Bedankt, China! Vanaf volgend jaar €20 PER MAAND meer betalen aan zorgverzekering dankzij coronavirus uit Wuhan

Het wordt tijd om de Chinese president eens een Tikkie te sturen. Elke maand opnieuw, voor zo’n €20. De reden? Dankzij zijn kwaadaardige optreden gaan wij allemaal volgend jaar fors meer betalen aan zorgverzekeringen. Die moeten hun prijzen fors verhogen in verband met het coronavirus.

Ga alvast maar sparen: 2021 wordt weer een peper- en peperduur jaar voor de zorg. De premies dreigen met zo’n €20 per maand te stijgen, omdat de zorgverzekeringen het water tot aan de lippen hebben zijn stijgen. Reden? De coronaviruszorg is buitengewoon kostbaar gebleken en uiteindelijk zal íémand die rekening moeten betalen. En wie? Precies: u weet wie. Jij en ik, betaalgrage burgers dat we zijn, gaan opdraaien voor het uit China overgewaaide fiasco.

Leg alvast maar twee dozijn tientjes klaar. Want dat is wat we volgend jaar kwijt zijn aan onze zorgverzekering – kosten die nog bovenop alle exorbitante stijgingen van de laatste jaren komen. Vaarwel, zuurverdiende centjes:

“De ziekenhuizen hebben hun omzet de afgelopen maanden met bijna de helft, ongeveer €700 miljoen per maand, zien kelderen. Ze zijn in totaal ruim €2 miljard misgelopen aan uitgestelde zorg en verwachten dat tekort dit jaar niet meer in te lopen, zegt de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ). De extra kosten komen naar verwachting uit op €3 miljard, bijvoorbeeld voor uitbreiding van de ic-capaciteit, preventiemaatregelen en de overgang naar meer digitale zorg.

De zorgverzekeraars zeggen de rekening niet te willen afwentelen op hun verzekerden, maar volgens Groot is dat onontkoombaar. „De extra kosten van €3 miljard zullen terechtkomen bij de verzekerden. Dat betekent een premieverhoging van zo’n €150 per verzekerde per jaar. Samen met de verhoging van de inkomensafhankelijke bijdrage gaat iedereen er dan ongeveer €250 op achteruit.”

En dat allemaal omdat China een pandemie-in-de-dop liever onder het tapijt veegde dan in de kiem te smoren. Fijn land, hè?

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

16 reacties

 1. Rammstein

  Nederland waarschuwt China voor de laatste maal.

 2. fusilier

  Dat China virus gaat de wereld bakken met geld kosten. China staat te popelen om de bedrijven die hier aan failliet gaan over te nemen.

  1. Vince Blank

   is natuurlijk een slap excuus van de verzekeraars om hun woekerwinsten te vergroten. Een ziekenhuis alhier dat op de top van de epidemie 4 (vier!) corona patiënten had l8ggen5 heeft maanden alle poli afdelingen dicht gehad. We zouden geld moeten terugkrijgen.

 3. lotje

  De rekening is voor landverrader Rutte want die heeft overal een grote rotzooi van gemaakt.

  1. Jack Flash

   Nederland eist 50 jaar lang gratis mondkapjes.
   Whoehaha!

 4. Bon-vivant

  Theo Hiddema vindt hier nog wel een oplossing voor…

 5. Piet Klein

  Er mag wel wat meer nuance in. Door de corona crisis zijn vooral ouderen vervroegd gestorven. Dat betekent dat er in de orde van 0,5 tot 1 % minder ouderen zijn en dus minder zorg nodig, minder dure behandelingen zoals dure kankerbehandelingen. Weliswaar zijn er dit jaar meer mensen behandeld voor corona maar de behandeling voor corona is minder duur dan vele andere behandelingen. Wat nu gaat spelen is dat door de marktwerking ziekenhuis ‘omzet’ hebben misgelopen (maar daar zou verzekeringsgeld minder besteed zijn). Als er minder reguliere zorg geleverd is en meer corona zorg geleverd is en voor 2 miljard minder zorg hebben geleverd dan moet er ook door zorgverzekeraars 2 miljard minder uitgegeven zijn en dus nog op de plank liggen.

  Wat deze crisis ook leert is dat de capaciteit om in te spelen op calamiteiten onvoldoende is in Nederland. Dat is mede een gevolg van de marktwerking. Dat moet hersteld worden. We moeten veel sneller en meer capaciteit kunnen leveren bij calimiteiten en dan ligt het accent op middelen en niet op medewerkers. Calamiteiten opvang met medewerkers kan niet regulier en moet komen uit bijvoorbeeld reserve (oud) medewerkers, leger, mensen met een ander beroep (zoals bij de vrijwillige brandweer).

  We zijn in Nederland één van duursten in zorg van Europa. Andere landen leveren vergelijkbare kwaliteit tegen lagere kosten. Dit is het moment om na te denken over de zorg, over de marktwerking in de zorg. Het is enigszins een bijna dwang neurotische benadering in NL (en de EU) om het geld weer te gaan halen bij burgers. En er dreigt veel te veel accent op omzet, omzet verbreding te ontstaan bij zorgaanbieders en verzekeraars. Ik durf de stelling wel aan dat met een andere aanpak, het verlaten van de marktwerking etc. de kwaliteit omhoog kan, de calamiteiten capaciteit veel beter kan zijn en misschien de kosten nog omlaag.

 6. Bullshit16

  Het is lachen kijk jensen op YouTube mensen Word wakker

  1. Maris Coppoolse

   Jensen is inderdaad wel lachen geblazen.

   1. Start

    Maris Alfred Lodewijk Coppoolse?

 7. Fe

  Er is in het segment “ouderen” uitgedund. Die vragen veel zorg dus feitelijk zou bij een kleinere ouderen populatie de zorgpremie moeten dalen.

  Helaas is dit niet het eerste onderwerp waar corona misbruikt wordt om iets te rechtvaardigen

 8. yellow thread street

  Wanneer je als ondernemer geen werk hebt, heb je ook geen inkomsten.
  M.n. overbetaalde artsen hebben tijdens de corona uitbraak lekker thuisgezeten en niks gedaan.
  Het werk op de ic’s werd vnl. door verpleegkundigen gedaan.

  Wel zijn deze thuiszitters 100% doorbetaald, dit alles betaald uit de pot van de maandelijkse ziektekostenpremie.

  Hef het hele systeem maar op en voer het vroegere ziekenfonds weer in, in het wirwar van extreem veel aanbieders van zorgverzekeringen valt nog veel te snoeien en dus geld te halen.

  De zorg is zelf volledig ziek, het systeem is verrot.

 9. Lex

  Maaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaar

  Dan neem ik aan dat we ook meer geld krijgen om dit te gaan betalen.

  Lagere belastingen.
  Hogere zorgtoeslag.
  Lagere BTW tarief

  En zo voord.

  Tja het leven gaat wel gewoon door en moet wel betaalbaar blijven.

  Toch.

 10. Sando

  Zo de laatste keer dat ik chinees ga eten in een restaurant.

 11. Cycle25

  En hier laten ze het niet bij, BTW’s 9 naar 12%, 21 naar 25%, kansspel van 30,1 naar 42%, het oogsten komt nog.

  Alle Nederlanders gaan naast eigen lasten ook nog voor andere landen betalen, Rutte gaat met een fiscale zeis je een kopje kleiner maken.

 12. Politiek Profeet

  Misschien dat de ziekenhuizen eens alle hulp aan illegalen,uitgeprocedeerden,allochtone klaplopers eens zouden stoppen, scheelt ons elke maand ruim 20 euro aan extra premie.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.