Met één pennenstreek maakt CBS coronavirus maar liefst twee keer zo dodelijk: tot wel 11.691 Nederlanders overleden

Er zijn in Nederland tot wel bijna twee keer zoveel mensen overleden aan het coronavirus dan tot dusverre werd aangenomen. Tot die schokkende conclusie komt het CBS, dat gaat rekenen met een nieuwe methode om het aantal coronadoden in Nederland te tellen. De officiële teller bleef in de periode van maar tot en mei net onder de 6.000 steken, maar dat moet wellicht zo’n 11.700 worden.

Het CBS zet extra kracht bij in de strijd tegen degenen die het coronavirus ondanks alles ‘maar een griepje’ blijven vinden. Want het virus is behoorlijk dodelijk, zo moet uit nieuwe cijfers blijken. Om dat nog beter te kunnen onderstrepen, past het CBS de methode aan waarop het totale aantal aan corona overleden Nederlanders wordt geteld. Tot gisteren werd dat getal op 5.900 gehouden voor 9 maart tot en met 24 mei, maar het statistiekbureau denkt dat dit er wel eens 11.691 kunnen zijn.

Men is voor 95% zeker dat de nieuwe rekenmethode ook tot accuratere getallen leidt:

“Het aantal mensen dat in de eerste elf weken van de corona-epidemie is overleden aan de gevolgen van het virus ligt waarschijnlijk 50 tot 100 procent hoger dan het RIVM heeft geregistreerd. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag op basis van nieuwe berekeningen. Dit aantal ligt in lijn met eerdere schattingen van het CBS.

Het CBS heeft een nieuwe methode ontwikkeld om de zogeheten oversterfte te berekenen. Daarmee schat het instituut in dat in de periode van 9 maart tot en met 24 mei de oversterfte tussen de 8.593 en 11.691 personen ligt. Het RIVM registreerde in die periode 5900 sterfgevallen als gevolg van het coronavirus.”

Oversterfte is de benaming voor een hoger dan gemiddeld dodental in een gegeven maand. De getallen van een bepaalde dag, week of maand worden vergeleken met die van dezelfde periode over de afgelopen jaren. Wanneer het aantal overledenen in het huidige jaar hoger ligt dan het gemiddelde over een aantal recente jaren, spreekt men van oversterfte.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

53 reacties

 1. Kretoloog

  De oversterfte tussen half maart en half mei 2020 wordt gecompenseerd door een ondersterfte in de afgelopen 2 maanden (juni, juli 2020). Maar dat vermeldt het CBS dan weer niet.

  Uiteindelijk wijken de sterftecijfers aan Corona in 2020 zodoende weinig af van de sterftecijfers van het griepseizoen 2018.

 2. combat le pelicule

  Ja als je vindt dat alle griepsymptomen onder het kopje “corona” vallen ja daar word het dodencijfers exceptioneel veel hoger van natuurlijk.

 3. TIXEN

  Vast staat, in ieder geval, dat het virus verre van goedaardig is gezien de herziene berichtgeving. Spreken van een ‘griepje’ komt spottend over met de werkelijkheid.

  1. combat le pelicule

   De feitelijke realiteit is dat jij namen omdraait

   1. Potsdam

    Zachtheid van tong is een boom des levens,
    maar valsheid in haar is een verderf in de geest.

 4. Hamer Sikkel

  Het CBS heeft de gemeten cijfers van het RIVM vergeleken met hun gegevens inzake oversterfte; de enige conclusie luidt, dat er blijkbaar meer doden zijn gevallen ten gevolge van het coronavirus/Covid-19.
  Er zijn echter meer patiënten geweest, die werkelijk ziek geweest zijn en dat is zeker geen sinecure te noemen.
  Talloze mensen kregen heftige klachten, zoals benauwdheid en hevige pijn.
  Dat is derhalve geen onschuldige verkoudheid geweest.
  Hou dus maar op over die ‘viruswaanzin’.

  1. Kretoloog

   Een onschuldige verkoudheid vergelijken met een griepje, dat is pas waanzin.

   Een griep is een serieuze ziekte waarvan je zeer ziek van kun zijn en waaraan wereldwijd jaarlijks tussen 2 miljoen (mild seizoen) en 5 miljoen (heftig seizoen) overlijden. In die zin is Corona (aantal doden nu 0,6 miljoen) zeker te vergelijken met een griep.

   1. JochemX

    Juist! Griep is een verzamelnaam met milde tot dodelijke gevolgen. En er is helemaal niemand die een corona-griep een griepje noemt. Maar corona is wel een van de vele griep varianten, dus een griep.

    1. Vanduinen

     Op grond waarvan bent u tot deze bizarre conclusie gekomen. Autodidact, zelfstudie ? Veel DDS’ers houden het op een griepje !

     1. JochemX

      Uitgebreide academische opleiding, veel lezen, zelf nadenken beetje gezond verstand dus. En u wauwelt alleen de MSM na.

     2. Fortiori

      1. Griep en corona worden door een ander virus veroorzaakt
      Griep wordt veroorzaakt door het influenzavirus, Covid-19 door een coronavirus. Omdat het coronavirus SARS-CoV-2 volledig nieuw is voor mensen, hebben we er nog geen immuniteit voor opgebouwd.

      Het griepvirus bestaat al langer. En hoewel het geregeld muteert, blijft het virus deels hetzelfde. Als je een keer de griep gehad hebt, bouw je antistoffen op. Raak je daarna nog een keer besmet met een influenzavirus, dan zal je lichaam een deel van het virus nog herkennen van de vorige keer.

    2. Maurits Dekker

     Corona heeft helemaal niets te maken met griep.
     Iedereen die dit toch beweert heeft er niets van begrepen, of is te dom om het te begrijpen.

     1. JochemX

      Broertje en zusje, verder zijn de verspreidingen en gevolgen prima te vergelijken. “Niets te maken” is wat overdreven.

  2. Michael M

   Als er meer dan 6000 mensen in Nederland overleden zijn aan de gevolgen van het Corona Longvirus Pandemie en wereldwijd ruim 2 miljoen mensen zijn overleden aan deze vreselijke moord virus en dat er nog altijd mensen zijn welke denken dat Covid-19 maar een verkoudheidje is dan denk ik dat je totaal niets om de mensheid geeft. Dat het je koud laat wat er gebeurt en dat je liever ikke ikke en de rest kan stikken mentaliteit draagt, dan denk ik dat je tijdens de geboorte je hersenen niet mee ontwikkeld waren. Dan heb je een afwijking in je denken. Tot slot zijn het vaak de domkoppen onder ons welke tegen de coronamaatregelen zijn om het feit dat ze het zelf nog niet opgelopen hebben de corona longvirus, want dan piepen ze wel anders.

   1. Eertienator

    @michel m

    Waar haal jij die 2 miljoen wereldwijd volgens mij staat de teller nog niet eens op 1 miljoen

 5. EvertB

  Wat je je ook moet bedenken is dat het Coronadodental is behaald nadat al die draconische maatregelen zijn genomen. Als we, net als bij een griep, geen maatregelen hadden genomen waren er veel meer doden gevallen, niet alleen doordat er dan meer mensen ziek waren geworden, maar ook omdat dan de IC niet iedereen had kunnen helpen die hulp nodig had, zodat ook het sterftepercentage veel hoger was geweest. Als men wil beargumenteren dat maatregelen niet nodig zijn dan moet je het aantal griepdoden vergelijken met het aantal coronadoden die je zonder maatregelen gehad zou hebben.

  1. JochemX

   Dat weet je helemaal niet!

   1. Piet51

    @JochemX
    Dat kun je zien in landen waar ze geen, nauwelijks of heel laat maatregelen hebben genomen. Amerika bijvoorbeeld in streken waar de bevolkingsdichtheid vergelijkbaar is met Nederland, worden de ziekenhuizen zwaar overbelast zodat nu grote problemen dreigen. Trump laat graag de landelijke cijfers zien, dus inclusief het onbevolkte platteland en dan valt het allemaal wel mee. Maar de werkelijkheid is anders.

    1. JochemX

     De werkelijkheid is dat het wel ernstig is, maar ook vreselijk wordt opgeblazen. Landen met rigide mastregelen doen het niet beter dan landen met weinig maatregelen. De lokale omstandigheden zijn meestal bepalend. Gelukkig is het virus hier vrijwel weg, nu de regering nog.

    2. 1zeven1

     Dit is echt onzin. Het is zelfs zo dat een flink deel van de Amerikaanse ziekenhuizen nu op omvallen staat omdat ze tijdens het hoogtepunt van de covid golf wel alle niet covid patiënten moesten weren, maar er niets voor terug kregen en dus ook geen inkomsten hadden.

   2. Piet51

    Dit is een fraai voorbeeld van non-nieuws. Die kleine 6000 doden waren cijfers van het RIVM en bepaald a.h.v. testen. Dat zijn dus in de praktijk bewezen doden met corona. Dit is er in de rapportages altijd bijgezegd. Het CBS heeft vanaf het begin aangegeven, dat het werkelijke aantal veel hoger ligt, wellicht het dubbele. En elk weldenkend mens had dat zelf ook kunnen bedenken.
    Hier is werkelijk niets geheimzinnigs aan. Van een mug een olifant maken, heet zoiets. Of, anders gezegd, de overheid zwart maken waar dat met een beetje fantasie maar kan. Maar de DDS-lezers en de meeste andere Nederlanders zijn gelukkig intelligenter, toch?

    1. Grasmaaier

     De overheid is per definitie onbetrouwbaar.

     1. Piet51

      @Grasmaaier
      Sterke reactie, echt. Jij hoort duidelijk bij dat intelligenter deel van de Nederlanders.

     2. Grasmaaier

      Ik vind Inez Weski aan mijn zijde.

      Als overheidslulletje zul jij de tiet waar je aan hangt, altijd verdedigen. Dat begrijp ik wel. Maar de overheid is er alleen om zichzelf in stand te houden. Niet om de belangen van burgers te vervullen.

     3. Blitzkrieg

      Piet51 :
      Quote : “Sterke reactie, echt. Jij hoort duidelijk bij dat intelligenter deel van de Nederlanders.”
      Eens sta jij op een plein met feestende Nederlanders. Zingen, dansen, vreugde, bier, eten met op de achtergrond de veroordeling van landverraders. Wat zal dat een mooi feest worden!

     4. Blitzkrieg

      Piet51 :
      Zo vierde Nederland de bevrijding in 1945
      h**ps://www.youtube.com/watch?v=5Ub7lBz4wyE

      Wat moet het erg zijn om aan de foute kant te staan, een geweten dat je niet met rust laat. Het is een marteling die de jouwe zal zijn, succes vriend!

     5. Lefty

      Klopt, en dat wordt met de PVV en FvD straks alleen maar erger.

  2. SubTec

   Zweden heeft geen draconisch maatregelen genomen en vergelijkbaar aantal doden.
   Dus dat argument is onzin

   1. Piet51

    @SubTec
    Onzin??? Zweden heeft inderdaad iets minder doden dan Nederland, maar ruim de helft van het aantal inwoners. En Zweden heeft heel veel meer doden dan de buurlanden Noorwegen, Finland en Denemarken.

    1. SubTec

     h**ps://www.cgdev.org/blog/predicting-covid-19-infection-fatality-rates-around-world

    2. Blitzkrieg

     Piet51 : Alles wat je altijd al wilde weten over covid, oh ja… vergeet niet op de gekleurde linkjes te klikken, willen nitwits nog weleens vergeten.
     h**ps://swprs.org/feiten-over-covid19/

    3. SubTec

     Waarom komt er steeds meer censuur op Google, Twitter en Facebook?
     h**ps://www.stichting-jas.nl/2020/07/google-insider-onthult-plan-voor-mega.html
     h**ps://www.dagelijksestandaard.nl/2020/07/gaat-twitter-gebukt-onder-censuur-opnieuw-bericht-van-president-trump-verwijderd/

     Simpel, men heeft geen argumenten tegen de onderzoeken van wetenschappers die laten zien dat Covid-19 helemaal niet gevaarlijk is.
     Men kan ook nergens op de wereld bewijs vinden dat Covid-19 wel een killervirus is.

     Dus dan maar de tegenonderzoeken wegmoffelen.
     Bij een echt Killervirus zou dat natuurlijk absoluut niet nodig zijn geweest!

     En nog steeds zijn er mensen die werkelijk de meest idiote redenen bedenken om maar te kunnen blijven geloven dat Covid-19 toch nog een killervirus is.
     Zou een interessant onderzoek voor gedragspsygologen kunnen zijn.

  3. NoDoubt

   Onzin, Maurice de Hondt heeft al aangetoond dat o.a. de asielzoekers in Griekenland hutje op mutje zitten en er geen/nauwelijks doden waren te betreuren. Het CBS doet een vermoeden maar heeft geen bewijzen. Net zoals WHO zei dat er miljoenen doden zouden vallen maar zette deze 2 weken geleden op een half miljoen. Dat zijn er nog steeds 100.000 minder dan in een jaar aan griep. De hele economie kapot door een synthetische virus en er mag geen gebruik worden gemaakt van HCQ met zink. Waarom?? Het is levensreddend in de eerste fase. Maar wordt door fb twitter en google er vanaf gehaald. (film van vooraanstaande artsen, met 2 miljoen bekeken), Waarom?? WHO heeft de definitie van pandemie in 2014 naar beneden bijgesteld, WHO een private org. Waarom? Mensen dragen al miljoenen jaren virussen over en er zijn er die gaan dood, c’est la vie. Keep on dreaming.

 6. JochemX

  CBS, Staats Bureau Statistiek. Halverwege het spel de reken-spelregels wijzigen. Hebben ze een handje van. Mensen zijn nog niet bang genoeg gemaakt voor een virus dat hier overduidelijk op zijn retour is. Dat vaccin wordt in ieder geval een grote flop.

  1. SubTec

   Ze passen hun meetmethode aan afhankelijk welk antwoord ze willen hebben.
   Om met Churchill te praten: “Vertrouw geen statistieken die je niet zelf vervalst hebt”

 7. EvertB

  Een ernstige griep is gewoon een ernstige aandoening. Beweringen dat het Coronavirus vergelijkbaar is met een gebruikelijk “griepje” demonstreren onnozelheid.
  Ten tweede is het dodental natuurlijk niet het enige. Mensen die flink ziek zijn geweest hebben nog heel lang restverschijnselen, afgezien van de weken die ze op een nare manier ziek zijn geweest.

  1. SubTec

   Onzin! De meeste hebben niet eens symptomen.
   Als Corona werkelijk erger dan een gewoon griepje zou zijn hoef je niet dit soort trucs uit te halen dan spreken de doden voor je!
   Het moet nu toch wel duidelijk zijn dan de hele Corona-crisis één grote scam is!

   1. Michael M

    Het is geen Griep, maar een Ordinaire Pandemie LONGVIRUS !!!!

   2. Michael M

    Voor de reactie piepers hier: Wees blij dat je geen Corona Longvirus hebt opgelopen. Ben je net door het oog van de naald gekropen. En doe niet alsof Corona niets voorsteld…je zult het maar krijgen sukkels !

    1. Grasmaaier

     Aldus viroloog en longspecialist dr. Michael M.

 8. Bullshit10

  Man man man wat is dit voor een amateuristisch gadoe met deze beunhazen is dit een loterij of een illegaal gokspelletje
  Zijn de cijfers niet hoog genoeg nu moeten de cijfers kunstmatig omhoog gebracht worden zo dat het moet lijken dat deze griepje wel heel erg is.en mensen bang moeten blijven
  Hou toch op man geef die medicijnen vrij ik blijf het zeggen hoor

 9. SubTec

  Als de realiteit laat zien dat Covid-19 geen killer is dan verzin je toch gewoon wat doden erbij.
  De “O Hans!” types hebben al laten zien alles te geloven wat “De Overheid” hen in de maag splitst.

 10. SubTec

  Hoe duidelijk wil je het nog hebben dat deze hele “Corona crisis” één grote leugen is?

  1. Vanduinen

   Het is voor mij onduidelijk waarom u het over één grote leugen hebt. Een bedenkelijke reactie.

   1. SubTec

    Omdat dit “killervirus” geen slachtoffers maakt en dat dit met de meest absurde leugens en volksverlakkerij wordt getracht weg te moffelen.

    Bij een echt killervirus, die een lockdown zou goedpraten, heb je tienduizenden slachtoffers.
    Dan hoef je niet te proberen om met manipulatie van de cijfers wanhopig nog op tenminste een zelfde aantal als een normale griep te komen.
    En dit totale gebrek aan slachtoffers is in ieder land te zien!
    Corona is overduidelijk een farce en volksverlakkerij!

  2. Maurits Dekker

   SubTec

   Zij die corona hebben overleefd maar nog dagelijks de nare gevolgen van dit verschrikkelijke virus ondervinden hebben slechts één antwoord:

   U bent een idioot

   1. Blitzkrieg

    Maurits Dekker :
    Quote : ”
    SubTec

    Zij die corona hebben overleefd maar nog dagelijks de nare gevolgen van dit verschrikkelijke virus ondervinden hebben slechts één antwoord:

    U bent een idioot”

    Het corona virus is inderdaad niet meer dan een griepje, maar ook hier sterven mensen aan… dat is nu eenmaal het leven.

    JIJ bent de idioot, het is bizar dat de wereld de ergste recessie uit tegemoet ziet vanwege een griepje. Dit griepje gaat – door alle ziek in je hoofd zijnde – maatregelen voor miljoenen doden zorgen. Denk na voordat je iemand een idioot noemt!

    12,000 people per day could die from Covid-19 linked hunger by end of year, potentially more than the disease, warns Oxfam
    h**ps://reliefweb.int/report/world/12000-people-day-could-die-covid-19-linked-hunger-end-year-potentially-more-disease

 11. ikweetwatikwil

  Een angstig mens valt gemakkelijk te sturen. Neemt niet weg dat er wel een virus zal zijn waar de wetenschappers “mee in de maag” zitten.
  Zelf hou ik afstand en zoek geen drukke plekken op.
  Maar mijn gevoel van vrijheid is weg en dat vind ik vreselijk. Alle spontaniteit is verdwenen.

  1. Blitzkrieg

   ikweetwatikwil :
   Quote : “Zelf hou ik afstand en zoek geen drukke plekken op.”
   Dan ben je nog steeds behoorlijk geindoctrineerd, sterkte met de genezing van je angst syndroom.

 12. harte385

  Ik heb een reken methode uit gevogeld dat er 343.000 corona doden zijn gevallen.
  Geen enkele reken methode van overheids instellingen werken of te wel de resultaten komen altijd goed uit voor de overheden zelf en altijd ten nadelen van de burger

 13. NEXIT.

  tja , draconische maatregelen zijn noodzakelijk om de misplaatste bangmakerij en foutieve voorspellingen te verdedigen.

  Wat een oproerkraaiers bij het cbs. Ongefundeerd cijfertjes aanpassen door een bureau dat met exacte cijfertjes statistiek zou moeten bedrijven. Het is helemaal geen doorgestoken kaart of een ingezet links verhaaltje hoor ! Wat een volksverlakkers

 14. SilverFox

  11.000 overleden ? Dan zijn er nog steeds 17,5 miljoen over. Gaat nergens over.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.