Sylvana Simons geeft toe: politiegeweld in Nederland lang niet zo ernstig als in de Verenigde Staten

Ondanks dat Sylvana Simons al weken met Black Lives Matter verschillende Nederlandse pleinen en velden afstruint om te demonstreren tegen racisme en politiegeweld, geeft ze in een interview met een Amerikaans tijdschrift nu toe dat het laatstgenoemde probleem helemaal niet zo erg is in ons land als dat het in de VS is. Daardoor ziet ‘BLM’ er in Nederland ook drastisch anders uit, zegt ze.

Het is niemand in Nederland ontgaan. Nadat de Amerikaan George Floyd op straat in Minnesota werd gedood door een politie-agent, kwam er onmiddellijk een enorme protestbeweging op gang – zowel in de Verenigde Staten, als in Nederland. Dat een gebeurtenis in de VS zo snel al werd omgezet in handelen in ons land lokte de verdenking uit dat de Amerikaanse probleemsomschrijvingen gewoon klakkeloos worden overgenomen.

Want hoe ernstig is bijvoorbeeld politiegeweld nu in Nederland? Nou ja, het vindt plaats op lang niet zo’n “excessieve schaal” als aan de overkant van de oceaan. Dat moet nu ook Sylvana Simons toegeven, in een interview voor het Amerikaanse politiek- en kunsttijdscrift Guernica.

Het magazine stelt haar de vraag:

“While Black Lives Matter originated in the US, it has grown significantly in the Netherlands, partially in conjunction with the protest against Zwarte Piet, or Black Pete, the blackface figure that traditionally accompanies the Dutch version of Santa Claus. What are some similarities and differences between the Dutch movement and the American one?”

En Simons antwoordt daar als volgt op:

“The overall objectives are very similar: to protest institutionalized racism and police brutality. People have tried to draw attention to police brutality in the Netherlands for a long time, which disproportionately affects people of color. But because it doesn’t occur to the same excessive degree as in the US, Black Lives Matter in the Netherlands has functioned mostly as an occasion for various activist groups to come together. That was the case until now, at least.”

Overigens is Sylvana voorlopig even klaar met politiek en actievoeren: ze is op “zomersabbattical“.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

44 reacties

 1. Maris Copoolse

  Heeft ze ooit iets anders beweerd dan?

  1. Duidelijk

   etc?

  2. combat le pelicule

   Ja dagelijks

   1. Maris Copoolse

    Citaat?

    1. combat le pelicule

     Waarom?

     1. Maris Copoolse

      Q.e.d.

     2. AntiChrist

      Psalm 83:5

     3. combat le pelicule

      antichrist?

     4. Duidelijk

      antichrist etc?

     5. Duidelijk

      enz?

    2. Dirk Derksen

     Dit is waar ze voor staat;
     De vraag is, waar staat Quispel….

     ht*ps://www.rtlnieuws.nl/economie/opinie/column/5161723/oprichters-blm-zijn-uit-op-rassenstrijd

  3. Michael M

   Wat ben je een schatje Maris,….

  4. JochemX

   Toch een juiste opmerking van Maris. Alleen het puntje op de kaart dat Nederland heet met de VS vergelijken is onzinnig.

 2. Ritter

  Een belangrijk feit bij het incident met Floyd is dat er, tot nu toe, geen sprake is van racisme. Wel van hardhandig politieoptreden.

  Nogmaals er is , tot nu toe, geen racistische motief gevonden bij de agent.

  En wat zijn de andere feiten over z.g “anti-zwart politiegeweld” in de VS?
  =============

  Is er echt een ‘epidemie’ van racistische schietpartijen door de politie? Verschillende studies zeggen nee.

  n 2019 schoten politieagenten 1004 mensen dodelijk neer, van wie de meesten gewapend of anderszins gevaarlijk waren. Afro-Amerikanen waren ongeveer een kwart van de mensen die vorig jaar door de politie werden gedood (235), een verhouding die sinds 2015 stabiel is gebleven. Dat aandeel zwarte slachtoffers is minder dan wat de zwarte misdaadcijfers zouden voorspellen, aangezien schietpartijen door de politie een functie zijn van hoe vaak agenten gewapende en gewelddadige verdachten tegenkomen. In 2018, het laatste jaar waarvoor dergelijke gegevens zijn gepubliceerd, vormden Afro-Amerikanen 53% van de bekende daders van moordzaken in de Verenigde Staten en plegen ongeveer 60% van de overvallen, hoewel ze 13% van de bevolking zijn.

  De politie doodde in 2019 negen ongewapende zwarten en 19 ongewapende blanken, volgens een database van de Washington Post, tegen respectievelijk 38 en 32 in 2015. De post definieert ‘ongewapend’ breed met inbegrip van zaken als verdachte in Newark, NJ , die tijdens een politiejacht een geladen pistool in zijn auto had. In 2018 waren er 7.407 slachtoffers van zwarte moord. Uitgaande van een vergelijkbaar aantal slachtoffers vorig jaar, vertegenwoordigen die negen ongewapende zwarte slachtoffers van schietpartijen van de politie 0,1% van alle Afro-Amerikanen die in 2019 zijn gedood.

  Een politieagent daarentegen heeft 18½ keer meer kans om door een zwarte man te worden gedood dan door een ongewapende zwarte man wordt gedood door een politieagent.

  ht*ps://pjmedia.com/news-and-politics/matt-margolis/2020/06/07/is-there-really-an-epidemic-of-racist-police-shootings-several-studies-say-no-n484099

  1. Maris Copoolse

   De autist Ritter komt voor de zoveelste keer aanzetten met een bericht uit een notoir leugenachtige brons.

   Hoe groot kan het bord voor je kop zijn?

   ht*ps://rationalwiki.org/wiki/PJ_Media

   1. combat le pelicule

    De geesteszieke maris blijft maar proberen terwijl hij niet begrijpt

    1. AntiChrist

     Psalm 83:5 voor de geesteszieke @Combat

     1. combat le pelicule

      Logisch dat juist jij dit neer plempt, je kijkt vleselijk, denkt vleselijk….:)

     2. Duidelijk

      Én antichristen sterven tweemaal!

     3. combat le pelicule

      Absoluut zowel geestelijk als vleselijk

     4. Duidelijk

      Kunnen niet zeggen dat we niet hebben gewaarschuwd.

     5. combat le pelicule

      Amen

   2. Maris Copoolse

    brons = bron

    1. combat le pelicule

     Maakt geen moer uit jij begrijpt er toch geen reet van….je blijft vasthouden aan je racistische gedachtegoed…

    2. Duidelijk

     Etc?

   3. AS210854

    MC, kijk even op de site van on.nl en kijk even wat we niet op npo te zien krijgen. Nl. Hoe zwarte mensen de blanke mensen in elkaar rammen. Bij de beesten af.

   4. EvertB

    Ritter diskwalificeert zich door zijn ziel en zaligheid aan deze site te verbinden.

    Jammer. Hij kan beter.

   5. Peetjoh

    Nou net zo groot als dat bord bij jou. Alleen jij roeit je eigen volk uit Ritter graag een ander volk. Wie is er dan slimmer nou Ritter dus.

 3. Michael M

  Sylvana Simons weet helemaal niets. Denken kan ze niet. Ze leeft in haar eigen fantasie rijke wereld. Het zal nooit wat worden met die prik Bij!

 4. Willem Bever

  Hoe slecht SS toch geïnformeerd is:

  Santa Claus is the US version of Sinterklaas ….groot gemaakt door coca cola.

  Niet zoals SS claimt.

  Beetje vooraf fact checken SS vermijd een regelmatig mea culpa

  1. Maris Copoolse

   Dat beweert Sylvana ook niet, Willem. Even zorgvuldig lezen.

   1. Duidelijk

    enz?

 5. Xander XXL

  Ze is op….
  Houden zo, lekker rustig.

 6. staleo

  Is het misschien mogelijk om enkele dagen totaal niet op MC te reageren, want zij is net zo hinderlijk dan een lastige mug.

  1. Duidelijk

   Inderdaad, of alleen nog met etc?

   1. Willem Bever

    Irrelevant ?

 7. EvertB

  We mogen Tim feliciteren. Als hij deze foto van Sylvana met haar prachtige bos haar plaatst dan is Tim verliefd op Sylvana!!

  Fijn gevoel, hè, Tim 😃

  1. Jack Flash

   Knielen bitch!

  2. Maris Copoolse

   Het is inderdaad een bijzonder knappe vrouw.

   1. combat le pelicule

    maris voelt die natte scheet zo langs z’n benen lopen, gauw je tenalady weer aan…

   2. Duidelijk

    etc?

    1. combat le pelicule

     mister tenalady maris enz?

 8. henkie

  50 jaar Institutionele Racisme ;

  – Veelvuldig als ik op straat liep werd ik gepasseerd door een jongeling die mij onvriendelijk aankijkt en eenmaal voorbij worden verwensingen gepreveld en gespogen.

  – Opgeschoten jongelingen komen 3 rij dik op je af, kijken dreigend, willen dat je er op gepaste afstand omheen loopt

  – Lopend op het voetpad komt een scooter met een tweetal van die jongelui. Bij mij aangekomen wijken ze uit en proberen mij in de bosjes te drukken.

  – In de tram moest je onfatsoenlijk en/of intimiderend gedrag tolereren van deze jongelui

  – In een bomvol tram, het gaat te ver, zit er zo een (jonge)man op de leuning van de zitting, met voeten op de zitting waartussen hij op de zitting spuugt. Ik spreek hem erop aan, waarna ik na uitstappen word achtervolgd trap op tot over het peron van achter mij hoor ik zijn bedreigingen dat ik een mes in me rug ga krijgen.

  – Erg druk in de trein, veel mensen stappen uit, met zijn allen snel snel de trap van het peron af. Ik was schijnbaar niet snel genoeg, continue in de rug geduwd en gestompt. Ik duwde terug, vervolgens leek ik in de boksring te staan en moest ik allerlei boksstoten pareren. Gelukkig een derde persoon deed deze figuur stoppen.

  – bij de bakker kwam ik op voor mijn beurt; “mevrouw neem me niet kwalijk, ik ben aan de beurt”. Haar antwoord; “Wacht maar tot wij hier in de meerderheid zijn”.

  – Op straat heerste subtiele discrimminatie en intimidatie, je werd tenauwernood getolereerd.

  Ik kon nergens terecht met mijn ervaren en ondervinden van discriminatie en rascisme, sterker nog mijn gemeente en overheid deden/doen aan institutionele. systematische en systemisch discriminatie, en ik heb mijn bek te houden.

  Dit waren de jaren 80-90 in Amsterdam Osdorp.
  Ik ben weggevlucht, vluchteling in mijn vaderland.

 9. Peetjoh

  Zou deze negert wel beseffen dat ze haar ruiten heeft ingegooid. De groep Hollanders die nog niet tegen negers waren zijn het nou geworden. Weg met de grootste rasisten op de wereld, zwarte mensen.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.