Arrogante Aboutaleb wuift grondwettelijk verbod op mondkapjesplicht weg: ‘Ermee oneens? Ga maar naar de rechter!’

Staatsrechtgeleerden die menen dat de lokale mondkapjesplicht die nu geldt in Amsterdam en Rotterdam tegen de grondwet is, kunnen niet op het begrip rekenen van burgemeester Aboutaleb. Die meent dat de wetenschappers in een “laboratoriumwerkelijkheid leven” met slechts een “boek in de hand.” Als bestuurder hoeft hij daar geen rekening mee te houden, aldus de eerste burger van de havenstad gisteravond in talkshow Op1.

De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb heeft weinig geduld met mensen die vinden dat de lokale mondkapjesplicht die hij vanaf volgende week in de tweede stad van het land invoert ongrondwettelijk is. Aan tafel bij Op1 vertelde hij tegen de presentatoren (van wie er gisteren één in opspraak raakte wegens het catcallen van minderjarigen) dat hij vindt dat experts zoals staatsrechtgeleerde Wim Voermans, in een “laboratoriumwerkelijkheid” leven “met een boek in hun hand”. Daar hoef je als bestuurder niet naar te luisteren, aldus de gepeperde uitspraak van de PvdA’er.

Aboutaleb legt uit waarom hij juristen zo wegwuift. Constitutie-experts doen slechts aan “bestuderen,” en Aboutaleb moet “besturen”, aldus de burgemeester. Daar zou een groot verschil tussen bestaan. Ook maakte Aboutaleb de goeddeels sarcastische disclaimers dat hij juristen desalniettemin “fantastisch” vindt.

Maar zijn beleid aanpassen nu ’s lands belangrijkste grondwetkenners aangeven dat Rotterdam de constitutie gaat schenden met een mondkapjesplicht? Ga dan maar naar de rechter, spreekt Aboutaleb aan de Op1-tafel. Wetende, uiteraard, dat zo’n procedure weken of maanden kan duren en hij in de tussentijd zijn zin krijgt.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

33 reacties

 1. Aardvark blues

  Daar heeft de man dus groot gelijk in!

 2. AS210854

  Heb moeten 🤮🤮🤮🤮🤮🤮 van die twee betweters van presentators, wat een stelletje arrogante, zelfingenomen betweters. Dus snel naar een andere zender.

  1. Blitzkrieg

   AS210854 : Andere zender? Hier staat de TV helemaal op zwart, er is geen fatsoenlijke zender!

   1. Logica

    Toch wel. Kijk naar NPO politiek om live debatten te volgen. Nu is men nog even op zomerreces maar ik verwacht vuurwerk als men weer terug is.

   2. Cycle25

    Neem Free to Air op de Hotbird/Astra groep, gewoon Fox News kijken zonder gedoe, dan ben je van die ellendige CNN af.

 3. Piet51

  De kop van het artikel is merkwaardig en st5emmingmakend. Er bestaat in Nederland geen grondwettelijk verbod op een mondkapjesplicht. Er zijn wel artikelen in de Grondwet die zo geïnterpreteerd zouden kunnen worden, dat een mondkapjesplicht niet zou kunnen.

  Maar ik hoorde Aboutaleb iets heel anders zeggen. Omdat het allemaal niet zo heel duidelijk is, zegt hij, wil ik niet het risico lopen, dat later blijkt dat er doden gevallen terwijl dit met mondkapjes voorkomen hadden kunnen worden. Maar omdat ik afwachtte, is dat niet gebeurd. Als het grondwettelijk niet kan, zal de rechter daarover uitspraak moeten doen en daar zal ik me aan houden. Dit is wat hij zei, of iets van die strekking.

  Hij zei ook, dat hij bestuurder is en geen bestudeerder. Hij moet iets doen, een bestudeerder mag onderzoeken. Als hij nu nog even niets doet, krijgt hij later terecht de wind van voren, als er slachtoffers a.g.v. die voorzichtigheid gevallen zijn. Dat heeft niets met arrogantie te maken.

  1. Ab Infinitum

   Een hoop pseudo wetenschappers en rechtsgeleerden hier op DDS zullen hun antwoord wel klaar hebben. Als blijkt dat nonchalance er de oorzaak van dat de horeca en attracties in de toeristen sector, theater etc. op slot gaan, stormt het font weer de andere kant op en heeft de burgermeester gefaald of iets dergelijks.

 4. Fortiori

  Waarom de burgermeester hier weggezet wordt als arrogant begrijp ik niet. Het valt mij nog mee dat er niet gesproken wordt van “faalhaas” De heer (!) Aboutaleb is een zeer bekwame bestuurder van de stad, democraat voor wie het welzijn van de burger boven alles gaat. De presentatoren probeerden met armzalige argumenten er een eigen show van te maken.

 5. Sabreur

  Een bestuurder heeft een eed op de grondwet gedaan en Aboutaleb heeft met deze uitspraak zijn recht om bestuurder te zijn verspeeld. Het enige dat de gemeenteraad nu nog kan doen is het vertrouwen in hem opzeggen en hem wegsturen.

  1. Brenda Welsh

   Misschien is het beter om u even te laten testen voordat u zulke uitspraken doet. Weet u zeker dat u geen koorts hebt ?

   1. combat le pelicule

    Beter voor brenda dat ze even zo’n d666 poedertje besteld

   2. Arbeider65

    # Brenda,

    De man heeft zich aan de wet te houden. Vele hoogleraren bestuursrecht zijn het met elkaar eens over artikel 10. De persoonlijke mening , om kapjes te dragen, is voor hun eigen verantwoordelijkheid. Het gaat om de persoonlijke levenssfeer. Gaat de regering nu ook zeggen dat alle vrouwen maar heel korte rokjes moeten dragen? Of mannen met een bril laten vervangen door lenzen?
    Daar gaat het over. Persoonlijk zullen ze heel wat anders zeggen over mondkapjes. En wat jij doet, dat moet jij geheel zelf weten. Ieder maakt een andere keus.

 6. gerensvet

  Elke winter ga ik 3 maanden naar thailand. En wat mij opvalt dat ze daar pas 3000 besmettingen hebben. De regels zijn daar zeer sterk. Niemand komt het land in sinds maart alleen als je een huis of thaise vrouw hebt. Maar dan nog 2 weken in quarantaine in Bangkok in hotel verplicht. En er zijn er al veel gevonden die besmet waren. Iedereen overal mondkapje, temperatuurmeting bij elke winkel soms ook op straat. Handen eerst ontsmetten voordat je de winkel in gaat. Resultaat weinig besmettingen. En de cijvers kloppen want er worden veel testen gedaan. Ik weet dit omdat ik daar veel kennissen heb. Maar hier mag iedereen naar binnen tot de volgende lockdown.

  1. combat le pelicule

   In Nederland zijn een zeer gering en klein aantal “besmettingen” 1329, dat is 0.00750847457% van de bevolking, dat is dus letterlijk 0,0

 7. Blondie

  Hij is dan ook, in het bezit een Marokkaans paspoort.
  En zijn stemgedrag, gaat richting PvdA.

 8. combat le pelicule

  Mondkapjes zijn een farce, erger nog, er is een paniek gaande die disproportioneel is te noemen, er zijn GEEN ziekenhuisopnames, er zijn GEEN doden te melden het gaat nu hoofdzakelijk nog over “besmettingen” en wat verstaan “zij” onder “besmettingen” snotterneus, keelpijn, lichte verhoging, sociaal gedrag…

 9. J.C.

  Heel veel medische “bestuurders” vinden de mondkapjesplicht medisch onverantwoord (en juridisch onhoudbaar)! Is dat Aboutaleb misschien ontgaan?

  Overigens heeft iedere inwoner van Nederland zich aan de Grondwet te houden, of hij nu bestudeerder of bestuurder is.

  Kan de door veel juristen en medici betwiste maatregel van Aboutaleb niet vooralsnog gestopt worden in een kort geding?

  1. combat le pelicule

   Vergis je niet Aboutaleb is moslim

 10. Adriaen van Bergen

  Dan kan je tot aan de hoogste raad gaan procederen tegen de staat.
  Jij betaalt alles zelf en de staat (ook door jou gefinanciieerd) heeft oneindig diepe zakken.
  Rechtsongelijkheid tot en met.

  1. Adriaen van Bergen

   gefinanciieerd = gefinancieerd

   1. Adriaen van Bergen

    gefinancierd. ;(

 11. Parajack

  Aboutaleb heeft groot gelijk. Al dat slappe gelul slaat nergens op. Dit is een bestuurder met ballen die beslissingen durft te nemen, zelfs al vinden veel mensen dat niet leuk!! Grote pluim voor deze man.

 12. marianne71

  Er liggen op het moment landelijk 14 corona patiënten op de IC.. 14!!!

  Enkel omdat veel bange schapen zich laten testen en het besmettingsaantal omhoog gaat, de media daar keihard op inspeelt en alle deugschapen na papegaaien dat we echt moeten ingrijpen, komt er een mondkapjesplicht.

  Met mondkapje bedoel ik een lapje van de action die geen virussen tegenhoud.

  1. combat le pelicule

   14 patiënten dat is 0.00007909604% van de Nederlandse bevolking

  2. Gerda2

   Je zou bijna zeggen, laat het virus rustig uitrazen. Dan zijn we misschien van die gekkigheid af.

   1. Piet51

    @Gerda2
    Zou je ook Amerika willen adviseren om het virus rustig te laten uitrazen?

    1. Gerda2

     Piet
     Ik heb het over NL. Ik schrijf ook: ik zou bijna zeggen..
     Al denk ik soms wel….
     Ga ik niet zeggen van dan raak je overstuur.
     Nu ik je toch aan de lijn heb, er wacht nog een bericht op je.

     1. Piet51

      @Gerda2
      Sorry, ik weet niet meer over welk bericht je het hebt. Ik antwoord graag.

      Als je je opmerking over dat uit laten razen op deze manier nuanceert en er de lading van afhaalt, zegt het ook meteen helemaal niets meer en kan ik me er als vraag helemaal in vinden. Ik heb zelfs een concreet antwoord: goed vraag, en het antwoord is “nee”!
      Verder raak ik gelukkig niet zo snel overstuur.

     2. Gerda2

      Piet51 @ Als je je opmerking over dat uit laten razen op deze manier nuanceert en er de lading van afhaalt, zegt het ook meteen helemaal niets meer en kan ik me er als vraag helemaal in vinden.

      Het is geen vraag en ik haal de dekking er ook niet helemaal af.
      Ik speel alleen met de gedachte.

      Bericht: laatste van Cliteur

    2. combat le pelicule

     pietje kijkt graag naar het NOS die herhalen de hele dag de coronahype….

 13. P.Sisterons

  Achterlaadklep als burgemeester van Casablanca. Daar hoort die rifrat thuis.

 14. Peter Selie

  “Staatsrechtgeleerden die menen dat de lokale mondkapjesplicht die nu geldt in Amsterdam en Rotterdam tegen de grondwet is”

  Zelfs de knappe koppen de Staatsrechtgeleerden hebben geen ene malle moer in te brengen tegen een islamofascistische, salafistische burgemeester, waar is de democratie kiezers?

 15. 56RdK

  Een nogal stemmingmakende tltel van dit artikel, een titel die lijkt geschreven door abject journaille dat maar al te graag met het nieuws manipuleert.

  Aboutaleb heeft nu groot gelijk, hij is verantwoordelijk voor de inwoners van zijn stad en neemt preventieve maatregelen. Iets wat die clown van VWS en die zogenaamde goede crisismanager, die verantwoordelijk zijn voor de inwoners van dit land achtwege laten omdat ze achter een paljas (Van Dissel) aanlopen met zijn fakeadviezen. Een paljas die notabene ook nog op een zwarte lijst van medici voorkomt.

  Want wereldwijd tonen mondkapjes wel hun effectiviteit c.q. bescherming, alleen in Nederland niet!? Waarom niet? Om het totaal falen van die zogenaamde crisismanager met zijn zooitje in het begin van dit jaar te verbloemen, toen zorgpersoneel onbeschermd te werk moest gaan en dat doden heeft gekost? Omdat die zogenaamd goede crisismanager ondanks vroegtijdige waarschuwingen en signalen onze gehele nationale voorraad aan beschermingsmiddelen had verkocht?! Dat die paljas Van Dissel adviseerde dat bijvoorbeeld carnaval geen kwaad kon, het geen besmettelijk virus was?

  En dan nu van die hoogleraren met hun stelling dat zo’n mondkapjesverplichting de individuele vrijheid c.q. privacy in gevaar brengt!

  Maar waarom hoor je deze lui niet als onze zogenaamde goede leider (of zijn voorgangers) weer verdragen ondertekent waardoor onze vrijheid én veiligheid zéker in gevaar komen? Zoals het aantasten van onze souvereiniteit, het laten verdwijnen van onze pensioengelden richting EU, het hier ongebreideld toelaten van lui die ons verwerpen, waardoor steden en dorpen worden verziekt, doordat ze samenlevingen ondermijnen ten gunste van zichzelf en aanverwanten, ze zwaar op onze sociale en gezondheidsvoorzieningen rusten,dus allemaal ten koste van ons, nooit voor instemming bevraagde inwoners?

  Waarom hoor je die hoogleraren en anderen buiten de echte wereld staanden daar niet over??
  Waarom niet??

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.