Kabinet misbruikt corona om honderden miljoenen extra aan Sigrid Kaags ontwikkelingshulp voor Afrika uit te geven

De coronacrisis wordt door het kabinet als excuus gebruikt om maar liefst €350 miljoen extra over te maken aan minister Sigrid Kaag (D66), voor de ontwikkelingshulp die zij namens Nederland mag uitstrooien over andere landen. Eigenlijk zou haar begroting moeten meedalen met het BNP van Nederland, maar het kabinet was kennelijk in een gulle bui – van ons geld.

Het bedrag dat Nederland normaalgesproken hoort vrij te maken voor ontwikkelingshulp is 0,7% van het Bruto Nationaal Product – een afspraak in VN-verband gemaakt. Dat houdt in dat Nederland iets meer geld uitgeeft aan arme landen in tijden dat het hier economisch voor de wind gaat, en ook wat minder als het hier minder goed gaat.

Alleen… wordt die regel nu losgelaten door ontwikkelingshulpfanaten nu het door corona wat minder gaat. Dan daalt de begroting van minister Sigrid Kaag niet braaf mee, maar moet er nog eens een smak van €350 bovenop gegeven worden. Want regels zijn ook maar vervelende regeltjes als ze je voorschrijven dat je een keer je geweten moet sussen met wat minder honderden miljoenen euro’s.

Dat heeft het kabinet deze week besloten:

“Voor dit jaar past de schatkist 350 miljoen euro bij om de dalende begroting van minister Kaag (Ontwikkelingssamenwerking) te compenseren, melden bronnen aan De Telegraaf.

Voor volgend jaar wordt een begrotingstruc uitgehaald door toekomstig geld (312 miljoen euro) naar voren te halen. Kaag laat het daarmee aan haar opvolger over om dat financiële gat eventueel te vullen. Het tekort waar de D66-bewindsvrouw op afstevende wordt met de financiële impuls van het kabinet dus slechts deels opgelost.”

Nogal onverantwoordelijk, me dunkt. Hoe diep de economische crisis naar aanleiding van het coronavirus gaat worden, weten we nog altijd niet precies. Het is dan ook wijsheid om een zo ruim mogelijke reserve in de staatskas te laten staan. Geld aan andere landen geven – hoe nobel ook bedoeld – is daarom onverstandig: we kunnen het wel eens heel hard nodig hebben om in ons eigen land een toename van honger, armoede en werkloosheid uit te bannen. Of gaan wij dan soms ook miljoenen uit Afrika krijgen?


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

56 reacties

 1. Waldorf_en_Statler

  De coronacrisis wordt door het kabinet als excuus gebruikt om maar liefst €350 miljoen extra over te maken aan minister Sigrid Kaag (D66),

  Voor volgend jaar wordt een begrotingstruc uitgehaald door toekomstig geld (312 miljoen euro) naar voren te halen.

  Dus niets extra maar iets een jaartje eerder.
  Niets naar Sigrid Kaag persoonlijk, maar het bekt wel lekker.

  1. Hardline

   En dan maar gokken dat er geen tekort is volgend jaar.

   Ik denk van wel, en dat wordt weer gecompenseerd. Maar dat wordt wel geregeld in de coalitiegesprekken

   1. hans-e-pans

    Zoals gewoonlijk komt ellende nooit alleen. Ach, Nederland heeft helemaal geen financiele last van de Corona/Covid-19shit.

   2. Maurits Dekker

    Wij zitten volgend jaar in een diepe recessie welke alleen nog veel erger wordt door geld, dat we niet hebben en dus moeten lenen, weg te geven aan andere landen.

  2. combat le pelicule

   waldorf vindt echt dat die € 350.000.000 niet in Nederland moet blijven, die vindt ook dat ontwikkelingsgeld van 2022 alvast uitgekeerd moet worden.
   Kaag is een gevaarlijk politicus die smijt met het geld van de Nederlanders..

 2. Cootje

  Geld voor Afrika ? Is geld voor het onderhoud van de palmbomen en voor de mensen die daar onder zitten, D66 en het hele linkse zooitje heeft daar altijd geld voor over gehad . En komen ze hier gratis thee , woning , inrichting , en uitkering , met de slogan leuker kunnen we het niet maken , de rest van onze zuur verdiende centen gaat naar zuid Europa , en u vader en u moeder mogen creperen in een zorg centrum , want die hebben geen verdien model meer .

 3. EvertB

  Tim heeft na al die jaren nog steeds niet begrepen dat wij een stinkend rijk land zijn.

  De allerarmsten hebben geld het hardst nodig maar juist zij zijn degenen die het nooit hebben.

  1. Xander XXL

   Natuurlijk sluit jij je ogen maar zoals zovelen hier in Nederland en kom dan maar weer met dat al jaren bereden stokpaardje wat allang aan vernieuwing toe is. Als jij alleen de rijkdom wil zien is dat jou verantwoording maar dat er hier mensen van het water en eerste levensbehoeften afgehaald worden omdat er geen geld is wil je niet zien maar die schreeuwen waarschijnlijk niet hard genoeg. De voetselbanken hebben de grootste tekorten sinds jaren. Maar ja och ze sterven tenslotte net niet van de honger, is genoeg toch. En als al die miljoenen nou nog bij de allerarmsten terecht zou komen zodat ze ook net in leven zouden blijven zoals die armoedzaaiers hier dan zou ik er nog vrede mee kunnen hebben. Maar het grootste gedeelte verdwijnt weer in de zakken van gelukzoekers die met dat geld naar hier komen om nog eens een keer uit de zelfde ruif te komen vreten. Waarschijnlijk lopen ze dan eertijds ook nog elke keer mee in de protesten van de BLM beweging om de boel op te ruien en de boel leeg te roven of te vernielen. Die rijkdom zal gauw verdwijnen op deze manier.

   1. EvertB

    @Xander 2XL,
    Niet alleen de rijkdom van Nederland zie ik. Ook de armoede van haar inwoners. Ik weet dat nutsbedrijven wanbetalers afsluiten. Dat gebeurt na herhaalde aanmaningen om de openstaande bedragen te betalen. Die situaties zijn triest genoeg. De gemeenten hebben ook sociaal beleid ontwikkeld samen met de nutsbedrijven.
    Dat ontwikkelingsgeld verdwijnt in de zakken van gelukszoekers die vervolgens Nederland gaan opzoeken zou een nieuwe ontwikkeling zijn. Zou daar echt geen contr*le op zijn?

  2. Bolland

   @Evert Precies, maar begin dan bij de 1.100.000 nederlanders die onder de armoedegrens leven

   Weet u wat daar naar toe gaat aan extra steun?

   0

   1. EvertB

    @bolland,
    Al tientallen jaren wordt er in de politiek gepraat over opheffen voedselbanken. De SP en in mindere mate de PvdA hebben dit op de agenda gezet. Beide hadden er geen succes mee.
    Je zou de supermarkten die liever eet- en drinkbaar voedsel weggooien onder druk kunnen zetten. ‘Naming and shaming’ hebben we als Nederlanders onder de knie gekregen.

    1. Xander XXL

     Dat heet wegkijken van de echte problemen en weer de schuld elders leggen.

 4. Heras

  Kaag is een satanisch mens. Want het geld komt niet bij de bevolking terecht maar bij de leiders van die landen.
  Ik heb ook gehoord dat veel belastinggeld opgestreken wordt door allerlei gesubsidieerde clubjes die zogenaamd goede doelen nastreven. Maar in werkelijkheid de democratie ondermijnen.
  Met andere woorden; Kaag pikt belastinggeld van ons, werpt het vervolgens naar de rijken en de clubjes die tegen ons in gaan.
  Maar goed; volgens mij heeft d66 zijn langste tijd gehad.

 5. plakband

  De gevolgen van de 350 miljoen worden verzwegen.
  Er worden nog meer kindertjes geboren in Afrika.
  Toekomstige immigranten voor Europa.
  Die komen hier de economie redden. Of niet ?

 6. Henk van Doorn

  Waarom zou dit een excuus moeten zijn, zou het niet kunnen dat het Kabinet werkelijk ervan overtuigd is dat deze aanvullende steun hoogst noodzakelijk is?

  1. Original NL

   Gelul!

  2. Vanzelf

   Flauwekul!

   1. Vanzelf gedacht

    Vanzelf natuurlijk uiteraard.

    1. Bert Bammbirge

     Offensichtlich.

  3. Bolland

   @Henk noem 1 reden die deze uitgave kan rechtvaardigen

  4. Maurits Dekker

   “Waarom zou dit een excuus moeten zijn, zou het niet kunnen dat het Kabinet werkelijk ervan overtuigd is dat deze aanvullende steun hoogst noodzakelijk is?”

   Ja het is best wel mogelijk dat het kabinet hiervan overtuigd is.
   Bij ons in de straat woonde ook iemand die er oprecht van overtuigd was Jezus Christus te zijn. Hij was net zo overtuigd van zijn gelijk als ons kabinet.

   1. Bert Bammbirge

    Sprak hij Indonesisch?

    1. Piet Paaltjens

     😄

  5. combat le pelicule

   Wat zouden mensen die hun bedrijf, baan, woning, kwijt zijn hiervan vinden henk van doorn

   1. Vanzelf gedacht

    Debieltje.

  6. evil knievel

   We lopen al gdvrdmme jaren geld naar die klaplopers over te maken n nog steeds weten ze zelf t hoofd niet boven water te houden!
   Sterker nog,ze komen tegenwoordig met hordes naar dit oh zo racistische land om ons kaal te vreten!
   Stoppen met spekken van deze plaag!🤬

 7. Pierre Tombale

  Geld dat nog verdient moet worden in de bodemloze Afrikaanse put storten.
  Goed bezig.
  Sigrid Kaag for President!

 8. Adriaen van Bergen

  Doet Kaag het met Rutte? dat ze dit voor elkaar krijgt.

  1. AS210854

   In de eu werken ze samen en hier in Nederland dus ook. Dat samenwerken met d66 geld kost weet iedereen.

 9. Roelof Rechts

  Ben ik de enigste hier die geen woorden kan vinden voor dit weer waanzinnige besluit?
  Nee, echt niet……

 10. BroncoII

  De Haagse Kabinet medewerkers lijken op een andere planeet te wonen.Hebben ALLE MAAL een Vet/Dik/Groot inkomen en kunnen dus makkelijk met andermans geld Goede Sier maken.Dit om later (na de val van dit kabinet )in een goed boekje te komen staan en in de Banen Carousel al weer een Dik/Vet betaalde Functie te kunnen Fixen ( Allemaal eigen belang!) Stel dat Mevr: Kaag Minister President van Nedreland zou worden, (wat God Verhoede )dan zijn de Volgende Regeer Periode de Rapen Gaar !! REED MY LIPS !!

  1. Roelof Schemerwouden

   MP voor min. Kaag. Dat zou heel goed kunnen. Dat is weggelegd voor serieuze politici.
   Betrokken politici. Gelukkig zijn er die dat in zich hebben. Ook mevr. Ollongren behoort tot deze groep eminente bestuurders voor wie het landsbelang voorop staat.

   1. gedacht

    enz

    1. Vanzelf gedacht

     Logisch gedacht vanzelf.

   2. combat le pelicule

    Geen van beide zijn geschikt, zij zijn er namelijk niet voor de Nederlanders, en kom niet met de redenering dat men bang is voor vrouwen, dat is zo 1979

 11. Vanzelf

  Sigrid al-Qaq

  1. Vanzelf gedacht

   Uiteraard vanzelf logisch gedacht.

 12. Bolland

  In deze context vind ik t vreemd dat het blijkbaar zo gulle kabinet Suriname en de Antillen in z n sop gaar laat koken, landen waar wij een veel inniger band hebben dan met bijv Zuid Afrika waar zwarte racisten meedogenloos blanke boeren uitmoorden ( hier lees of hoor je nooit iets over maar het is mensonterend wat zich daar afspeelt)

  1. Brenda Welsh

   Wat Suriname betreft mag er wat mij betreft als het op de goede plek terecht komt een zilvervloot naar toe varen.

   1. Hardline

    Je mag toch verwachten dat dit (mede) via dit bedrag zal worden bereikt…

    Of is dat te kolonialistisch gedacht, wel Suriname en de Antillen maar niet bijvoorbeeld Egypte

 13. Vrijedenkert

  We gaan richting de grootste naoorlogse crisis en mischien wel erger dan die van de jaren ’30 vorige eeuw en dit kabinet maakt 350 miljoen extra vrij voor ontwikkelingshulp zodat het departement van D666 al-Qaq-Kaag het over de balk kan gooien…?!

  Gestoord, complete waanzin!

 14. HD

  Kaag heel blij, daar kunnen haar Palestijnse terroristen broeders en zusters weer raketten van aanschaffen en vervolgens naar het door haar gehate Israël schieten.

  1. Lefty

   Veel meer dan pijl en boog hebben de Palestijnen niet. Hamas raken ze natuurlijk nooit kwijt. Zou fijn zijn als Israel samen met de gewoon werkende en weldenkende Palestijnen -de meerderheid- Hamas zou aanpakken. Doet Israel niet. Komt de de Israelische regering al lang goed uit.

   1. combat le pelicule

    lefty is een beetje dom, de palestijnen willen niets met Israël te maken hebben..

    Lefty moet dit maar eens goed onderzoeken..

    h**ps://israelcnn.com/video/truth-vs-lies

  2. Roelof Schemerwouden

   U bent zeer goed op de hoogte met de Palestijnse kwestie. Denkt u van uzelf.

   1. Lefty

    @Roelof:In ieder geval beter dan de meeste mensen hier met hun hersenloos gebraak.

    1. combat le pelicule

     Over hersenloos gesproken, lefty moet dit maar eens onderzoeken..

     h**ps://israelcnn.com/video/truth-vs-lies

     1. Hanneke Schaap

      Wat een dom gepraat, dit.

 15. Bes Tolen

  Kaag past helemaal in de politiek van het Vaticaan. Daartoe heeft zij als heel vrome katholiek de politieke eliteschool bij uitstek bezocht in Parijs net als Macron en veel andere bekende Franse politici voor hem. [Dat Kaag haar echtgenoot moslim is, doet er dan niet toe]. Deze school is voor een belangrijk deel bepalend voor wie er belangrijk wordt in de Franse politiek en is opgericht naar aanleiding van de mogelijkheden volgens overeenkomst tussen de paus en Napoleon.
  Kaag past in de politiek van het Vaticaan, dat Afrika probeert christelijk te krijgen door o.m. zoveel mogelijk geboorten te doen plaats vinden onder invloed van het R.k.geloof. Centrum daarvan zijn de geboorteklinieken waar 600.000 nonnen werken. Aantal geboorten hoger dan het aantal inwoners van Nederland. In Afrika werken nonnen uitsluitend in die klinieken. Rome, de paus, wil een synthese tussen, in elkaar laten overvloeien van het christelijk geloof en de islam waarbij Rome eeuwig middelpunt is en Mohammed als de laatste profeet wordt beschouwd. Rome dan ook als middelpunt van Europa en Afrika, welk laatste werelddeel terug moet komen bij Rome. ”Africa” was eens een Romeinse provincie en uiterst belangrijk voor de ontwikkeling van het christendom. Daar had je de kerkvaders. Europa stelt dan verder gaand niets meer voor.

  1. Bert Bammbirge

   Het het was met name de Maghreb die destijds een onderdeel was van het Romeinse rijk. Het grootste deel van Afrika valt daar natuurlijk buiten. U stelt het wel erg schematisch voor.

   1. Vanzelf

    Nee

 16. Bes Tolen

  Sorry: aantal geboorten jaarlijks hoger dan ….

 17. J.Rademaker

  Gewoon nog een ziekenhuis sluiten en zorgpersoneel slecht betalen en je hebt het gat weer gedicht.

 18. Bes Tolen

  BB. Africa, eerdere Punische gebieden in Afrika. Ik geef aan wat het doel van Rome nu is en dat betreft heel Afrika. Het ziet er niet goed voor ons uit.

  1. Bert Bammbirge

   Dat lijkt me toch sterk…. een synthese tussen katholicisme en en Islam Islam?
   Wat zou de ultramontaanse onderstroom in de katholieke kerk daarvan vinden?

   1. Vanzelf

    Nee

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.