Maurice de Hond relativeert alvast “paniek die vanmiddag weer uitbreekt” bij RIVM-cijfers: ‘35% meer GGD-tests!’

Opiniepeiler Maurice de Hond voorziet vanmiddag weer een grote stijging van het aantal geconstateerde coronagevallen, als het RIVM hun cijfers van de afgelopen week bekendmaakt. Het is geen reden tot paniek, meent de tot corona-deskundige omgeschoolde geograaf, want er is de afgelopen week flink meer getest.

Vandaag zal het RIVM de cijfers weer bekendmaken over de afgelopen week: hoeveel nieuwe coronagevallen waren er in Nederland, hoeveel ziekenhuisopnames, IC-opnames en uiteindelijk doden. Gezien de berichtgeving van de afgelopen week is er eigenlijk alvast één conclusie te trekken: we gaan een stijging zien van het aantal nieuwe gevallen ten opzichte van vorige week.

Het is echter van groot belang daarover niet in paniek te raken, betoogt Maurice de Hond vanochtend. Het hogere cijfer is prima verklaarbaar aan de hand van het hogere volume tests dat de GGD’s de voorbije zeven dagen afnamen. De Hond:

“Voordat de paniek vanmiddag weer uitbreekt (of gecreëerd wordt) bij het bekend worden van de nieuwe weekcijfers van het RIVM:
Als het cijfer van de Volkskrant van 111.000 juist is heeft de GGD afgelopen week ongeveer 35% meer testen uitgevoerd dan de week ervoor.”

In een begeleidende afbeelding toont De Hond hoe die vicieuze cirkel werkt: er ontstaat op een zeker moment paniek, waarna er wordt geëist meer tests af te nemen bij mensen met symptomen. Dat leidt dan weer tot een hoger aantal positief geteste mensen, waarna de paniek weer uitbreekt. Daarna ontstaat een nog sterkere behoefte om te testen, en gaat het cirkeltje weer rond.

We moeten alles dus wel “in perspectief” blijven zien, zo betoogde De Hond ook vorige week al. Want ook al liepen de cijfers op, het was toen nog altijd minder dan het begin juni was.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

15 reacties

 1. leukeditter

  hekpt niet maurice..de mensen blijven rutte en rivm toch geloven tot we nooit niks meer kunnen

 2. Charles Bingley

  Als het aantal besmettingen niet structureel zou oplopen kan dat ook niet blijken uit het toenemend aantal testen. Meer testen zou namelijk ook een toename van het aantal negatieve testen betekenen.

  1. Peet64

   Er wordt alleen maar gesproken over toename van geconstateerde besmettingen.
   Veel mensen die nu positief testen hebben weinig symptomen. Dat soort besmettingen werd twee maanden geleden niet geconstateerd. Kortom reëel gesproken is het zeer de vraag of het aantal besmettingen toeneemt of gewoon het aantal tests.

 3. Bullshit10

  Geef die medicijnen vrij probleem opgelost
  Blijf het toch zeggen hoor

  1. DubbelZout

   Ik heb serieus een poging gedaan om een filmpje van het interview met Pieter Stuurman dd. 19-07 te kijken op LNN
   Wat een ongelofelijke en vage shit wordt daar gebazeld
   Hij heeft het voortdurend over een “macht die de wereld wil besturen” maar noemt geen enkele naam: wie zijn het ?
   Corona is een “verzinsel” want (tip: met een t !!) is niets meer dan een gewone griep, maar sinds wanneer liggen de IC”s elk jaar vol bij een gewone griep ??
   En ja, jouw Grote Leider Geert wou al minimaal 3000 IC plekken hebben, dus die is het er zeker niet eens dat het maar een griepje is
   Daarnaast hebben ze het over polls waaruit zou blijken dat 90% (!) niet meer achter Rutte staat, waar halen ze dat vandaan…
   Ook staat meer dan 80% niet achter de Corona maatregelen, ja ja
   En zo kan ik nog wel ff doorgaan
   Maar wellicht is het gewoon hele foute humor waarvan ik de grap niet in zie

   1. Bullshit10

    Dubbelzout
    Voor jij is alle positieve nieuws onzin
    Jij bent ook zon bruikbare idioot

    1. DubbelZout

     Had geen ander antwoord verwacht van je, incl. de gebruikelijke taalfouten, wanT die heb je niet

 4. Kretoloog

  Afgelopen week: 1326 besmettingen, en 23 ziekenhuisopnamen.
  Dat is minder dan 2% die er ziek van worden.

  Kortom, Maurice de Hond heeft helemaal gelijk: deze cijfers zijn niet iets om je ook maar een beetje (laat staan erg) druk over te maken.

  1. Gerda2

   Van RIVM website

   28-07-2020 | 14:00 uur

   Update 22 juli t/m 28 juli 2020

   Afgelopen week zijn er 1.329 nieuwe personen gemeld die positief getest zijn op COVID-19. Dat zijn er 342 meer dan het aantal meldingen van vorige week, 795 meer dan van die week daarvoor en 897 meer dan van die week daarvoor. Er zijn in de afgelopen week 23 patiënten gemeld die voor COVID-19 in het ziekenhuis zijn opgenomen (geweest). Dat zijn er 4 meer dan vorige week.
   Er zijn 9 laboratorium-bevestigde COVID-19 patiënten als overleden gemeld, 2 meer dan in de week er voor.
   Het aantal nieuwe personen dat positief getest is in Nederland neemt verder toe. In de GGD Gemeentelijke Gezondheidsdienst teststraten steeg het aantal afgenomen testen met bijna 23.000 in vergelijking met de week daarvoor. Het percentage positieve testen is met 1,0% gelijk gebleven aan een week eerder. Het reproductiegetal ligt net als vorige week boven de 1. Zie het nieuwsbericht Aantal besmettingen COVID-19 neemt verder toe.
   De in de afgelopen week gemelde patiënten zijn niet allemaal in de afgelopen week positief getest, in het ziekenhuis opgenomen of overleden. Sommige patiënten worden later gemeld. Daarom worden de gegevens van afgelopen weken soms nog aangevuld.

   2 personen meer overleden dan de week ervoor.
   4 personen meer opgenomen in het ziekenhuis als de week ervoor.

   Dus oordeel zelf, het gaat alles naar wens.

   1. DubbelZout

    Naar wens van wie als ik vragen mag ?
    Ik word niet vrolijk van deze cijfers

    1. Gerda2

     Ik raak er zeker niet van gedeprimeerd.
     In de loop van de dag zullen we wel weer horen dat er zoveel meer mensen zijn besmet. Waarom hoor je in de media zo weinig praten over de aantallen overleden personen en ziekenhuisopnames?
     Het blijkt tot nu toe gewoon dat er duizenden besmet raken, maar zoals Gommers verleden week vertelde: in het ziekenhuis zien we amper toename van patiënten.

    2. JochemX

     Volgens mij word je nooit vrolijk als je de hele dag je eigen billenknijpt van angst. Ga de getallen eens delen door totalen. We hebben op het moment ondersterfte, dus wat zeur je, de vlag kan uit.

 5. Meriadoc Brandebok

  cOroNA iS mAaR eeN GriEpJe.

  1. Kretoloog

   Nee hoor Guus, corona is helemaal geen griepje. Corona is minder besmettelijk dan griep en minder dodelijk dan griep.

   Ga maar na: in een mild griepseizoen overlijden er ca. 2 miljoen mensen (in een heftig griepseizoen ruim 5 miljoen). Corona heeft tot nu toe 600.000 doden op zijn naam, dat is nog geen 1/3 van een milde griep.

   Corona is dus een tamelijk onschuldig virus. Dat er ouderen (75+) erg ziek van werden en aan overleden, kwam omdat ze al een ernstige levensbedreigende ziekte onder de leden hadden.

   1. CloVis.

    Maar een woord als “besmetting” kan toch nooit positief uitgelegd worden? Dus mild of ernstig te nemem virus kan niet goed zijn. Voor mij neem ik het ‘even’ serieus tot het anders blijkt.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.