VMBO-econoom Jesse Klaver (GL) wil met Nederland ‘nadenken’ over het communistische basisinkomen

In een e-mail aan geïnteresseerden heeft GroenLinks-fractievoorzitter Jesse Klaver verklaard dat het tijd wordt om na te denken over het basisinkomen: een communistische regeling waarin iedereen maandelijks hetzelfde bedrag op de bankrekening gestort krijgt. “Er zijn alternatieven nodig voor het huidige kapitalisme,” schrijft de GL’er.

GroenLinks overweegt om terug te keren naar haar communistische roots. Dat is de conclusie na het lezen van een e-mail die partijleider Jesse Klaver vanmiddag stuurde aan leden en belangstellenden van de partij. Klaver kondigt aan na te gaan denken over het basisinkomen: een neo-communistische regeling waarbij iedere Nederland een zeer ruime maandelijkse toelage krijgt van de overheid zonder daar een tegenprestatie voor te hoeven leveren.

Een peperdure regeling dat bovendien in een grootschalig Fins experiment hopeloos geflopt is. Maar Jesse Klaver laat zich niet zomaar kennen: hij gaat met mensen uit het onderwijs, de zorg en de bouw filosoferen over zo’n basisinkomen. Hij schrijft:

“Ik was in het verleden nooit zo’n voorstander van een basisinkomen. Maar deze coronacrisis en jullie mails hebben me opnieuw aan het denken gezet. De afgelopen maanden zijn tienduizenden mensen werkloos geworden. Vaak gaat het om jongeren, om flexwerkers en om uitzendkrachten. Mensen die werken met een 0-urencontract, maar nu niet meer opgeroepen worden. Vaak gaat het om de groep die niet of amper recht heeft op WW. De sociale gevolgen zijn nu al groot en dan moet de echte harde economische klap nog komen.

Hoe meer je kijkt naar deze crisis hoe duidelijker het wordt: er zijn alternatieven nodig voor het huidige kapitalisme waarin grote bedrijven altijd winnen en gewone mensen te vaak het nakijken hebben.

Vandaar dat ik toch weer over het basisinkomen nadenk – al was het maar voor de duur van deze economische crisis. Kunnen we een vorm van een basisinkomen bedenken dat mensen de kans geeft om zich te ontwikkelen en ontplooien en tevens een stevig vangnet biedt voor alle mensen die nu hun baan verliezen?

Heel eerlijk, ik ben hier nog niet uit. Maar ik ben het wel aan het onderzoeken. Samen met onze Kamerleden, experts en economen van buiten de fractie.

Vandaar dat ik mail. Ik wil niet alleen met ‘arbeidsmarktexperts’ hierover van gedachten wisselen, maar ook horen van de mensen om wie het gaat. Mensen die nu zonder baan zijn komen te zitten. Of mensen die denken: ik zou dolgraag in de zorg, het onderwijs, de installatietechniek of de bouw werken, maar op dit moment is het voor mij niet mogelijk om die stap te zetten.”

Wordt dus vervolgd. Komt het GroenLinks-basisinkomen volgend jaar ineens als een blikvangend duveltje uit een doosje in het verkiezingsprogramma van de partij? Wie weet… De laatste verstokte communisten van ons land zijn alvast hard aan het duimen!


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

45 reacties

 1. feitelijk

  Ik vind die discussie helemaal fantastisch maar wel een gebrek van de linkse kerk dat men niet kan uitleggen wie dat gaat betalen als we allemaal besluiten om van dat basis inkomen te gaan leven in luilekkerland.

 2. Kretoloog

  Die verstokte communisten waren anders wel schat-hemeltje rijk. Luxueuze appartementen in Moskou met dasja’s op De Krim voor de zomer en skichaletten in Sotsji voor de winter.

  Klaver heeft de klok horen luiden, maar geen idee waar de klepel hangt. Maar dat is ook best lastig voor een VMBO-klantje.

  1. Cycle25

   Links droomt van zo’n wereld, steenrijke corrupties en 95% poep.

   Je moet toch wat als je nooit wat bereikt hebt en alleen maar zeurt wat kapitalisten binnen harken.

 3. Cycle25

  Roots veranderen nooit, Pol Pot en Mao aanhanger Rösenmuller, afkomstig uit een steenrijke familie, weet wel wat dictatuur is. En zo ook Groen Links, een smerig dictatoriaal clubje wat ambities heeft om een Chinees / N Koreaans poldermodel in te voeren.

 4. Vrijedenkert

  Alaska heeft ook een vorm van basisinkomen, een deel van opbrengsten uit gas en oliewinning worden gedeeld met alle burgers van Alaska. Dit is meer een soort van dividend uitkeren aan burgers uit de bodemschatten van dat land. Noorwegen maakt andere keuzes en stopt deze inkomsten in een fonds.
  Nederland heeft geen geld voor een basisinkomen voor alle burgers, wordt meer uitgegeven dat wat er binnenkomt. AOW als basisinkomen voor alle ouderen is wat Nederland heeft en dit uitbreiden is financieel niet mogelijk.

 5. Lodewijk Raevensburgh

  Het idee van een basis-inkomen heeft niets met het communisme te maken.

  Die bewering is zo onnozel dat ik geen energie ga verspillen om dat uit te leggen.

  1. Original NL

   Oh jammer ..daar zat ik nu net op te wachten.

   1. Maurits Dekker

    Ik ook. Nu ben ik teleurgesteld.

   2. CLoVis

    Oriiginal NL

    Niet echt
    of echt niet

    1. Jack Flash

     Die uitleg kun je niet eens geven want die is er niet hautaine stomkop.

  2. stop

   Vast een idee uit een rechtse denktank

  3. HierBenIk

   Ben ik helemaal met je eens. Verder nadenken. De wereld verandert. Steeds minder werk voor mensen omdat veel kan worden geautomatiseerd. Een voorbeeld. Stel je voor dat alles/veel straks met drones wordt afgeleverd, weer veel mensen op straat. De ‘productie’ blijft gelijk alleen de kosten dalen. ‘De winst’ is dan zonder problemen te verdelen onder de bevolking /ex werknemers. Dat moet ook want anders komt het alleen bij de aandeelhouders terecht en worden alleen de rijken maar rijker en de armen armer. Je ziet dit nu al onstaan. Veel besparing op het lompe overheidsapparaat, geen UWV meer, minder zieken, minder Belastingdienst, geen toeslagen meer en minder ingewikkelde constructies, etc. De mensen kunnen zelf kiezen wat ze willen, meer verdienen dan ga je (meer) werken of kiezen voor vrijwilligers werk studie. Er zullen minder psychische problemen zijn bij de bevolking, weer besparing op gezondheid en ga zo maar door. Ik ben Rechts en zeker geen GL’er, maar we moeten echt nadenken over de toekomst en hoe iedereen een normaal menselijk bestaan kan leiden, zonder dat een klein groepje de wereld reageert en geld vangt. De welvaart moet op een andere manier gaan worden herverdeeld, zonder dat meteen ‘de Communisme kaart wordt getrokken’…. Natuurlijk is dit nu allemaal even heel simpel beschreven, maar Google er maar eens op wat er allemaal niet bespaart kan worden door mensen gewoon een basisinkomen te verstrekken. Naast geld komen er talrijke andere (psychologische) voordelen bij kijken….

   1. Lefty

    Exact, er komt heel veen geld vrij. Een basisinkomen is wel degelijk betaalbaar, maar dan moet het huidige geldverslindende bureaucratische systeem op de schop, maar de ambtenaren willen graag op hun veilige stoel blijven zitten, etc etc.

    Raar dat veel PVV aanhangers dat niet begrijpen, geldverslindende bureaucratie is iets waar Wilders het hard op scheldt. Gelukkig is Baudet wel voorstander. Soms komt er iets zinnigs uit het FvD..

    1. Peetjoh

     Buitenlanders eruit en allemaal geen ontwikkelingshulp geen groene onzin en geen subsidies voor linkse hobby’s. Dan is een basis inkomen voor 100% Nederlanders mogenlijk. Maar zolang er in Nederland miljarden worden weggesmakt door mensen als halsema en klaver en jetten zal dat basis inkomen een utopie zijn.

   2. Peetjoh

    Als die rijken of bedrijven hun winst moeten afstaan zullen ze of niet automatiseren of niet investeren. Dus dan valt de extra winst door minder mensen en meer machines weg. En misschien raken ze wel hun zin in ondernemen kwijt want die is gebaseerd op winst. Beter 5 miljoen mensen weg uit Nederland. En nooit weer wat erin. Die horen hier niet en gebruiken onze sociale zekerheden. Ze voegen niks toe en kosten veel geld. Geen ontwikkelingshulp meer en geen geld naar Brussel of naar groene onzin. Daar gaan we aan kapot dat moet stoppen. Dan pas hebben we genoeg voor een basis inkomen. Maar dat wil Yasser vast niet. Want alle andere wensen van die man zijn precies de dingen waar we op kapot gaan.

 6. Bullshit16

  GROEN LINKS weg er mee stem er niet meer op voor de bühne tegen biomassacentrales achter de bühne voor biomassacentrales
  Die Mongoolen die voor natuur in miljio zijn zijn de ergste soort dat blijkt wel weer bij het fvd journaal
  Leugenaars zijn het
  Als het aan groen links licht blijft er geen bos en dieren meer over
  Kijk fvd journaal ik luid de noodklok stop groen links vvd cda pvda enz enz
  Stem fvd pvv

 7. Falskorn

  Lijkt me geen goed plan. Een universeel basis inkomen voor enkel vrouwen met kinderen zou ik echter wel een goede aanpassing vinden. Op die manier geef je ze stimulans meer kinderen te baren en gelukkig te worden i.p.v. een nutteloze carrière te achtervolgen. Om vervolgens op haar 34e achter te komen dat ze eigenlijk helemaal niet gemaakt is voor een carrière, maar voor het zorgen voor een nieuwe, sterke generatie kinderen.

 8. Maurits Dekker

  Een fantastisch plan van professor Jesse Klaver.
  Als hij nu ook even verklapt waar hij het geld heeft verstopt om zijn plan te kunnen betalen dan kan ik er ook even een paar kruiwagens vol weghalen.

  1. toetssteen

   Maurits Dekker
   Dat schudt hij uit uw en mijn mouw.

 9. Original NL

  Tuurlijk jesse..met de miljarden die we overhouden na de energie transitie en de klimaatredding door frans timmermans kunnen we veel leuke dingen gaan doen….

  1. Janna47

   Doet mevrouw Klaver niet mee??? Goh, wat een gemiste kans zeg….

 10. Cycle25

  Kunnen we een vorm van een basisinkomen bedenken dat mensen de kans geeft om zich te “ontwikkelen en ontplooien”

  Die haal je dan HELEMAAL weg Groen Gratis…wat een stelletje…

 11. kees cup

  Ik ga nu off topic maar ik kan het even niet laten.

  Een VMBO opleiding schijnt voor sommige omhooggevallen boerenlöllen met een hbo of wo opleiding iets zeer minderwaardigs te zijn.
  Ik vrees dat de heer Tim Engelbart niet beseft dat veel vmbo ers eelt op hun HANDEN hebben door het werk dat zij verrichten, juist het soort mensen dat zichzelf “hoger” acht heeft vaker eelt op hun REEDT.

  1. denktenk

   Inderdaad VMBO en eelt op de handen een hele goede combinatie.
   Bij VMBO en kamerlid heb ik toch ernstige twijfels……………….

   In het verleden was er nog wel wat over Klaver op het net te vinden.
   Plotseling was alles gewist.
   Ik vraag mij zelfs af, of hij zich wel VMBO-er mag noemen, of hij dat diploma wel heeft.

   Er is wel gespindocterd, door enkele avonden avondschool, als universitaire studie te spinnen.
   Het is en blijft een marokkaanse bastaard, dat dan weer wel…………, want marokkaan is een ras. Vraag maar aan Geert.

   1. Lodewijk Raevensburgh

    Ik schat denktenk toch wel in op op een stevig HAVO-niveau.

    1. combat le pelicule

     Jij daarin tegen, bent echt gewoon te dom, en inhoudelijk voeg je wederom niets maar dan ook werkelijk helemaal niets toe, emoticon…….dom jongetje.

     1. Lodewijk Raevensburgh

      pellicules

      )

     2. combat le pelicule

      Dom jongetje is echt gewoon te dom, en inhoudelijk voegt hij wederom niets maar dan ook werkelijk helemaal niets toe, emoticon…….dom jongetje.

     3. Lodewijk Raevensburgh

      De oorlog tegen de peliculen.

      🙂

     4. combat le pelicule

      Het domme jongetje bewijst mijn gelijk…

 12. Response

  Van welk geld?

  1. Jack Flash

   Response @ Van wat er overblijft als we heel Afrika geholpen hebben en de energietransitie voltooid is en als hier alles de fles op is.

  2. Cycle25

   Geen idee, Sylvana de Bij probeerde het in Amsterdam waarop een hele simpele vraag uit rolde : Van welk geld ?

 13. Lefty

  Dan vindt Klaver waarschijnlijk een medestander in Baudet, die heeft eerder ook al aangegeven voorstander van een basisinkomen te zijn.

  1. Lodewijk Raevensburgh

   Klopt, dus in de logica van Tim moeten we Baudet ook als een communist beschouwen.

   ht*ps://indignatie.nl/2020/02/16/forum-voor-democratie-wil-basisinkomen-is-dit-haalbaar/

  2. stop

   ons linkerdje probeert weer selectief te winkelen in iemand zijn uitspraken.

   h**ps://www.ad.nl/politiek/forum-kijkt-naar-afschaffen-aow-en-soort-basisinkomen-voor-iedereen

   Het juiste verhaal , in de juiste context met volledig feitenrelaas is voor sommige erg moeilijk.

   1. Lefty

    Onzin slaapkop, Baudet wil een basisinkomen voor iedereen, en dan vervalt de aow, maar mensen mogen toch hun pensioen behouden???

 14. ervi

  Het basisinkomen is een stokpaardje van de moderne (analytische)marxisten en hoort bij een gefaseerde opgang naar de utopistisch communistische heilstaat .

  De Europese commissie staat hier welwillend tegenover (ECI-UBI-2020).
  Zuideuropese landen hebben er veel zin in, omdat de 1400 Euro die iedereen dan per maand incasseert door de EU ( lees Noordeuropese lidstaten, dat zijn wij weer als belastingbetaler) moet worden opgehoest.

  En dan heb je Yasser Al Klaver nog, die lult over zelfontplooiing.
  Het gaat hem ,als degelijke Groenlinkser, erom om weer kruiwagens vol belastinggeld naar Brussel te vervoeren.
  De meest verachtelijke figuur in politiek Den Haag.

  1. Original NL

   1400 euri..ervi?
   Dan zullen de gelukzoekers over een tapijt van rubberbootjes naar europa wandelen…

 15. rexm

  Laat Klaver eens een cursus aanvragen bij Poetin, hoe bouw ik een land op en hoe kan ik een groot leider worden.
  Wat een communistische lulkoek van die klets majoor, had zeker niets te doen en heeft een boekje gelezen over Lenin of Pol pot.
  De hersenspinsels komen weer.

 16. yellow thread street

  Klaver is een mooi weer mannetje die in zijn hele leven eigenlijks niks gepresteerd heeft.
  Omdat hij moeite met rekenen en lezen heeft was het voor hem al een hele opgave om zijn VMBO diploma na 6 jaar te behalen.
  Verder is hij niet gekomen en heeft zich op slinkse wijze bij Groen Links naar binnen gewerkt.

  Wat heeft in zijn hele leven gepresteerd, overal was hij voorzitter, het mooie gezicht naar buiten, van binnen is het een leeghoofd, normaal werken is hem vreemd.

  Een basisinkomen kan er alleen komen als alle nu geldende toeslagen/aftrekposten zoals kinderopvang, ziektekosten, hypotheekrente, etc. afgeschaft zouden worden.
  Grote voordeel is dat fraude niet meer mogelijk is, alleen, hoe kom je aan het geld?

 17. Vishengel

  Is Andrew Yang volgens Tim Engelbart dan een communist?

 18. Toverkol

  Tja, na ruim 30 jaar bezuinigd te hebben in dit prachtige land zullen we straks misschien een europese kers op de taart krijgen. Zo kunnen we de Franse pensioenen en de zuidelijke landen financieren zonder dat daaraan voorwaarden aan verbonden zijn. Het lijkt een beetje op het verhaal van de drie biggetjes. Het is onacceptabel, op geen enkele wijze kan dit gerechtvaardigd worden. Mocht onze regering bestaand uit slapzakken hiermee akkoord gaan denk ik dat een nexit bij de volgende verkiezingen zeker een speerpunt gaat worden.

 19. plakband

  Mag Wilders nu ook oproepen om Rutte op z’n bek te slaan.
  Of is zoiets alleen voorbehouden aan Akwasi ?

 20. Heras

  Nou meneer Klaver, geef het voorbeeld. Deel jouw salaris met armere mensen, zodat het inkomen gelijk verdeeld wordt. Geen vergoedingen meer aannemen die bovenop jouw salaris komen. Duur huis verkopen, op een vierkamer-flatje, voortaan met de trein (met mondkapje) en nooit meer vliegen.
  Of toch niet…

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.