Doodenge EU wil Europese firewall, gebaseerd op grootschalige Chinese internetcensuur

De Europese Unie moet een grote stap voorwaarts nemen, en een culturele revolutie op het internet ontketenen. Dat staat in een officieel EU-adviesrapport dat onlangs werd besteld door het Europese Parlement. Eén van de meest in het oog springende aanbevelingen: de Chinese internetcensuur naäpen, uit naam van “democratische waarden” en “transparantie.”

Als het aan een officieel EU-rapport ligt, gaat de Europese Unie straks een heuse op Chinese leest geschoeide firewall optuigen om de Europese burgers ‘veilig’ te houden.

In China is zo’n grote blokkade – die vrijheid van meningsuiting op het Chinese internet zo goed als uitschakelt – al decennialang een feit. Chinezen kunnen miljoenen websites niet bezoeken, omdat de regerende Communistische Partij ze staatsgevaarlijk vindt. Zaken die allemaal geweerd worden: de studentenprotesten op het Plein van de Hemelse Vrede, de onderdrukking van Tibetanen, de waarheid over de bloeddorst van de oprichter van het hedendaagse China – Mao Zedong – en de wijze waarop Taiwanezen, Oeigoeren en Hongkongers momenteel geknecht worden.

Zoiets moet er ook in Europa komen, zo staat in het rapport “New Developments in Digital Services” dat het Europese Parlement liet ontwikkelen door het Duitse strategiebureau Future Candy. Het misbruik van digitale ‘tools’ moet voorkomen worden, en dus dient er ook een grote Europese firewall in het leven geroepen te worden:

“Een Europese firewall/cloud/internet zou een digitaal ecosysteem in Europa kunnen laten opbloeien, gebaseerd op data en innovatie. Het zou concurrentie aanjagen en standaarden zetten, vergelijkbaar met wat er de afgelopen twintig jaar in China is gebeurd. De fundamenten van zo’n Europese cloud zijn democratische waarden, transparantie, concurrentie en databescherming.”

Behalve de Chinese censuurmuur naar Europa halen, zijn er nog twee andere plannen die worden aangeraden om door te voeren. Allereerst is dat geld vrijmaken voor subsidie ten behoeve van digitalisering van overheidsdiensten (door de EU “eGovernment” genoemd). Daarnaast moet ook een visie ontwikkeld worden op AI; intelligente, zelflerende computers.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

20 reacties

 1. Beukman

  Ik zie in dat stuk “New Developments In Digital Structures” niks staan over censuur à la China.
  Sterker nog, er wordt juist gewaarschuwd dat “Europa” zal worden overgenomen door Americaanse en Chinese bedrijven, als we niet als de wiedeweerga aan het innoveren slaan, aangezien we een achterstand hebben van 3 à 5 jaar. Gezien de macht van Facebook etc. lijkt die waarschuwing mij terecht.

  https://www.europarl.europa.eu/RegData/etudes/STUD/2020/648784/IPOL_STU(2020)648784_EN.pdf

  1. LifeBuddy

   Beukman, dit is wel lachen met jouw, je gaat ineens Geen ultra sLinkse roeptoeter Meer verkopen. Aleen met een Rechts cabinet kan dat Tegengaan, dat heb je snel door. Je waait met alle winden mee.!

 2. Beukman

  Ik zie in dat stuk “New Developments In Digital Structures” niks staan over censuur à la China.
  Sterker nog, er wordt juist gewaarschuwd dat “Europa” zal worden overgenomen door Americaanse en Chinese bedrijven, als we niet als de wiedeweerga aan het innoveren slaan, aangezien we een achterstand hebben van 3 à 5 jaar. Gezien de macht van Facebook etc. lijkt die waarschuwing mij terecht.

  europarl.europa.eu/RegData/etudes/STUD/2020/648784/IPOL_STU(2020)648784_EN.pdf

  1. Bullshit10

   Beukman
   Ik lees het toch anders ze willen de burgers monddood en dom houden
   De sits van jensen.nl cafe weltschmers Blue tiger studio dat soort nieuws willen ze verbieden en dat is eng

   1. Beukman

    Waar staat dat in het stuk, @Shit?

    1. Bullshit10

     Beukman
     De Chineze internet is zo goed als uitgeschakeld
     Chinezen kunnen miljoenen websites gebruiken
     Dat zegt toch genoeg

     1. Beukman

      Uit dat stuk maak ik niet op dat de EU censuur wil zoals die in China bestaat. Wél dat we moeten voorkomen dat we helemaal worden overvleugeld door Americaanse en Chinese megabedrijven. Wat de EU wil, is juist een vuist maken daartegen. Althans, zo lees ik dat stuk.

    2. Bullshit10

     Beukman
     Ik hoop dat je gelijk hebt maar ik denk het niet je ziet nu al dat een hoop van Facebook en YouTube twitter na noem maar op er af word gehaald

    3. JochemX

     Beukman, dat gaan ze natuurlijk nooit expliciet noemen, maar een goed verstaander…..

     1. Beukman

      Zolang je niets hebt om het aan te tonen, is het net zo’n armzalige complottheorie als Pizzagate, Jochem.

 3. Neutral

  Dingen als TOR en Freenet gaan nog heel erg groot worden. Of VPN verbindingen naar landen die nog niet voor de druk van regulering gezwicht zijn.

 4. jhak

  @beuk Het feit dat ze er in de stukken niet over spreken maakt mij al voldoende achterdochtig.

  1. Beukman

   @jhak, ik zou sowieso achterdochtig zijn met alles wat de EU doet.

   China wordt 10 keer genoemd in het stuk. Het gaat dan om technische systemen die ze daar hebben, zoals Alipay. Uit niets in het stuk blijkt dat de EU er op uit is om ons de mond te snoeren, wél om ons te beschermen tegen de niet-Europese big data-bedrijven.

 5. Adriaen van Bergen

  Culturele revolutie?
  Welke massa moordernaar gebruikte die term ook al weer?

  1. Ché

   Mao H@tler.

 6. M. Brandenburg

  En zo kruipt de EUSSR door, steeds meer bepalend wat mag en niet mag en allemaal zonder inspraak van de diverse volkeren.

 7. M. Brandenburg

  We gaan u afsluiten en beschermen tegen de boze nbuitenwerled zodat we nog beter en harder kunnen groeien. Opvallend dat die links totalitaire ideen elke keer weer terug blijven komen, vervolgens een grote muur om de EUSSR heen om de bevolking te beschermen tegen de buitenwereld, waarbij niemand voor eigen veiligheid nog buiten de muur mag komen. Geheel volgens DDR voorbeeld. We blijven werken aan het linkse paradijs

 8. combat le pelicule

  De EU is ook ontzettend eng, het is een enge organisatie met enge plannen, enge mensen met enge gedachtegangen..

  Juncker is der spiegel in 1999

  “‘We besluiten iets, laten het dan even rusten en kijken wat er gebeurt. Als niemand dan herrie maakt en er geen opstand uitbreekt, omdat de meeste mensen sowieso niet begrijpen wat er besloten is, dan gaan we weer verder. Stap voor stap, tot er geen weg meer terug is.’”

  “Er is helemaal niets ondemocratisch aan, het is alleen maar listige politiek. Als de regeringsleiders niet slim genoeg zijn om te snappen wat er aan de hand is, is dat hun fout”

 9. Lefty

  Klinkt alsof de Chinezen alleen spioneren. Elk land, zeker de VS, China, Rusland , Israel Frankrijk, Engeland, noem maar, op spioneert. Alleen de domste wordt het eerst betrapt.

 10. Bjornernst

  80 jaar geleden kregen we ook een censuur beleid opgedrongen door Duitsers. Nu wéér???

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.