Yikes! Overheid kan maar liefst 11% (!) van gekochte mondkapjes gewoon wegdonderen: niet veilig genoeg

Het Nederlandse inkoopbeleid voor mondkapjes blijkt zeer efficiënt ingericht: de overheid kan maar liefst 11% van alle mondkapjes direct na aankoop weer weggooien, omdat deze niet voldoen aan de veiligheidseisen. Een gigantische aanslag op de staatsfinanciën.

Vanochtend vroeg stuurde ‘coronaminister’ Hugo de Jonge zijn ‘COVID-19 Update stand van zaken’ naar de Tweede Kamer. Een lijvig rapport waarin nauw wordt beschreven hoe de strijd tegen het virus verloopt. Op sommige punten voorspoedig, zodat vanaf 1 en 8 juni enkele versoepelingen van kracht kunnen worden.

Maar één punt behoeft bijzondere, zorgwekkende aandacht: bij de wijze waarop de Nederlandse overheid mondkapjes inkoopt gaat een hoop mis. Een hoop mondkapjes blijken na levering helemaal niet te voldoen aan de kwaliteitseisen die gesteld worden aan die beschermingsmiddelen. Het gaat zelfs zo ver dat maar liefst 11% van alle mondkapjes die met belastinggeld zijn aangeschaft direct moet worden afgekeurd en de prullenbak ingaan. Het gaat daarbij om zogeheten FFP2-maskers, die een hogere bescherming bieden dan de reguliere ‘vierkante’ maskers.

Uit het rapport:

“Gedurende deze uitgebreide kwaliteitsprocedures, komt het voor dat de mondmaskers afgekeurd worden. Afgelopen vrijdag 15 mei jl. was dit ongeveer 11% van het totaal aan het LCH geleverde mondmaskers afgekeurd. Deze mondmaskers voldoen niet aan de gestelde kwaliteitseisen en worden daarom niet verspreid in de zorgsector.

Het LCH voert daarom voortdurend het gesprek met de betrokken leveranciers over de kwaliteit. Het merendeel betreft FFP-2 mondmaskers die zijn afgekeurd op de doorlaatbaarheid van het filter. Daarnaast heeft het LCH 3,9 miljoen FFP-2 mondmaskers in opslag die niet volledig voldoen aan de geclaimde prestatie-eisen.”

Een fiasco, dus. Want hoe zou jij het vinden als je na een bezoekje aan de supermarkt meteen één op de tien gekochte producten kon weggooien omdat ze bij nader inzien toch niet voldoen?


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

12 reacties

 1. Pijnstiller

  De Nederlandse overheid is volstrekt incompetent en inefficient. Het idee van het FvD om topambtenaren, na een landelijke verkiezing, opnieuw voor hun functie te laten solliciteren lijkt de enige manier om dat soort idioten aan het werk te krijgen

 2. lotje

  Hahahaha hahahaha hahahaha. Zoals gewoonlijk smijten ze met andermans geld. En aan projecten die geen nut hebben.

  1. Bullshit16

   En lotje blijft lachen

 3. Vrijedenkert

  Gratis beschikbaar stellen voor gebruik in openbaar vervoer!
  Ook een gewoon mondkapje voorkomt bij goed gebruik verspreiding van het virus…

  1. Pijnstiller

   Geef ze aan het personeel in verzorgingstehuizen, die zitten te springen om iets van bescherming

   1. Vrijedenkert

    Geachte Stillpijner,

    Personeel in de zorg dus ook in de verzorgingstehuizen moeten de goedgekeurde mondmaskers krijgen!

 4. Lodewijk Raevensburgh

  Mondkapjes dragen maar zeer beperkt bij aan het voorkomen van besmettingen. Ze doen wel wat maar uiterst marginaal, of het nou deugdelijke of ondeugdelijke mondkapjes betreft.

  1. Pijnstiller

   Wanneer schijnveiligheid bijdraagt aan het doel vind ik het prima.

 5. AnnetKlaver

  @He
  ‘Ik kan niet wachten op de afrekening van volgend jaar ‘

  Ja ja, hoe zie je dat?
  FvD treedt toe tot het kartel, net als in N-Brabant..
  Dat schiet natuurlijk niet op.

 6. Kretoloog

  Die afgekeurde mondkapjes kunnen nog wel gebruikt worden voor reizigers in het Openbaar Vervoer. En als de overheid die nou gratis beschikbaar stelt (ze zijn immers al betaald!) dan is er toch nog sprake van een win-winsituatie.

  Gek dat minister Hugo de Jonge en zijn ambtenaren daar zelf niet opgekomen zijn. Tja creatief denken, dat zie je maar zelden bij de overheid.

 7. Piet51

  Wat ik doe met gekochte producten die niet voldoen? Ik ga terug naar de winkel en krijg dan bijna altijd mijn geld terug. Bij de overheid is dat nog eenvoudiger. Want ik weet uit ervaring dat het weliswaar heel goede betalers zijn, maar ook heel trage. Die mondkapjes zijn echt nog niet betaald.
  Het bericht was overigens dit wekend al in het nieuws en daarbij werd ook die verhaalmogelijkheid al vermeld. Dat wordt geprobeerd. Voorlopig nog niets aan de hand, dus.

 8. ervi

  Het gaat er nog wel van komen dat mondkapjes -lees- gezichtsbedekking overal verplicht gaat worden.Dat is weer een fase in de de “nieuwe normaal”-samenleving. Samen met de anderhalve meterregel, de social distancing, het ontnemen van individuele rechten.

  Want hoe maak je contact met je medemens? Door naar het gezicht te kijken. Als het gezicht is bedekt zie je de persoon niet meer; is het geen individu meer.

  Dit is belangrijk voor de beoogde ontmenselijking.Te verworden tot gezichtsloze, gelijkvormige en identiteitsloze figuranten in een samenleving die wordt aangestuurd door een technocratische staatsmacht, die bestaat uit een kleine elite.

  Dat is de door socialisten zo fel begeerde heilsstaat.
  Sla mijn kop er maar af, ik werk er niet aan mee.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.