Mark Rutte, wees een vent en schaf die mondkapjes in het OV per 1 juli weer af

Premier Rutte moet niet alleen duidelijkheid bieden voor sportschooleigenaren, horeca-ondernemers en middelbare scholieren, maar ook voor frequente OV-reizigers. Kortom: de regeringsleider moet z’n moed bij elkaar rapen en een datum noemen waarop we de mondkapjes in de trein weer af kunnen doen. En gezien de trends ligt één datum voor de hand: 1 juli 2020.

Vandaag ontstaat een wonderlijke nieuwe wereld op treinstations en bij bushaltes: nu de corona-pandemie over haar hoogtepunt heen lijkt, worden er ineens mondkapjes voor bussen en treinen ingevoerd. Heel vreemd, omdat ook op het hoogtepunt van de crisis iedereen met een geldig vervoersbewijs gewoon zonder kapje de trein of bus mag nemen. Maar vanaf vandaag mag dat ineens niet meer, zo bepaalden Mark Rutte en het OMT enige tijd geleden voor ons.

Opmerkelijk, omdat de coronacrisis juist aan scherp de afzwakkende hand is. We zien het inmiddels elke dag: het RIVM rapporteerde enkele uren geleden dat vandaag slechts 103 mensen besmet zijn geraakt met het virus. Aantal overlijdens? Slechts zes. We hebben zoals het nu lijkt het virus bijna verslagen. Dus waarom nu ineens beginnen met zo’n toch vrij ingrijpende maatregel voor bus- en treinreizigers?

De Balie-directeur Yoeri Albrecht weet het scherp te formuleren: “Het onzinnige getrut met mondkapjes en 1,5 meter moet echt snel ophouden,” zo meldt hij op meningenfabriek Twitter: “Als we niet duidelijk aangeven dat dit niet kan en mag dan blijft de overheid dit tot in lengte der dagen doen. Net als het weggooien van flesjes water en vloeistof bij de douane. Ook nooit meer weggegaan.”

En zo is het maar net. Mondkapjes zijn lastig en brengen voor een groot gedeelte slechts schijnveiligheid. Het is zeker niet iets waar we tot in de lengte der dagen mee willen doorgaan.

Een leuk weetje is dat ik niet de enige ben die bovengenoemde mening is toegedaan. Wil je weten wie nog meer? Houd je vast, want het is dus de man die enkele weken zélf bepaalde dat we vanaf vandaag allemaal mondkapjes moeten dragen terwijl we genieten van de geneugten van het publieke vervoer. Precies: niemand minder dan Mark Rutte himself. Op 15 april nog beweerden zijn eigen ministers dat het dragen van mondkapjes anders dan door medisch personeel “niet wenselijk” is.

Kortom: laten we snel deze maatregel van verplichte mondkapjes in het OV weer terugdraaien. Als-ie effect zou hebben gehad, zouden we hem wel hebben ingevoerd terwijl het virus nog honderden doden per dag aanrichtte in Nederland. Die fase zijn we ruimschoots voorbij. Voor de aardigheid kunnen we dan vanaf vandaag nog een maandje doorgaan met die lapjes stof voor onze gezichten binden in treinen en bussen, maar uiterlijk 1 juli die krengen weer afvoeren lijkt mij een realistische en zeer goed verdedigbare optie.

Als we er over precies één maand ook weer lustig op los mogen transpireren in sportscholen, dan moet het netjes en rustig op anderhalve meter afstand van elkaar zitten in een goedgeventileerd koekblik op wielen ook geen probleem meer zijn, toch?


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

17 reacties

 1. lotje

  Hahahahaha hahahaha. Rutte als een vent. Deze jankende homo. Die overal er een zootje van maakt. Hahahahaha.

 2. Lugor

  Beste Tim,

  Volgens mij zijn die mondkapjes op verzoek van de vervoersmaatschapijen.
  U stelt de vraag aan de verkeerde persoon.

 3. Brenda Welsh

  Dat bepaalt Rutte niet. Als de omstandigheden er naar zijn zal dat wel gebeuren. En zo niet dan reizen we voorgoed met mondkapjes en zitten ook zo in de bios. Rutte heeft de zaak goed in handen.

  1. Mastiffan

   Brenda.
   Als er iets is wat je niet begrijpt gezien je teactie is dat Mark Rutte alleen nog maar een trekpop is van de EC.
   Alles wat uit Mark Rutte z’n mond komt is wat ze in Brussel willen
   Bevolking van Europa o.a Nederland hoofdstad Brussel.
   Rutte, spreekbuis

  2. Rosasolis

   Brenda Welsh. Ben ik met jou eens. Dagelijks horen wij dat het aantal corona gevallen dagelijks steeds minder worden. De mondkapjes die in de winkels worden verkocht zijn
   niet medicinale. Dus geven ze geen of weinig bescherming. Dus waarschijnlijk zijn ze
   een tijdelijk begrip om een “veilig gevoel” aan reizigers te geven, om alweer het OV
   te gaan gebruiken. Het beleid van Rutte was en is zeer verstandig geweest:
   “stap voor stap terug naar het normale leven. Maar niets te vroeg te doen, om later enorme spijt te krijgen”. Omdat de meeste landgenoten hebben alle aanleidingen gevolgd, is er nu het bewijs dat het reglement van Rutte en de Jonge heeft gewerkt.
   Zodat er nu eindelijk steeds meer versoepelingen plaats vinden.

 4. toetssteen

  Handschoenen aan is veel belangrijker.

  1. toetssteen

   Ow, en denk aan w ogen! Bril op.

 5. combat le pelicule

  Die mensen zijn dom, ze leggen zich erbij neer, het is te zielig voor woorden, er is immers geen probleem meer.

  Even voor de duidelijkheid,

  Gezien de disproportionele regels die Den-Haag opstelt is er enorme paniek gaande in Den-Haag, omwille van iets dat er niet (meer) is.
  Ik merk in veel reacties ook ontzettend veel paniek..

  Afgelopen week waren er 9 opnames per dag.
  Per ziekenhuis zijn het er minder dan 1 per week, waar hebben we het over?!
  5 doden per dag op 17.000.000 mensen is paniekzaaierij, en mensen verdedigen dit soort beleid..

  Het bewust doordrukken van een soort ongepast nieuwe manier van leven.
  Even ter verduidelijking, ouderen krijgen welgeteld 1 uur per week, je leest het goed, 1 uur per week om hun geliefden te zien en te spreken, het is een absolute schoffering naar deze ouderen toe…
  Horeca die verplicht worden om mensen op onmenselijke afstand te laten zitten (liefst met een schot ertussen) als er meer dan 2 mensen gebruik willen maken.
  Sport is 1 van de gezondste dingen die een mens kan doen en wat zijn de regels, precies, sterker nog, men wordt geadviseerd om niet de natuur in te gaan en niet naar het strand want teveel mensen.
  Al die idioten die zijn voor een lockdown e.d zijn echt volledig van de pot getrokken om dit beleid te verdedigen en een heel land in een lockdown te houden, onacceptabel en disproportioneel…

  Mensen die nu het ov nemen en zich neerleggen bij de regeltjes hebben echt rubberen ruggetjes…

 6. mrmiyagi

  Van mij had die lockdown helemaal niet gehoeven, geheel in lijn van het “ eigen verantwoordelijkheid eerst!” Principe.

  Ik loop overigens zelf wel met beschermingsmiddelen, zolang er geen vaccin voorradig is. Maar ik ben tegen dwang.

  Maar een halvering van de wereld als gevolg van het virus draagt wel degelijk een steentje bij tegen de wereldwijde overbevolking. Zo komen er uiteindelijk ook minder zogenaamde asielzoekers deze kant op: “ ieder nadeel heeft z’n voordeel”…

 7. Kretoloog

  Waar gebeurd: man vanmorgen om 7.00 uiringen trein Den Haag centraal. Wilde mondkapje kopen maar alles nog dicht. Stapte toen in trein, werd korte tijd later door 7 (zeven!) beveiligers met enig geweld trein uitgezet. Niet bekend is of hij ook boete heeft gehad.

  Nederlandse Spoorwegen (NS) de gekste!

  Oh ja, de baas van de NS is Rogier van Boxtel: een D66’er. Maar vooral: een enorme lul.

  1. macsjang

   Een D66-er voor lul uitmaken is zwaar understatement.

 8. Mastiffan

  Dat is te veel gevraagd. Mark Rutte.
  Een vent.
  AUB niet in één zin. Helaas u gaat niet door naar de volgende ronde.

 9. ReneR

  Mark Rutte wees een vent?
  Dat is hetzelfde als vragen;
  Vers gelegde natte drol, wil je niet stinken?

  Die ruggengraat loze laffe kwal KAN geen vent worden.

  De kotskop

 10. Rosasolis

  Gisteren las ik een leuke bericht van iemand die schreef dat hij/zij naar de supermarkt ging, waar er dozen vol mondkapjes stond, met grote letters “niet medicinale”.
  Dus mondkapjes die weinig of geen bescherming bieden. Maar er is wel een soort bescherming dat zo’n mondkapje bied: dat je geen bon krijgt! als je op de bus of
  trein stapt.

 11. Maris Coppoolse

  Gelukkig droegen de demonstranten op De Dam gisteren wel allemaal mondkapjes.

 12. JFU

  De bedoeling was mondkapjes dragen waar de 1.50 niet mogelijk was, dus in bussen e.d.
  Wat blijkt nu? Mondkapjes en dan toch nog die 1.50 in openbaar vervoer….tja..dat schiet op….belachelijk op deze manier.

  1. Hoezathetookweer

   @JFU,
   Mondkapjes zijn alleen in de trein of bus verplicht.
   Niet op de perrons, daar kun je namelijk 1,5 meter afstand bewaren dit kan niet in de trein of bus.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.