Stinkkabinet gaat de coronahelden kaalplukken: geen toeslagen meer voor overwerkende zorgmedewerkers

Het Nederlandse kabinet laat zich weer eens van z’n meest harteloze, larmoyante kant zien: alle zorgmedewerkers die zich in het zweet hebben gewerkt om het coronavirus te verdelgen worden volgend jaar gewoon in hun portemonnee gepakt. Het kabinet gaat ze doodleuk hun toeslagen afpakken, als blijkt dat zij door overuren op een iets hoger salarispeil zijn uitgekomen.

Zo ben je nog de held van het land, en zo wordt je weer met een middelvinger en een bulderlach de semi-armoede ingetrapt: dát is de uiterst grievende houding in Nederland jegens zorgmedewerkers. Want dat ze zich drieënnegentig slagen in de rondte hebben gewerkt om te zorgen dat deze twaalf provinciën niet het onderspit dolven in de strijd tegen het coronavirus, dat moge als een paal boven water staan.

Maar wie daarvoor te veel heeft overgewerkt met z’n zeer bescheiden salaris, die is pontificaal de pisang. Dan ben je volgend jaar gewoon je toeslagen kwijt. En dit harteloze kruidenierskabinet gaat ook geen uitzondering maken.

Daar sta je dan:

“Het kabinet gaat geen uitzondering maken voor zorgmedewerkers die geen toeslagen meer ontvangen volgend jaar omdat ze dit jaar om het coronavirus te bestrijden veel overuren hebben gedraaid. Dat blijkt uit een brief van staatssecretaris Van Huffelen (Toeslagen) aan de Tweede Kamer.

De kans bestaat namelijk dat deze, veelal, wat minder goed betaalde beroepen waarin mensen vaak in deeltijd werken, nu recht hebben op bijvoorbeeld kinderopvang-, huur- en zorgtoeslag. Maar als ze door de vele overuren dit jaar ineens boven de inkomensgrens voor die toeslagen uitkomen, dan hebben ze daar geen recht meer op.”

Het enige wat ik kan zeggen is: volgend voorjaar zijn er verkiezingen. Stem ze weg!


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

40 reacties

 1. Jack Flash

  Ondank is Nederlands loon.

  1. Blitzkrieg

   Jack Flash :
   Quote : “Ondank is Nederlands loon.”
   En steeds weer datzelfde irritante zinnetje “corona we moeten het samen doen”, hetgeen zoveel betekent als “zoek het lekker zelf uit”.

   1. hans-e-pans

    Algemeen bekend dat de Nederlandse Roverheid de slechtste partij is waar je zaken mee doet (moet doen).

    De Nederlandse Roverheid is net als een klein kind waarmee je b.v.b. een spelletje ganzenbord speelt, tijdens het spelen veranderen kinderen de spelregels.

 2. Blitzkrieg

  Wegstemmen zodra het kan.

  FvD of PVV

 3. Sleipnir

  Had iemand anders verwacht dan van dit bestuurlijke ongedierte?

 4. Lugor

  Stinkkabinet gaat de coronahelden kaalplukken: geen toeslagen meer voor overwerkende zorgmedewerkers
  .
  Sorry Tim, maar als ik iets niet krijg, wordt mij niets ontnomen cq kaalgeplukt.
  Dat iedereen in Nederland onder hetzelfde belasting regime valt vind ik terecht.
  Of dient de brandweerman welke zijn leven waagt voor onbekenden in een andere schaal te vallen ?

  1. CLoVis

   @lamlul

   ‘Also sprach Lalatustra’.

   Je hebt nog geen uur in je leven gewerkt;
   of je moet het invullen van de formulieren
   voor jouw uitkering en toeslagen mee tellen.

  2. omniscius

   Deze hardwerkende zorgmedewerkers krijgen te maken met de zogenaamde inkomensval.
   Stel ze gaan er door de vele overuren dit jaar 2.000 euro netto in loon op vooruit. Dan zou het zo maar kunnen dat ze boven een bepaalde inkomensgrens komen waarbij ze dan geen toeslagen meer ontvangen voor zorg/huur/kinderopvang.
   Dit betekent dat ze er in netto jaarinkomen meer op achteruitgaan dan dat ze er door de overuren op vooruitgingen. Er resteert dankzij het harde werken dus per saldo een inkomensachteruitgang.
   Ik denk dat de vele zorgmedewerkers wel iets anders in gedachten hadden bij “ze verdienen een bonus”. Walgelijk!

   1. jhak

    Vrouwtje v Huffelen heeft het inmiddels geconstateerd dus heeft ze ruimschoots de tijd om te repareren, maar ik denk dat ze pas ingrijpt als het leed al weer is geschied.

  3. Original NL

   Een brandweerman verdient dik boven de minimumgrens…die krijgt geen toeslagen.

  4. Dirk Derksen

   Hier heeft kok wel degelijk een punt.
   Toelagen zijn er als zijnde aanvulling, indien je meer verdient heb je er geen recht meer op. Dit geldt voor iedereen, en dus ook voor alle cruciale beroepen die Nederland draaiende houden inclusief de zorg.
   Wel ben ik van mening dat er voor de cruciale beroepen minimaal een loonsverhoging in zou moeten zitten, nu duidelijk is hoe belangrijk deze beroepen zijn.

  5. gargamel

   @Lugor Bravo!

   1. Blitzkrieg

    gargamel : Wacht maar totdat de uitkering van lugor wordt stopgezet, piept ie wel anders. Als de volle omvang van de corona crisis duidelijk wordt is hij de eerste die eraan zal moeten geloven.

 5. jhak

  Lul niet zo Lugor. Je mist volledig de point.

 6. Original NL

  Net maar even naar VI gekeken…speciale gasten…een marokkaan en een surinaamse.
  Geen echte discussie mogelijk dus, ze blijven proberen van een mug een olifant te maken. Derksen zou er goed aan doen dit programma te verlaten..daar ook die genee hem in de rug aanvalt.
  Het enigste wat daarop tegen is, is dat de zielige “deugers” dan hun zin krijgen …en daarmee het vrije woord definitief uit nederland wordt verbannen.
  VI vanavond is een aanfluiting.

 7. RvdBe

  Geld voor iedereen, als je boven een bepaalde salarisgrens komt moet je meer belasting betalen en/of raak je toeslagen kwijt.
  Ik zie niet in waarom bepaalde beroepsgroepen hier niet onder zouden moeten vallen.
  Ja, ik vind ook dat de belastingdruk in NL asociaal hoog is (voor iedereen).

  1. yellow thread street

   Volledig met je eens.
   Ik heb het ook meegemaakt voor de invoering van het huidige zorgkostensysteem.
   Tot een bepaalde loongrens zat je in het ziekenfonds.
   Ging je meer verdienen dan werd je particulier, je had geen afdracht meer maar moest je zelf verzekeren en was je duurder uit.
   De meeste bedrijven betaalden dan wel een toeslag zoals geregeld was in de CAO.
   En wanneer je in een bepaalde loongroep zat dan werden overuren helemaal niet meer uitbetaald, het zat in je salaris verwerkt.
   En is het werk in het ziekenhuis echt zo zwaar, er zijn gewoon zwaardere beroepen waar niemand zeurt over het salaris en waar het gewoon is om door te gaan totdat je werk af is.
   Mij valt het wel vaker op, leerkrachten, ziekenhuismedewerker, de brandweer, ze klagen altijd hoe zwaar ze het hebben en denken dat ze verheven zijn boven alles en de hoofdprijs moeten vangen.

 8. Adriaen van Bergen

  Als ik hun was dan zou ik een vakbond oprichten. Niet meegaan met de FNV of die anderen, want die doen het alleen maar om zelf op het pluche te komen of om oudere werkgevers er nog een paar procent erbij te geven, ten kosten van de jongere medewerkers.
  Een eigen vakbond op kapitalistische leest. Zorg ervoor dat het aanbod schaars wordt, zodat ze wel goed móéten betalen.
  Keihard tegen keihard want anders lachen ze je uit in Den Haag. Zo cynisch zijn ze daar wel.

 9. FJ

  Als ik dit lees, zakt me werkelijk de broek af.
  Als er al iets is aangetoond tijdens deze coronacrisis is het, dat onze overheid op alle fronten heeft gefaald en dat een groot deel van onze ambtenaren thuis waren en nog steeds thuis zitten.
  Onze overheid loopt het lopende en komende jaar veel belastinginkomsten mis en dan kun je zaken op 3 manieren oplossen, meer inkomsten creeëren door belastingverhogingen, het begrotingstekort op laten lopen of de overheid reorganiseren.
  Ik persoonlijk ben voorstander van het laatste, want de ambtenaren hebben de laatste jaren zoveel steken laten vallen, dat het tijd wordt dat de zaken overhoop gehaald en de falende ambtenaren gewipt worden.
  Gezien de hoeveelheid naar buitengekomen blunders van ambtenaren denk ik, dat we enkel het puntje van de ijsberg hebben gezien.
  Daarnaast hebben de zorgmedewerkers aangetoond onmisbaar te zijn en de ambtenarij gemist kan worden.
  Wat me het meest frappeert is het onvermogen van politici en bestuurders zich qua beloning aan te passen aan de crisis. Overal in het bedrijfsleven worden mensen de dupe van een falende overheid en deze mensen worden financieel wel geraakt, terwijl onze falende bestuurders en politici financieel met een big smile door deze tijd rollen.
  Hetzelfde telt trouwens voor het Europese bestuur en Parlement.

  Van deze mensen hoeft de bevolking geen empathie te verwachten, terwijl onze overheid steeds opnieuw empathie voor haar niet te volgen beleid vraagt.
  Flutwerk wordt er geleverd.

 10. RPML

  Tja, als je met een modaal inkomen in plaats van 4 dagen plots 5 dagen gaat werken (zo’n 400 uur extra in een jaar) dan weet de Belastingdienst je ook wel te vinden: scheelt 100,- netto per maand erbij. Werken loont al niet, extra werken al helemaal niet.

  Eerst maar eens dat hele toeslagencircus afschaffen en naar een simpel belastingsysteem, wellicht loont extra werken dan wel.

  1. Slim

   Ik heb een paar jaar een dubbele baan gehad, maar werken loont inderdaad niet.

 11. AS210854

  Maar de asielzoekers behouden hun 15.000 euro toeslag bij hun te late procedure wel. Het is maar waar de prioriteiten van het kabinet Rutte liggen. SCHANDE SCHANDE EN NOGMAALS SCHANDE.

 12. Vince Blank

  Laat ik voorop stellen dat ik vind dat verzorgend personeel te weinig betaald krijgt. Velen hebben nota bene een hbo opleiding.
  Dat gezegd hebbende wil ik een kanttekening maken bij de kreet “zorghelden”. Op een beetje ic werken 10 to 20 mensen. Die doen gewoon hun werk en krijgen alle beschermong die daar bij hoort. Daartegenover staat dat (onder leiding van de manager/specialisten) per ziekenhuis enkele honderden medeweekers laf thuis bleven. Alle polis dicht, operaties uitgesteld, behandeling kankerpatiënten afgelast. Het valt moeilijk aan te tinen maar dit heeft wellicht mensenlevens gekost.
  De ware helden voor mij zijn de kassieres. Nauwelijks beschermd en honderden klanten per dag en duizenden zaken beet moeten pakken die net iedereen heeft vastgehad en misschien zelfs overheen gehoest. En dat voor een schijtloontje. Dat zijn de helden en dat heb ik ook laten merken door met regelmaat een doosje merci af te rekenen en dat aan ze te overhandigen.

  1. Forlan

   U bent van menig dat deze hele crisis alleen van invloed was op de IC’s. Ik nodig u van harte uit een dagje mee te lopen op mijn gesloten woongroep in een zorginstelling. Mag u daarna een dag mee met mijn maat die bij de Jumbo werkt voor meer salaris. Wel erg ruimhartig van die Merci, daar hadden wij onze koffiekamer helemaal vol mee staan. Waardering van het volk was overweldigend, nu de overheid nog

   1. Forlan

    Ik bedoel ziekenhuis ipv IC. De zorg is breder dan alleen het ziekenhuis, zie mijn onderstaande bijdrage

   2. Vince Blank

    Nee,. Toevallig is mijn eigen moedee begin dit jaar in een verzorgingshuis opgenomen. Diep respect voor het personeel daar. Het gaat mij vooral op die “dappere” specialisten die bibberend thuis zitten en de verzorging alle risicos laten lopen.

 13. Forlan

  Maanden mezelf kapot gewerkt op mijn werk. Ik werk met verstandelijk beperkten. Ik heb het net even nagerekend maar ik ben hoogstwaarschijnlijk ook de lul. Doordat ik nog in opleiding ben maar wel als een volledig personeelslid heb gewerkt, zelfs de corona-afdeling mede opgezet, krijg ik een belachelijk laag loon. Ik overleef enkel op avond, nacht en weekend toeslagen. Heb weken van 60/70 uur gewerkt, ben zelfs 2 weken intern geweest en uiteraard uiteindelijk corona gekregen. En nu worden we straks keihard genaaid. Wat bezielde ik me niet 3 jaar geleden om van mijn vaste contract af te stappen en mijn hart achterna te gaan door voor mensen te zorgen. Ik voel me boos, verdrietig en vooral in de steek gelaten. Ik wil niet zielig doen maar vind dat iedereen dit moet weten, horen jullie het uit 1e hand.

  1. Vince Blank

   Dan heb jij die merci ook meer dan verdiend

  2. M. Brandenburg

   Dan moet je toch al gauw meer dan 33.000 WEurootjes hebben verdient, niet gek voor een opleding, zo niet dan krijg je gewoon nog je toeslagen. Het zal iets minder zijn, maar dat heeft te maken met het feit dat je flink meer hebt verdiend, je wordt dus niet genaaid, je verdient nu genoeg om dat extraatje dat anderen die meer dan 33.000 Euro verdienen elke maand voor jou afstaan. Zou meer inkomsten geen gevolgen hebben voor jou toeslagen, dan worden alle werknemers die meer dan 33.000 Euro verdienen genaaid, want niet alleen dragen zij veel meer bruto af dan jij maar ze hebben dan ook nog eens minder te besteden na die belastingen.

   Als ik ergens een hekel aan heb dan is het die linkse en socialistische gedachte waar we het maar normaal vinden dat die ander voor ons betaald, en gaan klagen wanneer we zelf die ander worden.

 14. Petrazoveel

  Dit jaar teveel gewerkt.

  Volgend jaar geen toeslag en in de problemen komen omdat je wel de kinderopvang moet betalen om gewoon te kunnen blijven werken.

  Jaar daarna? Op, af, op, af.

  Wanneer krijgen deze mensen nu eens een passend salaris?

  1. M. Brandenburg

   Vergeleken bij de rest van Nederland is het een passend salaris, velen met een baan in de detailhandel komen niet aan die salarissen. Het probleem is ook niet de salarissen in Nederland worden bruto de hoogste salarissen in de EU betaald, maar we betalen ook de hoogste belastingen waardoor we er netto het minst aan overhouden. Het salaris is in Nederland nergens het probleem, de belastingdruk maakt alles duurder. Hoger salaris, hogere belastingen immers deze mensen worden ook met belastingen betaald, of het wordt opgehaald met de zorgpremie van het nieuwe ziekenfonds, dan betaald je via je ziekenfonds, gaat je premie daar omhoog, gaat je premie omhoog gaan we allemaal weer zeiken dat we gecompenseerd moeten worden op ons brutoloon, krijg je weer een correctie voor inflatie op je loon, gaan de prijzen in de winkel weer omhoog, zal ik doorgaan of beginnen we het te begrijpen, en dat ook nog eens met een overheid die haar centrale bank (en de ECB doet hetzelfde) opdracht heeft gegeven om een inflatie te creeeren zodat de schuldenlast virtueel afneemt, en daarmee ook de waarde van ons spaargeld, waarna we weer klagen dat alles zo duur geworden.

   Het word tijd dat de overheid keihard in haar vlees en uitgaven gaat snijden, vervolgens kan de ene belastingverlaging na de andere doorgevoerd worden en heeft ineens iedereen met een baan voldoende te besteden en zijn er ook steeds minder toeslagen nodig waardoor anderen meer vruchten van hun arbeid kunnen houden.

   1. Vince Blank

    👍👍👍👍👍

 15. EvertB

  Van de VVD en CDA hoefden we al niets te verwachten. Maar dat we de ‘sociaal’-liberale D66 nu ook al in dat kille rijtje kunnen plaatsen? Niet gedacht.

 16. M. Brandenburg

  Lijkt me niet meer dan normaal, toeslagen zijn om loon aan te vullen betaald door anderen die ook geen toeslagen ontvangen. Wanneer ji geen toeslagen ontvangt dan houd dat in dat je meer dan 33.000 Euro hebt verdient, dan zit je dus in het zelfde schuitje als al die andere mensen die geen toeslagen meer ontvangen, dan behoor je tot de netto betalers, ik zie werkelijk waar niet in, waarom zorgmedewerkers die net zo veel verdienen als andere nettobetallers hun toeslagen zouden moeten houden, blijkbaar is er zoveel bij verdient met die uren dat het bedrag van de toeslagen ruimschoots word goedgemaakt.

  Toeslagen zijn er omdat het socialistisch bureaucratische systeem alles stervensduur maakt en we dan geld van anderen via een extreem duur systeem herverdelen aan hen die het niet kunnen betalen, toeslagen zijn geen extraatje die we lukraak kunnen uitdelen.

  1. Blitzkrieg

   M. Brandenburg :
   Quote : “blijkbaar is er zoveel bij verdient met die uren dat het bedrag van de toeslagen ruimschoots word goedgemaakt.”
   Waarom nu weer “ruimschoots”? Ik denk eerder dat deze mensen zich dag in dag uit het lazerus in hebben gewerkt om uiteindelijk hetzelfde hongerloontje als altijd te ontvangen.

   1. Vince Blank

    Reden om die hele linkse bureaucratie van toeslagen af te schaffen en gewoon minder belasting te heffen. Verlaagt ook nog eens de drempel om te gaan werken vanuit een uitkering.

 17. Yoyo

  Het is een grof schandaal!
  Maar wel verwacht.

  Mark en Co, opzouten!
  .

 18. Duidelijk

  Zo kennen we Mark weer, of alweer.

 19. 1000

  Structureel NIET meer overwerken dan.

  De instelling van de Nederlander is veel te positief als het gaat om eigen inkomsten , werkgenot , werkbelasting.

  Wie zou ook al weer de werkdruk verlagen door de bureaucratie te schrappen ?

  iedereen zou corona krijgen volgens rutte ! Zelfs die belofte kwam hij niet na

 20. macsjang

  Als je denkt dat het niet meer erger kan. Dit is de meest smerige na-oorlogse coalitie met de meest smerige PM. Maar ze zullen volgend jaar worden beloond voor 10 jaar anti NL-beleid…………ach ja, de knoflooklanden kunnen mss wat minder inhalig worden?

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.