Sylvana Simons: ‘Het Nederlands is niet vrijwillig mijn moedertaal!’

Op Twitter beweert Sylvana Simons vandaag dat het Nederlands ‘onvrijwillig’ haar moedertaal is. Ze valt daarmee een andere twittergebruiker bij, die stelt: “We’ve been colonised and displaced by the state!

De Amsterdamse politica Sylvana Simons stelt vandaag op social media dat het Nederlands weliswaar haar moedertaal is, maar niet uit vrije keuze. “Niet vrijwillig, maar ja, inderdaad. Hoezo?” Aldus de tekst van de oprichtster van BIJ1.

De opmerking van het gemeenteraadslid volgt op een opmerking van een Twittergebruiker met een Surinaamse vlag in zijn bio, die een onprettige ervaring had op Zoom, een app voor videovergaderingen. Deze “@Bruinmang” beschrijft het incident als volgt:

“Een Nederlandse docent van mijn werkgroep zoom-meeting really just flipped a “is Nederlands jouw moedertaal?” on me. Sir, we’ve been colonised and displaced by the state ✌🏾”

Waarna Sylvana Simons dus haar opmerking maakt over het onvrijwillige karakter van het Nederlandse als moedertaal, waarna ze daar nog aan toevoegt: “Voor de volgende keer,” met een knipoog bestemd voor de volgende keer ‘Bruinmang’. Deze antwoordt: “Exact! We zijn moe. Kolonialisme is zogenaamd voorbij en vermeend een “old-topic”, maar het heeft zoveel impact op het postkoloniale denken.” Die laatste tweet kreeg een hartje van Sylvana.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

46 reacties

 1. Jack Flash

  Leuk verhaal voor in de Story of Privé.

  1. Scaldis

   Ik dacht meer aan de brievenrubriek in de Donald Duck.

 2. Alfred Bentinck

  Ik neem aan dat Tim ook niet vrijwillig voor zijn moedertaal heeft gekozen.

  1. Maks

   Alfred Vuk Bentinck?

  2. Kretoloog

   Inderdaad Alfred, en daarom is die opmerking van Sylvana Simons ook zo stompzinnig. Niemand kiest vrijwillig voor een taal. Je groeit er in op.

   Sterker nog, niemand kiest er voor om geboren te worden…

  3. Blitzkrieg

   Alfred Bentinck :
   Quote : “Ik neem aan dat Tim ook niet vrijwillig voor zijn moedertaal heeft gekozen.”
   Jij neemt aan? Van wie? Oh ik snap het al het is een eigen hersenspinsel, laat maar gaan in dat geval 🙂 .

 3. NoDoubt

  Ik denk dat ze verder met het Nederlands is gekomen dan dat ze papiamento zou hebben gesproken, ze is natuurlijk liefhebber van Bouterse, ze had ook daar kunnen gaan wonen en politica kunnen worden. Het levert alleen niet zoveel op. Dus door onze democratie heeft zij kansen. Waar is die slavernij dan die zij zo beleefd???? Ze plukt er wel de vruchten van, en maar huilie huilie.

  1. Mart

   Ze had ook verder door het bos naar Brasil kunnen slingeren…..maar daar valt weinig te halen voor imigranten zonder bewijs van goed gedrag,en financiele zelfredzaamheid,zoals ik veertig jaren moest overleggen…..en nooit een brasiliaans paspoort (Ik ook niet) dus niet een ander land zijn politiek beinvloeden.

   1. Maris Coppoolse

    Als Nederlands de moedertaal van Mart is, verdient die wel enige bijscholing.

    1. Blitzkrieg

     Maris Coppoolse : Zo te zien was bijscholing bij jou geen optie meer?

    2. Mart

     Marie Copzijkerd,waarom zou ik,ik hoef mijn hand niet op te houden en uitleggen waarom ik niet kan werken,want ik heb premies betaald voor wat ik ontvang uit Nederlandje……..en de meesten begrijpen mijn praatjes wel.

     1. Maris Coppoolse

      Je beheerst het NederLands niet maar je vindt het wel oké om vanuit het buitenland je moederland onder te schijten?

      Apart, zullen we maar zeggen.

 4. fisufisu

  Wat zijn dit voor idioten dat ze mijn Nederlandse taal bekritiseren, suks mongools moet lekker oprotten, incl. achmed alfred met z’n debiele gezuig en ge-irriteer…

 5. Maks

  Enkeltje voorvaderland!

 6. M. Brandenburg

  Diep in haar hart keert Sylvana terug naar Afrika, gaat daar in een hutje leven met de mensen wiens voorouders hen gevangen en verkocht hebben, om de rest van haar leven een van de afrikaanse dialecten te spreken. Oh wacht maar Sylvana denkt natuurlijk dat Suriname haar moederland is, en dat ze daar eigenlijk vandaan komt… Om niet te hoeven nadenken hoe haar eigen voorouders hen gevangen namen en verkochten in slavernij.

  1. knabbel-001

   Sylvana Simons werd op 31 januari 1971 in Paramaribo, Suriname geboren.
   Vanwege problemen met haar vader verliet ze op 14-jarige leeftijd haar ouderlijk huis.
   Ze komt wel uit een warm nest, zeg maar…
   Simons was van 2003 tot 2006 gehuwd en heeft uit een eerdere relatie een zoon en een dochter. Tussen 2009 en 2012 had ze een relatie met ondernemer en multimiljonair Roland Kahn.
   Die twee kerels zijn hem gesmeerd zeg maar…ha ha

 7. Bullshit16

  Ach man die pleeborstel laat dat wijf haar schuit bek houden
  We hebben ándere problemen
  Heb net weer een aflevering van jensen en fvd journaal gezien die Willen de problemen van Nederland aanpakken steun deze mensen en laten wij Nederlanders ons land niet verder verzieken door die pleeborstel en ons dictators kabinet mensen word waker het word de hoogste tijd rutte met zijn nieuwe normaal laat die klootzak zelf normaal doen die vrijgezelle idioot weet niet wat het allemaal kost
  Stem fvd of PVV uit de eu

  1. Brenda Welsh

   Slecht theater @Brullshirt. Neem nog wat spraakles.

   1. Bullshit16

    Brenda
    Je hebt nog een vraag open staan

    1. weer woord

     Die heeft wel meer openstaan bullshit, hoe verklaar je anders die bedorven vislucht?

   2. Blitzkrieg

    Brenda Welsh :
    Quote : “Slecht theater @Brullshirt. Neem nog wat spraakles.”
    Wat zullen we nou krijgen, spraaklessen zijn geen m&m’s, jij mag je school ook weleens bijspijkeren 🙂 .

 8. Heinz

  Kijk ook eens naar de nederlandse taal. Sommigen geven aan in hun schrijfsels dat zij hier ook geen enkele verbondenheid mee hebben. Ze maken er maar wat van, autodidacten van de koude grond.

  1. Bullshit16

   Heinz
   Taalnazi anders weet je niks kijk naar de echte problemen die zijn er genoeg en jij komt hier weer mee aan om die pleeborstel weer te verdedigen

  2. fisufisu

   Ad*lf heinrich von wuppertal

 9. ManusR

  Niemand zal er moeite mee hebben als zij Papiamento gaat praten dan verstaat bijna niemand haar, wat zal dat een rust geven zeg.

 10. Peetjoh

  Ik moet zeggen dat ik ook niet wil dat die pleeborstel mijn taal spreekt. Dus de oplossing ligt voor de hand, oppleuren.

 11. inert

  Het is inderdaad een gotspe, dat Surinaams niet de moedertaal is van en in Nederland?
  Om haar armzalig leventje nog een béétje vreugde te verschaffen, zou ik haar aanraden te verkassen naar Suriname, om aldaar een plekje te zoeken alwaar deze taal nog wordt gebezigd!
  Dat zal best lukken, bovendien is ons land dan verlost van een opperidioot!

  1. Peetjoh

   Niet naar Suriname. Kolonialisme is voorbij toch. Alle Afrikanen terug naar Afrika. Waar ze thuis horen in hutjes van stront en stro wachten op een dood door honger.

 12. blank

  De enige taal wat ss spreekt is wartaal. Wat een verschrikking voor de Nederlandse samenleving deze donkere heks.

  1. Alfred Bentinck

   Een racistische overeenstemming tussen nickname en inhoud.

   Dit soort mensen bestaan in Nederland. Akelig maar het is niet anders.

   1. Blitzkrieg

    Alfred Bentinck :
    Mooie reclame slogan: Alfred Bentinck, akelig maar het is niet anders.

  2. Dirk Derksen

   “donkere heks”

   U bedoelt zwarte racist. Een heks kan ook goede eigenschappen bezitten.

   1. Rammstein

    Zo is dat Derksen. Silly Syl is a new born racist en spuugt op het blanke ras. Alfred Bentinck vindt het heerlijk onder gekwat te worden. Behalve psychopaat is hij ook een fervent SM’er.

 13. Bolland

  Straks gaat ze ook nog zeggen dat ze gedwongen werd te paaldansen in de “IT”

 14. Tom Bombadil

  Als mevrouw Simons het hier niet bevalt, dan is er vast nog wel een Stam ergens in het regenwoud van Suriname die graag met haar zou willen ruilen. Hoeft zij niet meer te praten en dan hebben we mensen die onze vrijgevigheid wel kunnen waarderen. Mevrouw Simons denkt dat ze de wijsheid in pacht heeft en de geschiedenis weet…
  Iedereen die 1 minuut zoekt op Google weet meer dan haar.

 15. Rogerio

  Die obscure haatheks kiest er toch voor om in Nederland te wonen ? En Nederlands is nu eenmaal de landstaal van Nederland! Haar redenering is oerstom, iedereen die in Nederland geboren wordt of immigreren en integreert spreekt Nederlands. Net als Nederlanders die destijds naar Australië emigreerden nu hun Engels als hun landstaal hebben… allemaal historisch en sociaal geografisch bepaald. Dit althans voor zinnige mensen maar natuurlijk niet voor randdebiele negerinnen als Simons…die ziet weer een handvat om haar eeuwige discriminatietrauma aan te koppelen . Dat onrust stokende polariserende kreng verdient m.i. eigenlijk de guillotine máár enkele reis retour Suriname is een nettere oplossing! En subiet graag!

 16. Lonestarr101

  Slavyna had natuurlijk liever met een lendedoekje door de bosjes gesprongen, zoals haar voorvaderen deden voordat ze afgevoerd werden door negers van een andere stam en verscheept werden naar het land van KFC en watermeloen.

  Dan had ze nu een leuke oeleboele taaltje als moedertaal, met van die leuke klikgeluidjes erin.

  Zou eigenlijk beter zijn voor iedereen.

 17. Lucky Luke

  Je kunt haar van veel dingen beschuldigen, echter niet van intelligentie.

 18. Heras

  Het blijft een vreemd mens…

 19. ReneR

  Ss, emigreer dan toch gewoon als het Nederlands niet je eigen keuze is. Landen genoeg die wel blij zijn met een narcistisch zeikwijf….. Of toch niet?!

 20. 56RdK

  Volgens mij is het hoog tijd om de plantages weer te openen voor die zwarte muts Sylvana en consorten! Hoog tijd ja!

  En is het de hoogste tijd alle uitkeringen aan dat ras te bezien! Want frauderen zit hun in het bloed omdat ze een grondige hekel aan werken hebben!

 21. 56RdK

  En het is ook nog achterbaks en uitermate laag bij de grond, kortweg zeer hypocriet van die achterlijke wapperlip!

  Zwarte Piet sprak namelijk haar taal maar werd mede hierom tot racistische uiting bestempeld, met alle gevolgen van dien voor Zwarte Piet.

 22. Limburgse Separatist

  Tijd voor een herlocatie die bij haar gewenste taal past.

 23. Ben-NIET-Groen-L

  Grappig…

  Ik heb zojuist alle beste reacties over SS die hier geplaatst zijn wat bijgeschaafd en naar Bij1 gemaild…uiteraard met een vriendelijke groet met mijn echte naam erbij, hopende dat ik een reactie krijg.

  De email is echt vet geworden kan ik jullie verzekeren.

  1. Maurits Dekker

   Kan je hier een kopietje plaatsen aub?

 24. Maurits Dekker

  Bij deze verklaar ik dat Sylvana Simons vrij is om te emigreren naar een ander land van keuze. Zij hoeft dan niet meer te communiceren in die vreselijke Nederlandse taal. Mocht zij toch besluiten om in dit land te blijven dan moet ze stoppen met haar domme en achterlijke kritiek op ons land en inwoners. Ik kan me niet voorstellen dat zij morgen niet haar koffers pakt, verdwijnt en nooit meer terugkomt. Dan is zij blij en wij nog veel blijer.

  Bye bye Sylvana, rot op.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.