Zelfs D66 is kwaad op Halsema’s corona-manifestatie: ‘Massaal niet aan regels gehouden, overheid moest ingrijpen!’

Zelfs Rob Jetten van D66 wil zijn handen niet branden aan een verdediging van het desastreuze besluit van Femke Halsema om gisteren de Dam open te gooien voor 5000 woedende, coronamaatregelen negerende demonstranten die een nieuwe virusuitbraak riskeerden. De overheid had moeten ingrijpen, schrijft hij kort en afgemeten.

Toen Femke Halsema nog rondliep op het Binnenhof werd er gesproken over een fusie tussen GroenLinks en D66. Maar van die saamhorige praatjes is anno 2020 nog maar weinig over, nu GroenLinks een radicaal-linkse partij aan het worden is – en ook Halsema zelf radicaliseert. Het bewijs zagen we gisteren op de Dam, waar de nu burgemeester van Amsterdam een massale corona-onveilige demonstratie liet doorgaan, want het doel van het protest is belangrijker dan een nieuwe uitbraak van de dodelijke ziekte of iets dergelijks.

Zelfs D66 kan het niet over het hart verkrijgen om deze demonstratie te vergoelijken. Partijleider Rob Jetten spreekt op Twitter dan ook straffe teksten uit:

“Demonstreren is een grondrecht. Dat is belangrijk. Ook in deze tijd. Maar belangrijk zijn ook de gezondheid en veiligheid van mensen.

Het is ieders verantwoordelijkheid zich bij een demo aan de coronaregels te houden. Als dat massaal niet gebeurt, moet de overheid ingrijpen.”

Fractiegenoot Kees Verhoeven gaat echter nog een stuk verder in het veroordelen van dat wat er gebeurde op de Dam. Hij vindt dat iedereen die Amerikaanse leuzes stond te gillen in het hart van de hoofdstad nu in quarantaine moet. “Mensenmassa = virusverspreiding,” stelt hij. En wat betreft de rest van de samenleving heeft hij een  achtstappenplan opgeschreven om deze ellende achter ons te laten:

“1. Demonstreren is grondrecht
2 Maar wel binnen Corona regels!
3. Mensenmassa = virusverspreiding
4. Het is gisteren goed fout gegaan
5. Dit erkennen is belangrijk
6. We moeten nu samen verder
7. Demonstranten in quarantaine
8. Ons nu weer samen aan regels houden.”

D66 gaat alleen dan weer niet zo ver dat ze willen dat Femke Halsema ook aftreedt na haar catastrofale besluit, anders dan bijvoorbeeld Forum voor Democratie. Deze partij zal bij de eerstvolgende raadsvergadering een motie van wantrouwen indienen.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

15 reacties

 1. Peetjoh

  En links valt links aan. Zo fijn die halsema in Amsterdam dit zorgt ervoor dat de ondergang van links sneller komt dan verwacht.

 2. Kretoloog

  Iedereen en zijn (haar) moeder is boos op burgemeester Halsema.
  Maar wie houdt zich muisstil?
  Juist ja, premier Rutte (had ik voorspeld!).

 3. Kretoloog

  Ah, nu gaat het leuk worden.

  BlackLivesMatter en Antifa willen gaan demonstreren in Rotterdam (Schouwburgplein?), tegen racisme uiteraard. Komen met 150 man/vrouw/x, zeggen ze, maar dat kennen we vanuit Amsterdam: 300 verwacht, opkomst 5000.

  Burgemeester Aboutaleb wil er echter maximaal 80 toestaan. Dat wordt een confrontatie. We gaan het zien!

 4. LifeBuddy

  Kijk de Grootste ultra sLinkse Parasiet zitten. Hangen op de schouders van het werkvolk en die nog Pootjelappen ook.

 5. Piet Klein

  Het is inverse racisme. Veel politici zijn bang dat maatregelen die worden genomen t.a.v. mensen met een andere achtergrond of wanneer deze in redelijke mate onderdeel uitmaken van de groep, worden uitgelegd als racisme. Als je ingrijpt in een demonstratie zoals gisteren doe je dat vanwege corona maatregelen maar het kan worden uitgelegd (geframed) als een racistisch optreden van de overheid. De overheid aarzelt ook wanneer ze niet moet aarzelen en zeker wanneer het fundamentele zaken betreft zoals homohaat, bescherming van kwetsbaren in zake corona. Men durft geen maatregelen te nemen tegen uitgeprocedeerde asielzoekers ondanks het feit dat deze mensen een zeer ruime kans hebben gehad om erkend te worden. Halsema noemt het een duivelsdilemma omdat ze bang is van racisme beschuldigd te worden, omdat ze graag het imago heeft voor zwakkeren op te komen en elke schijn wil vermijden dat ze racistisch is. En vervolgens doet ze geweld aan aan onze basiswaarden, kunnen homo’s gepest worden in Amsterdam. Het gevolg is dat ze de keuze als duivels dilemma ervaart terwijl ze moet staan voor de basiswaarden van NL. Het is geen duivelsdilemma. Het is een bestuurder, het zijn politici die op het juiste moment niet kunnen handelen zoals ze zouden moeten handelen namelijk opkomen voor iedereen, opkomen voor de zwakkeren, opkomen voor hen die beschermd moeten worden.

  1. Rammstein

   Mooie analyse, Piet Klein. Geheel mee eens.

 6. FJ

  Helaas is alles te laat, want Halsema erkent de blunder niet.
  Net als in Spanje een LOCKDOWN voor Amsterdam is zeker aan de orde in de huiskamer van Nederland.
  Een aanklacht tegen Halsema wegens het overtreden van de wet.
  De regering moet een onmiddellijk aftreden eisen.

 7. Bullshit16

  Dictator 66 kan ja ook niet anders zeggen dan dat ze nanninga gelijk moet geven anders hebben ze wel een gigantische bord voor hun kop maar dat Halsema moet aftreden dat durfen die Klootzakken weer niet te zeggen nou dat zegt al weer genoeg.met andere woorden Halsema ga gerust je gang wij zorgen dat je niet hoeft af te treden
  Stelletje lamstrallen
  STEM FVD OF PVV UIT DE EU

 8. Blitzkrieg

  Enkele tientallen arrestaties bij demonstratie tegen coronabeleid Den Haag
  h**ps://nos.nl/artikel/2335640-enkele-tientallen-arrestaties-bij-demonstratie-tegen-coronabeleid-den-haag.html

 9. Blitzkrieg

  Moet Halsema nu niet twee weken in thuis quarantine, ze was immers – bewezen – bij een mass spread event?

 10. ET007

  Een show van D66. Want ze gaan hun “mogelijk stemvee” niet boos maken. Want dat wat Links doet is altijd de waarheid en een noodzaak.
  Ziek!

 11. J.C.

  Het lijkt mij dat het kabinet Rutte III in Amsterdam, waar de driehoek faalde op 1 juni 2020 moet grijpen.

  Vergelijk bijvoorbeeld eens de Dam op 4 mei en op 1 juni.

  En zet de demonstratie op de Dam op 1 juni is tegenover alle persconferenties van Rutte III de afgelopen maanden over de coronacrisis, dan moet dat toch reden genoeg zijn voor Rutte III om in het Amsterdamse in te grijpen……

  De mensen, die vanwege de Rutte III corona crisismaatregelen beboet zijn, de mensen die om die reden al maanden in eenzaamheid hebben moeten doorbrengen, moeten reden genoeg zijn voor Rutte III om in het Amsterdamse in te grijpen……

  De zorgmedewerkers, die in de afgelopen maanden in verband met de coronacrisis een onbetaalbare bovenmatige prestatie hebben moeten en willen leveren, moeten reden genoeg zijn voor Rutte III om in het Amsterdamse te grijpen….

  De ondernemers, die al failliet gegaan zijn en of op het punt staan om failliet te gaan vanwege de door Rutte III ingestelde corona crisismaatregelen, moeten genoeg reden zijn voor Rutte III om in het Amsterdamse in te grijpen……

 12. Sando

  Nou D66 je vreet van 2 walletjes en daar sta je echt bekend om want wat er nu is gebeurt interesseert D66 totaal niet want groen links of D66 Eén pot nat!!

 13. Hamer Sikkel

  Voor de goede orde; GroenLinks is altijd een rood-radicale partij geweest, want opgebouwd uit Communistische Partij van Nederland, Pacifistische Socialistische Partij, Politieke Partij Radicalen en Evangelische Volkspartij.
  Het is derhalve logisch, dat GL normaliter een behoorlijke stap verder gaat dan het gematigde D66.
  Laten we Annabel Nanninga burgemeester van Amsterdam maken;
  dan komt er geen demonstratie op de Dam – maar op het Westelijk Havengebied om de honderdduizenden linkse actievoerders vrij te laten protesteren – en uiteraard de Febo 24/7 open.

 14. Maris Coppoolse

  Ik kan uit de berichten niet opmaken dat D66 ‘kwaad’ is. Men komt met de wijsheid van de koe in de kont tot een andere afweging maar doet dat heel genuanceerd.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.