Nederland is enige land ter wereld waar virologen mondkapjes publiekelijk verketteren: ‘Inperking van vrijheid!’

Nederland blijft de gekke Henkie van de wereld spelen als het gaat om het dragen van mondkapjes om het coronavirus tegen te houden. Terwijl in andere landen de mondkapjesplicht steeds verder wordt aangescherpt, blijven Nederlandse medici standvastig in hun weerstand tegen de gezichtsbedekkende stoflappen.

Je vraagt je wel eens af of de gezagsdragers van dit land weten waar ze in vredesnaam mee bezig zijn. Want terwijl de coronabesmettingen weer toenemen, blijft Nederland bot weigeren om een mondkapjesplicht ook buiten het openbaar vervoer door te voeren. Op Radio 1 verschijnen zelfs serieuze virologen die mondkapjes rondom afkraken, en als optie om corona te voorkomen ronduit naar de prullenbak verwijzen. Zaterdag ging die eer te beurt aan Anne Wensing, die mondkapjes een vrijheidsinperkende maatregel noemde.

De koppige weigering van Nederland om mondkapjes serieus te verplichten doet internationaal vele wenkbrauwen rijzen. De Ierse journaliste Naomi O’Leary vindt het in ieder geval bijzonder opmerkelijk dat Nederland de gezichtsmaskers zo wegwuift: “The Netherlands persists as a global outlier in which senior academics argue against the wearing of facemasks to counter the Coronavirus,” schrijft de scribente op Twitter: “Unlike neighbouring countries where facemasks are increasingly compulsory, masks are not even worn in many care settings.”

De Belgische viroloog Marc Van Ranst is dan ook zeer fel over het gebrek aan politieke moed om een mondkapjesplicht in te voeren. Van het weekend zei hij bij EenVandaag: “Het vergt vijf minuten politieke moed om dan toch die beslissing te nemen. We vragen niet om iedereen een steen van 10 kg rond z’n nek rond te lopen. Het is verdorie enkel maar een mondkapje!”


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

42 reacties

 1. Gekkehenkert

  Die mondkapjes moet je nooit aan beginnen.

 2. Charles Bingley

  Het is wel opmerkelijk dat een rechts blog als DDS hier vurig een algemene mondkapjesplicht bepleit.

  1. NEXIT.

   ook een rechts blog kent dwazen

  2. CloVis.

   Ze zijn op de goede weg. Dat mag ook wel eens gezegd worden.

 3. Morgan4321

  Komt er te weinig geld binnen via affiliate marketing van die kopvodden, perdon, mondkapjes leverancier die hier steeds gepusht wordt? Waar blijft die enorme oversterfte die dit “gevaarlijke” virus gaat veroporzaken?

 4. Beukman

  Het mag inmiddels ook van Trump, die voorheen mondkapjes nog verketterde, en zelfs meende dat het dragen van zo’n ding een politieke anti-Trump-uiting was.

  Wat voor invloed heeft de radicale draai van Donald op de opinies in de rechtse blogwereld?

  1. toetssteen

   @Beukman
   Bij een bezoek aan een ziekenhuis draagt u zo’n kapje om anderen niet te besmetten. Wilt u zelf geen risico nemen, is het raadzaam zo’n plastic kap rondom uw gezicht te dragen.
   Want wat velen niet begrijpen is dat men besmet kan zijn met covid 19 maar daar geen snars van merkt!

   1. Beukman

    Zeker Steen, en daarom was de ommezwaai van Donald zo opvallend: inmiddels is hij van mening dat het dragen van een mondvod “patriotic” is; hij heeft kennelijk doorgekregen dat het een daad van gemeenschappelijk belang kan worden genoemd om het ding om te binden. En dit voor een man die voortdurend vooral bezig is met zijn eigen belang.

    1. Blitzkrieg

     Beukman : Viel me inderdaad tegen van Donald Trump!

  2. Original NL

   De USA is een vrij land..dus ben je vrij om dat te doen..of niet.
   Het prijsschieten op Trump kan beukpersoon niet laten.

   1. Beukman

    In het libertarische America menen velen inderdaad dat het dragen van een mondvod in strijd is met hun recht op individuele vrijheid.
    Dit recht slaat echter dood als het een gemeenschappelijk belang betreft. Je kunt het vergelijken met de inentingsdiscussie.

    1. Blitzkrieg

     Een zieke marxistische zienswijze, geen enkele persoonlijke vrijheid meer alleen nog het systeem en goelags voor eventuele heropvoeding.

     Als jij je wilt laten inenten met het doodsvaccin van Gate’s sta je daarin wat mij betreft vrij, maar als het zo goed werkt is er geen enkele reden waarom andere zich zouden moeten laten inenten voor jou veiligheid! Het werkt toch zo goed?

     Een nooit eerder gebruikt type vaccin dat je DNA verandert wat niet eens getest is volgens de goude standaarden van de wetenschap, dat zou je niet mogen weigeren?

     Dat je ziek in je hoofd was Beukman dat wist ik al, zo ziek had ik misschien niet eens verwacht!

    2. Blitzkrieg

     Beukman : Laat ik heel duidelijk zijn over dat vaccin, dat komt mijn lichaam niet in! Al kost het m’n baan, kan ik de supermarkt in meer in, niet meer vliegen of niet meer kopen of verkopen… het vaccin is een absolute grens voor mij en met mij vele!

     Voorlopig is dit nog steeds een grondrecht.
     De onschendbaarheid van het menselijk lichaam is in de Nederlandse Grondwet opgenomen als artikel 11. Hierin staat: Ieder heeft, behoudens bij of krachtens de wet te stellen beperkingen, recht op onaantastbaarheid van zijn lichaam.

     Ik weet het, jij bent het soort mannetje dat urgendiaans alle menselijke grondrechten wil opheffen omdat de dictatuur van het globalisme zo fantastisch is.

    3. Blitzkrieg

     Beukman : Kijk eens wat net m’n twitter bak in komt zeilen!
     5 mensen STERVEN bij test coronavaccin in Oekraïne
     h**ps://www.ninefornews.nl/5-mensen-sterven-bij-test-coronavaccin-in-oekraine/

     1. Antihedo

      ninefornews is een leuke website van kneusjes die vanaf hun zolderkamertje proberen in de aandacht te komen.

  3. NEXIT.

   Wat wil beukhol nu bepleiten ? op de verpakking van de snuitvodde staat ” dit product beschermt niet tegen covid-19 ” Waarom zou je in hemelsnaam zo een stuk papier op je snuit zetten als de fabrikant aangeeft dat het product daar niet geschikt voor is ?

   Narcisten zijn en blijven vervelende drammers

   1. Beukman

    Ik bepleit niets, Nexit. Ik zeg alleen dat op het moment dat die dingen in Nederland in openbare ruimtes worden verplicht, ook jij eraan zal moeten geloven, of je het nou leuk vindt of niet.
    Gelukkig heb je de goedkeuring van Trump: een mondvod dragen is een uiting van vaderlandsliefde volgens hem.
    Gaat het weer wat beter met je moeder?

    1. Blitzkrieg

     Beukman :
     Quote : “Nexit. Ik zeg alleen dat op het moment dat die dingen in Nederland in openbare ruimtes worden verplicht, ook jij eraan zal moeten geloven, of je het nou leuk vindt of niet.”
     Nope, ongeldige redenatie! De mondkap gaat hier niet op, jammer joh… helaaas!

  4. Maurits Dekker

   Wat voor invloed heeft de radicale draai van Donald op de opinies in de rechtse blogwereld?

   Antwoord: GEEN

   1. CloVis.

    Al was het maar om niet in mijn gezicht geproest te willen geworden. Om een ander te besmetten is niet mijn eerste prioriteit door het kapje te dragen.

 5. Bullshit10

  Bullshit tim en Zweden worden er ook geen muilkorven gedragen
  En dan ik heb het eerder gezegt als je niet dood gaat aan corona dan ga je wel dood aan die muilkorf
  Maar ga ze gerust dragen niemand houd je tegen

 6. Original NL

  Wie een mondkapje wil dragen moet dat zelf weten…ik begin er niet aan.

  1. Beukman

   De kans is groot dat je hier binnenkort noodgedwongen op zal moeten terugkomen, Original.

   1. Blitzkrieg

    Beukman : Gaan we dan nog weleens zien!

   2. NEXIT.

    de fabrikant is het roerend met original eens beukhol en lacht zich helemaal slap om idioten zoals jij die het op hun porum willen zetten. De fabrikant zegt “dit product is niet geschikt ter bescherming van covid-19 ” sukkel

    Je mag het altijd dragen dus allen die het willen dragen maak u statement en zet dat ding op je porum !

    1. Blitzkrieg

     NEXIT : Maar het gaat er helemaal niet om of de mondkap werkt, zo eerlijk zijn ze zelfs in de media nog wel. De enige reden die je – op tv en andere media – hoort is dat het een psychologisch effect ZOU KUNNEN HEBBEN. Door de mondkap hopen ze namelijk dat mensen meer afstand van elkaar gaan houden, een stelling die een paar maanden geleden nog afgedaan werd als EEN GEVAARLIJKE SCHIJNVEILIGHEID, een stelling die dus 180° verschilt met die van nu.

     1. Gerda2

      Ik ga ook niet vrijwillig een mondkapje dragen.
      Ben benieuwd naar de cijfers RIVM wat betreft ziekenhuisopnames, overleden personen e.d.
      De positief getesten zegt me minder.

 7. NEXIT.

  Iedereen die zo een lap voor zijn snuit wil dragen is vrij dit te doen. Voor de voorstanders moet het een teleurstelling zijn dat nog geen 1% dat ding vrijwillig draagt.

  Schei toch uit met dat fake nieuws over mondkapjes terwijl zelfs op de verpakking staat dat het geen bescherming biedt tegen covid-19

  1. TIXEN.

   Het oppertune gedrag neemt hand over hand toe, maar een geluk dat overheden hier een stokje voor steken. Het doet mij goed dat inzicht in de nonchalance groeiende is bij de goedwillenden.

   1. Bullshit10

    Tixen nog zo’n bruikbare idioot

  2. Pauline Kummer

   Je zult wel moeten. Wie aangewezen is op OV zal wel moeten. Ook in meer winkels waarbij de anderhalve meter niet werkt, zoals onze kaasspecialist.

   1. Rood

    Enzovoort.

   2. combat le pelicule

    Nee hoor je moet helemaal niets en het mag ook niet opgelegd worden want het is geen beleid, behalve het ov, dus angstzaaier paulientje praat poep

 8. SubTec

  In sommige landen wonen nog mensen die zelf na kunnen denken.

 9. marianne71

  Waarom zou je die mondkapjesplicht uitbreiden terwijl er zo weinig mensen op de IC liggen en er weinig mensen met Corona sterven? Ja er het aantal besmettingen neemt toe, maar zolang deze mensen voornamelijk griep symptomen krijgen en het o.a ook komt omdat er meer wordt getest.

  Mensen hebben blinde paniek en geven hun vrijheid weg op basis van onrealistische angsten.

  1. combat le pelicule

   Precies Marianne, je denkt nuchter en wijs

 10. NationalSniper

  Vaak eens met Maurice de Hond maar niet op gebied van mondkapjes: werken niet en zijn gevaarlijk.

  Als er echt draagvlak was zouden heel veel mensen met een mondkapje rondlopen in winkels e.d. Want als je er voor bent dan begin je er zelf mee Ik zie in de praktijk maar een enkeling.

  En moeten we niet terug naar eigen verantwoordelijkheid in plaats van betuttelen alsof we kinderen zijn? Mensen zelf laten kiezen of ze meedoen aan mondkapjes of afstand. Dat hoort bij een vrije democratie. Blijkbaar zijn we een dictatuur.

  Voor zowel de 1,5 (of 1)m en mondkapjes is geen wetenschappelijke basis.

  Dat professionele mondkapjes in professionele handen (dus weten hoe juist te gebruiken) die werken.
  De niet medische geven geen vorm van bescherming voor de drager.
  De niet-medische KUNNEN misschien een heel klein beetje helpen om anderen te beschermen ALS iedereen ze JUIST gebruikt. Maar 87% gebruikt ze niet juist.

  De gemiddelde burger draagt ze niet goed, zit er continu aan, doet ze steeds op en af, vervangt ze niet, reinigt ze niet regelmatig en pakt ze verkeert vast (een foutje is zo gemaakt). Bij niet correct gebruik werken ze averechts en vergroten de besmettingskans.

  Kijken we naar de praktijk dan werken ze dus niet maar vergroten juist besmettingskans. Kijk hoe ze in de praktijk worden gebruikt in OV bijvoorbeeld.

  Volgens het OMT is er geen eenduidig bewijs dat ze effect hebben. Van Dissel zegt ook dat ze niet werken. Nu doet het OMT veel fout maar ik denk dat ze op dit vlak gelijk hebben.

  En even praktisch: hoe moet je eten en drinken met een mondkapje op in de horeca? Tijdens het eten mag ie af? Dus dan mag je wel aerosolen de lucht in blazen?

  Bovendien zijn ze zeer slecht voor de gezondheid.
  https://www.hpdetijd.nl/2020-06-19/veel-mensen-die-mondkapjes-dragen-ervaren-een-negatief-effect-op-de-gezondheid/
  Je krijgt minder zuurstof binnen en ophoping van CO2 boven gevaarlijke levels (blijkt uit test van o.a. Viruswaanzin). Hoe langer ze je draagt hoe slechter voor de gezondheid.
  Het zorgt voor benauwdheid, heeft bij veel mensen invloed op je ademhaling (hyperventilatie). Veel mensen klagen over hoofdpijn (en wat voor gevolgen heeft het op lange termijn?).
  Het vermindert de rijvaardigheid van chauffeurs.

  Vooral voor mensen die al problemen met ademhaling hebben (astma, COPD) zijn ze heel erg gevaarlijk. Die mensen worden dan uitgesloten van boodschappen doen en OV.
  Dus je zou minimaal uitzonderingen moeten geven op medische gronden.

  Daarnaast is het vreselijk voor doven en slechthorenden die afhankelijk zijn van liplezen.
  En wil je normaal communiceren dan is het nodig om iemands gezichtsuitdrukking te zien.

  Verder is het gevaar van dit virus in dezelfde range als griep. Griep IFR: 0,1-1%. COVID-19 zit volgens diverse wetenschappers op 0,25%-0,3%. CDC: 0,26%. RIVM: 0,32-1% met gemiddelde van 0,5%. Het is geen Ebola waarbij gezonde mensen bij bosjes neervallen.

  En natuurlijk is het vreselijk wat er gebeurd met ouderen en zieken, maar dit gebeurd ook tijdens een heftige griepgolf.
  Geen reden om de hele bevolking te muilkorven of te dwingen afstand te houden (iets dat ook erg ongezond is: slecht voor weerstand en psychische gezondheid).
  En ook niet om de hele samenleving, economie en volksgezondheid kapot te maken.

  Volgens mijn huisarts is het middel (de maatregelen) veel erger dan de kwaal.

  Bescherm gewoon de ouderen goed, verbeter ventilatie (meer lucht van buiten, UV filters), zet airco’s uit in OV en openbare ruimtes binnen, plaats luchtbevochtigers en ionisatieapparaten. Dan kunnen we weer normaal doen.

  We moeten niet normaal maken wat niet normaal is.

  Daarnaast moeten we terug naar vrije keuze en eigen verantwoordelijkheid.

  Stel een Corona keurmerk voor. Vervolgens kan iedereen de keuze maken of ze wel of niet een gebouw in gaan dat Corona proof is of niet. Uiteraard kan overheid subsidie geven voor Corona proof maken. En dat zou dan via diverse manieren kunnen: ventilatie

  Uiteraard wel verplicht Corona proof maken bij zorginstellingen. Supermarkten kun je ook nog aan denken. Maar bijvoorbeeld horeca hoef je niet verplicht heen. Je kunt dit aan de markt overlaten. Als er genoeg vraag is naar Corona-proof horeca dan zal horeca met Corona keurmerk meer klanten trekken.

  Weg met de 1,5m en weg met de mondkapjes. Allemaal onzin en schijnveiligheid.

  1. Gerda2

   Goed stuk @ NationalSniper

 11. Arbeider65

  Klopt, volgens staatsrecht geleerden om artikel 10. En ze kunnen het zo niet invoeren. En laat die Belg aub naar zijn eigen land kijken. De meeste besmettingen met nog minder inwoners dan Nederland. Hoe kan dat……

  1. Ché

   Gast, weet jij niet dat het verboden is om voór 7 uur ’s ochtends te reageren??

   1. Arbeider65

    Grapje…..van jouw…..maak ik zelf wel uit.

 12. harte385

  Mondkapjes zijn alleen nuttig als men de echte goed gekeurde draagt, al die anderen helpen geen ene moer. Maar de echte medisch goed gekeurde kapjes zijn niet te koop oor burgers.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.