RIVM’er Jaap van Dissel staat voor paal: Noorse anti-mondkapjesonderzoeker die hij citeerde is van mening veranderd

RIVM-baas Jaap van Dissel heeft nogal een blauwtje gelopen over mondkapjes. Zo citeerde hij nog een Noorse wetenschapper die volgens hem vond dat mondkapjes niets bijdragen aan het voorkomen van een coronabesmetting… en zo zegt deze zélfde wetenschapper nu dat de gezichtsmasker wel degelijk kunnen helpen en Van Dissel zich op oude informatie baseert. In goed Hollands zeggen we dan: ome Jaap staat voor aap.

Vandaag zal niet de lievelingsdag worden van RIVM-viruusbaas Jaap van Dissel. Eerder deze week gaf het OMT-lid nog een persconferentie over de heropleving van het coronavirus, en hij benadrukte vooral dat het absoluut niet nodig was om mondkapjes te dragen. Ondanks dat het wetenschappelijke bewijs dat de man – die inmiddels de corona-schaduwpremier is – voor die stelling aandroeg ronduit mager is, had Van Dissel tóch één strohalm om zich aan vast te klampen: een Noors onderzoek waaruit zou blijken dat de gezichtsmaskers alleen zin hebben als het niet mogelijk is om afstand te houden.

Maar hier komt-ie: EenVandaag zocht de leider van het Noorse onderzoek zelf op, en de man verklaarde dat zijn eigen onderzoek inmiddels ronduit achterhaald is. Hij is tot andere inzichten gekomen, en denkt nu wél dat mondkapjes het nodige kunnen toevoegen aan het voorkomen van coronabesmettingen:

“In hun rapport zeggen de Noren dat mondkapjes vooral aan te raden zijn als het moeilijk is om afstand te houden. Maar nieuwe inzichten laten zien dat het wel degelijk goed is om vaker mondkapjes te dragen, vertelt Iversen. “Recent onderzoek wees uit dat er een grotere groep mensen is die wel drager van corona zijn, maar geen symptomen hebben.” Iversen ging uit van 20 procent, maar die groep blijkt het dubbele. Na de zomer komt hij dan ook met een update van zijn onderzoek.”

Kortom: Jaap van Dissel heeft zich gebaseerd op gedateerd onderzoek dat niet meer klopt. Alles om een maatregel niet in te voeren die in de rest van de wereld al maanden geleden meehielp om corona te bedwingen. Nee, RIVM, lekker bezig!


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

16 reacties

 1. Bullshit10

  Ach man hou toch op met deze onzin en Zweden gebruiken ze ook niet daar is het vrijwillig en buiten is het zo wie zo bullshit

  1. Heinz

   Je zou zeggen midden in de winter is het goed voor een koude neus, vind je ook niet Bully

  2. Heinz

   En @Bully, het is ook een vreemde zaak want weet je wel hoe zweet ruikt? Een reden te meer om dat wel te doen.

 2. Pierre Tombale

  Of van Dissel nu voor aap of voor paal staat, hij dient het zekere voor het onzekere te nemen.
  Baat het niet schaadt het niet, better safe than sorry.
  Wie neemt er nu risico met een dodelijk virus?
  Een viroloog?

 3. Gebande2

  Jaap van Dissel staat natuurlijk al maanden voor paal.

 4. Paardenmiddel

  Kijk naar landen die amper maatregelen hebben genomen ,geen verschil met ons.
  Houd op met mensen op de kast te jagen.

 5. Paardenmiddel

  Dds wil zijn mondkapjes verkopen.

 6. Gekkehenkert

  Onbetrouwbaar nieuws, geobsedeerd door mondkapjes

 7. Gebande3

  Haha, wat leuk.
  2 Vliegen in een klap.
  Van Dissel afzeiken en mondkapjes kopen, kopen en nog eens kopen bij DDS.

  1. M. Brandenburg

   Een ieder die zich elke keer incompetent voor lul zet mag je afzeiken daar vragen ze immers zelf om. De man is een clown, het is onbegrijpelijk dat deze man de leiding heeft het zegt ook alles over het instituut dat hij leid, niet voor niets zien we op elk vlak waar het RIVM zich mee bemoeit dat deze structureel fout zit en met achterhaalde modellen aan komt kakken, het is een links acitivistisch bolwerk dat zich vooral door ideologie laat leiden en niet door wetenschappelijk bewezen feiten.

   Dat anderen vervoglens gewoon willen verdienen aan dat wat op de markt gevraagd word, ook al word die vraag kunstmatig gecreerd zijn twee los van elkaar staande zaken, en het spreekt boekdelen dat je je juist daar op focust inplaats van op wat echt belangrijk is. Een gigantische diskwalificatie.

 8. ervi

  Tim stelt zijn mening over Covid-19 en maatregelen ook nogal eens bij.
  Is dit voortschrijdend inzicht of heb je Noors bloed, Tim?

 9. Buzz68

  Ach,..
  Laat ouderen maar een beflapje dragen.
  ‘k Zie er veel te veel op straat.
  Ik ga er zeker geen dragen.

 10. 56RdK

  Dat er uberhaupt nog naar die Van Dissel wordt geluisterd, dankzij de fake-adviezen van die lul zijn er hier duizenden doden gevallen, om over de rest van de ellende maar niet te reppen.

  Het is ook ongelooflijk dat hij nog gehoor vindt en krijgt. Want een ezel stoot zich maar éénmaal aan dezelfde steen maar het klootjesvolk in dit land al ontelbare keren en dan zeggen ze ook nog “Wat goed!”

  Ja,…

 11. dosjenpeceta

  Mondkapjes zijn dikke onzin, wat je hoort, zijn met name mensen die besmet zijn, dus GEEN ziekenhuisopnames, GEEN doden, alleen besmettingen en even voor de duidelijkheid, maar 1329 mensen zijn “besmet” dat betekent dat 0.00750847457% van de Nederlandse bevolking is “besmet” dat is letterlijk 0,0

 12. M. Brandenburg

  En hoe meer we gaan testen hoe meer mensen we gaan vinden die wel besmet zijn maar dat niet weten en dat percentage zal blijven stijgen en stijgen, getuige ook in Nederland waar wel meer besmettingen worden gevonden maar niet meer mensen naar het ziekenhuis gaan. Wanneer je 300 besmettingen vind en niet een hoeft er behandeld te worden dan zit je dus niet eens op 1/3% van besmettingen die ernstige symptomen hebben.

  Vandaar ook dat eerder angst werd gezaaid met het aantal opnames (dat nu totaal achterwege blijft door het niet oplopen van het aantal opnames) en met het aantal doden (wat nu ook achterwege blijft omdat er zo goed als geen sterfgevallen meer zijn), dus moeten we heel bang zijn voor alle besmettingen en die tweede golf. Dat die verder geen enkele negatioeve gevolgen hebben voor de bevolking buiten de economie die door de maatregelen de afgrond word ingeduwd moeten we maar negeren.

  1. combat le pelicule

   Wat zijn de criteria’s voor “besmetting” tegenwoordig als je snottert heb je corona!, als je last van je keel hebt, heb je last van corona!, als je verhoging hebt, heb je last van corona.!
   Overigens praten we inderdaad inmiddels alleen nog over “besmettingen” dus GEEN ziekenhuisopnames, GEEN doden…dus is er niets aan de hand..

   Nogmaals 1329 besmettingen dat is dus 0.00750847457% van de Nederlandse bevolking

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.