Baudet pakt hypocriete Kamer aan: woord ‘sluipmoordenaar’ werd al meer dan 70 keer gebruikt, toen nooit ophef

Gisteren viel de hele Tweede Kamer over Thierry Baudet heen, omdat hij minister Carola Schouten verweet een ‘sluipmoordenaar’ te zijn. Kamervoorzitter Arib eiste excuses, en collega-fractievoorzitters buitelden over elkaar heen om er schande van te spreken. Maar wat blijkt? Dit was bepaald geen uniek incident. De Tweede Kamer heeft een lange geschiedenis met het woord sluipmoordenaar – en nooit eerder leidde dat tot ophef.

Een ietwat voldane Thierry Baudet toog gisteravond naar Twitter. “Geestig. Niet dat ik me met andere Kamerleden zou willen vergelijken en niet dat het iets uitmaakt hoe vaak een woord precies door anderen is gebruikt,” zo leidde de FVD-voorman zijn opmerking over de ‘sluipmoordenaar’-ophef in: “maar sluipmoordenaar, dat werd dus al 72 keer eerder in de Plenaire Zaal uitgesproken. Ophef, ophef, ophef.”

Baudet linkt door naar onderzoek van de markante twitteraar Seven, die uitzocht hoe het zit met de parlementaire geschiedenis van het woord ‘sluipmoordenaar’. En hij concludeerde dat het al heel vaak gebruikt was: “In diverse contexten, om abstracte dingen zoals groei kosten te duiden, maar ook om het kabinet, en dus personen, mee aan te duiden. Heb alleen vluchtig gekeken, er zijn vast meer voorbeelden.” Eén van die keren werd de term ‘sluipmoordenaar’ zelfs in de mond genomen door de Partij van de Dieren, die er gisteren wel als de kippen bij waren om Thierry Baudet de les te lezen.

Het bewijs is hier en hier te lezen.

Ook FVD-senator Nicki Pouw-Verweij vindt het allemaal maar ontzettende onzin: “De wereldeconomie hangt aan een draadje, onze vrijheden worden links en rechts ingeperkt, en als klap op de vuurpijl worden steden gesloopt en historische beelden omgetrokken,” schrijft ze: “Maar het ECHTE probleem is natuurlijk dat Thierry Baudet een woord gebruikte dat niet zo lief klonk.”


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

37 reacties

 1. ikweetwatikwil

  Het gaat er in de kamer om, wie het woord “sluipmoordenaar” gebruikt. De PVV en FVD mogen dat woord niet gebruiken. De kamer bestaat uit zielige dwazen. Hopelijk komt daar het volgende jaar een eind aan.

 2. Meriadoc Brandebok

  “In diverse contexten, om abstracte dingen zoals groei kosten te duiden, maar ook om het kabinet, en dus personen, mee aan te duiden.”

  Laffe smoes natuurlijk. Er bestaat een spreekwoordelijke wijze waar het woord “sluipmoordenaar” wordt gehanteerd. Zoals bijvoorbeeld: die ziekte is een sluipmoordenaar. Daarbij wordt bedoeld dat het hoofdobject in de zin een sluipmoordenaar is en nadrukkelijk niet de persoon. Dus dat spreekt voor zich dat het weleens is gebruikt.

  Een ander persoon aanduiden als een “sluipmoordenaar van de sector” is echter beneden alle peil. Enerzijds is het een regelrechte persoonlijke aanval: niet het beleid van de minister wordt bekritiseerd (zoals in het geval van “er wordt een moord gepleegd op de sector”), maar de persoon wordt betrokken. In het Latijn noemt men dat een Argumentum ad hominem: een argument op de persoon, in het debat een doodzonde. Immers, als men de tegenstander bij voorbaat diskwalificeert is een verder debat niet meer zinvol.

  En anderzijds wordt met deze specifieke duiding een onverkwikkelijk beeld opgeroepen. “Sluipmoordenaar” is namelijk in de zin van een ander opzettelijk “doodmaken”. (In dat opzicht ontspoort Baudet overigens ook, want niemand wil de sector opzettelijk “doodmaken”, dus: leugen). En de dood moet men nooit lichtvaardig gebruiken.

  1. Brenda Welsh

   Mooi gezegd !

   1. Start

    Etc?

  2. Stanly2000

   Guus,
   “In dat opzicht ontspoort Baudet overigens ook, want niemand wil de sector opzettelijk “doodmaken”, dus: leugen.”
   Bent u daar zo zeker van?

    1. Ad Fundum

     Ik vind het ook mooi gezegd.

  3. Appelstroop

   Bedankt voor de uitleg, mijn eerste reactie zou zijn dat dit weer toneelspel van moreel verheven linkse griezels die een dubbele standaard hanteren. Maar na je uitleg kijk ik er echt helemaal anders tegenaan.

  4. Steiner

   Aldus het lulletje van DDS.

 3. Mar

  Zou het toch niet verschil maken of je een bewindspersoon ‘sluipmoordenaar’ noemt of een coronavirus, stikstof e.d.?

  Het is trouwens niet de eerste keer dat Baudet het woord ‘sluipmoordenaar’ gebruikt voor een bewindspersoon. Ollengren kreeg het ook een paar keer als compliment van Baudet in de schoot geworpen.

 4. Brenda Welsh

  Thierry probeert steeds het een en ander uit, dat hangt aan hem. Een clown noemde Johan Derksen hem. De ene keer het aanprijzen van mondkapjes de andere keer zijn presentatie van zijn boek hier op DDS. En tussendoor een beetje stoeien met taalkunde.

  1. Start

   Enz?

 5. Lugor

  Indien ik de eigenaar en redacteuren van DDS omschrijf met termen welke al duizenden malen gebruikt zijn op DDS door zowel eigenaar, redacteuren en reageerders, ben ik wel verzekerd van een ban.

 6. Beukman

  Ik moet zeggen, ik til niet zo aan dit hysterische taalgebruik.
  Ollongren werd door Wilders al eerder de sluipmoordenaar van de democratie genoemd. Dat is het enige voorbeeld dat ik zo snel kon vinden waarin een persoon zo wordt genoemd.
  Het zal geen toeval zijn dat het in beide gevallen populisten zijn die deze woordkeuze bezigen. Populisten provoceren graag; Rost van Tonningen lokte destijds een knokpartij uit in de Kamer door pure provocatie.
  Thierry had gewild dat hem dit ook was gelukt.
  Het is onfatsoenlijk en stuitend wat Baudet doet, zijn blauwe onschuldige stuiters weinig geloofwaardig, maar het beste wat je tegen onfatsoen kan doen is zelf wél je fatsoen bewaren.
  Dus Arib, voer die man niet, geef hem niet wat hij wil.

 7. LifeBuddy

  De boeren Moeten hun grond verkopen. En dat is nu precies waar de ultra sLinkse Gemeentes als een sluipmoordenaar op zitten te wachten. De Gemeente koopt voor een Habbekrats al die grond op als landbouwgrond en verkopen de grond als Bouwgrond. En de boeren zijn een poot kwijt.

  1. Vrijedenkert

   En al die bestuurders en betreffende ambtenaren van die gemeenten hebben van tevoren al de nodige afspraken gemaakt met projectontwikkelaars, financiers en bouwers…

   1. RPML

    De boer wordt er beter van (betaald de burger), de gemeente wordt er beter van (betaald de burger), de hypotheekverstrekker wordt er beter van en de bouw wordt er beter van… en toch knaagt er iets… de burger betaald wederom het gelag en ‘stikstof’ is slechts een drogreden met het idiote aantal Natura-gebieden, de verstikkende grenswaarden en de dubieuze rekenmodellen van het RIVM die wel stikstof-uitstoot kunnen meten maar niet stikstofdepositie (dat is dan weer een model i.p.v gebaseerd op metingen).

    1. Lugor

     Uw postings roepen bij mij steevast het beeld op van Don Quichot in gevecht met de (wind)molens.

     1. Start

      Cock?

     2. RPML

      Ik ben nogal gevoelig voor list en bedrog, en keer op keer betrap ik partijen daarop; of dat nu gaat om de klimaathysterie ‘oplossen’ met biomassa, windmolens, warmtepompen of elektrische auto’s, de hype rondom corona of het ‘stikstofprobleem’. De overheid, die er zou moeten zijn voor de burger, zit vol met hypocriete plucheplakkers, baantjesjagers, zelfingenomen ‘specialisten’ en mensen zonder enige integriteit. Klokkenluiders worden geliquideerd en de omerta van de ambtelijke molen is allesoverheersend. Fouten maken mag, fouten herstellen moet, en precies daar gaat het keer op keer fout. Misschien is het dat wel…

     3. Maris Copoolse

      “Ik ben nogal gevoelig voor list en bedrog”

      Ik ook, RPML, en dat bracht me ertoe jouw leugens over klimaat en warmtepompen op dit blog door te prikken.

     4. RPML

      Leg jij nu eerst maar eens zonnepanelen (dak is groot genoeg zo op het oog) en een warmtepomp aan in je huis uit 1929, praten we dan wel verder. Kun je hier blaten dat je ‘energieneutraal’ bent terwijl je dat in de verste verte niet bent. Oh nee, je hebt nauwelijks inkomsten; wacht dan maar op de inkomensgerelateerde zonnepanelen en warmtepomp; ik profiteer ondertussen wel van de naiviteit van mensen zoals jij, geld maakt geld tenslotte.

     5. Lugor

      RuttePromoterMetLof meent:
      zelfingenomen ‘specialisten’ en mensen zonder enige integriteit.

      Ja, daar heb ik ook een hekel aan.

     6. RPML

      RuttePromoterMetLof???

      Dat is wel de laatste die ik promoot alhier…

    2. Maris Copoolse

     betaalt

 8. ReneR

  Stem FVD, het huidige kabinet, weg er mee!

 9. Lampje7

  Ja, ja, die Baudet pakt de Kamer weer stevig aan. En precies op de punten waar we met z’n allen op zitten te wachten. Goed werk!

  1. Ad Fundum

   Noem die punten eens even op, waarop “we” zitten te wachten.

 10. ReneR

  Beukman, wat ben jij een naieve debiel. Ik lees af en toe wat jij schrijft, maar je bent echt volledig het spoor bijster. Ook jouw opvattingen zijn vaak mens onterend. Of, je doet dit bewust, of, je staat achter wat je schrijft en dan heb je toch echt dringend psychische hulp nodig.

  1. Lugor

   Er is hier een DDS-huispsychiater voor dringende gevallen.
   Wel uitgeweken naar het buitenland maar zijn licentie is volgens mij nog niet ingetrokken.
   Raadpleeg de (beste) man eens.

  2. Beukman

   Ik ben inderdaad een naieve debiel, @Rener. Zo ben ik geboren, met mensonterende opvattingen en al. Ik werk erg hard aan mezelf. Ik ben enorm blij en dankbaar dat het jou verwaardigd heeft om mij de eer te vergunnen me aan jou te spiegelen.

   Jouw hoogstaande moraal en je voortreffelijke analyses, vervat in subliem taalgebruik, helder en eloquent, tegelijk sierlijk en recht voor zijn raap, vormen voor mij een bijna oneindige bron van inspiratie. Ik voel me door jou als het ware omhoog getrokken uit de beerput van mijn genetisch falen.

  3. Beukman

   Ik ben inderdaad een naieve debiel, @Rener. Zo ben ik geboren, met mensonterende opvattingen en al. Ik werk erg hard aan mezelf. Ik ben enorm blij en dankbaar dat het jou verwaardigd heeft om mij de eer te vergunnen me aan jou te spiegelen.

  4. Beukman

   (vervolg)
   Weet jij of dat plan nog doorgaat om iemand van redactiewege de prijs toe te kennen van “Reageerder van de Maand”? Ik zal dan beslist op jou gaan stemmen, @Rener, daarvan kun je verzekerd zijn, en velen met mij!

   Nogmaals mijn dank voor jouw belangeloze hulp!

 11. Yoyo

  Baudet is hier niets te verwijten.
  Prima scherpe term om zijn zorg voor de agrarische sector duidelijk te maken.
  Met een Kamervoorzitter die duidelijk de Nederlanse taal niet volledig meester is…

 12. ReneR

  Dit kabinet is ziek en rot tot in de kern

 13. evil knievel

  Ik kom zo langzamerhand echt aan t kotsen van deze wanstaltige vertoningen jegens 2 partijen continu!!🤬🤢🤮
  Help ONS!(NL!) aub n stem op deze 2 op 17 Maart 2021!🙏🏼
  Het moet echt ns n x afgelopen zijn met dit Afgrijselijk debacle!😩

 14. Response

  Zeiken over de verpakking om te deugen maar aan de inhoud voorbij gaan. De bekende tactiek omdat de tegenargumenten ontbreken. Prima dat Baudet zijn uitspraak niet terugneemt.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.