 reacties

 1. Appelstroop

  Holy crap, dit stond op NOS? We leven in gekke tijden.

 2. lotje

  Ik hou me sowieso niet aan Rutte zijn regels. Rutte bepaald niet wat ik moet doen. Nu niet, nooit niet.

  1. combat le pelicule

   Ik ook niet, helaas ben je wel verplicht om in instellingen je te houden aan disproportionele achterlijke regels, maar in de supermarkt of waar dan ook niet, het is natuurlijk te idioot voor woorden dat je als volwassen man of vrouw aangesproken word over welke richting je moet lopen…

   1. Michel Bloemkist

    Ook volwassen mensen moeten zich aan de regels van het maatschappelijk verkeer houden. Het is hier geen anarchie.

    1. Blitzkrieg

     Michel Bloemkist :
     Quote : “Het is hier geen anarchie.”
     Nee een dictatuur!

    2. Original NL

     Rutte befehl..wir folgen Dir! Hè bloemkist…

  2. outofyourmind

   Doe maar lekker stoer. Als je besmet bent dan zie ik je wel verschijnen op de afdeling.

 3. plakband

  Een veerkrachtige, gezonde en duurzame samenleving.
  Hiermee bedoelen de planbureaus: terug naar de klimaathysterie.
  Dat is de burgers gemakkelijker door de strot te duwen dan een ‘andehalvemetersamenkeving’
  Stem deze regering weg zodra het kan.
  Stem PVV of FvD en Nexit voor het te laat is.

  1. Jack Flash

   Robothonden, bimboa’s, burka’s, hoofddooekjes, transgenders, klimaatgekken,racisten&antiracisten,antizwarte pieten,krakers,illegalen,mocro’s’, asielzoekers, plus een zootje roomblanke linkse moraalnarcisten etcera…..
   Het wordt hartstikke gezellig spannend op het terras vanaf 1 Juni.
   Thanks Mark Rutte.

   1. Michel Bloemkist

    Het lukt je gewoon niet hè?! Om ook maar éen keertje te kunnen instemmen met een bericht van de msm.
    Wat een rel-tokkie ben jij toch.

 4. Piet Klein

  De grote vraag is wie beschadigt wie? Is dat Rutte of zijn dat de planbureaus. Want de basisoverweging is uiterst simpel. Het virus is gevaarlijk omdat met name bij ouderen en mensen met onderliggen problematiek het virus dodelijk is. De kans is substantieel in de orde van 3 tot 15%. Verder is er onvoldoende bekend over het virus, bijvoorbeeld de overdracht/besmettingskans over verschillende omstandigheden. Tenslotte missen we medicatie en vaccins. De grote vraag is ben je bereid gedurende een bepaalde periode maatregelen, soms lastige maatregelen zoals de 1,5 meter regel vol te houden omdat dit de besmettingskans verlaagt en daarmee levens van kwetsbaren worden gespaard. Heb je het er voor over om deze maatregelen toe te passen niet zozeer omdat je zelf kwetsbaar bent maar mogelijk wel al of niet een factor ben in de overdracht en daarmee besmetting van kwetsbaren. Het is lastig omdat we met het toepassen dan wel versoepelen van de maatregelen moeten vast te stellen in welke mate maatregelen moeten worden toegepast om de kwetsbaren te beschermen. Wat mij betreft staat dat niet ter discussie. Natuurlijk beschermen we kwetsbaren. Natuurlijk accepteren we dat de economie even een tandje lager loopt om kwetsbaren te beschermen. En zeker we gaan er met z’n allen weer voor om de economie weer op toeren te laten draaien als de ruimte er daarvoor is. Het is geen afweging OF de economie OF de kwetsbaren mogen meer risico lopen. Het is geen afweging OF we maatregelen die lastig zijn volhouden om kwetsbaren te beschermen OF ze maar meer risico laten lopen. In dat opzicht vind ik de opstelling van deze planbureaus uitermate vreemd. Het voelt aan als gebrek aan solidariteit. Wat zij hier roepen is sorry oudjes, sorry kwetsbaren u mag vertrekken want de anderen kunnen het niet volhouden die maatregelen. Natuurlijk houden we vol om kwetsbaren te beschermen en alleen als de maatregelen niet nodig zijn dan stoppen we er mee. De argumentatie van deze planbureaus getuigen voor mij gebrek aan gezond verstand bij deze bureaus.

  1. Blitzkrieg

   Piet Klein :
   Quote : “De argumentatie van deze planbureaus getuigen voor mij gebrek aan gezond verstand bij deze bureaus.”
   Volgens mij zijn ze het gezond verstand al een lange tijd verloren, één cojona dode kost de maatschappij nu tussen de 5 en 10 miljard euro! Ik laat het menselijk leed gemakshalve maar even zitten.

 5. marianne71

  ‘Natuurlijk accepteren we dat de economie even een tandje lager loopt om kwetsbaren te beschermen’. Jij krijgt zeker elke maand gewoon je salaris gestort? Even een tandje lager loopt is echt heel erg zwak uitgedrukt.

  Elk virus dooft na een tijd uit, elk jaar dalen het aantal overlijdens rond deze tijd. Voor week 20 (11 tot en met 17 mei) werd het aantal overledenen geschat op bijna 2 850. Daarmee zit de sterfte zo’n 200 onder het niveau van wat normaal zou zijn in deze periode. Deze trend heeft alleen maar doorgezet de laatste weken. De angst was dat de IC het niet kon opvangen, die angst kan je nu laten varen. Je kan niet het hele land deze regels blijven opleggen zodat geen enkele kwetsbare dit virus krijgt.

  De verwachtingen naar de bevolking om besmettingen te voorkomen van de kwetsbare is niet meer proportioneel. Risico’s zijn er altijd in het leven. Er wordt te veel gevraagd van de gezonde bevolking om een te klein risico van een oudere / kwetsbare groep af te dekken.

  Ik ben dus heel blij met de mening van deze planbureaus!

 6. Ploppert

  Het nieuwe normaal zou een land ZONDER Rutte en groene Khmer moeten zijn.

 7. ReneR

  Hehe, zelfs de linkse rakkers beginnen de zinloosheid van die achterlijke Mark Rutte, met zijn debiele maatregelen en woordkeuzes te doorzien. Wat die man een schade heeft veroorzaakt. Pffffffff. Dat wordt later pas zichtbaar. Maar onthoudt als je rekeningen duurder worden, je pensioen is verdampt, verzekeringen niet betaalbaar zijn en we volledig onder het juk van de EU tirannie staan. Dit hebben we aan Mark Rutte te danken. De minister die Nederland weg gaf aan de EU. Dat noemen ze in de volksmond ook wel een land verrader.

  Give it time, alles komt aan het licht

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.