Wow! Abou Jahjah breekt met ‘white privilege’-cultus: ‘Semantisch huichelwerk! Elk debat wordt in de kiem gesmoord!’

Opmerkelijk nieuws! De Belgisch-Libanese activist Abou Jahjah trekt in een opinie-artikel voor het Belgische medium Knack fel van leer tegen de taal en gewoontes van de slachtoffercultus rondom de Black Lives Matter-demonstranten. Met hun eindeloze gepraat over witheid smoren ze elk debat in de kiem, vindt hij. En zetten ze op basis van een huidskleur miljoenen mensen onterecht weg als problematisch.

Het is wel even wennen. Normaalgesproken gaat Abou Jahjah hand in hand met extreemlinks activisten over straat in menig manifestatie, maar ditmaal blijft de Libanese Belg gewoon thuis. En niet vanwege het coronavirus, maar omdat hij zich inhoudelijk niet kan vinden in de wijze waarop de actievoerders zich gedragen. Allereerst doordat ze constant met dat begrip “white privilege” komen aanzetten. Totaal zinloos, meent Jahjah:

“Het label ‘whiteness’ werd gekaapt uit zijn academische en antropologische context en het werd veranderd in een raciaal label. In het Germaanse taalgebied heeft dat als implicatie gehad dat men de benoeming ‘blank’ moest problematiseren. Blank zou naar zuiverheid refereren en dus een suprematistische lading bevatten. In het Frans wordt dat debat zelfs niet gevoerd, daar is blanc (dus blank) ook het woord voor wit, en in het Engels wordt het debat ook niet gevoerd want daar is white (dus wit) synoniem voor blank. Om het dogma te doen kloppen, moesten wij ‘mensen van kleur’ worden, en de anderen moesten ‘witte mensen’ worden. Het is interessant om te zien hoe dat semantische huichelwerk ook in België en Nederland in de mainstream begint door te dringen.”

“‘Witheid’ wordt als begrip nu gebruikt om te beweren dat racisme, geweld en uitbuiting ingekapseld zijn bij ‘witten’ en hun cultuur. Door dat te doen, wordt de identiteit van de ‘witte man’ als ‘problematisch’ beschouwd,” besluit Jahjah verder: “Elk debat wordt zo in de kiem gesmoord, en wordt er een ‘zwijg en luister’-relatiepatroon opgelegd.”

Dat Jahjah zo fel van leer trekt tegen de richting die de Black Lives Matter-protesten de maatschappij opstuwen is opmerkelijk. De man is een graag geziene gast bij kopstukken van BIJ1 – de partij van Sylvana Simons. Ook laat hij zich met grote regelmaat zeer antisemitisch uit en is hij een fel tegenstander vna de staat Israël. Die moet gewapenderhand omvergeworpen worden, meldde hij meer dan eens.

Maar toch: dat zelfs zo’n polariserend figuur de werkwijze van de BLM-demonstranten te ver vindt gaan, zegt een hele hoop.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

15 reacties

 1. Fe

  hypocriet ventje

 2. Brenda Welsh

  Aboe zal het wel niet eens zijn met sommigen, hier op DDS, die die vinden dat de donker gekleurde demonstranten uiterst geweldadig zijn. En dat met linkjes proberen aan te sturen. De meerderheid, wit, blank, getint, donker, zwart gedraagt zich !

  1. Start

   Enzovoort?

  2. Maurits Dekker

   BW
   Ja ja, wat we op tv zien is niet echt want de geweldplegers en plunderaars bij de protesten zijn allemaal acteurs.

   1. Pauline Kummer

    De massa gedraagt zich. De T V toonde beelden van demonstraties met ouderen, kinderen. Het is maar wat je eruit pikt.

    1. Start

     Und so weiter?

    2. Blitzkrieg

     Pauline Kummer :
     Quote : “Het is maar wat je eruit pikt.”
     Goed bekend met de stasi praktijken van de NPO zie ik.

 3. marianne71

  Slavernij dateert vanuit de vroege oudheid, in de Bijbel en Koran worden slaven al genoemd. Hoe gruwelijk het ook is wat er gebeurd is toen, het lijkt me wel slim om die handel in de context van die tijd te zien. Waarin slavernij en slavenhandel als de gewoonste zaak van de wereld werd gezien. Laten we leren van het verleden. Dat de blanken van nu verantwoordelijk worden gehouden voor de slavenhandel van toen is van de gekken.

  En in de Arabische wereld was net zo goed veel slavernij. En pas in 1924 werd de slavernij afgeschaft in Irak, in 1937 in Bahrein, in 1949 in Koeweit, in 1952 in Qatar en in Jemen en Saudi Arabië in 1962.

  Er tot op de dag van vandaag bestaat er nog steeds een moderne vorm van slavernij, Jezidi-vrouwen worden als slaven gebruikt en verkocht door ISIS. Of milities van o.a. ISIS die jongens van negen of tien jaar rekruteren. Vrouwen die zijn weggegeven in een huwelijk tussen families, of die als afkoopsom tussen stammen fungeren. Arbeidsmigranten in arme landen waar bedrijven hun paspoort innemen. Misschien moeten we ons daar is druk om gaan maken.

  1. Original NL

   Q… Misschien moeten we ons daar is druk om gaan maken…..
   Nee dank je..heb wel wat beters te doen.

  2. Caesar Lion Cachet

   LS…

   Slavernij is niet afgeschaft en zal nooit afgeschaft worden. Denk aan de derde wereldlanden waar jou onderbroek en T- shirt vandaan komt. Denk aan de landen waar het Westen hun scheepswrakken dumpen en alle rotzooi die wij hier niet kunnen gebruiken etc. etc.

 4. henkie

  hij ziet zijn eigen verdien model in gevaar komen, dat is al.

 5. Vrijedenkert

  Geen fan meer tegenovergestelde maar de heer Jahjah heeft gelijk, het gaat alleen maar over Black Lives Matter en over iets anders valt helemaal niet te discussiëren met BLM, als je b.v. begint over All Lives Matter dan is het gelijk discriminatie en white privelege!

  Iedere discussie wordt door BLM gelijk doodgeslagen…

  1. Start

   De term racisme is inmiddels ontdaan van alle inhoud, logisch eigenlijk want degene die zich ermee verrijken zijn zelf racist.

  2. Vrijedenkert

   P.S. Opstelling van BLM richting Pride Rotterdam en tegendemonstratie Leeuwarden zegt genoeg:

   h**ps://www.dagelijksestandaard.nl/2020/06/rotterdam-pride-krabbelt-terug-alllivesmatter-staan-ze-toch-niet-achter-het-plaatsen-van-alllivesmatter-was-kwalijk-en-not-done/

   h**ps://www.ad.nl/friesland/tegendemonstratie-black-lives-matter-in-leeuwarden-afgelast~a3fb3fa2/?referrer=https://www.google.nl/

 6. palko

  Vroeger in de voltooid verleden tijd had je nog activisten. In de tegenwoordige tijd worden figuren als Abou Jahjah doorgaans actifascisten genoemd. En niet ten onrechte. Ere wie ere toekomt, toch?

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.