Waarom het terecht is dat dankzij Black Lives Matter standbeelden van genocide-koning Leopold II worden verwijderd

In België worden standbeelden weggehaald van de negentiende eeuwse Koning Leopold II, die in Congo – dat hij als zijn persoonlijke wingewest zag – miljoenen mensen over de kling jaagde. Terecht.

De geschiedenis wordt constant opnieuw geïnterpreteerd. Zo wilde het late Romeinse Rijk af van architectuur van het vroege Romeinse Rijk, omdat het niet christelijk maar heidens zou zijn. Pas later – in de Renaissance – werd de tijd rond de jaartelling gezien als hoogtepunt van de Romeinse beschaving. Het Colosseum in de hoofdstad Rome is eeuwenlang als steengroeve gebruikt voordat het weer gewaardeerd werd als icoon van een stad. Of, recenter: Martin Luther King werd in zijn tijd over het algemeen gezien als oproerkraaier. De status van een mythische mensenrechtenactivist kreeg hij pas in de decennia na zijn dood.

En zo zijn er nog talloze andere voorbeelden te verzinnen. De blik op ons verleden verandert continu, en zo hoort het ook. Wij mensen hebben de gave om steeds meer kennis te accumuleren, en daardoor meer inzichten te verkrijgen. En hoe verder we van ontwikkelingen in het verleden komen af te staan, hoe rationeler we erover kunnen beslissen. Soms moet dat leiden tot een verandering in ons denken.

Ikzelf was enkele jaren geleden nog ambivalent over het omvertrekken van standbeelden, om wat voor reden dan ook. Inmiddels zie ik in dat ieder stukje geschiedenis wél moet worden gekend, maar niet altijd geëerd hoeft te worden. Door standbeelden van wrede, onrechtvaardige of criminele figuren te verwijderen ben je niet de geschiedenis aan het aanpassen, maar alleen de interpretatie van de geschiedenis aan het bijstellen. En dat is niet alleen wel eens nodig, maar zelfs onoverkomelijk.

Vanuit die positie bezien is het een uitermate goede daad dat Belgische (lokale) overheden zich bezinnen op de toekomst van standbeelden van Koning Leopold II, die van 1865 tot 1909 op de troon van onze zuiderburen zat. Maar behalve dat was hij ook de privé-bezitter van het Afrikaanse land Congo, waar hij ware slachtpartijen aanrichtte. De plaatselijke bevolking werd in de slavernij gedwongen, bruutweg uitgeroeid of afgeranseld als een bepaalde ‘target’ niet behaald was. Tot wel vijftien miljoen Congolezen vonden de dood.

Dus ja, Leopold II was een brute monarch, van het meest bloeddorstige soort. Wat betreft dodenaantallen kan hij zich meten met de allerslechtsten uit de recente menselijke geschiedenis: Stalin en Hitler. Maar omdat hij zijn slachtpartijen aanrichtte in Afrika, en niet in Europa, doen we met z’n allen net alsof het niet gebeurd is. En dat is raar. Zeker voor de Congolese gemeenschap in België, die zo rond de 40.000 personen telt.

Terecht dus dat het standbeeld van Leopold II op de mestvaalt van de geschiedenis wordt geworpen. En hulde aan Black Lives Matter dat zij dit thema zo geduldig geägendeerd hebben.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

130 reacties

 1. combat le pelicule

  Uiteindelijk doen de tegenwoordigen precies hetzelfde, regeringen die slaafs excuses aanbieden bv..

  1. Bullshit19

   Wat wil je nou eigenlijk zeggen

   1. combat le pelicule

    Uiteraard begrijp jij dat niet, dat geeft ook niet verder…

 2. Meriadoc Brandebok

  Mee eens.

 3. JochemX

  De geschiedenis had leuke en glorieuze momenten en minder fraaie. Als je de slechte herinneringen van haar sokkel slaat wordt de geschiedenis een gezellig sprookje.

  1. B. Pascal

   Er is geen koe, of je hebt er een ZWARTE vlek aan.

   1. Gerda2

    Ja hoor, er bestaan koeien zonder een zwart vlekje.

 4. Beukman

  Wat Jochem zegt. Je kan wel bezig blijven. De standbeelden van welke personen die er vandaag worden neergezet raken over honderd jaar uit de gratie? Standbeelden van heden foute personen helpen de mens om zich bewust te zijn van zijn eigen veranderende morele opvattingen.

  Lijm een bord met uitleg op de sokkel van Leopold II (dat is inmiddels ook gebeurd met de beelden van een paar recent in ongenade gevallen historische Nederlanders), of verplaats het ding desnoods naar een museum.

  1. Maris Coppoolse

   Ik geef toe dat het lastig een grens te trekken is bij het verwijderen van standbeelden maar uit het feit dat we in Nederland geen beelden hebben van H*tler en Pol Pot volgt dat die grens wel bestaat.

   1. Beukman

    Beroerde vergelijking, @Maris. Wij hebben ook nooit standbeelden gehad van Leopold II.
    België is overigens vergeven van de Koning Leopold- straten, lanen, plaatsen, leien en cayen. Waarmee dan nummer II wordt bedoeld. Een lastig parket.

   2. JochemX

    Wel van Che Chevara. Blijkt ookniet te deugen.

 5. wolfgang

  Chimpansees en gorilla’s etc (uitgezonderd blanke albino’s) gaan óók verboden en verwijderd worden uit dierenparken!
  Omdat negroïden vanuit deze niet aanbevelingswaardige evolutietak zijn ontsproten.
  Valse schaamte?
  Ze moeten proberen ermee te leven, maar aub niet hakken op blanken, deze kunnen er écht niets aan doen!

  1. gustav

   wolfgang@
   Wettelijk verplichte Martin luther King beeltenissen, afbeeldingen en sculpturen in elke dorp, stad of gemeente is voor bepaalde mensen een natte “dream”!

   1. wolfgang

    gustav
    Zoiets als “Planet of the apes”?
    Brrr!

  2. Canta

   wolfgang
   Omdat negroïden vanuit deze niet aanbevelingswaardige evolutietak zijn ontsproten.
   Je moet de evolutieleer toch nog een keer beter lezen. Chimpansees, gorilla’s en DE mens hebben een gezamenlijke voorouder. En die mens houdt in, alle rassen Niet alleen zwarte mensen.

 6. Henk Albarda

  Met de aantekening dat DDS de laatste 3 maand een stuk eerlijker is gaan worden, is dit natuurlijk een onzin artikel.
  Zoals deze week een columnist schreef, ‘als we alle standbeelden gaan verwijderen van personen die een smetje of misdaad op hun naam hebben staan, kunnen we werelwijd alle standbeelden gaan verwijderen’.
  Iedere koning maakt fouten en ik vind het anti-blanke racisme van onze huidige koning laffer dan de misdaden die Leopold II heeft uitgehaald.

  1. Canta

   Henk Albarda
   “ik vind het anti-blanke racisme van onze huidige koning laffer dan de misdaden die Leopold II heeft uitgehaald.

   1. Canta

    Henk Albarda
    “ik vind het anti-blanke racisme van onze huidige koning laffer dan de misdaden die Leopold II heeft uitgehaald.”
    Die moet je toch eens uit6leggen!

 7. Rammstein

  “Terecht dus dat het standbeeld van Leopold II op de mestvaalt van de geschiedenis wordt geworpen.”

  Mee eens. Een standbeeld van een massamoordenaar laten staan is een gotspe.

  1. Start

   Succes met het redden van de geschiedenis!

   1. Bullshit19

    BalkebrijMaks?

  2. B. Pascal

   Nou de beelden van Karl Marx vandaag nog weg!

  3. Dirk Derksen

   “Een standbeeld van een massamoordenaar laten staan is een gotspe”

   Nelson Mandela:

   Een bloederig voorbeeld van de daden van deze ‘held’ van de vrede is de “Church Street Bombing”, een auto vol explosieven werd opgeblazen voor een bankgebouw . De aanslag was gericht tegen de Zuid Afrikaanse luchtmacht, maar de terroristen van Umkhonto we Sizwe stelden de bom zo in dat deze tijdens het spitsuur af zou gaan om zo zoveel mogelijk (burger-) slachtoffers te treffen. De aanslag kostte 19 mensen het leven en verwondde er 217. Hoewel het zou gaan om een aanslag op militair personeel was slechts een zeer klein gedeelte van de slachtoffers defensiepersoneel .
   Het terreurbewind van Mandela’s geesteskind hield hier echter niet op. Bij de aanslag op een winkelcentrum in Amanzimtoti werden 5 burgers – waarvan drie kinderen- gedood, en 40 mensen raakten gewond .

   De lijst lijkt eindeloos; 3 doden en 69 gewonden bij ‘Magoo’s Bar bombing’, 3 doden en 10 gewonden bij een aanslag op de rechtbank van Johannesburg , 24 gewonden bij een bomaanslag op een rechtbank in Newcastle en nog honderden andere aanslagen. Ironisch genoeg is het meest volledige overzicht van alle aanslagen en gewelddaden van Umkhonto we Sizwe te vinden op de website van het ANC zelf . Handgranaten, raketwerpers, bommen, anti-tank mijnen, landmijnen, hinderlagen en schietpartijen; onder Mandela’s leiding kleurden de straten van Zuid Afrika rood van het bloed.

   Dit waren echter niet de enige terreurdaden in Zuid Afrika. ANC aanhangers lynchten mensen die er van werden verdacht te collaboreren met het regime met behulp van ‘halsbanden’. Deze halsbandmoorden werden uitgevoerd door een autoband te vullen met benzine of een andere brandbare vloeistof. Deze werd vervolgens om de nek van de ‘verdachte’ geplaatst een aangestoken. Het slachtoffer zou levend verbranden. Hoewel Mandela deze daden nooit officieel goedkeurde sprak zijn echtgenote duidelijkere taal; “met onze dozen lucifers en onze halsbanden zullen wij dit land bevrijden”. Nelson Mandela nam overigens nooit afstand van deze uitspraak of praktijken.

   Hypocriete Wereld!

   1. Meriadoc Brandebok

    “Hoewel Mandela deze daden nooit officieel goedkeurde…”

    Met een standbeeld van Mandela is dus niets mis.

    Derksen had hier vermoedelijk overheen gelezen.

    1. Hardline

     “Nelson Mandela nam overigens nooit afstand van deze uitspraak of praktijken.”

     dbr Brandebok had hier vermoedelijk overheen gelezen.

     1. Meriadoc Brandebok

      NOOIT OFFICIEEL GOEDKEURDE

      Wat is hier precies niet duidelijk aan?

    2. Dirk Derksen

     Meriadoc,

     Er is een reden dat Mandela ook “in keurige CDA-kringen” werd beschouwd als “een communist, een terrorist“. Zelfs Amnesty International sprong niet voor deze ‘vredesduif’ in de bres vanwege zijn gewelddaden. Nelson Mandela “deugde voor geen meter”, hij zat immers niet op Robbeneiland voor zijn geweldloze verzet of zijn mening.

     Nelson Mandela werd veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf voor onder andere ‘het tot in detail plannen van een guerrilla oorlog”, in ditzelfde proces werd bewezen verklaard dat “zonder enige twijfel Nelson Mandela de leidende kracht is geweest achter de oprichting van “Umkhonto we Sizwe”“. “Umkhonto we Sizwe”, wat zich laat vertalen in ‘Speer van de Natie’, was de militaire tak van het ANC, de politieke partij waar Mandela toe behoort. Als mede-oprichter stond Mandela aan het hoofd van Umkhonto we Sizwe toen deze bomaanslagen pleegde op onder andere overheidsgebouwen en elektriciteitscentrales .

     1. Dirk Derksen

      “Met een standbeeld van Mandela is dus niets mis”

      Meriadoc, ga je schamen.

     2. Meriadoc Brandebok

      Derksen, als je in het vervolg een plakwerkje maakt, moet je er wel goed op letten dat het plakwerkje je punt ondersteunt.

      Ik ga je niet uiteenzetten waarom Mandela wel een standbeeld verdient en niet een op een te vergelijken is met andere lieden die geweld omarmden. Ga zelf maar eens fors googelen en lezen. Er zijn grenzen.

     3. Beukman

      @Dirk
      Mandela staat aan de goede kant van de geschiedenis. Hij vocht een vrijheidsstrijd tegen een racistisch systeem. Hij zat jarenlang in de gevangenis om deze reden. Hij kwam er ongebroken weer uit.
      Mandela: een held.

     4. Rammstein

      Dirk Derksen: Meriadoc en Beukman zijn jarenlang geinfiltreerd door de mainstreammedia dat Mandela een held is: van de NRC tot Libelle en van de NPO tot de VPRO hield men niet op eindeloze lofzangen op Mandela af te steken. Dat beeld geven ze natuurlijk niet zo maar op, ook al kom je met overstelpende feiten en bewijzen.

      Wie objectief naar Mandela’s daden kijkt moet toegegeven dat deze terrorist een gewetenloze moordenaar was.

     5. Blitzkrieg

      Beukman :
      Quote : “Hij vocht een vrijheidsstrijd tegen een racistisch systeem.”
      Ja ja maar dat geld natuurlijk alleen als je zwart ben, in Nederland heb je allerlei vormen van quota (die vormen het systeem) en is het toppunt van racisme. Alleen als ik er tegen vecht van ik een nazi, racist of een facist.

      Paar dagen geleden last ik hier ergens dat racisme stopt zodra je er niet meer over spreekt; lijkt me een enorm goed idee.

      Ik hoor alweer een ja maar en dat is nu precies het hele probleem!!!

     6. Beukman

      Dirk Derksen: De heer Rammstein meent dat Gerrit van der Veen een pyromaan was en een terrorist, omdat hij had gepoogd om het Amsterdamse Bevolkingsregister in de hens te steken.

     7. Dirk Derksen

      “NOOIT OFFICIEEL GOEDKEURDE”

      “Derksen, als je in het vervolg een plakwerkje maakt, moet je er wel goed op letten dat het plakwerkje je punt ondersteunt”

      Nou Brandebok,

      Had je dan echt verwacht dat Mandela openlijk voor zijn terrorisme uit zou komen. Zo dom is zelfs een neger niet.

      Mijn knip werkje sluit naadloos aan met het simpele feit dat Mandela een terrorist was.

      Maar goed, kop in het zand en verder.

     8. Beukman

      @Dirk derkt:
      Zo dom is zelfs een neger niet.

      Ik denk dat we deze discussie wel als gesloten kunnen beschouwen.

     9. Dirk Derksen

      Beukman,

      Dat Mandela zich verzette tegen ongelijkheid is hem goed recht. Dat hij daar geweld bij gebruikte, en onschuldige burgers doodde, maakt hem niets minder dan een terrorist.
      De ongelijkheid is vanaf de afschaffing van de apartheid niet veranderd. Het is nu omgedraaid. De criminaliteit vanaf de apartheid zo enorm toegenomen dat dit amper in cijfers is uit te drukken.
      Een standbeeld in Zuid Afrika kan ik me goed voorstellen. Maar hier in Nederland is van de zotte.

     10. Dirk Derksen

      Beukman,

      De feiten;

      ht*ps://www.dutchmultimedia.nl/gemiddeld-iq-per-land-de-top-187-en-wij-zijn-best-wel-slim/

     11. Rammstein

      Beukman speelt zijn laatste troef (vetgedrukt) uit: de racisme-kaart! Nu zwijgen alle stemmen stil en buigt een ieder deemoedig het hoofd – het N-woord is gevallen, o schande, eeuwige schande.

      Beukman is steeds meer de echte lul die hij vroeger met humor placht te spelen. Shame on you, gehersenspoelde.

     12. Beukman

      @Dirk
      IQ is een discutabel begrip.
      “Gemiddeld IQ” zegt niets over een individu.
      Daarvan ben jij zelf een voorbeeld. Je bent niet alleen een racist, je bent een domme racist.

     13. Meriadoc Brandebok

      Mee eens, Beukman.

     14. Dirk Derksen

      Iedereen is gelijk. Dat neemt niet weg dat de een wat begaafder is dan de ander. Leuk hè, cijfers en statistieken.

     15. Beukman

      het N-woord is gevallen
      aldus een hysterische Rammstein.

      Ik maal niet om het N-woord, Rammstein. Ik maal om het domme racisme van Dirk. Het valt me zelfs van jou tegen dat jij partij kiest voor een racist.

     16. Dirk Derksen

      “je bent een domme racist”

      Inderdaad Rammstein, feiten benoemen en dan de racisme kaart trekken. Inderdaad een teken dat je geen argumenten meer hebt.

     17. Rene van der Grijp

      “Gemiddeld IQ” zegt niets over een individu.”

      Dat is correct.

      Maar het zegt wel iets over de genenpool. Doch dat is taboe verklaard door de linkse kerk.

     18. Rammstein

      Leukman: Dirk Derksen is geen racist. Jij noemt hem zo omdat je in de war wordt gebracht door onwelgevallige feiten en dan hysterisch reageert. Oftewel: cognitieve dissonantie.

      Natuurlijk zijn er vele donkergetinten die erg intelligent zijn en vol zitten met uitstekende kwaliteiten. De praktijk leert echter ook dat de gemiddelde intelligente van de meergepigmenteerden niet de top aanvoert. En dat kun jij niet hebben omdat dit tegen jouw linkse deugmoraal indruist. Het wordt tijd dat je die herziet.

     19. Beukman

      Dit gaat niet over genenpoolen, @René. Dit gaat over Dirk die beweert dat Mandela “een domme neger” was, waarbij hij zich baseert op een lijst van IQs van verschillende nationaliteiten.
      Dirk is een domme racist.

     20. Blitzkrieg

      Dirk Derksen :
      Quote : “Iedereen is gelijk. Dat neemt niet weg dat de een wat begaafder is dan de ander. Leuk hè, cijfers en statistieken.”
      Je hebt helemaal gelijk, en technisch gezien maakt ons dat racisten; onderscheid maken op basis van ras. Als het gaat over de grote van de l*l is het geen probleem, zolang je maar niet over intellect begint. Er ligt een nogal negatieve connotatie in het woord racisme, maar het is niet terecht. Ik heb nog nooit op deze statistische manier naar mensen gekeken en zal dat ook nooit doen, neemt niet weg dat ik denk dat bepaalde rassen bepaalde kwaliteiten hebben en anderen weer anderen. Het echte probleem van racisme ligt niet in het verschil in ras maar in wat je vervolgens met deze informatie doet.

      Er zit een groot verschil tussen Beukman en ons, hij is namelijk net zo’n grote racist als ons alleen komt hij er niet voor uit. Hypocriet maar dat zijn we wel gewend van Beukman.

     21. Blitzkrieg

      over de grote van de l*l = over de grootte van de l*l

     22. Rene van der Grijp

      “Dit gaat niet over genenpoolen, @René.”

      Deze draad gaat ook niet over Mandela. Ik haakte in op jouw opmerking over IQ. Daar hoef je verder niet op in te gaan, hoor. Het is al zo vaak besproken.

     23. Blitzkrieg

      Rene van der Grijp : Heerlijke discussie dit!

     24. Dirk Derksen

      Blitz,

      Je ziet het genen verschil ook terug in de sport. Hier worden negers om geroemd. Maar in de wetenschap blijven ze echter achter, wat geen probleem hoeft te zijn.

      Beukman,

      Ik heb nooit gezegd dat Mandela dom was. Waarschijnlijk is hij een van de slimste negers. Dat neemt niet weg dat negers over het algemeen minder begaafd zijn.

     25. Blitzkrieg

      Beukman :
      Quote : “Je ziet het genen verschil ook terug in de sport. Hier worden negers om geroemd. Maar in de wetenschap blijven ze echter achter, wat geen probleem hoeft te zijn.”
      Ik wilde precies dit reaguren, wat dacht je bijvoorbeeld van ateletiek! Hierin zijn gekleurde mensen vele malen beter, als coach van je team mag ik alleen maar hopen dat je racist bent, in plaats van onzelerwijs aan D66 quota’s te voldoen. Simply the best men for the job, in het geval van ateletiek meestal negers dus.

     26. Eksteroog

      Men kan trainingen volgen om hoger te scoren in IQ testen. Dat betekent dat IQ niet zo maar in de genen bepaald wordt. Gek genoeg is ook nooit op andere wijze aangetoond, dat de genen wel een rol zouden spelen.

      Opmerkingen over de samenhang van IQ met ras getuigen van racistisch bijgeloof. Helemaal niet ingewikkeld te begrijpen. het racisme ligt er dik bovenop.

      Toch wel opvallend dat zoveel domme bleekgezichten hier, die bijgeloof in stand willen houden,. En zij beginnen over de mindere intelligentie van mensen van anderen.
      Alleen: getuigt racisme van domheid of van kwaadaardigheid of van beide?

     27. Fe

      het rottende eksteroog heeft grote moeite met de wetenschappelijke onderzoeken dat IQ bij autochtone westerlingen hoger ligt dan bij bosnegers of riftuig

      Zelfs de gemiddelde tokkie scoort hoger dan een bosneger.

      Dat is dus geen discriminatie noch racisme maar wetenschappelijk bewezen feiten. Leuk verder die steigerende linkse ubermenschen hier

      De poltieke correctheid wordt weer afgestraft met het wetenschappelijk onderzoek

     28. Eksteroog

      @Fe
      Even wetenschappelijk: dat statistische verband van jou kan nooit zonder meer aantonen, dat de oorzaak ligt in de genen. Want daar ging het over. En de manier waarop je het opschrijft, zegt me, dat je zelf nooit zo’n wetenschappelijk onderzoek hebt gezien.

      Ik constateer heel veel gescheld, alleen omdat er voor jou ongewenste feiten op tafel komen. Racisme is een belangrijk deel van je ideologie en je identiteit, is het niet?

      Wil je nog meer?

     29. Blitzkrieg

      Eksteroog :
      Quote : “Men kan trainingen volgen om hoger te scoren in IQ testen. Dat betekent dat IQ niet zo maar in de genen bepaald wordt.”
      Alleen maar binnen bepaalde grenzen.

      Quote : “Opmerkingen over de samenhang van IQ met ras getuigen van racistisch bijgeloof. Helemaal niet ingewikkeld te begrijpen. het racisme ligt er dik bovenop.”
      Zeggen dat het ene ras gemiddeld wat hoger scoort in een IQ test is net zo racistisch als zeggen dat de gemiddeld neger beter in ateliek is als de gemiddelde Nederlander.
      Vraagje : Waarom is dat erg? Ik vind het alleen maar mooi dat verschillende rassen andere kwaliteiten hebben.

      Quote : “Toch wel opvallend dat zoveel domme bleekgezichten hier, die bijgeloof in stand willen houden,.”
      Geen enkele vorm van bijgeloof, verschillende rassen hebben verschillende kwaliteiten. Niet alleen is dit statistisch aangetoond, maar is gewoon zichtbaar als je gewoon je ogen open doet. Waarom is de gemiddelde neger beter in sport, de lichaamsbouw is gewoon een beetje anders.

      Quote : “En zij beginnen over de mindere intelligentie van mensen van anderen. Alleen: getuigt racisme van domheid of van kwaadaardigheid of van beide?”
      Dus volgens jou heeft elk ras exact dezelfde kwaliteiten? Als je dit gelooft ben je werkelijk hartstikke dom, het is namelijk niet zo.

      Kwaadaardig hoezo?
      Ik heb nog nooit iemand onheus bejegend op basis van zijn ras, voor mij is iedereen mens en daar is wat mij betreft alles mee gezegd.
      Vind het alleen maar raar dat je niet mag zeggen dat mensen/rassen van elkaar verschillen, waarom denk je dat zoveel mensen naar het buitenland op vakantie gaan om daar de sfeer te proeven. Het is juist mooi dat we allemaal anders zijn en ik snap niet dat je dit zo’n vieze bijsmaak wil geven!

     30. Blitzkrieg

      Eksteroog : Racisme betekent letterlijk onderscheid maken op basis van ras. Het lijkt me vrij duidelijk dat rassen anders zijn, anders hadden we niet blank en zwart, een verschil; in dit geval een uiterlijk kenmerk.

      Wat mij betreft gaat het helemaal niet om het verschil in ras, het is GEEN wedstrijd. Wat jij doet is het hele racisme verhaal als wedstrijd bekijken en ontstaat er een probleem doordat er niemand mag winnen. Wat mij betreft is er geen wedstrijd, en dus heb ik jouw problemen niet.

     31. Beukman

      Inderdaad, @Ekster.
      Bovendien zijn vragen voor IQ-tests afgestemd op de specifieke cognitieve vermogens van een westerling.

      Helaas lopen er hier op DDS opvallend veel mensen rond die dit niet begrijpen. Zou het toeval zijn dat sommigen van hen ook racistische taal uitslaan?

     32. Fe

      Een eksteroog is uiterst vervelende aandoening wat kan uitmonden in een rottende stinkende wond. Je wordt altijd overreden door een stront car dus bring it on eksteroog. Je vermaakt me uitstekend.

      Je bent toch hopelijk slim genoeg om de onderzoeken zelfstandig op te zoeken ?

     33. Maris Coppoolse

      “Het lijkt me vrij duidelijk dat rassen anders zijn, anders hadden we niet blank en zwart, een verschil”

      Blitzkrieg toont zijn domheid: er zijn blonde en donkerharige mensen, mensen met ronde ogen en spleetogen en mensen met sproeten en zonder sproeten, dat zijn allemaal verschillende mensenrassen.

      🙂

     34. Blitzkrieg

      Beukman :
      Quote : “Zou het toeval zijn dat sommigen van hen ook racistische taal uitslaan?”
      Ik wil graag tot de kern van je probleem komen, en dus de volgende vraag! Wat is er erg aan racisme?

     35. Rammstein

      Eksteroog bralt: “Toch wel opvallend dat zoveel domme bleekgezichten hier, die bijgeloof in stand willen houden”.

      Dan weet je eigenlijk al genoeg – ‘die bijgeloof’ in plaats van ‘dat bijgeloof’. De vraag is verder of ‘domme bleekgezichten’ plat racisme is of onversneden kwaadaardigheid.

      Ik denk allebei.

     36. Meriadoc Brandebok

      “Dat neemt niet weg dat negers over het algemeen minder begaafd zijn.”

      De racistische Dirk Derksen wrijft door in de zelf gemaakte vlek. Hij probeert zichzelf er opzichtig onderuit te glibberen. Het is echter onmiskenbaar dat hij een racistische uitlating deed, aangezien hij de huidskleur in een negatieve context plaatste: “zo dom is zelfs een neger niet”. Als men onderscheid maakt op basis van huidskleur, in combinatie met een denigrerende tekst, is dat racisme.

      Eerder stootte hij al enkele zwakzinnige teksten uit over de dood van Ruttes moeder. Dat hij niet helemaal jofel is, mag nu worde n geconcludeerd.

     37. Eksteroog

      @Blitzkrieg
      De racistische opmerking is die van het intelligentieverschil, dat genetisch bepaald zou zijn en wetenschappelijk bewezen. Het is een oud bijgeloof en het is nooit wetenschappelijk bewezen. (Verschillen in IQ-testen hebben bewezen verschillende andere oorzaken.)

      Dat verband tussen ‘ras’ en intelligentie komt uit de tijd, dat schedelmeten ook nog belangrijk was. Het werd en wordt gebruikt om te laten zien, dat sommige groepen minderwaardig zijn. Racisme gaat niet om een zichtbaar of niet zichtbaar verschil. Racisme gaat over het wegzetten van groepen mensen als minderwaardig, allerlei onwaarheden en leugens verzinnen om dat goed te praten en daar vervelende gevolgen aan verbinden.

      En ik begrijp niet, waarom mensen dat menen te moeten doen of verdedigen. En ik heb weinig vertrouwen in mensen die het verdedigen, maar zeggen geen racist te zijn.

     38. Rammstein

      Truttekopje Meriadoc komt ook nog eens met zijn belegen racisme-boodschap aankakken. Lazer toch een eind op, vieze grefo. Ga je goedmensen-onderbuik legen op de mestvaalt, geindoctrineerde hypocriet.

      ‘Racist’ is door toedoen van alle deugmongolen een geuzennaam geworden. Dus zeg ik in navolging van John F. Kenndy: “Ich bin ein Racist’.

      Leve de vrijheid, leve de eerlijkheid, dood aan alle smerige linkse kerkleden.

     39. Dirk Derksen

      Brandebok,

      De synoniemen van IQ
      begaafdheid, begrip, benul, bevatting, bevattingsvermogen, brein, denkvermogen, geest, geestvermogen, hersens, intellect, intelligentie, inzicht, kruim, notie, ratio, rede, wijsheid.

      Wat begrijp jij hier niet aan?

      En Rutte blijft een grote leugenaar, iets wat met de opvoeding kan zijn meegegeven, of misschien (nu we het er toch over hebben) wel in de genen meegekregen.

      Wat begrijp jij hier niet aan?

      ‘Zwakzinnige teksten’ ‘niet helemaal jofel’
      Wederom heeft Brandebok moeite zich in toom te houden. Aard van het beestje (bokje) zullen we maar zeggen.

     40. Blitzkrieg

      Eksteroog :
      Quote : “En ik begrijp niet, waarom mensen dat menen te moeten doen of verdedigen. En ik heb weinig vertrouwen in mensen die het verdedigen, maar zeggen geen racist te zijn.”
      Wat mij betreft zijn mensen geen set van eigenschappen waar de ene beter op scoort dan de andere, we zijn allemaal mens. Dat er verschillen tussen rassen bestaan lijkt me zo duidelijk dat ik hoop dat we daar geen discussie over hebben.

      Het probleem met racisme begint op het moment dat je de ene anders gaat behandelen dan de andere. Ik vind volslagen idiooot om iemand anders te gaan behandelen op basis van het ras, wel zijn er verschillen en zal het ene ras vast best ergens beter in scoren dan het andere; je probleem, ik snap het werkelijk niet.

     41. Rammstein

      Eksteroog blijft zijn linkse onderbuik legen: “Dat verband tussen ‘ras’ en intelligentie komt uit de tijd, dat schedelmeten ook nog belangrijk was. Het werd en wordt gebruikt om te laten zien, dat sommige groepen minderwaardig zijn.”

      Nee sukkel, dat wordt helemaal niet gebruikt om te laten zien dat sommige groepen minderwaardig zijn. Dat komt alleen in jouw abjecte hersens op.

      Er zijn simpelweg volken en rassen die hoger scoren dan andere. Aziatische volken (Japanners & Chinezen) zijn gemiddeld intelligenter dan de gemiddelde Europeaan. Binnen Europa scoren de Duitsers gemiddeld hoger dan de Polen. De Joden scoren erg hoog en hebben een onevenredig (naar aantal) aantal nobelprijswinnaars.

      Kortom, er zijn intelligentieverschillen tussen volken en rassen. Maar dat kun jij als links gehersenspoelde rigide idioot niet accepteren. In jouw waanwereld is iedereen gelijk. Sukkel.

     42. Blitzkrieg

      Rammstein : Zo is het, helemaal gelijk.

     43. Eksteroog

      @Rammstein en Blitzkrieg
      Ik zie een herhaling van zetten. Zoals ik al zei, er is geen enkel bewijs, dat het verschil in de genen zit. Dat is eerlijkheid en blijkbaar ongewenst. Jullie bijgeloof volgen en hard roepen, dat het wel zo is, verandert daar niets aan. Ja, ik zie meer in wetenschap, in jullie ogen is dat blijkbaar zeer abject.

      Ik zeg nergens, dat er geen verschillen zijn in de gemiddelde uitkomst van IQ-testen tussen landen en eventueel etnische groepen. Die bewering, dat ik dat wel zou doen, past wel bij jullie schelden.

     44. Rammstein

      Je spreekt jezelf tegen, eeltknobbel. Je lult ook maar een eind in de ruimte om interessant te doen, maar komt niet met tegenargumenten.

     45. Blitzkrieg

      Eksteroog :
      Quote : “Die bewering, dat ik dat wel zou doen, past wel bij jullie schelden.”
      Graag een quote waarin ik scheld anders moet je je mond dichthouden, ik laat me dit niet zomaar in de schoenen schuiven.

     46. Rammstein

      Blitzkrieg heeft gelijk likdoorn, hij scheldt niet. Dat doe ik wel. Vol overgave. Omdat er teveel debielen zoals jij rondlopen.

      Vind je het werkelijk zo’n angstwekkende gedachte dat intelligentie genetisch beinvloed kan zijn? Ja natuurlijk, dat gooit je al je deugdogma’s in duigen.

     47. Beukman

      @Rammstein, het is nergens voor nodig dat jij racisten als Dirk Derksen verdedigt.
      Verder bestaan er inderdaad IQ-verschillen tussen volkeren, maar die verschillen komen niet voort uit genen maar uit cultuur. In de cultuur van Ashkenazische joden bijvoorbeeld ligt veel nadruk op cognitie; dat is een zeer oude culturele traditie. Hep niks met ras te maken zoals die domme racist Derksen suggereert.

      Zet je ergens in donker Afrika een universiteit neer en je zorgt voor scholen en goed onderwijs, dan zal het IQ van de mensen daar binnen een paar generaties omhoog gaan. Hoe moeilijk is het om dit te begrijpen?

      En dan nog: IQ-tests zijn gemodelleerd naar westerse culturen. Het is dus logisch dat iemand uit die cultuur gemiddeld hoger zal scoren (Derksen is overduidelijk een uitzondering), maar over intelligentie zegt hetr niks (wat eveneens blijkt uit de replies van de domme racistische blanke Derksen).

     48. Blitzkrieg

      Beukman :
      Quote : “Verder bestaan er inderdaad IQ-verschillen tussen volkeren, maar die verschillen komen niet voort uit genen maar uit cultuur.”
      En met deze uitspraak ben jij ook een racist, kijk naar uit dat je deug vriendjes je vuile racistische uitlatingen niet lezen, je wordt zomaar tot paria gemaakt!

     49. Beukman

      kijk naar uit dat je deug vriendjes je vuile racistische uitlatingen niet lezen, je wordt zomaar tot paria gemaakt!/i>

      Doe je computer uit, neem een koppie thee, kijk nog even uit het raam en kruip daarna lekker onder de wol, @testosteronmannetje. Jouw taak zit erop voor vandaag. Voor je eigen bestwil: genoeg is genoeg.

     50. Blitzkrieg

      Beukman : Mij kan het werkelijk geen ene rot moer schelen waar het verschil vandaan komt, hoe groot het is, of wat ook maar. Het enige wat jullie kunnen is je druk maken om dingen waar het helemaal niet over gaat. Doordat mensen niet verschillend mogen zijn creëer je een wereld die voor iedereen vervelend is.

     51. Beukman

      Het enige wat jullie kunnen is je druk maken om dingen waar het helemaal niet over gaat.

      Ik heb niks met “jullie” te maken, @Oor.

      Doordat mensen niet verschillend mogen zijn creëer je een wereld die voor iedereen vervelend is.

      Ik neem aan dat voor jou de bewering dat Mandela een domme neger is een uiting is van de erkenning dat mensen mogen verschillen?
      Vind jij ook dat Mandela een domme neger was?

     52. Blitzkrieg

      Beukman : Luister je toch niet, als je morgen aan een lege café tafel bier zit te zuipen komt dat niet door de 1.5 meter regel, zeg niet dat ik je niet gewaarschuwd heb; er zijn er voor mindere uitspraken het raam uit gesodemietert. Die linkse deug mens is een nogal intolerant volkje.

     53. Blitzkrieg

      Beukman :
      Quote : “Vind jij ook dat Mandela een domme neger was”
      Ik denk niet op die manier over mensen, en al helemaal niet als ze dood zijn.

     54. Blitzkrieg

      Beukman : Zal je advies opvolgen, ga zo lekker slapen; maar eerst nog een beetje Tom Waits luisteren.

     55. Eksteroog

      @Rammstein
      Waar spreek ik mezelf tegen? Wijs dat eens aan en leg dat eens uit? Of begrijp je niet, dat een statistische vaststelling weinig zegt over oorzaken. Als er verschil in IQ-scores tussen Nederlanders en Belgen is, wil dat niet zeggen, dat dat verschil in de genen zit. Dat is toch helder hoop ik?
      En beweren dat het verschil echt bestaat, is wat anders dan theoretisch de mogelijkheid openhouden. Toen jij het woord angstwekkend gebruikt, vroeg ik me opeens af of dat jouw probleem is, dat je bang bent dat er geen belangrijk verschil is tussen de genen van jou en de modale Ghanees. Dan heb ik echt slecht nieuws voor je. Je schijnt Neandertalergenen te hebben. Check de wetenschapssites maar.

      @Blitzkrieg,
      Daar stond ‘jullie gescheld’, meervoud. Rammstein heeft al toegegeven, dat er gescheiden wordt. Mijn bewering is correct. Het ging niet direct over jouw, maar je gaf wel aan, dat hij gelijk had.
      Ik moet toch niet ophouden met reageren, omdat jij onzorgvuldig leest?

      O, ik zie, dat je begonnen bent met schelden. Je valt uit je rol. Je gebruikt het R-woord.

     56. Blitzkrieg

      Eksteroog : Het R-woord? Wat mag dat dan wel wezen?

      Is”geen ene rot moer” wat je bedoelt? Ik mag toch hopen van niet?!

     57. Dirk Derksen

      Dirk zei;

      “Had je dan echt verwacht dat Mandela openlijk voor zijn terrorisme uit zou komen. Zo dom is zelfs een neger niet”

      Beukman roept;

      “Vind jij ook dat Mandela een domme neger was”

      Nogmaals, ik heb niet gezegd dat Mandela dom was. Ik zeg wel dat negers naar Europese maatstaven een lager IQ hebben. Dit heeft uiteraard meerdere factoren. Dit neemt niet weg dat genen kunnen meespelen, maar omdat het ethisch gezien onacceptabel is, wordt het afgedaan als fout. Er is geen wetenschapper meer te vinden die hier zijn vingers aan wil branden. Het heeft James Watson geruïneerd.

      ht*ps://ziedaar.nl/editie-24/onzin-over-het-iq-van-afrikanen/

      “Het gemiddeld IQ van Afrikanen is lager dan dat van westerlingen, maar zeker niet zo laag als Lynn en Vanhanen beweerden. IQ-scores van Afrikanen hebben een hele andere betekenis dan IQ-scores van westerlingen en zijn niet te interpreteren in termen van algemene intelligentie. Bovendien zijn gemiddelde IQ-scores van landen, en ook die in Afrika, tamelijk gevoelig voor socio-economische vooruitgang. Uit ons onderzoek komt naar voren dat het gemiddeld IQ van Afrikanen aan het stijgen is. Er is dus geen enkele reden om op grond van huidige IQ-scores van Afrikanen pessimistisch te zijn over de toekomst van het Afrikaanse continent”

      Met de kennis van nu lijkt het mij dit afdoende. Waarschijnlijk zal het ook nooit naar buiten komen als bewezen wordt dat intelligentie genetisch bepalend kan zijn. Dat is namelijk racistisch.

     58. Beukman

      Goed om te lezen dat je inmiddels wat aan zelfstudie hebt gedaan, @Dirk. Je verhaal klinkt nu een stuk genuanceerder dan wat je eerder schreef over “domme negers”.

     59. Dirk Derksen

      Beukman,

      De kennis was al aanwezig, maar om mijn punt kracht bij te zetten heb ik het verder uitgelegd, met een acceptabele bron. Dat mijn uitspraken geclassificeerd worden met de term racisme is begrijpelijk. Maar met de juiste onderbouwing van mijn beweegredenen, maakt het de uitspraken niet minder waar. Uiteraard maakt dat het niet altijd vriendelijker. Daarbij ben ik mij bewust dat ik op de grens van acceptabel balanceer, maar ook hier is vrijheid van meningsuiting een groot goed.

      Vaak ben ik kort door de bocht, ongenuanceerd en dus alles behalve politiek correct.

  4. Maurits Dekker

   Een standbeeld van een massamoordenaar laten staan is een gotspe.

   Dus moeten alle standbeelden van Nelson Mandela neergehaald worden.

 8. Adriaen van Bergen

  Je kunt de standbeelden beter laten staan.
  Met een tekst eronder, ter lering en vermaak, voor de echt geïnteresseerden.
  De meeste mensen die voor het neerhalen zijn, hebben geen idee, het is dom om die de overhand te laten krijgen.

  Anders moeten ze ook het Colosseum maar afbreken, want er zijn daar duizenden Christenen voor de leeuwen gegooid. Pyramides sluiten (slavenarbeid), eigenlijk alle kastelen afbreken (horigen hebben die gebouwd), Taj Mahal afbreken, de bouwers zijn de door de mogul allemaal de rechterhand afgehakt opdat ze maar niet een nog mooier bouwwerk konden maken), enz. enz. enz. tot we allemaal weer holbewoners zijn en elkaar met knuppels uit het beperkte aantal holen proberen te verjagen.

  Luister niet naar deze idioten, maar geef ze onderwijs.
  Nu weet ik wel dat MSM zich nooit wat van Christenvervolging heeft aangetrokken. Er worden er per slot van rekening maar 100.000 per jaar in moslimlanden vermoord (ja, echt waar) en de rest wordt vernederd en als 2e rangs burger behandeld.

 9. Fe

  slechts 1 omschrijving

  TOTAAL BELACHELIJK

  Als of de historie wijzigt als je een beeld verwijderd. Hilter heeft geen beelden maar wordt wel gedragen door bepaalde groepen.

 10. Pijnstiller

  Beste Tim in 1566 had je ook een beroemde beeldenstorm. Tot op de dag van vandaag zie je overal in de westerse wereld het gevolg. Vernietigde kunst is niet de oplossing om je onvrede te uitten. Wanneer we uw visie loslaten in Nederland moeten we heel Amsterdam platbombarderen en alle kunstwerken in het Rijksmuseum vernietiegen.
  Het verwijderen en vernielen van beelden en kunst is een abjecte uitting van van hersenloze idioten.

  1. Rammstein

   Pijnstiller, iemand die 15 miljoen mensen uitmoordde, een land ter grootte van Europa leeg roofde en nog aan het begin van de vorige eeuw leefde, verdient geen standbeeld. Dat is te vers, te dichtbij. Een standbeeld van Hitler zou je toch ook niet accepteren?

   Het standbeeld van die massamoordenaar is bovendien geen kunst, maar gemaakt uit adoratie destijds. Als je het omver haalt kan op die plek een echt kunstwerk komen.

   1. Pijnstiller

    Zet het beeld in een museum doe aan educatie. Vernietigen is he domste wat je kunt doen.
    Je zou bijvoorbeeld wel het koningshuis in Begië al haar bezittingen af kunnen nemen aangezien hun welvaart is vergaard door de roof en plundertocht van hun voorvader.
    Overigens ben ik van mening dat ook beelden van Hitler niet vernietigd moeten worden, daarmee wis je de geschiedenis uit en loop je het grote risico dat de geschiedenis zich herhaalt. Hetzelfed geldt voor het bekladden van het beeld van Churchill, die Hitler bevocht. Dat soort mensen zijn abjecte idioten die een tekort aan voeling met de westerse samenleving hebben, waaraan ze hun vrijheid en welvaart te danken hebben

    1. Rammstein

     Pijnstiller, ben het met je eens: vernietigen hoeft niet, en dat was ook niet mijn optie. Maar verwijderen uit het straatbeeld is wel het minste wat je kunt doen.

    2. Canta

     Pijnstiller
     “Je zou bijvoorbeeld wel het koningshuis in Begië al haar bezittingen af kunnen nemen aangezien hun welvaart is vergaard door de roof en plundertocht van hun voorvader.”
     Nederland heeft haar rijkdom opgebouwd door het verhandelen, via het VOC, van ruim 50.000 mensen die als slaaf werden verkocht. Door de specerijen die ze uit Indonesië haalden. Overal ter wereld werden rijkdommen weggehaald.
     De beelden zijn geen kunstvoorwerpen maar staan daar ter verering van
     “ONZE HELDEN”. Door ze weg te halen komt de geschiedenis iets dichter bij de realiteit.

     1. Rammstein

      Canta, heden ten dage floreert slavernij nog steeds in het Midden-Oosten en tal van ontwikkelingslanden.

      Lijkt het je niet zinvoller en actueler om daar stelling tegen te nemen dan de geschiedenis van 300 jaar geleden in Europa te herschrijven?

     2. Rene van der Grijp

      “De Oostzeehandel vormde in de Gouden Eeuw de basis voor de welvaart van de Republiek. Deze handel was van cruciaal belang, zo constateerden ook tijdgenoten. Daarom spraken zij over de Oostzeehandel als de ‘moedernegotie’. Moedernegotie betekent letterlijk: de moeder van alle handel (negotie), de belangrijkste handel in die tijd.
      De Oostzeehandel was belangrijker voor de welvaartsgroei in de Nederlanden dan de VOC of WIC. Sterker nog: deze handel bracht Amsterdam de rijkdom die nodig was om de VOC te kunnen oprichten, schepen te kunnen bouwen en flinke winsten te kunnen maken.”

      ht*ps://historiek.net/oostzeehandel-moedernegotie-voc/76139/

   2. Blitzkrieg

    Rammstein :
    Quote : “Als je het omver haalt kan op die plek een echt kunstwerk komen.”
    Ben wel een beetje klaar met al die “kunst”, het ene is nog afzichtelijker als het andere en kost vaak vermogens.

    1. Rammstein

     Blitz, gedeeltelijk eens. Het beroerde is dat al die ‘kunst’ op pleintjes gekozen wordt door gemeenteraadsleden die een verchroomde closet*rolhouder al bizar apart vinden en inderdaad de meest burgerlijke, lelijke, anonieme en krakkemikkige rotzooi naar voren schuiven.

     Wat niet wegneemt dat er ook echte kunst bestaat: concepten die je aan het wankelen brengen, op het verkeerde been zetten, een eyeopener zijn, steeds opnieuw verrassen en een krachtige uitstraling hebben en houden. Dit zijn de waardevolle aanvullingen in de openbare ruimte. En dat mag wat kosten.

     1. Canta

      Rammstein
      “Canta, heden ten dage floreert slavernij nog steeds in het Midden-Oosten en tal van ontwikkelingslanden.
      Lijkt het je niet zinvoller en actueler om daar stelling tegen te nemen dan de geschiedenis van 300 jaar geleden in Europa te herschrijven?”

      Het een sluit het ander toch niet uit. Slavernij is slecht waar en wanneer dat ook gebeurt ( gebeurde).
      Geschiedenis wordt altijd geschreven door de overwinnaar. Die zet zichzelf niet in een kwaad daglicht en geeft daardoor vaak niet de werkelijkheid weer. Dat wij onze welvaart hebben opgebouwd, met het VOC, ten koste van anderen, is een feit. Accepteer dat en probeer ervan te leren.

     2. Rene van der Grijp

      “Dat wij onze welvaart hebben opgebouwd, met het VOC, ten koste van anderen, is een feit. Accepteer dat en probeer ervan te leren.”

      De welvaart is voornamelijk opgebouwd door de Oostzeehandel. Die is veel belangrijker geweest dan de VOC.

     3. Rammstein

      Canta, onnozele hals, lees de reactie van Rene van der Grijp (reactie 91) nog eens rustig door, dan weet je dat je de zoveelste zeperd haalt, sukkel.

    2. Blitzkrieg

     Rammstein :
     Quote : “Wat niet wegneemt dat er ook echte kunst bestaat: concepten die je aan het wankelen brengen, op het verkeerde been zetten, een eyeopener zijn, steeds opnieuw verrassen en een krachtige uitstraling hebben en houden.”
     Die kunst bestaat weldegelijk, nu nog de juiste wethouder vinden; weet je zeker dat je dat risico wil nemen, het expiriment kan ook verkeerd uitpakken.

     1. Rammstein

      Blitz, het hele leven is een groot risico. Om mooie pleinkunst te verkrijgen moeten we zeker risico’s durven nemen. Wellicht is het een goed idee om een shortlist van 10 kunstwerken door een gemeenteraad te laten samenstellen en de buurt tot 500 meter rondom het betreffende plein online te laten stemmen – als het lelijkste wint, soit.

     2. Blitzkrieg

      Rammstein : Wat zeg je nou, dat lijkt op een vorm van democratie, meestal gaat het niet zo in Nederland. Meestal hebben wethouders en belabberd gevoel voor kunst. Rotterdam is echt dramatisch met die straat kunst.

 11. Vrijedenkert

  De Congo was niet eens een kolonie van de Belgen maar privébezit van de koning die heel wat op zijn kerfstok heeft vergelijkbaar met Hitler, Stalin, Pol Pot en meer van dat soort…
  Of je daar als land een standbeeld van wilt hebben om mee te pronken?
  Uiteindelijke bepalen de Belgen dat zelf en niet een organisatie als BLM!

 12. Vrijedenkert

  Thank you, your comment has been submitted and is pending approval

  Wat is dit nou weer voor kolder? Heb niet eens een link geplaatst of opruiende taal gebruikt…

  1. Beukman

   Jij wordt extra in de gaten gehouden, @Denkert. 🙂

   1. Vrijedenkert

    Dat mag maar dan ook graag terecht! Mischien ben ik niet kritisch genoeg?

 13. NoDoubt

  Zo kunnen we het beeld van Nelson Mandela ook wel neerhalen want hij heeft ook gemoord en zijn partij ANC moord vandaag de dag nog steeds blanke boeren in ZUID-Afrika. Bij partijbijeenkomsten zingen ze zelfs een lied om de boeren te vermoorden. En dan te bedenken dat we decennia lang dat met miljoenen euro’s hebben ondersteund. Er is sprake van apartheid in Zuid-afrika vandaag de dag

 14. Duckday

  De geschiedenis herhaald zich nu ook De witte man of vrouw is ook het slachtoffer van de borden man of vrouw We worden gewoon belazerd

 15. josemoonen@70

  De blik op ons verleden verandert continu, en zo hoort het ook aldus onze Tim . Jongen waar ben je mee bezig . Denk eens na .!. Dit lijken wel Nazi praktijken te worden .. Straks gaan ze hier ook al boeken verbieden ,zoals nu al in de USA gebeurt. Standbeelden beelden geschiedenis uit of je er nu voor of tegen bent .

  1. Bullshit19

   Sorry maar dat is natuurlijk weer gelul van de eerste orde

 16. Rosasolis

  Niet alleen in Belgie werd een standbeeld vernield, maar dit gebeurd nu ook in de VK.
  Sinds afgelopen zondag in Bristol het standbeeld van slavenhandelaar Edward Colston werd neergehaald door een grote menigte, groeien de protesten tegen de vele standbeelden uit de koloniale tijd van de VK. De Londense burgemeester S. Kahn heeft deze week een speciale commissie in het leven geroepen om controversiele monumenten, standbeelden, en straatnamen onder de loep te nemen. De burgemeester deinst er niet voor terug om flink in te grijpen. Ook studenten van Oxford University zijn ontevreden met het standbeeld van Cecil Rhodes dat zij dagelijks moeten passeren; C. Rhodes was een van de belangrijkste gezichten van de Britse kolonisatiedrift in het zuiden van Afrika.

  1. Dirk Derksen

   “De burgemeester deinst er niet voor terug om flink in te grijpen”

   Een moslim die de cultuur en geschiedenis wil veranderen. Goh wat een verrassing….

 17. polleke67

  En nu wordt niemand meer herinnerd aan deze slechte periode in de Belgische geschiedenis. Als het vervolgens ook nog verwijderd wordt uit de geschiedenisboekjes, weten de volgende generaties niet eens dat het ooit plaats gevonden heeft….

 18. Rene van der Grijp

  Een standbeeld is een eerbetoon, geen geschiedenisles.

  Leopold II was een der grootste schoften uit de geschiedenis, vergelijkbaar met Stalin en Pol Pot.

  Zo iemand verdient beslist geen standbeeld en dat het er destijds überhaupt is neergezet is een schande voor België.

  Er zitten heel wat smetjes op veel historische figuren, al moet dat altijd in de context van hun tijd worden gezien, maar wat dit onmens heeft gedaan is van een totaal andere orde. Ook in zijn tijd was dit ongehoord.

  1. combat le pelicule

   Toen waren mensen trots op hun land….

   1. Rene van der Grijp

    Leopold II heeft dingen gedaan waar niemand trots op kan zijn. En dan druk ik me nog voorzichtig uit.

    1. combat le pelicule

     Met de kennis van…….bladiebladiebla toen was een andere tijd en neit vergelijken met nu, Nederlandse welvaart komt voort uit de VOC mentaliteit en maar klagen….

     1. Rene van der Grijp

      Heb je je eigenlijk weleens verdiept in de schanddaden van Leopold II?

     2. combat le pelicule

      Nee, jij? en heb je Leopold II ook vergeven?

      Ik maak mij daar niet druk over, sterker nog, wat kan mij het schelen, laat dat beeld lekker staan, het is een stuk geschiedenis, wat men graag wil is de hele geschiedenis wegvagen, niemand kan meer iets hebben van elkaar, mensen kunnen zich beter druk maken over nuttigere zaken..

     3. Start

      En vooral kijken naar degene die dat willen, iets met ultra links?

     4. Start

      En staat het standbeeld van Nelson Mandela ook nog?

      ‘Met onze halsbanden (autobanden) en onze lucifers zullen wij dit land bevrijden’

      h**ps://www.trouw.nl/nieuws/anti-apartheidsactiviste-winnie-mandela-1936-2018-overleden~bc746d52/

 19. Canta

  Dirk Derksen
  “Iedereen is gelijk. Dat neemt niet weg dat de een wat begaafder is dan de ander. Leuk hè, cijfers en statistieken.
  Cijfers en statistieken vermelden niet hoeveel kans iemand heeft gekregen om zijn talenten te ontwikkelen.
  Net zoals in de blanke wereld, iemand met rijke ouders meer kans krijgt om zich te ontwikkelen dan iemand met arme ouders. Dat wil niet zeggen dat dat het kind van rijke ouders begaafder is dan arme kinderen, hoewel de statistieken dat zouden doen vermoeden. Hetzelfde geldt voor de verschillende rassen. De één heeft meer gelegenheid om zijn talenten te ontwikkelen. Dit zegt echter NIETS over de begaafdheid. Je moet bij cijfers en statistieken iets verder kijken dan je neus lang is.

  1. Rene van der Grijp

   En hoe verklaart Canta dat Aziaten, die ook gekoloniseerd zijn geweest en onder klimatologisch ongunstige omstandigheden leven, het zo veel beter doen dan Afrikanen?

   1. Canta

    Rene van der Grijp
    Het feit dat Aziaten ook gekoloniseerd waren, zeg toch niets over kansen die er waren. Bovendien zijn er nog zat Aziatische landen waar de armoede nog welig tiert.

    1. Rene van der Grijp

     Canta kletst erom heen. Na de dekolonisatie zaten Afrikaanse en Aziatische ex-kolonies in een vergelijkbare uitgangspositie. Het verschil in ontwikkeling is aantoonbaar. Afrika blijft zwaar achter op Azië ondanks sloten ontwikkelingshulp.

     Zou misschien mee kunnen spelen dat het gemiddelde IQ in Azië veel hoger ligt?

 20. J.Rademaker

  En daarna kwam er vrede en welstand in Congo.
  Het waren mensen die leefden in die tijd en die tijd bepaald onze tijd ken de geschiedenis en leer er van, veranderen kun je hem niet.
  Slavernij is er nog in veel landen bestrijd die slavernij, als je het echt meent.

 21. halo1

  jammer dat jullie zo kritiekloos zijn.. je kan ook redeneren dat Belgie door Leopold zo rijk geworden is dat het nu al die migranten kan opnemen..

 22. Bes Tolen

  Eén ding valt mee en dat is dat Martin Luther King in zijn eigen tijd niet algemeen als oproerkraaier wed gezien. Wat zeker van belang is te weten, dat on grote delen van de VS het probleem niet of nauwelijks speelde.
  Zo erg als het Belgische koningshuis, is het Nederlandse gelukkig nooit geweest en het Nederlandse is niet bepaald heilig te verklaren. Zou dan vast wel afgezet zijn. Het Belgische zal wel in de verre toekomst heilig verklaard worden want daar moest perse een Rooms katholiek vorstenhuis komen. Moest trouwens ook in Luxemburg.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.