Beeldenstormgekte bereikt nu ook Romeinse keizers: Constantijn allicht van sokkel wegens slavernijverleden

De door Black Lives Matter ontketende hype om standbeelden te verwijderen heeft nu ook de Romeinse tijd bereikt, toen de trans-Atlantische slavenhandel nog niet eens op gang was gekomen. Desondanks is er een goede kans dat een beeld van keizer Constantijn, die de vervolging van christenen beëindigde, verdwijnt.

Na de dood van George Floyd werd wereldwijd een grote klopjacht op vermeende foute standbeelden opgezet. Slavenhandelaren werden massaal van hun sokkel getrokken. Maar nu breidt de beeldenstorm zich ook uit naar de Romeinse tijd. Voor de kathedraal van York in het Verenigd Koninkrijk staat namelijk een beeld van keizer Constantijn die regeerde in de vierde eeuw na Christus. Constantijn was volgens de overlevering de eerste christelijke Romeinse keizer, maar dat betekent nog niet dat zijn beeld gespaard blijft.

De Anglicaanse kerk heeft onder druk namelijk besloten dat het beeld “onderzocht” wordt, omdat Constantijn niet de hedendaagse opvattingen over slavernij deelt. The Telegraph schrijft:

“The future of a Roman Emperor statue outside York Minster is being “looked at” following complaints and the Archbishop of Canterbury’s call for a review of controversial monuments.

Now York Minster is understood to be reviewing the statue of Emperor Constantine, after it received complaints that the Roman Emperor supported slavery.”

Iemand die de potentiële verwijdering van het beeld van de Romeinse keizer naar eigen zeggen wel min of meer zag aankomen, is PVV-Kamerlid Martin Bosma. “Nu zijn de Romeinen aan de beurt,” aldus de rechterhand van Geert Wilders vanochtend: “En u dacht dat het wel zou ophouden bij Zwarte Piet, hè.”

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

24 reacties

 1. 1010

  Welke overheid gaat nu met harde hand een eind maken aan de anarchie ?

  1. Xander XXL

   Niemand daar zijn ze veel te laf voor maar hebben niet in de gaten dat ze zelf straks ook aan de beurt zijn want zij hebben jaren discriminatie toegestaan.

  2. Appelstroop

   Ligt eraan, als deze marxisten hun zin krijgen en een communistische overname werkelijkheid wordt, zijn dit soort lui altijd de eersten die worden afgeknalt of opgesloten, inclusief de orgianisatoren. Het zijn de bruikbare idioten, de stoottroepen om de boel te ontregelen, daarna is de staat de baas en tientallen miljoenen mensen uitmoorden is geen enkel probleem voor communistische regeringen, zie china/ussr/nk/etc. de staat is god en mensen zijn er slechts om de staat te dienen, zo niet dan wordt je opgeruimt of ‘heropgevoed’ tot je communist bent.

 2. B. Pascal

  het diepe denkbeeld van een neo-marxist:

  Ikke zie beeld! Moet ikke weg doen!
  Ikke slopen! Ikke samen slaan kapot!

  Hoi, Hoi bedankt Karl Marx! Ik heb auto Opel Karl!
  Op lening! Mag wel! Want ikke ben Neo-Marx.

  1. Bolkestein

   Moet dat stuk steen in Chemnitz ook niet eens verwijderd worden?

   En in Mekka heb je nog een oude Hindoetempel waar Muzelmannen de muur beffen aan het menstruatiebloed wat door de gewaden van de vrouwen is heen gesijpeld.

   Als we nou toch beelden gaan vernietigen…

   1. AntiChrist

    @B
    Hoppa nu we toch bezig zijn.
    Breek de klaagmuur ook maar af, van klagen wordt niemand beter.
    Zie die pijpenkrullers eens lijden…

    1. Duidelijk

     2x

  2. AntiChrist

   @pascal
   Geloof heeft op den duur, net als alcohol een verwoestende werking op de hersencellen.

   Off Topic

   Je had te kiezen tussen alle beroemde Pascal’s, maar je koos voor B. 🙂 🙂 🙂

   1. JochemX

    Er zijn dus hersencellen aanwezig, neem ik aan?

    1. Maurits Dekker

     bij hem niet meer

   2. B. Pascal

    Gezien jou inhoudelijke reacties kon je een Super gelovige zijn ?

 3. Xander XXL

  Toen Feyenoord supporters in Italië enkele jaren geleden een beetje huishielden bij een fontijn met beeldjes toen sprak heel de wereld er schande van. Waar zijn nu die moraalridders?

 4. Ritter

  Het overgrote deel van de menselijke geschiedenis was slavernij gewone zaak.

  Dus slavernij was algemeen geaccepteerd in zowat iedere cultuur in een of andere vorm.

  Andere tijden andere gebruiken.

  Je ziet deze gekte ook alleen in de westerse wereld. In b.v. de islamitische wereld maakt men zich niet druk en vind er geen beeldenstroom plaats.
  =================

  Slavernij bestaat minstens zo lang als de geschiedschrijving.
  ht*ps://nl.wikipedia.org/wiki/Slavernij

 5. Ritter

  Wanneer worden de piramiden in Egypte afgebroken?
  Die zijn immers ook door slaven gebouwd.

  1. Steiner

   De Egyptenaren hadden weliswaar slaven, maar opgravingen van vrij geavanceerde arbeiderssteden dicht bij Gizeh wijzen er eerder op dat de piramiden werden gebouwd door gespecialiseerde, bevoorrechte arbeiders en ambachtslieden.

   1. toetssteen

    @Steiner
    Wat u zegt is correct. De opgravingen bewijzen zulks.

   2. Ritter

    Steiner

    Dat klopt wat u zegt…………………..maar zoals zowat ieder land in de oudheid had Egypte ook slavernij en veelal liepen vrije mensen en slaven door elkaar. Dus ongetwijfeld werd er ook van slaven gebruik gemaakt in een of andere vorm bij de bouw van Piramiden.

    Slavernij in het oude Egypte
    ht*ps://nl.qwe.wiki/wiki/Slavery_in_ancient_Egypt

    1. toetssteen

     @Ritter
     In dat dal was weinig ruimte voor duizenden, laat staan dat er genoeg voedsel was. De raadsels van de piramides zit hem in de vraag: hoe kregen ze die kolossale blokken naar boven en een leuke voor deze tijd: nog steeds zijn de raadselen van het inwendige niet ontraadseld.
     Mijn idee is dat de mens van die tijd behoorlijk hoogtechnisch ontwikkeld was. Teloor gegaan door malloten die religie boven wetenschap stelden. Resultaat is bekend.

 6. JochemX

  Keizer Constantijn had vrijwel uitsluitend witte slaven. Dat moet BLM toch niet erg vinden? Of zijn ze daar nog niet achter? Ze hebben toch iets van een sub-vmbo opleiding?

 7. Maurits Dekker

  Standbeelden omver halen en andere culturele schatten vernietigen is ook een hobby van die andere terroristenclub. Ik doel hier op ‘IS’.
  Het is er niet ver meer vanaf dat ook BLM-aanhangers aanslagen gaan plegen op onschuldige burgers, mits deze behoren tot het blanke ras. Dit is puur racisme.
  De oproepen tot moord op blanken zijn al gedaan middels de slogan ‘Kill a white in sight’. Ze roepen dus op om gewoon maar een willekeurige blanke te vermoorden.
  Waar deze toestand gaat eindigen laat zich gemakkelijk raden.

 8. Vrijedenkert

  Ik vraag me zeer af of Europees koloniaal verleden en Europese overzeese slavenhandel richting deze voormalige koloniën vanuit Afrika nog wel het doelwit zijn van BLM, Antifa en dergelijke anarchistische organisaties….
  Een Romeinse christelijke keizer uit de vierde eeuw heeft totaal niks met huidige Europese landen in hun huidige vorm en hun voormalige koloniën en slavenhandel uit Afrika te maken want die bestonden in feite nog niet!
  Als Antifa, BLM en anderen Constantijn een Romeinse christelijke keizer uit de vierde eeuw weg willen hebben dan richt men zich heel duidelijk op de algemene vroeg Europese christelijke geschiedenis en dat is wat ze nu willen vernietigen!

 9. 56RdK

  Ja, die achterbakse deug-Asscher heeft wat losgemaakt toen hij die zwarte facisten een gesprekstafel en podia bood.

 10. 56RdK

  @Vrijedenkert, het zou best kunnen dat er een islamitische sturing achter zit of dat er met de BML wordt meegelift. Lijkt mij héél aannemelijk.

 11. harte385

  Black Lives Matter is niets anders dan een terreurorganisatie en een slopers bende zonder hersens en kennis van geschiedenis.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.