Maurice de Hond laaiend dat kabinet bij media lobbyde om RIVM niet aan te vallen: “Wat was ik naïef!”

Met verbazing heeft coronacommentator Maurice de Hond kennisgenomen van het feit dat het kabinet bij grote landelijke media heeft aangedrongen om vooral geen kritische journalistiek te bedrijven jegens het RIVM. De Hond kan er met z’n pet niet bij, maar daagt het instituut wél uit voor een debat.

De bestrijding van het coronavirus door de overheid blijkt een gigantische beerput te zijn die nu pas een klein beetje wordt opengetrokken. Zo kon de NRC gisteravond berichten dat het kabinet grote landelijke media als De Telegraaf nadrukkelijk had verzocht om het RIVM “een beetje heel” te laten. Maurice de Hond heeft met open mond naar die onthulling staan kijken: “Wat was ik naief,” schrijft hij: “Ik dacht dat het om de inhoud ging.”

Die zogenaamde inhoud is iets waar De Hond zich al enkele weken mee bezighoudt: hij doet zelf onderzoek en bestrijdt enkele centrale theses van het RIVM. Zo nuanceert hij het nut van de anderhalvemetersamenleving en mondkapjes in de buitenlucht, en benadrukt hij dat de afwezige urgentie tot het moderniseren van airconditioning in kantoren voor een tweede virusgolf kan gaan zorgen.

Daarom wil de opiniepeiler zo snel mogelijk in debat met iemand van het RIVM, het liefste aanstaande maandag. De Hond laat weten:

“Vaak hoor ik in media van specialisten argumenten zonder enige wetenschappelijke basis. Mijn werk wordt weggezet als niet wetenschappelijk of selectief shoppen.
Daarom is het tijd voor een openbaar debat. Iedereen kan dan vaststellen wat wel en wat niet gefundeerd is.
Wie durft dat debat aan?”

Hij maakte er zelfs al een heus affiche voor:

Want aan de huidige generatie tv-virologen krijgt de peiler een steeds grotere hekel. “Ab Osterhaus bij Op1 gisteravond zorgde ervoor dat ik beide schoenen naar de tv wierp,” vertelde De Hond vanochtend namelijk ook: “Onsamenhangend en inconsequente uitspraken, waar je in de praktijk weinig mee kan. Ook [heb ik, red.] de indruk dat hij de meest recente studies niet kent.”


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

55 reacties

 1. AntiChrist

  Rustig maar Maurice, geef in je volgende peiling de PVV en het FvD een paar virtuele zeteltjes minder en je bent gewoon weer die linkse Hond..

  1. CLoVis

   @lamlul
    
   Dat ‘maris de Hond’ was goed raak, nietwaar?

   Zo goed zelfs
   dat je me weer -op een goedkope manier- gaat imiteren.

 2. Maris Copoolse

  De Regering heeft het landsbelang te dienen en ik begrijp heel goed dat het in de aanvang van de pandemie landsbelang was om draagvlak en vertrouwen te wekken vóór de maatregelen die het RIVM adviseerde.

  1. Duidelijk

   Enz?

  2. Meriadoc Brandebok

   Juist, Maris, in de oorlog zeur je ook niet over de troepen in de frontlinie. Het OMT zou er goed aan doen niet met de amateurvirologen in debat te gaan.

   1. Blitzkrieg

    #OME-WILLEM

     1. Blitzkrieg

      #DEZE-VUIST-OP-DEZE-VUIST

     2. Meriadoc Brandebok

      #LUST-JE-OOK-EEN-BROODJE-PUOEP?

      🤷‍♂️

   2. Duidelijk

    Zo glad als een paling in een emmer snot, kent u die uitdrukking?

    1. AntiChrist

     @D
     Duidelijk dat je doelt op de familie L-ugar.

   3. CLoVis

    @klipgeit

    ‘in de oorlog…’

    Vertel eens over de oorlogen die je hebt meegemaakt
    en dan niet die waarover je alleen maar gelezen hebt.

   4. Racerfirst

    In een oorlog stuur je niet je soldaten naar het front als je HAD KUNNEN WETEN of ONDERZOEKEN dat ze niet in de val lopen!!!
    Als je naar sommige stoffige lui van OMT of virulogen kijkt en vooral luistert geeft dat niet veel vertrouwen meer en zeggen ze veel maar weten weinig ZEKER!
    Het actief tegenwerken door zwalkende rutte en zelfs politie mollen in Den Haag om rellen aan te wakkeren om demonstratie op te heffen!
    Dictatuur!?

  3. RvdBe

   Copoolse, of jij zit genietend de zaak een beetje te stangen of je meent het echt.
   Deze overheid doet dit niet in landsbelang, want dan zouden ze juist willen dat er kritisch naar het rivm gekeken zou worden, wat zij doen is puur partij/kabinetsbelang.
   Het is ook nog al krom dat dit zelfde kabinet kritiek heeft op Polen vanwege inmenging van de staat in de media.

   1. Maris Copoolse

    De Overheid heeft er groot belang bij dat er draagvlak ontstaat over de maatregelen. Als die maatregelen in de media permanent inhoudelijk ter discussie staat is dat een gevaarlijke ontwikkeling.

    Uiteraard moet er kritisch naar het RIVM worden gekeken, en dat gebeurt ook, maar voor de volksgezondheid is het een goede zaak dat de complotdenkers en amateur-virologen niet het podium beheersten. Dan waren er zeker veel meer mensen overleden.

    1. Duidelijk

     Etc?

    2. RPML

     ‘Als die maatregelen in de media permanent inhoudelijk ter discussie staat is dat een gevaarlijke ontwikkeling’

     Radio Moskou, Noord-Korea of Cuba aan het woord? Hier staat iemand te roepen dat de pers alleen mag schrijven wat de overheid wenst te communiceren om ‘draagvlak’ te krijgen??????

     Alleen in dictaturen bepaald de overheid wat de pers mag schrijven.

     1. Maris Copoolse

      bepaalt

      Ik zeg niet dat de pers niet kritisch RIVM en Overheid mag volgen maar snap wel dat de Overheid ook behoefte heeft aan draagvlak voor de maatregelen en zeker op het hoogtepunt van de pandemie de maatregelen niet ondergraven wil zien worden door complotdenkers en andere zwetsmeiers.

     2. RPML

      Ik citeer letterlijk, iedereen kan dat teruglezen, als je dat vervolgens gaat verdraaien terwijl het er 2 comments eerder staat is wel duidelijk dat je ongeschikt bent voor het debat. I rest my case.

     3. Maris Copoolse

      Je trok die zin uit het verband, RPML. Het stond in relatie met de zin ervoor waarin ik wees op het belang van de Overheid draagvlak te hebben voor maatregelen in een pandemie.

    3. Maurits Dekker

     Maris, u kunt beter verhuizen naar noord-Korea.
     Daar redeneren ze net zo stompzinnig als u.

   2. Duidelijk

    @RvdBe: Zolang je de parasiet voert…

  4. Hardline

   Dat neemt niet weg dat het” kritisch ” kijken naar maatregelen juist de taak is van “onafhankelijke” journalisten.

   Van reinigend vermogen binnen de politiek is immers niet vaak sprake

  5. Maurits Dekker

   ………….. ik begrijp heel goed dat het in de aanvang van de pandemie landsbelang was om draagvlak en vertrouwen te wekken vóór de maatregelen die het RIVM adviseerde.

   Als gevolg van deze maatregelen lieten enkele duizenden bejaarden het leven omdat regering en RIVM hen door onbeschermde zorgmedewerkers liet besmetten met corona.

 3. EvertB

  Twee interessante gespreksonderwerpen:

  1. het testbeleid
  2. de besluitvorming in en rond het OMT

 4. 1000

  Dit kabinet is een giftige slang.

  Media mag corona idioterie niet ter discussie stellen.

  De autochtoon mag de BMT demonstraties niet ter discussie stellen. De politie moet terughoudend optreden.

  De autochtoon moet de achterlijke slavernij discussie slikken. Elk verzet wordt bestempeld als discriminatie en racisme.

  ELke vorm van verzet tegen de corona idoterie en de voorgestelde totalitaire wetgeving moet door de politie uit elkaar geslagen worden.

  Stem sociaal , stem PVV en stop deze censuur en stop het dictator regiem

  1. AntiChrist

   @10000
   Stem voor de PVV is dat niet een stem voor het afbreken van kerken en moskeeën?
   Zoja, dan krijgen ze mijn stem…

   1. Jack Flash

    Even googelen;
    Wat Je Op Het Malieveld Niet Mocht Horen-BasFilipini-De Keizer Heeft Geen Kleren Aan.

    1. Willem Bever

     Ja Jack gisteravond daar 20 minuten in geinvesteerd.
     Het is ontluisterend…..
     En de huidige regering voert dus terreur richting de vnl autochtoon
     De allochtoon geeft gewoon de vinger en komt overal mee weg

   2. evil knievel

    Mede daarom,het eeuwige gehuil,t criminele gedrag,t niet willen aanpassen,t verzieken van onze cultuur,tradities & nog meerdere 8erlijke zaken hedentendage,stem ik ook op de redder van ons vaderland!👍🏼😁😜
    Zouden meer mensen moeten doen!😁

  2. Gerda2

   Uit bovenstaand artikel:
   Zo kon de NRC gisteravond berichten dat het kabinet grote landelijke media als De Telegraaf nadrukkelijk had verzocht om het RIVM “een beetje heel” te laten.

   Als het waar is, is het een schande dat dat vanuit het kabinet gebeurt.
   Kranten die hun oren hier naar laten hangen zijn geen knip voor de neus waard.

   Ook het bericht van de Volkskrant-hoofdredacteur Pieter Klok die weigert kritiek op corona strategie te leveren. Ja dat doe je niet in moeilijke tijden zegt hij.
   Wat een slapjanus. Wat is je taak in moeilijke tijden, even kritisch te zijn als voorheen. Je bent geen verlengstuk van de overheid als het goed is.

   En waar blijft de kamer? Daar hoorden we of zagen we de eerste maanden ook weinig van.

   1. RPML

    Het is de taak van de media om kritisch en afgewogen (hoor & wederhoor) verslag te doen; kritisch zijn ze niet en afgewogen al helemaal niet. De hoofdredacteuren van de kranten beginnen nu ook alvast een omtrekkende beweging te maken om hun massahysterie van de afgelopen maanden te verdoezelen:

    h++ps://www.nrc.nl/nieuws/2020/06/22/het-heeft-ook-ons-overspoeld-a4003640

 5. RPML

  In NRC afgelopen weekend een ontluisterende longread over de beslissingen van het OMT en het RIVM waarin duidelijk wordt op welke flagrante wijze ‘de wetenschap’ van het RIVM aan tunnelvisie lijdt, en op dit moment star vasthoudt aan oude theses om gezichtsverlies te voorkomen.

  h++ps://www.nrc.nl/nieuws/2020/06/19/hoe-nederland-reageerde-op-het-nieuwe-virus-uit-china-van-niks-aan-de-hand-tot-blinde-paniek-a4003075

  Kenners weten wel hoe de betaalmuur te omzeilen is 😉

  1. AntiChrist

   @RPML
   Wat ben je ook een flapdrol of armoedzaaier, een digitale abbo kost bijna niks en je krijgt veel waar voor je geld.

   1. RPML

    Definitie tunnelvisie: beperkte kijk op iets hebben

    ‘flapdrol of armoedzaaier’
    ‘je krijgt veel waar voor je geld’

   2. Blitzkrieg

    AntiChrist :
    Quote : “Wat ben je ook een flapdrol of armoedzaaier, een digitale abbo kost bijna niks en je krijgt veel waar voor je geld.”
    Betalen voor je eigen indoctrinatie, het moet niet gekker worden! Buiten dat, er gaat al genoeg geld naar Brussel.

  2. Maris Copoolse

   Waarmee bewezen is dat de kwaliteitspers in Nederland wel degelijk kritisch naar het RIVM en het OMT kijkt.

   1. RPML

    Artikel is van 19 juni 2020; Gedwongen door kritische berichtgeving buiten de MSM verkeert de MSM plots in een kramp omdat ze aantoonbaar niet kritisch zijn geweest de afgelopen maanden, waarmee bewezen is dat onze Haagse schreeuwer niet verder kijkt dan een koe schijten kan, maar dat wisten we al

   2. Blitzkrieg

    Maris Copoolse :
    Quote : “Waarmee bewezen is dat de kwaliteitspers in Nederland wel degelijk kritisch naar het RIVM en het OMT kijkt.”
    NSB’ers werden ook kritisch aan het einde van de oorlog, goh last ik pas iets over boekverbranding ofzo?! Nee joh ben je gek, de geschiedenis herhaalt zich niet!

    De boekenverbrandingen zijn begonnen: geen Mark Twain meer. Baudet: ‘Een gruwel!’
    h**ps://www.dagelijksestandaard.nl/2020/06/de-boekenverbrandingen-zijn-begonnen-geen-mark-twain-meer-baudet-een-gruwel/

  3. Blitzkrieg

   RPML :
   Quote : “Kenners weten wel hoe de betaalmuur te omzeilen is 😉”
   Hoewel ik ICT’er ben heb ik me nooit verdiept in het omzeilen van betaalmuren. Bij mij opent het artikel gewoon, misschien komt dat door mijn VPN of ad-blocker.

   1. RPML

    Bij hetzelfde IP-adres wordt uiteindelijk de toegang beperkt tot een aantal artikelen; bij ‘de T’ lukt dat omzeilen intussen niet meer, bij andere krantensites nog wel.

    1. Blitzkrieg

     RPML : Hmm, toch wel een beetje raar. Normaal gesproken heb je bij een internet provider in theorie tenminste geen vast ip, in de werkelijkheid verandert het inderdaad niet vaak; DDNS is er voor een reden.

     1. RPML

      Met DDNS omzeil je dat, maar ook cookies worden gebruikt om te traceren of je al eens eerder op de site bent geweest. Exacte techniek erachter heb ik me niet in verdiept, het werkt 😉

     2. Maris Copoolse

      RPML is een doodziek stalkertje die zelf wel graag anoniem wil blijven, net zoals iedereen hier overigens. De huisregels bedoelen dat ook te garanderen maar daar heeft RPML natuurlijk geen boodschap aan.

     3. RPML

      H+tten, jouw naam circuleert hier al lange tijd. Je bent een pyromaan die de tent in de fik zet en nu staat te huilen dat de tent in de fik staat. De enige die hier staat te jongleren met IP-adressen en accounts op 3 verschillende serviceproviders ben jij.

      Tip: gewoon glashard ontkennen, aan jouw geloofwaardigheid heeft hier nog nooit iemand getwijfeld dus dat staat als een huis.

     4. Blitzkrieg

      RPML :
      Quote : “Met DDNS omzeil je dat, maar ook cookies worden gebruikt om te traceren of je al eens eerder op de site bent geweest. Exacte techniek erachter heb ik me niet in verdiept, het werkt 😉”
      Cookies zijn nogal simpele dingen, bestandjes waarin informatie kan worden opgeslagen; meestal niet meer dan een identifier. Doordat website’s deze cookies kunnen lezen en de uitgegeven id’s centraal beheert worden is het mogelijk te traceren waar je allemaal bent geweest. Wat men achter de schermen ziet is dat hetzelfde id actief is op meerdere website’s, en uiteraard het wanneer en hoelang. Soms kan dit gecombineerd worden met locatie gegevens.

      Cookie is in de basis heel simpel, klein bestandje met gegevens die door een website gelezen en geschreven kunnen worden. Het is het netwek daarachter wat een cookie tot leven doet komen.

     5. Blitzkrieg

      netwek = netwerk

     6. RPML

      @Blitzkrieg

      I know, ik heb alleen niet uitgezocht of uitsluitend het IP-adres of uitsluitend cookies of de combinatie ervan bepalen of een website je toelaat een artikel achter de betaalmuur te laten lezen. De T had in eerste instantie alleen cookies als indicator, nu lijkt het erop dat ook het IP-adres een rol speelt.

     7. Blitzkrieg

      RPML : Wat ben ik blij dat ik geinvesteerd heb in een goede (express) VPN, haal snelheden van ruim 200; niet klaagbaar toch?

     8. RPML

      @Blitzkrieg Zeker niet, 120 down en 60 up maximaal bij mij, voldoende voor het verzenden van wat ASCII-tekentjes alhier 😉

    2. Maris Copoolse

     Zou RPML de NAW-gegevens van zichzelf durven onthullen of probeert hij dat alleen maar bij mensen waar hij de discussies van verliest?

     Durf jij jezelf nog wel in de spiegel aan te kijken, trieste loser?

     1. Sleipnir

      En welke discussie zou RPML dan van jou hebben verloren trieste leugenaar?

     2. RPML

      H+tten, het is heel simpel: jij laat mij met rust, ik laat jou met rust. Ik zit niet te wachten op jouw onzinnige opmerkingen. En als je mij niet met rust laat (en dat doe je niet), dan ben jij hier de stalker en zul je de consequenties ook moeten aanvaarden.

 6. Bullshit10

  Heb wel een beetje respect voor de hond gekregen dat hij zich uitspreekt terwijl hij weet dat hij hiermee geen punten scoort bij de npo en dat hij daar nu is uitgescheten misschien draait hij kwa peilingen nu ook wel bij wand die zijn voor mij nog steeds ongeloofwaardig
  Stem fvd of PVV uit de eu

 7. Paardenmiddel

  We zitten al jaren met die eenzijdige, simpele “journalisten”. Ik ben heel blij dat M de Hond doorgaat met protesteren.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.