Tot ziens, hè! Robot Jetten gaat in standbye-modus: doet geen gooi naar D66-leiderschap, en steunt Sigrid Kaag

Er komt een einde aan het partijleiderschap van D66-fractievoorzitter Rob Jetten. Dat maakte de Gelderse politicus vanochtend zelf bekend in een video op Twitter. De man die het stokje overnam van Alexander Pechtold gaat zich vierkant achter Sigrid Kaag opstellen, zo vertelt hij. Ze is simpelweg “een betere kandidaat”, stelt de man die beroemd werd vanwege z’n houterige en welhaast voorgeprogrammeerde media-optredens.

De lijsttrekkersverkiezing bij D66 lijkt alweer voorbij, voordat-ie goed en wel begonnen is. Rob Jetten zal geen kandidaat zijn in die strijd, zo maakte hij vanochtend bekend via een video op zijn Twitter-account. Alhoewel vrienden en familie hem aanmoedigden om zich te melden bij de startlijn, ziet hij er zelf vanaf. Ook Jetten blijkt bevangen door de sociaal-liberale verliefdheid op de voormalige VN-diplomate en getrouwe van de overleden Palestijnse leider Yaser Arafat.

Jetten: “”De enorme ervaring van Sigrid in binnen- en buitenland is precies wat D66 en Nederland nu nodig hebben. Bovendien hebben we met Sigrid een kandidaat-premier voor het Torentje.” Ook schrijft hij: “Ik steun haar kandidatuur met heel m’n hart.”

Maar iedereen die bang is de binaire, androïde verschijning van Jetten te moeten missen kan gerust zijn: de man wiens gedachten uit een hele reeks nulletjes en eentje bestaan, blijft wel gewoon in de politiek. Hij wil een plek op de D66-lijst bij de komende Kamerverkiezingen en gaat nog lang genieten van alle geneugten die het Kamerlidmaatschap te bieden heeft.

Overigens, Jetten mag in Kaag dan wel de ideale kandidaat-premier zien, maar vele naaste medewerkers zien dat absoluut niet zo. Een collega-minister, een topambtenaar op haar ministerie én een coalitie-Kamerlid gaven gisteren alledrie toe dat Kaag helemaal niet zo’n geslaagde minister is en bovendien zelfs hooghartig en gemeen. ‘Robo-Rob’ trekt zich er duidelijk niets van aan en verbindt zijn lot met dat de vrouw onder wiens bezielende leiding D66 nu op 10 zetels in de peilingen staat.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

38 reacties

 1. plakband

  Sigrid Kaag ontpopt zich als een koekoeksjong in het nest van D66.
  De jonge sijsjes laten zich gedwee uit het nest trappen.
  Hebben behoefte aan een sterke leider.
  De sijsjes moeten nog wel leren ‘heil koekoek’ te roepen.

  1. Rammstein

   Een verheugend bericht is dat Mona Keizer de strijd aangaat voor het partijleiderschap van het CDA. Ik heb niks met het CDA, maar Mona is een bekwame, beetje rechtse, dame. Verstandig dus. En alles beter dan Hugo de Jonge.

   1. Maris Copoolse

    Ik denk dat Mona het niet gaat redden bij het CDA. Moedig dat ze het nochtans probeert.
    De kans dat deze lijsttrekkersverkiezing het CDA gaat schaden is overigens groot.

    1. CLoVis

     @lamlul
      
     Naast Maurice de Hond
     hebben we nu ook
     ‘maris de hond’
     met zijn ‘selffulfilling prophecy’.

     1. Maris Copoolse

      Schelden betekent de handdoek in de ring, Clovis. Was je dat bekend?

     2. CLoVis

      @lamlul

      Ik zal voortaan ‘maris de Hond’ schrijven;
      geen zin in ruzie met de PvdD.

 2. AntiChrist

  Kijk lieve aanhangers van de PVV en het FvD, dit noemen ze dus democratie.
  De leden kiezen de partijleider.

  1. Tguard

   Hahahahaha ja zo kan je een mes in je rug natuurlijk ook noemen!

 3. Maris Copoolse

  Jetten is een groot politiek talent die we waarschijnlijk in het volgende Kabinet Rutte terugzien als minister.
  Groots dat hij ruiterlijk toegeeft dat Kaag een betere kandidaat is.

  1. Sleipnir

   Ja als minister van poepstamp affaires kan hij hoge ogen gooien, voor de rest is hij nergens geschikt voor.

   1. Fortiori

    U komt bij mij als een zeer erudiete persoonlijkheid naar voren. Iemand die geknipt is om domheid wijd te verbreiden. Het is een gave moet ik toegeven. Mag dat?

    1. Maris Copoolse

     Sleipnir is een zeer intelligente en erudiete debater die hier alleen komt voor de inhoud.
     Dit soort kanjers veroorzaken het hoge niveau van DDS.

  2. Rammstein

   De waanzin van Copoolse neemt onwaarschijnlijke vormen aan en overschrijdt zometeen een kritische grens.

   Van harte beterschap malle jongen!

   1. Maris Copoolse

    Rustig maar, beste Ramsteen, je moet deze hele dag nog door.

  3. Jan de Haas

   Dus het napraten van een aantal “spindoctors” wordt tegenwoordig beschouwd als een groot politiek talent. Sinds zijn aanstelling verliezen ze leden en verkiezingen en staan ze er ongekend slecht voor in de peilingen. Waarom zou Jetten minister worden? hij heeft nergens echt verstand van en een trackrecord van niets. Iedereen die niet met oogkleppen in het leven staat weer dat “Onze Rob” een mooie functie toebedeeld krijgt bij een progressieve NGO of een Europees / wereldwijd politiek instituut. Je zou bijna denken dat hij het voorzitterschap van een politieke partij wel een mooie opstap voor zijn eigen maatschappelijke carrière vindt.

 4. Bullshit10

  Test

  1. Heinz

   Teveel laxeermiddelen gebruikt, @Shitty ?

 5. Fortiori

  Als mevrouw Kaag een betere spits is getuigt het van groot inzicht van Rob Jetten dat hij haar behulp kan zijn met het geven van voorzetten. Een zeer bekwame linksbuiten die het nut van samenwerking inziet. Rob is niet afgeschreven. In een een op een debat met Tim zou ik nog wel eens willen zien wie er als winnaar uit uit de match komt.

 6. fusilier

  Anti Christ stemt graag op een doden partij.

 7. Bullshit10

  Wie zegt dat d66 democratisch is die heeft echt een steekje los zitten en de bovenkamer
  Wil je democratie kijk dan naar het FVD journaal daar zie je beelden hoe die vrijheidsstrijders uit elkaar geslagen worden terwijl die plein nagenoeg leeg was
  Deze beelden zie je niet bij npo

  1. Fortiori

   Ik zag wel een ander journaal waarbij Baudeth op pad was. Typisch Baudeth die de camera zocht. Snel om zich heen kijkend (loerend) om contact te zoeken Een ‘showmannetje’ werd zoiemand vroeger genoemd. Ben ik in beeld?

   1. Hardline

    Wat heeft dat te maken of D66 democratisch is of niet

    beetje sneue reactie

    1. Duidelijk

     Niets, maar dat is ook de bedoeling. Als je wilt maskeren dat jouw partij zinkende is dan ga je de rijzende ster belachelijk maken, want welke partij werd ook alweer de grootste na de laatste landelijk verkiezingen?

     🙂

    2. Bullshit10

     Hardline
     Dat heeft er alles mee te maken
     Fvd wil vrijheid
     D66 wil onze vrijheden wegnemen

    3. Fortiori

     @Hardline, dat zal ik u proberen uit te duiden. FvD praat over democratie, D66 voert het uit.

 8. Duidelijk

  Jetten heeft moedig gefaald, nu alleen nog even lid worden van GroenLinks.

 9. Duidelijk

  Op welke plaats stond Sigrid Al-Qaq eigenlijk op de D66-kieslijst van 2017?

 10. EvertB

  In het begin van zijn politieke carrière was Jetten nog wat naïef eerlijk. Inhoudelijk sterk maar hij miste nog de kneepjes van het politieke debat. Hoe leg je jouw politieke tegenstander sneller om met wat duw en trekwerk?
  Na afloop van een debat met Jetten heeft Wilders in de wandelgangen eens erkend dat hij het onderspit heeft gedolven.

  1. CLoVis

   Natuurlijk
   en zEvert was erbij.

  2. Duidelijk

   “Inhoudelijk sterk”

   Je bedoelt wat hij uitschijt, ja dat ruikt vooral sterk.

 11. 1000

  Hij laat zijn ware karakter zien. Een natte dweil zonder ruggengraat.

  Wat gaat komen is 100 keer gevaarlijker dan deze inhoudsloze karikatuur.

  1. EvertB

   Kaag? Graag!

 12. CLoVis

   
  Wat maakt het uit wie de lijsttrekker wordt
  van deze marginale flutpartij?

  Gelukkig gaan ze zelf richting afgrond;
  als ze invloed zouden hebben trokken ze héél Nederland mee.

  1. Duidelijk

   @CLoVis: Juist, ze zijn baanbrekend onderweg naar hun totale opheffing. Het overgebleven grut kan kansloos aansluiten bij GroenLinks, die zijn van hetzelfde laken en pak.

 13. Maris Copoolse

  Mogelijk is deze mooie column van Tom-Jan Meeus helend voor de woede die hier heerst:

  “Het systeem van de boosheid doorbreken

  De oude Willem Drees bleek maandag uit de Canon van Nederland te zijn verdwenen, en dit maakte allerlei mensen boos. Je begreep het wel, al leek het er in sommige gevallen ook op dat de boosheid nogal goed uitkwam. Zo had je FVD-senator Annabel Nanninga, die Drees’ verwijdering „ongelofelijk” noemde. Volgens haar illustreerde dit „hoe slordig en oneervol wij omgaan met de groten uit onze geschiedenis”.

  Dezelfde Nanninga geeft steeds af op ‘het cultuurmarxisme’, dus blijkbaar was het haar ontgaan dat Drees er nogal marxistische opvattingen op nahield, getuige bijvoorbeeld zijn pleidooi om van het bedrijfsleven grotendeels „gemeenschapsbezit” te maken (Ordening en socialisatie, 1945).

  Nu moet je het belang van dit soort feitjes niet overschatten. Het gaat om de boosheid zelf: de grote woorden, de verongelijktheid. We kennen dit allemaal, want met boosheid kun je bekend worden. Maar op zeker moment gaat zo’n bekende boze te ver, of hij wordt voorspelbaar, en dan verliest hij zijn podium. Je hebt de indruk dat het met Johan Derksen bijna zover is. En toen voorzitter Geert Dales dit weekeinde wéér woedend vertrok bij 50Plus („bestuurlijke tuinkabouters”), zal ik niet de enige zijn geweest die dacht: we weten het nu wel, Dales.

  Hoe droevig dit ook allemaal is – het biedt misschien ook hoop. Boosheid is, net als de grote bek, een systeem geworden. Maar dat hoeft niet zo te blijven. Zo heb je twee nieuwe kandidaat-lijsttrekkers, Hugo de Jonge (CDA) en Sigrid Kaag (D66), en je zult de komende tijd zien dat aan beiden van alles mankeert. Maar zij wekken wel de indruk dat ze voorbij de boosheid kunnen denken. De Jonge benadrukt het belang van een politiek centrum dat tegenstellingen overbrugt. Kaag noemt bondskanselier Angela Merkel als voorbeeld en moest zondag in Op1 reageren op zo’n kwaaie tweet van PVV-leider Geert Wilders over haar, en deed dit met superieure kalmte. „Sneu”, zei ze.

  Ik dacht: dat is ook een manier. Het systeem van de boosheid doorbreken. Niet langer woede met woede beantwoorden. Partijen die aan coalities meedoen maken die keuze in feite natuurlijk ook, al zeggen ze dat zelden hardop, uit angst niet boos genoeg over te komen.

  In Willem Drees. Wethouder van Nederland (Jansen van Galen en Vuijsje, 1986) las ik terug dat Drees op zijn levensavond bleef pleiten voor socialistische ‘gemeenschapsbedrijven’. Een ideaal dat in zijn premiersjaren (1948-’58) nooit nabij was gekomen. Maar hij werd er nooit boos over: hij accepteerde dat zijn stroming er geen meerderheid voor had.

  Een democratiebesef dat nu bij bijna al die boze mensen ontbreekt – wat dat betreft is een blijvend plekje voor Drees in de Canon inderdaad zo gek nog niet.”

  1. Blitzkrieg

   Maris Copoolse : Een stukkie, zelf geen mening?

   1. 1000

    stront is meningsloos en slechts overlast.

    Hoort in een zakje in de vuilnisbak maar Nederlanders ruimen zeer slecht hun eigen rotzooi op dus zal het het nog wel even voortduren.

    enz ?

 14. Vrijedenkert

  Men heeft het ‘steun al-Qaq’ algoritme geupload en deze wordt nu uitgevoerd!
  En later als volgzame Tweede Kamer bot af en toe even inschakelen bij stemmingen…

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.