Maurice de Hond neemt ‘armetierig bewijsvoerende’ RIVM zwaar op de korrel: ‘Er sterven onnodig mensen!’

Opiniepeiler Maurice de Hond is nog altijd niet klaar met zijn kruistocht tegen het RIVM. In een nieuwe serie tweets en media-optredens pakt de sociaal geograaf het overheidsinstituut dat ons zou moeten beschermen tegen het coronavirus nog eens flink aan. Door hun beleid sterven er onnodig mensen, zegt hij.

De campagne van Maurice de Hond tegen de anderhalvemetersamenleving, maar vóór het moderniseren van ventilatiesystemen, is nog altijd niet voorbij. Het RIVM lijkt niet bereid te zijn om te luisteren naar de woorden van de man die in Nederland wereldberoemd is geworden met zijn opiniepeilingen.

“Better safe than sorry geldt niet voor het RIVM,” stelt De Hond. Het virusbestrijdingsinstituut kwam namelijk met een document waarin de rol van aerosols bij coronaverspreiding wordt tegengesproken. Dat is een conclusie waar de overheidswetenschappers nog wel eens spijt van kunnen krijgen, denkt hij en labelt zijn opmerkingen als ‘bewaartweet’.

In de ogen van De Hond is er gewoon zeer slecht onderzoek gedaan en ziet hij “duidelijk bewijs van de armetierige bewijsvoering van het RIVM.” Het RIVM zegt namelijk dat luchtcirculatiesystemen geen rol spelen bij de verspreiding van corona, omdat de virusbesmettingen op cruiseschip de Diamond Princess niet via de ventilatie liepen. “Had gewoon zelf eens onderzoek gedaan in een paar van de zorginstellingen waar vrijwel iedereen besmet was geraakt,” luidt de kanttekening van de sociale geograaf.

Ook in een nieuwe video die De Hond opnam voor Café Weltschmerz vaart hij uit tegen het RIVM: “Mensen sterven onnodig,” aldus de boute conclusie. Maar dat moet geen reden zijn om stil te zitten: “Als het RIVM er niet aan wil moeten burgers bedrijven en instanties het zelf maar doen. Controleer of vernieuw je ventilatie systeem. Thuis, in bedrijven, op scholen en verpleeghuizen,” zo spoort de opiniepeiler zijn luisteraars aan: “Zo kunnen we een tweede coronagolf voorkomen.”


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

23 reacties

 1. Armilus

  Dan moeten burgers, bedrijven en instanties het zelf maar doen, maar wel graag met subsidie.

 2. Mar

  Heeft Maurice de Hond per ongeluk belangen in de huisventilatie-industrie?

  1. combat le pelicule

   Jij gelooft ook in sprookjes, en je wordt nu in de maling genomen met “ventilatie” the magic word “ventilatie” en vaccinatie…

 3. Piet51

  De Hond is een gewiekste publicist. Hij heeft met zijn tirade altijd het gelijk aan zijn kant en dat bewijst de onwetenschappelijkheid van zijn visie. Als corona nu uitsterft en er geen tweede golf komt heeft hij gelijk gehad, want precies dat voorspelt hij al een tijdje: corona is in Nederland verdwenen. Laten we hopen dat het zo gaat.

  Maar als die tweede golf wel komt of als er voortdurend riskante uitbraken zijn, zal De Hond zichzelf ook gelijk geven. Want de overheid doet niet wat hij adviseert (ventilatie!) en dan is dat het gevolg.
  Heel gewiekst dus.

  Wat De Hond zou moeten doen is het aannemen van een wetenschappelijker opstelling. Een visie uitspreken is prima. Maar daar hoort ook serieuze interesse, nieuwsgierigheid, in afwijkende visies van anderen bij. Die interesse heeft De Hond zeker, maar het doel daarvan is het aantonen van het ongelijk van die ander en niet het verbeteren of ontwikkelen van de algemene visie. De Hond kent twee typen virologen: zij die het met hem eens zijn en zij die het met hem oneens zijn. Die laatsten zijn in zijn ogen nitwits en heel verkeerd bezig.

  1. Blitzkrieg

   Piet51 :
   Quote : “De Hond kent twee typen virologen: zij die het met hem eens zijn en zij die het met hem oneens zijn.”
   Op een ja-nee vraag zijn twee maar antwoorden mogelijk, lijkt me dus dat Maurice aan het maximum zit. De overheid neemt maar één type viroloog, namelijk degene die het met hun eens is. HET RIVM EN DE OVERHEID ZIJN MOORDENAARS, MASSA-MOORDENAARS!!!

   Hugo de Jonge Vaccinatie is echt het enige wat echt helpt
   h**ps://youtu.be/agcmRQTTp7A

   1. Piet51

    @Blitzkrieg
    Dit probleem is geen kwestie van ja of nee. Kijk maar eens naar het boeiende debat tussen De Hond en Vosse. Ik heb, in tegenstelling tot enkele anderen hier, de indruk dat beide heren elkaar toch wel een beetje gevonden hebben. Ventilatie verdient veel aandacht en buiten zijn de risico’s minder (De Hond), maar toch niet alle aandacht aan deze onderwerpen besteden, maar ook aan super spreading events, afstand houden en nog wat (Vosse). Ik vond het een mooi en boeiend debat. Ik heb niet de indruk dat één van tweeën alle hoeken van de kamer heeft gezien noch weggevaagd is. Ga zeker (nog) eens kijken op youtube.com/watch?v=ErBGZEloKXI

    Verder vind ik je bewering zwak, dat de overheid eenkennig is wat betreft virologen en waarschijnlijk ook theorieën. Ze werden eerder nu juist beschuldigd, ook hier, van voortdurend veranderen van visie en geen lijn te kiezen. Ze zouden terugkomen op eerdere standpunten; een voorbeeld is de groepsimmuniteit. Die flexibiliteit is trouwens ook waar in het debat voor gepleit wordt: de corona-crisis als leerproces om een onbekend virus en gezondheidsdreiging te leren kennen.

    Die kwalificatie van massamoordenaars laat ik voor jouw rekening: niet zo chique, zeker niet als jet het bij deze kreet laat en geen aangifte doet. Dat ben je bij een vermoeden van misdaden (massamoord!) namelijk wettelijk verplicht.

    1. Blitzkrieg

     Piet51 : Alle feiten zijn er, corona is niet meer als een griepje. Corona wordt gebruikt om een agenda door te drukken, een hele duisere agenda. Het is de bedoeling om genocide te plegen op de wereldbevolking. Bill Gates is hier heel duidelijk in en wind er geen doekjes om. Middels vaccinatie moet de wereldbevolking omlaag gebracht worden. Jij doet maakt er een discussie van, bill gates praat er openlijk over. De enige oplossing die het kabinet accepteerd is vaccinatie, en is hier heel duidelijk in. Het duurt niet lang meer voordat je grondrechten zover zijn ingeperkt dat je zonder vaccinatie je huis niet meer kan verlaten; het vaccin is bovenal een DNA-MOORDCOCKTAIL. Normaal gesproken duurt het ontwikkelen van een vaccin 10 tot 20 jaar, voor vele (RNA) ziekte zal nooit een vaccin gevonden worden zoals aids of ebola. Nu moet ineens de hele bevolking ingeënt worden, met een vaccin wat in enkele maanden gefabriceerd moet worden?! Door malafide bedrijven die direct gelinkt zijn aan hugo de jonge en die niet aansprakelijk gesteld kunnen worden voor de schade aan de volksgezondheid. Je lul echt uit je nek, wat hier speelt is zo goor en vies dat het elke voorstelling te boven gaat.

     1. Piet51

      @Blitzkrieg
      Als je deze onzin allemaal serieus meent, heb ik met je te doen, maar dan is een constructieve discussie niet mogelijk.
      Je weet als ieder ander hier, dat we leven in een maatschappij waar alles een keer boven water komt. Onze maatschappij is zo lek als een zeef. Denk je nu werkelijk dat de gore plannen die jij beschrijft en waar je kennelijk vast in gelooft zo geheim kunnen blijven? Eeuwen lang hadden we verhalen over de Illuminati, de Protocollen van de wijzen van Sion, het complot van Soros, het complot van Bill Gates, De Bilderberg-conferenties. Ze zijn allemaal doorgeprikt door gezond denkende “normale” mensen. En nu kom jij met het zoveelste complot om de wereldheerschappij te realiseren. Ik had je verstandiger ingeschat. Maar ……….. misschien is het een grap die ik nu even niet zo snel doorzie. Dan mijn complimenten, want je speelt het perfect.

     2. RPML

      @Piet51

      Toch was er zelfs in Italië in het parlement een verhaal van gelijke strekking, met behoorlijk wat details

      h++ps://www.facebook.com/100004172596371/videos/1691613557654381

      of

      h++ps://www.youtube.com/watch?v=9x7x0l07txA
      (ondertiteling even op Nederlands zetten)

    2. gedacht

     yep , duizenden mensen moedwillig vermoord in de verpleeg tehuizen en tevens een verbod op testen.

     Schandalige streken

  2. RPML

   @Piet51

   Kijk voor de aardigheid eens naar de laatste Weltschmerz; zowel de Hond als het RIVM hanteren hetzelfde (basis)boek, alleen de Hond heeft het hoofdstuk helemaal gelezen en het RIVM alleen het eerste stuk…

   h++ps://youtu.be/lO_fOhNQ_j4

 4. Charles Bingley

  Dit lijkt me voor Maurice de Hond net zo’n windmolengevecht als hij voerde in de Deventer moordzaak.

 5. Lugor

  In het gesprek tussen Maurice en het OMT wankelde de Hond aardig.
  Hun advies was eigenlijk wel sterk:”Zet uw theorie incl data in een internatonaal wetenschappelijk tijdschrift ipv lokale media. Dan kunnen wetenschappers wereldwijd er hun (v)oordeel geven”

  1. Meriadoc Brandebok

   Inderdaad, Maurice werd even in de hoek gezet door mensen die ervoor hebben doorgeleerd.

   Hilarisch!

   1. Kretoloog

    Het was een uiterst zwakke reactie van het OMT.

    Maar de verstandelijke vermogens van Kok en Geluk schiet te kort om dat door te hebben.

    1. Meriadoc Brandebok

     “Het was een uiterst zwakke reactie van het OMT.”

     😂🤦‍♂️

 6. Meriadoc Brandebok

  Ik zat van de week te kijken naar een debat tussen OMT-dokter Andreas Voss en peiler De Hond. Het heeft me gesterkt in de overtuiging dat het beter is acht te slaan op de woorden van het OMT, dan die van De Hond.

  Andreas Voss zette bekwaam uiteen tot welke wetenschappelijke inzichten hij kwam. En de Hond maakte de indruk van een obsessieve drammer met geldingsdrang.

  Waarom wordt het nieuws al twee weken door die drammer gedomineerd, en niet door bekwame artsen als J. Van D.?

  Ze l*llen die De Hond gigantisch onder de tafel.

  1. Charles Bingley

   Ja, de Hond maakte geen sterke indruk in dat debat.

   Zie ook: h*tps://www.nrc.nl/nieuws/2020/07/01/de-stelligheid-die-de-wetenschap-zich-niet-kan-veroorloven-a4004624

   1. Meriadoc Brandebok

    Mooi artikel.

  2. gedacht

   heb je wel opgelet tijdens het debat ? ik deel uw opvattingen meneer de hond was een uitspraak die wel 10 keer herhaalt is. Het OMT plakt vervolgens enkele onbewezen theorieen vast aan het gelijk van de hond om het te ontkrachten. Zo een zielig doorzichtig spelletje van de zelf benoemde specialisten van het RIVM. Bij de Mexicaanse griep zaten ze fout , bij de sars uitbraak zaten ze fout en bij covid-19 zitten ze weer fout

   het RIVM speelt paniek voetbal en probeert met angst preken haar gelijk te halen. Waardeloze club prutsers en kwakzalvers

  3. combat le pelicule

   Dan blijven debielen als jullie toch lekker binnen.

   Voss kan geen wetenschappelijk bewijs aanvoeren voor de 1.5meter, wat we wel zien is dat ze op de vierkante nanometer kijken hoe iets gebeurd dat is niet in verhouding met de realiteit

 7. gedacht

  De hond heeft volledig gelijk wat ook de topfuguren van het RIVM in het debat moesten toegeven.

  beetje zielig om de hond steeds verder te vernederen, probeer het eens met de feiten !
  Dan moeten ze b akzeil halen

  1. Enz-etc

   Etcetera, duidelijk en bakzeil.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.