Column Ozair Hamid: #JohanDerksenMatters

De afgelopen dagen explodeerden de progressieve moraalridders naar aanleiding van, zoals gewoonlijk, een uitlating van Johan Derksen. Het wordt de 71-jarige presentator kwalijk genomen dat hij zich op een ‘racistische’ wijze uitliet jegens rapper Akwasi.

Voorafgaand aan de beladen uitspraak sprak Johan Derksen zich in Veronica Inside sterk uit tegen racisme: “Iedereen met innerlijk fatsoen is tegen racisme – en ik ook.” Maar op die uitspraak legden de verontwaardigen zich niet op toe. Zij refereerden aan wat Derksen later zei in de uitzending, toen een Zwart Piet met de tekst “Zwarte Piet Lives Matter” in beeld kwam: “Weet je zeker dat het (de Zwart Piet, red.) niet Akwasi is?”

Het gezonde verstand leert dat dit een ironische uitspraak was; immers, Akwasi stelde in een demonstratie tegen racisme dat hij Zwarte Piet zou trappen. Hoe dit niet begrepen wordt door velen die zich aan de linkerkant van het politieke spectrum begeven, is voor mij een raadsel.

Maar het toont ook een twee ernstige ziektes aan in onze samenleving. Ieder die zich op een ironische wijze uitlaat omtrent het racismedebat, is een racist, fascist etc. En ieder die zich beledigd voelt, is verheven en verdient steun en sympathie.

Waarom zijn deze twee praktijken dan wenselijk, vraag ik mij af.

Ironie en humor dragen tenslotte bij aan een gezondere maatschappelijke ambiance en kunnen, wanneer men zich tolerant opstelt jegens degene die de desbetreffende uitlating doet, de polarisatie is de samenleving in zekere mate reduceren.

Daarnaast is het gevoel eenvoudigweg ondergeschikt aan de waarheid, de feiten en de ratio. Men kan zich, wanneer hij dat wenst, zich beledigd laten voelen – maar dat betekent niet per se dat de desbetreffende persoon ook daadwerkelijk het slachtoffer was van bijvoorbeeld discriminatie. Zo kan ik mij gediscrimineerd voelen na te zijn afgewezen voor een bepaalde baan, door te stellen dat de werkgever alleen maar blanke personen zou inhuren. Ben ik daadwerkelijk gediscrimineerd? Waarschijnlijk niet, omdat mijn CV niet erg spectaculair is, en omdat het bedrijf zeer divers is.

Het zijn deze kwalen die zijn tentoongesteld door de uitspraak van Derksen.

Dus zouden wij hem niet eigenlijk moeten bedanken voor de uitspraak?

Volg mij op Twitter

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

30 reacties

 1. ikweetwatikwil

  Mee eens Ozair.

 2. Adriaen

  Goed verhaal.
  Aquasi wordt door Derksen bespot omdat hij zich bespottelijk gedraagt.
  En niet, zoals hijzelf en zijn aanhang meent, omdat hij een kleurtje heeft.
  Realiteitszin valt helaas niet bij alle bevokingsgroepen in vruchtbare aarde.
  Om van humor, ironie of van enige vorm van zelfreflectie maar niet te spreken.

  1. RvdBe

   Idd Adriaen,
   Grootste probleem zit hem in verschil van cultuur, het ontbreken van zelfkritiek, geen enkel gevoel voor humor, geen zelfspot.
   Het midden of lange termijn denken en handelen zit er ook niet in.
   Het is grotendeels jaloezie omdat ze zelf ook wel inzien dat ze het aan bepaalde eigenschappen ontbreekt, rest nog de slachtofferrol.

   1. Jack Flash

    RvdBe@ precies goed gezegd, helaas snappen ze dit zelf niet.

 3. Bolland

  Team Johan 100 % Je ziet nu ook 2 kampen ontstaan, de (linkse) deugers, en de mensen die echt om vrijheid van meningsuiting geven.

  Jan Slagter, Beau, Jort Kelder, Angela de Jong, Peter de Vries en zelfs Olcay Gulsen (die keihard door de heren is aangepakt en daar ook tegen reageerde) hebben zich voor Derksen uitgesproken met de achterliggende gedachte dat Vrijheid een groot goed is, elke mening die deugers niet bevalt wordt direct onder racisme, fascisme gerubriceerd .

  Terwijl de realiteit is dat BLM overal mag protesteren en de anti lockdown aanhangers nergens, zelfs niet bij Halsema er is geen rechtsgelijkheid meer, meten met 2 maten is regel geworden

  1. Maris Copoolse

   De vrijheid van meningsuiting wordt hier dus opgevat als een vrijheid tot krenken, diskwalificeren en stigmatiseren.

   Het is een opvatting, zullen we maar zeggen.

   1. Cootje

    He mafketel is er een misdaad gepleegd is er een strafbaar feit gepleit , volgens mij heeft het openbaar ministerie overwogen om tegen die zwarte rapper een proces te beginnen , maar in een banen republiek met D66 rechters een verloren zaak , Johan Derksen lig wel nu heel goed bloot dat er een tweedeling in de samenleving is die de thee partijen altijd hebben weggekeken , het mooiste is in maart verkiezingen en in december het zwarte pieten debat , lachen Baudet en Wilders zich te barsten

    1. Maris Copoolse

     “volgens mij heeft het openbaar ministerie overwogen om tegen die zwarte rapper een proces te beginnen”

     Dat lijkt me sterk, Cootje.

   2. ET007

    Ga jij in een hoekje beetje zitten janken!

   3. combat le pelicule

    maris is een zieke hond die hier zijn diarree uit schijt, deze vuile smerige racistische hond is zéér selectief, vindt dat wij Nederlanders alles moeten pikken en dat wij Nederlanders overal onze excuses voor moeten maken.

    1. Maris Copoolse

     Foei foei, wat een krasse taal!

   4. Start

    enz?

   5. evil knievel

    Och goeie grutjes,arme Marieke is weer op t zieltje getreden!😢
    Boehoehoe!😭

   6. Bolland

    @Maris Precies u krenkt hier op DDS met de regelmaat van de klok , u diskwalificeert een vermoorde politicus, en probeert iedere andere mening te stigmatiseren

    Hoe vervelend ook heb ik dat maar te accepteren

 4. ET007

  Akwasi is een (zelfbenoemde) woordkunstenaar die mag opruien met Zwarte Piet op zijn hoofd trappen. Hij mag het zeggen want hij is donker. Johan heeft een talkshow met veel humor maar mag geen grap maken over een gaande discussie.
  Akwasi is een grote neppert. Johan is recht uit zijn hart.
  Ik vind het echt een schande dat bedrijven zich hierin durven te mengen in het vrije woord van eerlijke mensen.
  Boycot AH. Laat de waarde van het bedrijf maar een eronder lijden.
  Misschien kan AH beter filialen openen in Afrikaanse landen. Daar kunnen ze hun goodwill tonen door tegen bodemprijzen Afrikanen te voorzien van kwalitatief beter bestaan. Want ze hebben het zo goed voor met de wereld.
  Ook de BN-ers: bouw Afrika op. Geef toch een deel van jullie bezit aan ontwikkelingslanden.
  En Halsema kan toch gewoon haar huis ter beschikking stellen van vluchtelingen. Zitten ingenieurs tussen, dus ze hoeft niet bang te zijn dat er iets kapot gaat.
  Het probleem is geld, maar Ali B kan toch best wel een auto missen? En Claudia? Iedereen is welkom bij Claudia.
  Ik zie zoveel oplossingen om het weer goed te maken Afrika.
  Al weet ik even niet waarom? Kan niet herinneren dat ik iets verkeerds heb gedaan en wat betreft opbrengsten uit VOC: ik rijd zelf goedkope auto’s en als ik dan buitenlanders met merkkleding en dikke karren zie rijden vraag ik me af wat er niet klopt aan die opgedrongen poging tot schuldgevoel.

 5. Marco3421

  Ozair, Spijker op zijn kop!

 6. Van der Scheur

  Nederland, moet een actie starten dat het NL elftal bij voorbaat wordt teruggetrokken uit het WK in Quatar.
  Daar vindt ware slavernij plaats en sterven er talloze mensen om het evenement mogelijk te maken. Dat kan niet, daar moet je niet aan mee werken.
  Verhoudingsgewijs praten wij in Nederland over non-issues als Aquazi met zijn geschreeuw en Derksen met zijn flauwe grappen.
  Van de Voetballers verwacht ik niet dat ze hun rug rechten. Die doen alleen stoer over een TV programma. De Nederlander moet dus voor ze gaan beslissen, desnoods via het parlement, maar eerst door emotionele druk te zetten op de KNVB.

  1. ET007

   Voetbal heeft niks meer met sport te maken, maar is een groot internationaal verdienmodel.

  2. Mar

   Vraag Freek de Jonge om hulp. Die heeft dit al geprobeerd bij het WK in Argentinië in 1978.
   Zonder succes dus,

   ” In Andere Tijden vertelt o.a. Freek de Jonge over besluiteloze politici, laffe KNVB-bestuurders en het preken voor eigen parochie. “

 7. John F...

  Net terug….3 km met onze 2 honden gewandeld.
  De 1,5 ‘m afstand is dus verledentijd op de terrassen maar ook gewoon de wandelende mensen.

  Oja, de mensen!

  Fijlloos kunnen mijn vrouw en ik de Linkse koppen eruit halen.

  De vorm, oogstand, kleding, kapsel, aantal kroost en soort conversatie zeggen mij dit.

  Meestal zijn dit niet de gewone man en vrouw, maar vooral arrogante jongere, dertig en veertigers in van die smalle nauwe spijkerbroekje met van die Hugo de Jonge schoenen eronder.

  Makelaars schoenen zeg maar.
  1 woord Bah!

  1. Brenda Welsh

   Ook niet lang, 3 km ! Op naaldhakken misschien en een te nauw rokje.

   1. AS210854

    BW, JE BENT AL BIJ VOORBAAT AAN HET DISCRIMINEREN, ZONDER DE ACHTERGRONDEN VAN JOHN TE KENNEN. JOUW REACTIE PAST PRECIES IN HET LINKSE STRAATJE.

  2. Original NL

   Q….De vorm, oogstand, kleding, kapsel, aantal kroost en soort conversatie zeggen mij dit…………
   Zoals de scheve bek van maris…linksafhangend.

 8. LifeBuddy

  Akwasie met zijn blm en antifada verkondigen het nazisme optimaal, met goedkeuring van de ultra sLinkse. Die Driehoek in het Logo van de blm en antifada stammen uit nazi tijdperk 40-45. Als Derksen[slim] is,moet hij bij Veronica inside, heel die ultra sLinkse NPO-blm-antifada propaganda maschine de oren gaan Wassen. Politiek mag je Nooit in de sport Verweven.

 9. Brenda Welsh

  Racisme wordt hier uiterst serieus genomen, daar kan niet mee gemarchandeerd worden.

  1. evil knievel

   Oh jeetje,…Steunbeertje!😢
   Boehoesniksnik & snotter!😭

 10. Yoyo

  Compleet mee eens Ozair!
  Prima verwoord.
  Geen speld tussen te krijgen.

  1. Michael M

   Maris Copoolse is weer een nieuwe Nickname. Vorige waren Nick Noppen en Mezzadra, Wesley Benbow en weet ik wat allemaal…..je bent Nep, zooo herkenbaar….toch?

 11. Michael M

  Helemaal eens met jou Ozair Hamid, we zijn in dit landje helemaal doorgedraaid en gaan nu heel erg overdrijven en op alles wat we tegenkomen of horen te maken heeft met rasisme of discriminatie. We kunnen stellen dat op een aantal punten heel erg overtrokken is in Nederland. We mogen blij wezen dat we de meeste vrijheid en de minste discriminatie en racisme hebben als je het gaat vergelijken met een aantal islamitische landen en niet alleen islamitische landen maar ook landen als Brazilië, Noord Korea, waar de haat, discriminatie en rasisme heel diep geworteld is en mensen worden vermoord om wie ze zijn en nog steeds anno 2020 waar mensenrechten worden geschonden. Die piepers en huilebalken zouden daar in die landen moeten gaan staan waar het hard nodig ipv hier vandalisme plegen ipv een normale demonstratie ! Links weer!

 12. 56RdK

  Verdomd goed artikel Ozair, geheel raak!!

  Kwalen ja, het leven ingeblazen door verachtelijke politicy zoals een Asscher en in stand gehouden door zwakzinnigen en door verwerpelijk en achterbaks en dom deug in politiek, ministeries, scholen en universiteiten!

  En nog even over Zwarte Piet, als mijn kind voor Zwarte Piet zou worden uitgemaakt zou ik mijn kind leren daar trots op te zijn! Omdat Zwarte Piet een grote kindervriend is, die naast cadeau’s vreugde en plezier brengt!
  Dat zou ik mijn kind aanleren!

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.