Halsema nog verder in verlegenheid gebracht: mogelijk wel tot 14.000 (!) mensen op de Dam

De mogelijk coronaverspreidende demonstratie die Femke Halsema vorige week op de Dam liet doorgaan was nóg drukker dan al werd aangenomen. Zo’n 14.000 mensen waren daar wellicht wel aanwezig. Zoveel, dat de burgemeester nu een “extern onderzoek” afkondigt om het precieze aantal te achterhalen.

Gisteravond laat kwamen dan eindelijk antwoorden van burgemeester Halsema op raadsvragen over die intense drukte op de Dam vorige week. Om half twaalf naar de pers gestuurd. Daaruit blijkt dat er mogelijk nog véél meer mensen op de Dam waren dan aanvankelijk gedacht. Wellicht tot wel 14.000. Een astronomisch aantal – en een extern onderzoek moet daar nu duidelijkheid over verschaffen.

Maar De Telegraaf, die door de GroenLinks-politica ook in appjes met Grapperhaus al werd aangevallen, laat zich niet verleiden alle commotie niet meer te publiceren. Politiek verslaggever Mike Muller: “Wat leuk dat voorlichters van bm Halsema pas om 23.21 uur voor (hen vervelende) stukken naar de gemeenteraad sturen in de hoop dat het niet meer in de krant(en) komt.” Hij voegt er echter vilein aan toe: “Maar… De T. blijft de T.” Dus vanochtend bracht de krant gewoon het jongste nieuws rondom de Halsema-rel.

Ook FVD-kopstuk Annabel Nanninga was niet over de timing te spreken. De kliek rondom de GroenLinkser had een gunstige versie van het relaas al laten lekken naar Het Parool, die het braaf afdrukten en daarmee de “Pravda van de Stopera” werden. Nanninga: “Die publiceert antwoorden op onze vragen vrijwel gelijktijdig met verzending naar de raad én met een de burgemeester welgevallig frame. Slippendragers in ruil voor n primeurtje. Sad!”

Hoe dan ook zal morgen een debat in de gemeenteraad plaatsvinden over de gebrekkige aanpak van Femke Halsema vorige week maandag op de Dam. Oppositiepartijen FVD en VVD komen dan met een motie van wantrouwen.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

114 reacties

 1. Braboworstenbroodje

  Hahaha mooi gevonden ,de pravda van de stoper,maar dat weten we al jaren.

  1. Braboworstenbroodje

   BTW schandaal na schandaal voor halalsema,het is onbegrijpelijk dat ze daar is gekomen en nog zit.
   Er. Hangt duidelijke een beschermende stoet van politici rond haar ,die haar langzaam ook beginnen te laten vallen ,dit mede doordat de Telegraaf veel negativiteit (lees bewijs) publiceert.

   1. Fe

    Het is al belachelijk dat ze er ooit gekomen is

  2. hans-e-pans

   Wat maakt het nu uit, ze zat helemaal fout.

   Of dat nu bij ongeveer 5.000 mensen is, of dat het bij ongeveer 15.000 mensen is.

   Fout is fout.

 2. Maris Coppoolse

  Halsema heeft opdracht gegeven tot een onafhankelijk onderzoek. Heel verstandig. Dat neemt het Raadsdebat de wind uit de zeilen.

  1. Fe

   hahahahahaha , een onafhankelijk onderzoek is zonde van tijd en geld. De heks probeert haar bezemsteel te redden door nog wat belastinggeld te verkwisten.

   Het raadsdebat wordt dus enkel vertraagd waarmee wederom de democratie belachelijk gemaakt word door deze extreem linkse activistische heks.

   Alle documenten , de volledige tijdslijn, de app berichten en het commentaar van de hoofdrol spelers liggen op straat. Ze moet opstappen en razend snel !

  2. Start

   I tak dalej?

   1. Braboworstenbroodje

    to kosztuje dużo pieniędzy.
    rasizm nie istnieje w Holandii.
    Halalsema jest szalony.

  3. struisvogelpolitiek

   Een onafhankelijk onderzoek in dat geval in de hoop dat de oppositie morgen wat milder zal zijn voor Halsema. Tevens tijd rekken zodat de heisa overwaait, dus geen gevolgen voor Halsema. “Onafhankelijk onderzoek” Door wie wordt dit gedaan??? Als de onderzoekers links zijn gekleurd is dat onderzoek sws waardeloos.

 3. Vit

  Hoe gaat het eigenlijk met haar criminele zoon?

  1. Maris Coppoolse

   Ze heeft geen criminele zoon, je maakt een grapje.

   1. Start

    Enzovoort?

   2. Vit

    Nou medunkt, een gewapende overval plegen op een woonboot is geen alledaags werk.

    1. Maris Coppoolse

     “een gewapende overval plegen op een woonboot”

     Het verhaal wordt steeds mooier. Ik neem aan dat deze terrorist is veroordeeld en thans in een jeugdgevangenis zit?

     🙂

     1. Fe

      nee de terrorist ging vrijuit want hij was de zoon van de burgemeester en papa is veroordeelt voor het wapen zodat de zoon geen strafblad kreeg.

      Klasse justitie zo uit het boekje 🙂

     2. Maris Coppoolse

      veroordeeld

     3. Vit

      @Maris Dinges

      Als je geen argumenten meer hebt ga je gewoon over op taalneuqen, altijd goed maar toont niet echt snugger.

     4. Maris Coppoolse

      Dat Klopt als een bus, Fe, van een gewapende overval op een woonboot was geen sprake en de vader werd veroordeeld voor een onklaar gemaakt wapen dat als toneelrekwisiet werd gebruikt.

     5. Start

      Enzovoort?

     6. Vit

      @Maris Dinges

      Als er iemand een wapen op jou richt ook al is het onklaar, schijt jij dan niet in je broek?

     7. Maris Coppoolse

      @Vittepetit,

      De vader werd om die reden veroordeeld voor het niet aangemelde bezit van dit toneelrekwisiet.

      Zie je in dat die ‘gewapende overval’ van jou als kut op Dirk sloeg?

     8. Start

      Und so weiter?

     9. Niemandalletje

      Vergeten dat er ook messen in het “spel” waren?

    2. Vit

     Beetje kort van memory? Dat kan natuurlijk.

    3. Meriadoc Brandebok

     Vit, die woonboot was onbewoond. Van een gewapende overval was geen sprake.

     1. Vit

      Op dat moment was er inderdaad niemand en gelukkig maar want als er een pistool op je gericht ook al is het voor de gein met een rekwisiet is het goed voor een levenstrauma.

     2. Meriadoc Brandebok

      Vit, eerlijk gezegd denk ik niet dat hij voornemens was het wapen op een ander te richten.

    4. Beukman

     Klets, @Vit. Die boot was een oud rottend geval dat half verzopen was. En de knul was met zijn vriendje en dat pistool aan het spelen. Op de Cruquiuskade, een plek waar geen hond komt en waar jij nog niet dood wil worden gevonden.

     1. Vit

      Ik word sowieso liever niet dood gevonden in Amsterdam, die kans daarop is ook bijzonder klein, hooguit op de kringspier A10.

      Op die knul terug te komen, wat had hij daar eigenlijk te zoeken op die woonboot met die rekwisiet zullen we maar zeggen?

     2. Beukman

      Hij was lekker aan het spelen, @Vit. Jongens van zijn leeftijd in Amsterdam komen dan al snel terecht op landjes, in slooppanden en in zijn geval op wrakken van boten in achteraf grachtjes.
      En zo’n pistool is dan natuurlijk reuze spannend. Tenminste, ik neem aan dat je zelf ook ooit een jongen van 14 bent geweest. Anders zul je dit niet begrijpen.

     3. Vit

      Oké dan, wij speelden inderdaad met klappertjes revolvers waarbij je van verre kon zien dat het speelgoed was, het eerste echte wapen wat ik in handen kreeg was tijdens diensttijd, overigens vind ik dat het weer ingesteld moet worden, dienst dus.

     4. Beukman

      @Vit
      Ik heb als kind wel een luchtdrukpistool gehad dat ooit uit de speelgoedwinkel was gekomen. Het zag er behoorlijk echt uit. Dat is later verboden. Daar maakte ik de blits mee. Je kon er stukjes aardappel keihard mee afschieten.

      Maar eh… je begrijpt wel dat als een jochie van 14 een onklaarbaar gemaakt pistool in de la van zijn vader ziet liggen, de kans dat hij het eruit haalt om indruk te maken op zijn vriendje groot is, en dat dit hem nog niet meteen tot een crimineel maakt?

      Ik zou wel voor een soort van dienstplicht zijn die zich uitstrekt tot het verrichten van sociale taken, dus niet alleen het leger.

 4. Beukman

  14000? Dat maakt het alleen maar nóg evidenter dat niemand dit had kunnen voorzien óf voorkomen.

  In R’dam stonden de mensen óók opeengepakt bij het podium. Bij tal van demonstraties stonden de mensen tegen elkaar aan. Degenen die hier altijd hun mond vol hebben van het aantasten van grondrechten door de overheid, zwijgen nu opeens in alle talen.
  Hier op DDS wordt De Hond regelmatig op het schild gehesen, de man die gehakt maakt van de anderhalve meter-maatregel in de open lucht. Zijn aanhangers op DDS houden nu hun kaken stijf op elkaar.

  Femke is vrouw én Groenlinks én niet op haar mondje gevallen. De hyena’s ruiken bloed.

  1. Maris Coppoolse

   Halsema heeft niets te verbergen en gaf opdracht voor een onafhankelijk onderzoek. Ook gelet op veel bijval de laatste dagen in de pers denk ik dat ze het Raadsdebat prima gaat doorstaan.
   Hoe harder Annabel gaat blazen hoe steviger Halsema zit.

   1. Start

    Enzovoort?

  2. Gerda2

   Beukman
   14000? Dat maakt het alleen maar nóg evidenter dat niemand dit had kunnen voorzien óf voorkomen.

   Vreemde gevolgtrekking.
   Kun je dit uitleggen?

   1. Fe

    tuurlijk kan ie dat niet uitleggen , maar dit draadje is wederom gekapt door een stront vlek en een bekmannetje zodat de rest van de reacties resulteert in jij bakken zonder inhoud.

    niets zeggen over de linkse kerk want dan krijg je de wind van voren van die twee adepten

   2. Beukman

    @Gerda
    Niemand had kunnen voorzien dat er zoveel mensen zouden komen. Ook Halsema en de Driehoek niet.

    Wat Femke deed, was de afweging maken tussen het risico dat er mogelijk een paar mensen elkaar zouden besmetten en het risico dat er rellen zouden ontstaan als ze de politie liet optreden. Ze heeft haar argumenten gegeven dat die rellen niet denkbeeldig waren.

    Stel dat ze de menigte had laten verspreiden en er waren rellen ontstaan, dan had nu iedereen op DDS gek*nkerd dat voor Halsema kennelijk de gezondheid van extreemlinks tuig belangrijker was dan de ruiten van de middenstand rond de Dam.

    Maw: wat Halsema ook doet, het is nooit goed.

    1. Kretoloog

     “Wat Halsema ook doet, het is nooit goed”.

     Dat heeft Beukman goed gezien. Halsema is onbekwaam om het ambt van burgemeester uit te oefenen. Zoveel is na 2 jaar wel duidelijk.

     Maar er zijn uitzonderingen op deze regel. Halsema is in 1 ding namelijk wel goed, heel erg goed zelfs. Dat is het schoonvegen van haar eigen straatje.

    2. Blitzkrieg

     Beukman :
     Quote : “Wat Femke deed, was de afweging maken tussen het risico dat er mogelijk een paar mensen elkaar zouden besmetten en het risico dat er rellen zouden ontstaan als ze de politie liet optreden.”
     Dat is geen afweging die niet onder de bevoegdheid van Valsema valt! Verder is de politie op z’n zachtst gezegd niet gecharmeerd van Valsema, er waren namelijk weldegelijk mogelijkheden.

     Quote : “Stel dat ze de menigte had laten verspreiden en er waren rellen ontstaan, dan had nu iedereen op DDS gek*nkerd dat voor Halsema kennelijk de gezondheid van extreemlinks tuig belangrijker was dan de ruiten van de middenstand rond de Dam.”
     Waaat? Het is lang geleden dat ik zulke waanzinnige redenaties heb gehoord, je komt in de buurt van Lugor ventje. Als er rellen waren uitgebroken en de politie had dat antifa-tuig moeten aanpakken zou de enige discussie op DDS geweest zijn of ze wel proportioneel hard geslagen hadden!

     Quote : “Maw: wat Halsema ook doet, het is nooit goed.”
     Sterke analyse Beukman, zal wel iets met de chromosomen te maken hebben.

     Vertel eens effe Beukman, ben jij nu voor of tegen die 1.5 meter. Want of we sluiten Valsema op, of we gooien onze hele economie weer open. Probeer eens stelling te nemen vieze glibber.

     1. Maris Coppoolse

      “Dat is geen afweging die niet onder de bevoegdheid van Valsema valt!”

      Onder wiens bevoegdheid dan wel?

     2. Blitzkrieg

      Maris Coppoolse :
      Quote : “Onder wiens bevoegdheid dan wel?”
      Onder die van de overheid, zij zijn degene die noodverordening hebben ingesteld.

     3. Maris Coppoolse

      “Onder die van de overheid, zij zijn degene die noodverordening hebben ingesteld.”

      Daar denkt de Minister nadrukkelijk anders over: het betreft een kwestie van Openbare Orde en daarvoor is de Burgemeester verantwoordelijk. Overigens was de Minister het eens met de afweging die Halsema maakte.

     4. Blitzkrieg

      Maris Coppoolse :
      Quote : “Overigens was de Minister het eens met de afweging die Halsema maakte.”
      Nee hoor, Grapperhaus is daar heel stellig in; er is niet eens ruggespraak geweest.

     5. Beukman

      @Maris
      Ik schreef al eeerder: onze vriend @Oorlog kent of snapt het begrip “openbare orde” niet. Zolang hij daar niets aan doet, zal hij in dezelfde groef blijven steken.

     6. Blitzkrieg

      Beukman :
      Quote : “Ik schreef al eeerder: onze vriend @Oorlog kent of snapt het begrip “openbare orde” niet. Zolang hij daar niets aan doet, zal hij in dezelfde groef blijven steken.”
      Erg inhoudelijk wordt het niet, jammer maar wel verwacht. Oh en die 1.5 meter was jij daar nou voor of tegen; gewoon verder glibberen mag natuurlijk ook.

    3. Beukman

     @Oor logt:
     Dat is geen afweging die niet onder de bevoegdheid van Valsema valt!

     Inderdaad, al zeg je het een beetje ongelukkig. Die afweging valt onder haar bevoegdheid. Zij heeft het risico gewogen tussen de mogelijkheid dat een paar mensen elkaar zouden besmetten en dat er rellen zouden uitbreken.
     Daar jij totaal geen verstand hebt van wat openbare orde is, zul jij ook wel niet begrijpen dat deze afweging ook niet heel moeilijk zal zijn geweest.

     1. Blitzkrieg

      Beukman :
      Quote : “Inderdaad, al zeg je het een beetje ongelukkig. Die afweging valt onder haar bevoegdheid.”
      Nope, ook een burgemeester heeft gehoor te geven aan de noodverordening. Halsema kan NIET beslissen of in Amsterdam wel of niet 1.5 meter afstand gehouden moet worden. Was dat wel het geval geweest, was Nederland waarschijnlijk al lockdown vrij geweest.

      PS: Was jij nu voor of tegen die 1.5 meter? Anders glibber je zo weer weg.

     2. Beukman

      @Oorlog, die afweging valt wél onder haar bevoegdheid. “De Driehoek”, weet je wel? Of denk jij dan alleen aan meetkunde?

      Of die anderhalve meter buitenshuis heel veel nut heeft, dat vraag ik me af. Maar hoe ik erover denk heeft geen invloed op de beslissing die Femke moest nemen.

     3. Blitzkrieg

      Beukman : Tja de driehoek… er is alleen geen overleg geweest met de driehoek. Grapperhaus zegt dat er nooit ruggespraak is geweest en de politie is sjagerijnig omdat ze prima actie hadden kunnen ondernemen. Sorry maar in de driehoek is er niemand die het voor Femke opneemt.

     4. Beukman

      Femke is een onderdeel van de Driehoek, @Oor.

     5. Blitzkrieg

      Beukman :
      Quote : “Femke is een onderdeel van de Driehoek, @Oor.”
      Wat bedoel je nou, dat Halsema in haar zelf heeft zit te praten? Ik wist al dat ze ongeschikt was voor haar functie maar daar het zo erg was wist ik niet.

    4. Gerda2

     Beukman
     Niemand had kunnen voorzien dat er zoveel mensen zouden komen. Ook Halsema en de Driehoek niet.

     En waarom dan niet? Als dingen niet kunnen worden ingeschat door wie ook, ben je ongeschikt voor je functie.

     Beukman
     14000? Dat maakt het alleen maar nóg evidenter dat niemand dit had kunnen voorzien óf voorkomen.

     Het gaat mij niet om de getallen, of het er 5000 of 10000 zijn.
     Jij schermt wel met de aantallen. 14000 zou evidenter zijn als gegeven.
     Ze kwamen in groepjes van 500 aan paraderen of zo? Hielden zich al de hele nacht op in woonhuizen, parken, woonboten etc?

     Mevrouw Halsema had als de wil er was geweest, dit veel beter kunnen regelen.
     Je schrijft: Maw: wat Halsema ook doet, het is nooit goed.
     Waarschijnlijk eigen aan je functie.
     Kijken maar naar meneer Rutte.

     Beukman
     In R’dam stonden de mensen óók opeengepakt bij het podium. Bij tal van demonstraties stonden de mensen tegen elkaar aan. Degenen die hier altijd hun mond vol hebben van het aantasten van grondrechten door de overheid, zwijgen nu opeens in alle talen.

     Deze demonstratie is volgens mij wel afgebroken door de burgemeester.
     Daar gaat het om.
     Wat zou ik volgens jou moeten zeggen? Ze staan te dicht op elkaar?
     Dat is mijn laatste zorg, ik vind het best – geen 1,5 meter voor mij.
     Flauwekul om over grondrechten te beginnen, dat heeft hier helemaal niets mee te maken.

     Zolang mensen op zijn minst aan de goede bedoelingen van mevrouw Halsema zullen twijfelen en anderen niet, komen we niet uit deze discussie.

     1. Beukman

      @Gerda
      Er waren een paar agenten die meenden dat er veel meer mensen zouden kunnen komen. Zie link van Meriadoc.
      Tegelijk, zoals in het andere artikel staat:
      “Maar de politie adviseerde mij de demonstratie niet te ontbinden vanwege het gevaar op escalatie en geweld”, schrijft Halsema. “De politie schatte in dat uitstroom uit eigen beweging een veiliger oplossing was dan handhavend optreden.”

      Zij heeft een afweging moeten maken op grond van de informatie die ze had. Maar uiteraard kan ze het nooit goed doen.
      Het is heel wel mogelijk dat ze in R’dam hebben geleerd van de ervaringen opgedaan in Amsterdam, en dat het hierdoor dáár wel goed is gegaan.

      Grondrechten hebben er alles mee te maken. Het is een van de stokpaardjes van oa FvD dat de overheid corona misbruikt om de grondrechten van de burger in te dammen, zoals het recht op demonstratie. Femke is pal voor dat recht gaan staan.

      Ik denk dat uit het onderzoek zal blijken dat ze fouten heeft gemaakt, maar dat ze ook weinig anders kon dan de demo laten doorgaan.

     2. Gerda2

      Beukman
      Grondrechten hebben er alles mee te maken. Het is een van de stokpaardjes van oa FvD dat de overheid corona misbruikt om de grondrechten van de burger in te dammen, zoals het recht op demonstratie. Femke is pal voor dat recht gaan staan.

      Ja en?
      Dit is wel selectief gebeurd voor hetgeen zij belangrijk vond.
      Geloof je nu echt, dat het bij een voor haar onwelgevallige demonstratie ook zo zou zijn verlopen?

    5. Meriadoc Brandebok

     Het cruciale is dat men zeker had voorzien dat men in grote getale zou komen opdraven. De politie had de burgemeester daar zelfs over geïnformeerd: https://nos.nl/artikel/2336099-politie-wist-van-verwachte-drukte-tijdens-damdemonstratie.html. Op dat moment had Halsema direct moeten optreden. De agenten zelf achtten het mogelijk om de demonstranten te vrgen het plein te verlaten. Op die twee punten heeft Halsema zeer gefaald. Overigens is het maar de vraag of de protesten uit de hand zouden zijn gelopen, we zijn hier niet in de VS.

     Daar blijft het echter niet bij. Ze is ook niet politiek neutraal geweest toen ze een button droeg met het logo van de demonstranten, ze heeft de pers onjuist geïnformeerd over een vermeende ruggespraak met Den Haag en ze was, in de communicatie met de minister, vooral bezig met wat “rechts Nederland” ervan zou vinden.

     Halsema’s gehele handelen is een sterk staaltje van bestuurlijke incompetentie. Ze heeft de ene na de andere blunder gemaakt. Als het fout gaat kunnen de artsen de IC-patiënten gaan selecteren.

    6. Meriadoc Brandebok

     Het cruciale is dat men zeker had voorzien dat men in grote getale zou komen opdraven. De politie had de burgemeester daar zelfs over geïnformeerd: h**ps://nos.nl/artikel/2336099-politie-wist-van-verwachte-drukte-tijdens-damdemonstratie.html. Op dat moment had Halsema direct moeten optreden. De agenten zelf achtten het mogelijk om de demonstranten te vrgen het plein te verlaten. Op die twee punten heeft Halsema zeer gefaald. Overigens is het maar de vraag of de protesten uit de hand zouden zijn gelopen, we zijn hier niet in de VS.

     Daar blijft het echter niet bij. Ze is ook niet politiek neutraal geweest toen ze een button droeg met het logo van de demonstranten, ze heeft de pers onjuist geïnformeerd over een vermeende ruggespraak met Den Haag en ze was, in de communicatie met de minister, vooral bezig met wat “rechts Nederland” ervan zou vinden.

     Halsema’s gehele handelen is een sterk staaltje van bestuurlijke incompetentie. Ze heeft de ene na de andere blunder gemaakt. Als het fout gaat kunnen de artsen de IC-patiënten gaan selecteren.

  3. Blitzkrieg

   Beukman :
   Quote : “Hier op DDS wordt De Hond regelmatig op het schild gehesen, de man die gehakt maakt van de anderhalve meter-maatregel in de open lucht. Zijn aanhangers op DDS houden nu hun kaken stijf op elkaar.”
   Ja je weet het mooi te verkopen, je haalt twee dingen – nogal selectief – door elkaar en dat zijn de effectiviteit van de 1.5 meter en de demonstratie op de dam. Of je houdt vast aan de anderhalve meter en zet Halsema uit haar funcite, of je beschouwd de 1.5 meter als onzin en je opent het hele land. Je zal moeten kiezen Beukman!

   1. Fe

    bekmannetje heeft al lang gekozen , geblinddoekt achter linkse roeptoeters aanrennen omdat hij die ene hersencel nodig heeft om zijn anus te bedwingen

    1. Blitzkrieg

     Fe : Op het moment dat Beukman duidelijk stelling gaat nemen is de discussie over, dat is zijn techniek vooral geen stelling nemen. Ik durf heel duidelijk te zijn, wat mij betreft gaat Halsema vrijuit op het moment dat we die hele 1.5 meter onzin laten varen en we toegeven dat het hele corona virus een fars is; wil je Ruttiaans vast houden aan de corona leugen zijn er maar drie woorden mogelijk, “lock her up”. Bij mij is het heel duidelijk of het één of het ander maar niet beide.

 5. Peetjoh

  Dikke onzin er waren er nog geen 8000. Dat betekent gelijk dat Nederland hier ook niet op zit te wachten. Dus opbokken met die zwarte klagers.

 6. Bullshit16

  Kijk dan het volk is compleet gestoord hun hersens zijn compleet aangetast door die 5G
  Kijk upidate op YouTube

 7. Lefty

  Ik denk en hoop niet dat Halsema moet vertrekken. VVD en FvD (3 zetels) zullen geen meerderheid krijgen.

  Het Parool vandaag:

  Burgemeester Halsema geeft opdracht tot een onafhankelijk onderzoek naar de informatievoorziening van de gemeente en de politie, om extreme drukte op de Dam in de toekomst te voorkomen. Er waren mogelijk meer dan 10.000 mensen op het plein.

  Ruben Koops8 juni 2020, 23:16
  Dat schrijft Halsema in een brief aan de raad, in aanloop naar een spoeddebat dat haar woensdag te wachten staat. Hierin herhaalt Halsema nog eens dat zij en de politie niet wisten dat er vorige week maandag zoveel mensen naar de Dam zouden komen om te demonstreren tegen de dood van George Floyd door politiegeweld. Hierdoor werden de afstandsregels om besmettingen met het coronavirus te voorkomen, massaal genegeerd, wat tot grote verontwaardiging leidde.

  Bekladding
  In een tijdslijn die Halsema op verzoek van de raad openbaar heeft gemaakt, staat dat de politie al op maandagmiddag zag dat via sociale media ruim 2000 demonstranten zich hadden aangemeld om naar de Dam te komen. Maar op basis van eerdere demonstraties ging zowel de politie als de organisatie er steeds vanuit dat slechts eenderde van deze ‘aanmeldingen’ daadwerkelijk op zou komen dagen.

  Er bestond binnen de driehoek, de burgemeester, politiechef Frank Paauw en de Hoofdofficier van justitie, vooral angst voor ongeregeldheden. Aanleiding hiervoor was ondermeer een bekladding van het Amerikaanse consulaat op het museumplein op zondagochtend met de tekst ‘black lives matter’, schrijft Halsema.

  Antifa
  Tijdens het protest op de Dam waarschuwden agenten dat de vlam in de pan kon slaan. “Dienstdoende agenten geven aan dat er weinig voor nodig is om een en ander te laten ontbranden”, aldus de burgemeester. Ook schrijft Halsema dat er radicale activisten van de antifa-beweging aanwezig waren op de Dam. Na afloop van de demonstratie zou Halsema bij het televisieprogramma Op1 zeggen dat het voortijdig beëindigen van de manifestatie, tot ‘relletjes en gedoe’ zou hebben geleid.

  Ook schrijft Halsema dat er vooraf nooit afspraken zijn gemaakt met de organisatie van de manifestatie, zoals Kick Out Zwarte Piet en Nederland wordt Beter, over het maximaal aantal demonstranten. De inschatting van 250 tot 300 demonstranten, die de organisatie zelf had gemaakt, wordt in ieder geval ruimschoots overtroffen. “In de dagen na de demonstratie lopen de schattingen van het aantal deelnemers uiteen van 5.000 tot 10.000 – 14.000 deelnemers op het hoogtepunt van de demonstratie”, zegt Halsema. “Nader onderzoek moet hierover meer duidelijkheid verschaffen.”

  Piek
  De gemeente acht de kans niet groot dat het evenement tot een grootschalige besmetting met Covid-19 heeft geleid. “De meeste mensen zullen hooguit vluchtige blootstelling hebben gehad en lopen laag risico op besmetting indien er besmette personen aanwezig waren”, schrijft Halsema. De burgemeester belooft dat de gemeente actief in de gaten houdt of de drukte op de Dam tot een piek in het aantal besmettingen met het coronavirus leidt. De incubatietijd van het virus is twee weken, dus de eventuele gevolgen laten nog even op zich wachten. Mensen die zich bij de GGD melden met gezondheidsklachten wordt gevraagd om zelf te vertellen dat ze bij de demonstratie op de Dam aanwezig zijn geweest.

  1. Rosasolis

   Lefty en Beukman. Duizenden hebben al gedemonstreerd door heel Nederland:
   Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Groningen, Tilburg, Eindhoven, en Utrecht.
   Wel of niet aan het 1.5 afstand regel gehouden. Er moet een zeer duidelijk reden zijn,
   en een boodschap dat al deze duizenden blank en kleurling deelnemers wilden doorgeven: geen racist discriminatie meer in Nederland. De demonstraties zullen blijven
   doorgaan; binnenkort alweer in Amsterdam en andere steden. Geen burgemeester
   kan ze verbieden. Ook kan de twee Extreem-rechts partijen FvD en PVV ze trachten
   te verbieden. Blijkbaar zijn deze partijen nogal geschrokken, omdat zij realiseren dat de meeste van ons bevolking niet van Extreem-rechts en racisme houden.

  2. Blitzkrieg

   Lefty :
   Quote : ”
   Antifa
   Tijdens het protest op de Dam waarschuwden agenten dat de vlam in de pan kon slaan. “Dienstdoende agenten geven aan dat er weinig voor nodig is om een en ander te laten ontbranden”, aldus de burgemeester. Ook schrijft Halsema dat er radicale activisten van de antifa-beweging aanwezig waren op de Dam. Na afloop van de demonstratie zou Halsema bij het televisieprogramma Op1 zeggen dat het voortijdig beëindigen van de manifestatie, tot ‘relletjes en gedoe’ zou hebben geleid.”

   Halsema = Antifa

 8. Caesar Lion Cachet

  LS…

  Halsema in verlegenheid gebracht ?! Als knecht van de Cabal voert Halsema alleen maar orders uit. Befehl ist Befehl !

  1. Start

   Ze is een ultralinkse fascist inderdaad, breed glimlachend liep ze daar met haar 1873 button.

 9. Meriadoc Brandebok

  Halsema had moeten aftreden en het getuigt van een schrijnend gebrek aan zelfreflectie dat ze dat niet heeft gedaan. Dat had al gemoeten toen ze weigerde het boerkavebod uit te voeren.

  Er zijn ministers voor minder uit het pluche gedonderd.

  1. Start

   Nu nog FVD stemmen!

   1. Meriadoc Brandebok

    Nope.

    1. Blitzkrieg

     Meriadoc Brandebok :
     Quote : “Nope.”
     Dan moet het de PVV wel worden, mag ik zeggen dat je in razend snel naar het midden toe bent opgeschoven?

     1. Beukman

      Je bent een blinde kip, @Oorlog.

     2. Blitzkrieg

      Beukman :
      Quote : “Je bent een blinde kip, @Oorlog.”
      Beukman met een bek vol tanden, hier op DDS gebeurd het gewoon!

 10. Wim Vreeswijk

  Het zou het beste zijn voor iedereen als Halsema zo snel mogelijk opstapt, met name omdat nu gebleken is dat er geen 5.000 demonstranten staan, maar zelfs 14.000 ! Dus tellen kan ze ook al niet ! Het lijkt me het beste dat nu iemand anders het mag gaan proberen als burgemeester ! Zijn moet niet zeuren, want ze krijgt wellicht een zeer riant wachtgeld waar ze NIETS voor hoeft te doen.

  1. Maris Coppoolse

   Volgens mij is het tellen van demonstranten niet de taak van de Burgemeester en ik hoorde haar ook niet zeggen dat er slechts 5000 demonstranten stonden.

   Het absolute aantal maakt ook niet zoveel uit. De burgemeester reageerde adequaat, met steun van de Minister, op de ontstane situatie. De Raad zal haar om die reden waarschijnlijk ook steunen.

   1. Lefty

    @ Maris: IK ben vooral benieuw naar de discussie die ontstaat tussen Nanninga en Halsema. Dat wordt smullen. 🙂

    1. Sleipnir

     Persoonlijk interesseert het mij geen reet wat er gebeurt in dat open riool aan de Amstel, maar èèn ding weet ik wel, als die smerige extreem linkse teef Valsema morgen moet aftreden staan er alhier een paar goed voor lul.

     1. Sleipnir

      Demonstratieprotocol niet nageleefd bij Dam-demo: ’Kapitale fout’

      AMSTERDAM – De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema, de politiechef Frank Paauw en plaatsvervangend hoofdofficier van justitie Jeroen Steenbrink hebben tijdens de Dam demonstratie op Tweede Pinksterdag in strijd gehandeld met het demonstratieprotocol dat door het Veiligheidsberaad was vastgesteld. Dat blijkt uit stukken die maandagavond laat zijn vrijgegeven.

      In de notitie staat dat als tijdens demonstraties voorschriften of een verbod worden geschonden, de organisator direct wordt gewezen op het feit dat ze een strafbaar feit hebben begaan en het Openbaar Ministerie terstond zal worden geïnformeerd. Het is vervolgens aan het OM om op strafbare feiten te handhaven.

      Uit de door burgemeester Halsema vrijgegeven tijdlijn blijkt dat vooral burgemeester Halsema en politiechef Paauw tijdens het protest contact hebben over de massale schending van de 1,5 meter regel, maar dat de rol van de hoofdofficier van justitie Steenbrink onduidelijk blijft. Dat terwijl Steenbrink als enige bevoegd is om al dan niet te handhaven op overtreding van de 1,5 meter regel, die is opgenomen in de noodverordening.

      Niet nageleefd
      Naast het feit dat geldende protocollen niet zijn nageleefd, blijkt dat er geen scenario’s achter de hand waren wanneer meer dan het verwachte aantal demonstranten op de Dam aanwezig zou zijn. Uit de laatste schattingen blijkt dat er in plaats van de geraamde 250 demonstranten, mogelijk 14.000 mensen bijeen kwamen.

      ’Kapitale fout’
      De Amsterdamse VVD-fractievoorzitter Marianne Poot is onthutst door de feiten. „Het pas opgestelde protocol om demonstraties in goede banen te leiden is hier absoluut niet nageleefd. Ook lag er geen plan B dat voorzag in een alternatief scenario om de volksgezondheid te beschermen: ondenkbaar in tijden van corona. Er is een kapitale fout gemaakt bij het inschatten van de bezoekersaantallen en toen de opkomst hoger bleek heeft de burgemeester verzuimd op te treden en het protocol niet gevolgd.”

      ’Meer vragen’
      „Wij hebben nu alleen nog maar meer vragen in het komende debat, aanstaande woensdag”, zegt Annabel Nanninga van Forum voor Democratie, die net als de VVD een motie van wantrouwen tegen Halsema gaat indienen.

      Ook CDA-fractievoorzitter Diederik Boomsma heeft nog veel vragen. „Wat ik erg zwak vind is dat de burgemeester steeds verwijst naar de politie in plaats van zelf verantwoordelijkheid te nemen. Het blijft ook onbegrijpelijk en volstrekt onduidelijk waarom geen enkele poging is ondernomen om de corona regels te handhaven of op zijn minst om daartoe duidelijk toe op te roepen.”

      In plaats van haar burgemeestersketting droeg Femke Halsema tijdens de antiracisme-demonstratie op de Dam een actiebutton met een verwijzing naar de afschaffing van de slavernij. Dáár ging het mis, zegt Wierd Duk.

      Telegraaf

      Natuurlijk moet die extreem linkse heks aftreden, maar ja het blijft een anarchistisch bolwerk dat open riool aan de Amstel.

     2. Beukman

      In plaats van haar burgemeestersketting droeg Femke Halsema tijdens de antiracisme-demonstratie op de Dam een actiebutton met een verwijzing naar de afschaffing van de slavernij. Dáár ging het mis, zegt Wierd Duk.
      aldus Sleipnir

      Inzake kwesties als de Slavernij hoort de burgemeester uiteraard volstrekte neutraliteit in acht te nemen.

     3. Fe

      das nu exact het probleem van het doerak valsema , ze kan niet neutraal zijn als extreem linkse activist

   2. Lefty

    Gerda2
    Lefty
    Na morgen zullen we het weten.

    “Ik had gehoopt op een inhoudelijk antwoord.
    Gaat dat nog lukken, of maak je je er makkelijk van af met een dooddoener”?

    Nee, geen dooddoener. Ik ben niet haar woordvoerder. Halsema beweert niet voldoende info gehad te hebben, ik zie dan geen redenen om eraan te twijfelen. Bovendien zit ik niet in de driehoek. Ik twijfel echter niet aan haar competentie – je wordt niet zomaar burgemeestersvan Amsterdam, of van welke stad dan ook. Iedereen op deze dubieuze website zou binnen 10 seconden wegens overspannenheid gillend wegrennen.

    1. Gerda2

     Lefty

 11. Rosasolis

  Wat 14.000 demonstranten vorige weekeind op de Dam? Waarschijnlijk zal er alweer een groot demonstratie in Amsterdam georganiseerd worden. Maar volgens de dagelijkse berichten zijn er geen Corona gevallen van wegens de demonstratie vorige week in
  Amsterdam, Rotterdam, Groningen, Tilburg, en Eindhoven.
  Maar vandaag is er een verontrustend artikel in Trouw. Over enkele weken is het alweer zover…De Hadj in Mekka. Honderd-duizenden moslims vanuit de hele wereld worden verwacht om deel te nemen aan alle activiteiten binnen en buiten Mekka, Saudi-Arabie.
  Er wordt niets vermeld over maatregelen tegen de corona. Na de week-lange activiteiten zullen al die mensen naar hun thuislanden terugkeren. Via vliegtuigen naar Europa, zij zullen landen op de grote vliegvelden. Heeft Schiphol al corona testen klaar voor wellicht duizenden terugkerende Hadj deelnemers?

  1. Jack Flash

   Halsema heeft tramlijnen laten stilleggen en geparkeerde auto’s laten weghalen voor de demonstratie.
   Ze wist dondersgoed dat het veel drukker zou worden.Ze is geniepig.

   1. Lefty

    @ Jack Flash: Interessant, waar haalt u die informatie vandaan ?

    1. Jack Flash

     Lefty@Ze heeft dit geprobeerd.Is niet gelukt.Staat niet op internet.Weet het van insiders aldaar.Ik hoop dat het komt bovendrijven.

     1. Lefty

      @Jack Flash: Raar dat het dan niet gelukt is. Als er zelfs maar 200 mensen op de Dam lopen stoppen de trams al. Trambestuurders mogen nu eenmaal geen mensen overhoop rijden. Dat wordt intern door de coördinatie van het openbaar vervoer geregeld, en daar komt geen burgemeester aan te pas, in geen enkele stad waar trams rijden. De maatregel, als hij er al was, heeft dus enkel en alleen met de lokale verkeersveiligheid te maken.

      Er komt dus zeer waarschijnlijk niets bovendrijven mbt Halsema.

  2. Blitzkrieg

   Rosasolis :
   Quote : “Heeft Schiphol al corona testen klaar voor wellicht duizenden terugkerende Hadj deelnemers?”
   Dat is inderdaad een dilemma, want of gaan massaal testen of de beste mensen kunnen niet terugkeren. Aangezien wij Rutte hebben zal het de laatste optie wel worden 🙂 !

 12. Vliegenvanger

  En gister flikte ze het weer, gewoon doorgaan met demonstraties. I. P. V. Deze te verbieden tot betere tijden.
  Halsema is een grote activiste die over lijken gaat. Zo iemand mag geen burgemeester zijn. Als de gemeenteraad dit tolereert kan Amsterdam door het afvoerputje.

 13. janszm

  Halsema burgemeester?
  Nee, woordvoerder en loopmeisje van Grootwassink.

  1. Lefty

   Het Parool 9 juni :

   “Vooral kiezers van progressieve partijen vinden het niet nodig dat Halsema opstapt vanwege de drukte op de Dam, en dat leeft breder dan alleen bij de Amsterdamse coalitiepartijen GroenLinks, PvdA, D66 en SP. Ook de achterban van oppositiepartijen zoals de ChristenUnie (51%) en de Partij voor de Dieren (70%) is mild en vindt niet dat Halsema weg hoeft.

   Voor deze mensen weegt zwaar dat Halsema niet over genoeg informatie beschikte om een goede beslissing te kunnen nemen. Ook het onderwerp van de demonstratie, racisme, wordt een goed argument genoemd om niet te laten ingrijpen”.

   Alleen Rechts (VVD) tot extreem rechts-populistisch( FvD) tot middeleeuws achterlijk (SGP) vinden dat Halsema weg moet. Natuurlijk altijd lekker voor een politieke partij om de burgemeester van de hoofdstad in je gelederen te hebben. Deze argumentatie speelt bij de VVD en CDA zeker een rol, dunkt mij.

   1. Kretoloog

    Het Parool, dat is de Pravda van de gemeente Amsterdam.

    1. Maris Coppoolse

     Misschien geloof je het AD?

     h*tps://www.ad.nl/amsterdam/opiniepeiling-geen-meerderheid-voor-aftreden-halsema~a5c8a707/

     1. Blitzkrieg

      Maris Coppoolse :
      Quote : “Misschien geloof je het AD?”
      Geloof geen enkele krant die in de handen van Brussel is! Helaas ik weet het, er blijft dan geen krant meer over.

     2. Maris Coppoolse

      “Helaas ik weet het, er blijft dan geen krant meer over.”

      Klopt, maar niet getreurd, je hebt Jensen, het FvD-journaal en ON toch nog?

     3. Blitzkrieg

      Maris Coppoolse :
      Quote : “Klopt, maar niet getreurd, je hebt Jensen, het FvD-journaal en ON toch nog?”
      Uiteraard, maar daar refereerde je niet naar toen je me probeerde te overtuigen.

   2. Gerda2

    Lefty
    Voor deze mensen weegt zwaar dat Halsema niet over genoeg informatie beschikte om een goede beslissing te kunnen nemen. Ook het onderwerp van de demonstratie, racisme, wordt een goed argument genoemd om niet te laten ingrijpen”.

    Vreemd.
    Waarom beschikte ze niet over genoeg informatie?

    Dus het onderwerp van de demonstratie (racisme) is reden om niet in te grijpen.
    Vind je dit zelf niet heel vreemd klinken? Willekeur?

    1. Lefty

     @ Gerda2: Na morgen zullen we het weten.

     1. Gerda2

      Lefty
      Na morgen zullen we het weten.

      Ik had gehoopt op een inhoudelijk antwoord.
      Gaat dat nog lukken, of maak je je er makkelijk van af met een dooddoener?

   3. Gerda2

    Lefty
    Ja je maakt je er wel makkelijk van af.
    Op mijn vragen geef je geen /of een gedeeltelijk antwoord.

    Lefty
    Halsema beweert niet voldoende info gehad te hebben, ik zie dan geen redenen om eraan te twijfelen. 

    Dit is gebleken niet te kloppen.
    Zie de reactie Meriadoc.

    Ik vroeg jou een reactie op het door jou beweerde:
    Ook het onderwerp van de demonstratie, racisme, wordt een goed argument genoemd om niet te laten ingrijpen”.

    Dus het onderwerp van de demonstratie (racisme) is reden om niet in te grijpen.

    Vind je dit zelf niet heel vreemd ?

    1. Lefty

     @Gerda: Fijn dat u mijn mening zo belangrijk vindt.

     Nee, dat vind ik dan niet vreemd, maar het wordt nu wel een optelsom, hou de nuance in de gaten.. Afgezien van de vrees voor geweld door de driehoek vind ik het recht op demonstratie een goede reden om de mensen niet weg te slaan met geweld. Ik denk dat de bijenkorf het eerst aan de beurt zou zijn geweest als het gaat om plunderingen. Dan is de wereld te klein, en dat besefte Halsma, en eigenlijk iedere burgemeester. Halsema kreeg ook veel steunbetuigingen van collega’s uit het hele land.

     1. Gerda2

      Lefty
      Nee, dat vind ik dan niet vreemd, maar het wordt nu wel een optelsom, hou de nuance in de gaten.

      Dan weet ik genoeg.
      Regels hoeven dus niet voor iedereen gelijk te gelden.

      Je hebt het over het met geweld uit elkaar slaan door de politie en over het geweld anderzijds door de demonstranten.
      Wat nuance zou hier op zijn plaats zijn. Er zijn ook andere mogelijkheden.

   4. Kretoloog

    Inmiddels meer bekend over deze peiling van Het Parool. Er zijn maar liefst 149 mensen geënquêteerd. 149, op een bevolking van bijna 800.000. Wat een giller, dat is 0,016%. Lekker representatief hoor, NOT!

    Wat een sneuneuzen, daar bij Het Parool. Maar ik zei het al, de Pravda van Amsterdam.

 14. Maris Coppoolse

  Gelukkig heeft Halsema nog een breed draagvlak onder de Amsterdammers:

  ht*ps://www.ad.nl/amsterdam/opiniepeiling-geen-meerderheid-voor-aftreden-halsema~a5c8a707/

  1. Blitzkrieg

   Maris Coppoolse : En wat nu als je Brussel niet vertrouwt en je wilt wat anders dan die rotzooi? Inderdaad dan blijft er niks over!

  2. Stanly2000

   Gelukkig heeft Halsema nog een breed draagvlak onder de Amsterdammers.
   I&O Research voerde een landelijk representatief onderzoek uit onder 3152 Nederlanders van 18 jaar en ouder, onder wie 149 personen uit Amsterdam.
   149 Amsterdammers namen deel aan het onderzoek! Kan men dan wel spreken over een breed draagvlak ONDER de Amsterdammers?

 15. Duckday

  Dit land is onbestuurbaar de ACTIVISTEN maken de dienst uit. En deze slappen regering kijkt de andere kant op zijn te veel met zich zelf bezich door hoogmoe waanzin en belust op macht.Vriendjes helpen helpen vriendjes aan dik betaalde banen.En de kudde loopt er maar achteraan Dit kabinet moet zeer snel vallen Stem PVV of FRvD daarna snel uit de EU en Euro

 16. Hamer Sikkel

  Er is te Amsterdam een geweldige strijd gaande tussen Femke Halsema en Sylvana Simons.
  Deze twee vrouwen, die beiden worden gehaat en uitgekotst bij het rechtse deel van de hoofdstad (VVD, Telegraaf, FvD, NVU, SGP, CDA = samen 0,73%) ontlopen elkaar namelijk niet veel wat betreft antipathie van hun tegenstanders.
  Het is behoorlijk spannend; de tussenstand is nu 20.129 tegen 20.122 (in kg stront, dat men over hen stort).
  Wordt spoedig vervolgd …
  CP*Int

  Opmerkelijk Er komen dus 13.999 meer demonstranten op de Dam tegen racisme en politiegeweld dan voor israel.

 17. harte385

  wat maakt het uit al waren 500.000 we worden allemaal opgelicht en belazerd door zowel RIVM als Kabinet en de zgn burgervaders die alles doen om je uit te persen en op onkosten te jagen groter tuig dan deze criminelen bestaan er niet

  1. Vrijedenkert

   Dit gaat niet om of maatregelen wel of niet effectief zijn of wel of niet nodig zijn.
   Dit gaat om rechtsongelijkheid, wie wel en niet mogen demonstreren en een burgemeester die meet met twee maten en die niet funcioneert!

 18. Vrijedenkert

  Op 4 mei tijdens dodenherdenking waren 0 bezoekers welkom op de Dan en moesten allemaal verplicht wegblijven! Crisis dus alleen genodigden…
  En nog tijdens diezelfde crisis een ultra-linkse massabijeenkomst op de Dam 4 weken laten mogen alle ultra-linkse en anarchistische betogers ongehinderd en ongelimiteerd met 14.000 personen samenscholen met toestemming van de ultra-linkse en anarchistische burgemeester Halasema en wordt er niks gehandhaaft?

  Deze demonstratie is te belangrijk om niet door te laten gaan!
  Zet dit tegen over elkaar en je kan maar een conclusie trekken…

  Wegwezen.

  1. Lefty

   @Vrijdenkert: Maar toen was de koningin er. Daar moet alles voor wijken. Gelukkig heeft Hans Teeuwen haar keihard in d’r reet geneukt. 😛

  2. Meriadoc Brandebok

   “Deze demonstratie is te belangrijk om niet door te laten gaan!”

   Klopt, dat heeft ze gezegd, en, gecombineerd met de button van de demonstranten op haar kleding, is dat een uiterst dubieuze uitlating. Ze heeft de politieke neutraliteit die zij als burgemeester behort te betrachten, volledig uit het oog verloren.

 19. Bon-vivant

  Er wordt hier in meerdere bijdragen schande gesproken over de button (1863) die Halsema droeg tijdens de demonstratie. Men doet voorkomen alsof ze die bewust heeft opgedaan als steun aan de demonstranten.
  De meeste mensen hier weten blijkbaar niet wat de werkelijke reden was…

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.