Schandalig: in VVD-achtig rijke stinkerdstadje De Bilt laat iedereen z’n villa met belastinggeld schoonmaken

In de Utrechtse gemeente De Bilt is een groot tekort ontstaan op de gemeentelijke begroting. De reden? Niet eens corona. Maar allerlei bijzonder rijke ouderen die hun gigantische villa of landhuis nu laten schoonmaken op kosten van de belastingbetaler. Lekker bezig daar, stelletje profiteurs.

Dat het hebben van geld lang niet altijd gelijkstaat aan het hebben van fatsoen bewijzen de inwoners van De Bilt wel weer, waar het salonliberalisme van VVD en D66 altijd erg in zwang is. Want wat wil het geval? De gemeente komt tonnen tekort, omdat de bewoners van villa’s, kolossale gevaarten van huizen en andere optrekjes die je kan kopen met oud geld nu massaal worden schoongemaakt van belastinggeld. U leest het inderdaad goed: we betalen met z’n allen mee aan het poetsen van miljonairsoptrekjes in één van de rijkste gemeentes van heel Nederland.

Bizar en belachelijk:

“Rijke inwoners van Bilthoven laten hun villa’s of luxe appartementen steeds meer met subsidie poetsen. De vermogende ouderen hebben daar formeel recht op, maar ze hebben er wel voor gezorgd dat de tekorten bij de gemeente met bijna drie ton zijn opgelopen.

Dat is voor veel welgestelde Bilthovenaren reden om de eigen schoonmaakster te ontslaan en gebruik te maken van de voordelige gesubsidieerde hulp. Het tekort van 350.000 euro op de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (Wmo) wordt in de gemeente De Bilt voor 285.000 euro veroorzaakt door meer aanvragen voor vergoeding voor huishoudelijke hulp.”

De lokale PvdA komt niet verder dan met wat vingergewapper (“Het mag volgens de regels, maar het voelt niet goed”). Wat een slappe hap. Denk je nu echt dat een stel corpsballen op leeftijd zich wat gaan aantrekken aan wat zo’n – in hun ogen – knorrige arbeiderspatjepeeër staat te mompelen?

Voer eens even heel gauw een inkomenstoets in voor die schoonmaakhulp, De Bilt. Want het is wel te verteren dat een kreupele oudere met alleen een AOW’tje wordt geholpen met het schoonhouden van de kleine huurwoning waarvoor 15 jaar wachttijd werd opgebouwd. Maar al die VVD-stemmende miljonairs? Ga toch weg!


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

27 reacties

 1. gedacht

  Wat een stemmingmakerij

  1. Duidelijk

   etc

 2. RPML

  En als die ‘rijke stinkerds’ nou 40 jaar braaf 52% van hun verdiensten hebben doorgeschoven naar de Belastingdienst voor de samenleving en een fatsoenlijk pensioen hebben opgebouwd en die ‘arme kreupele’ nauwelijks gewerkt heeft, geen pensioen en alleen AOW en ‘recht’ op alle voorzieningen waar die rijke stinkerds nog altijd zelf grotendeels voor moeten betalen, zoals verpleging, aanpassingen aan het huis etc etc? Iedereen heeft ‘recht’ op van alles, maar als het een keer ‘de verkeerde’ treft vervalt het recht?

  1. Xander XXL

   Als die “kreupele” nou heel z’n leven keurig 32 of 34 % belasting betaald heeft om zich kapot te werken voor die “graaier” van 52%. Als die kreupele daardoor maar heel z’n leven net rond kan komen omdat het gepeupel nou eenmaal kort gehouden moet worden. Kinderen van die 52% gratis mee verzekeren in de hoogste ziektekosten verzekering dus al die jong ook maar in het duurste aanvullende pakket. Rijden in een gesubsidieerde Tesla voor een prikkie. Hoeveel voorbeelden wil je nog hebben van het scheef getrokken stelsel. En ik kan het weten want heb in allebei de groepen gezeten. Laat mij dan maar 52% betalen, al was het 60%. Nu betaal ik 0% omdat ik voor deze overheid niet meer besta en moet leven van een klein inkomen van m’n vrouw maar wel ziektekosten en vaste lasten. Waarvan interesseert ze niet. Nee 52% betalen is vreselijk.

   1. RPML

    Ben het volkomen met je eens!

    Het punt dat ik wil maken is dat ‘vergeten’ wordt dat mensen in ‘dikke villa’s’ ook (onevenredig?) veel meer bijdragen aan de samenleving in de vorm van loonbelasting, vennootschapsbelasting, OZB etc etc. In NL is nu eenmaal zo ongeveer alles inkomensgerelateerd.

    Links framed deze groep kapot als asocialen, terwijl zij juist de grootste financiële bijdrage leveren aan de samenleving. En als ze dan al eens recht op iets hebben, dan is het wederom niet goed.

    En als je in Nederland 20 jaar lang 5.000 netto per maand naar binnen haalt (waarbij dan nog eens 5.000 naar de samenleving gaat in de vorm van loonbelasting) en je wordt onverhoopt werkeloos of arbeidsongeschikt, dan zijn de rapen gaar. Binnen 3 maanden zit je op 1700 netto, want dan is opeens weer iedereen gelijk. De inkomensval is gigantisch, terwijl je levensstandaard van de 20 jaar ervoor niet plots naar dat niveau kan.

    1. Xander XXL

     Nou echt volkomen met me eens ben je niet want dat alles inkomensgerelateerd zou zijn is in veel gevallen wel waar maar op de punten waar het echt geld gaat kosten is het niet zo, zoals ik al aangaf de ziektekosten daar profiteren ze vollop van over de rug van anderen. Een arbeider kan geen duur aanvullend pakket betalen dus z’n kinderen zitten ook in de minste of helemaal geen verzekering met alle gevolgen van dien. Terwijl kinderen van beter gesitueerde van alle vaak hele dure aanvullende extra’s kunnen profiteren. Boetes voor verkeers overtredingen zijn in veel landen inkomensafhankelijk en niet aftrekbaar. Hier in Nederland wordt er wel een gaatje gevonden. En zo zijn er nog voldoende voorbeelden. Ik ben niet voor het gelijktrekken van alles, ik ben geen communist of fanatieke socialist begrijp me goed, maar ik ben er wel achter dat wanneer je geld bezit alle deuren en poorten voor je open staan, zowel in de politiek als maatschappelijk en iedereen staat het vrij om daarvan te profiteren. Maar doordat ze wettelijk in hun recht staan wordt de maatschappelijke plicht met voeten getreden. En daar kan ik slecht mee over weg.

     1. gedacht

      xander wil kennelijk niet zien dat Nederland het meest genivelleerde land ter wereld is.

      Xander wil kennelijk niet zien dat de belastingdruk boven de 40.000 euris volledig onacceptabel. Beetje egoistisch slechts kijken naar de eigen uitgangspunten.

      Een open discussie over de werkelijke belastingdruk is dan onmoggelijk ! U kent de drempel om voor de vergoedingen in aanmerking te komen of blaat u maar wat in het rond ?

    2. RPML

     Mwa, ‘vroeger’ was de ongelijkheid in de gezondheidszorg groter met ziekenfonds en particulier verzekerden. Als particulier verzekerde had je zelfs de garantie met maximaal 3 personen op een ziekenhuiskamer te komen, terwijl de ziekenfondsverzekerde op zaal kwam. Ook had je voorrang op de wachtlijst omdat het voor het ziekenhuis interessanter was een particulier te behandelen.

     Nu is iedereen gelijk, behalve als hij zich bijverzekerd. Dat bijverzekeren is echter zelden rendabel omdat er maxima zijn gesteld. De tandartsverzekering dekt tot een maximum, wil je een kroonopbouw voor 2 kiezen in één jaar dan heb je pech, dan krijg je er 1 vergoed en de ander mag je zelf betalen. En wil je het dan weer van de belasting aftrekken, dan heb je opeens een voet van 6.000,- terwijl je minder verdienende buurman een voet heeft van 1500,- en het wel van de belasting kan aftrekken…

     En ja, geld maakt meer mogelijk. De Tesla en de zonnepanelen zijn voor de ‘rijkeren’. Volgens mij zijn de linkse volksvertegenwoordigers daar fel voorstander van, maar snappen ze het niet. Die dingen koop je vanwege het financiële voordeel, niet voor het milieu

     1. Xander XXL

      Waar jij de onzin van het vroegere ziekenfonds stelsel vandaan haal weet ik niet maar van je betoog klopt helemaal niks. Ik ben zelf jaren particulier verzekerd geweest en die privileges werden dan waarschijnlijk onder de tafel geregeld maar bij mij zat het geheel anders in elkaar. Voor elk kind moest gewoon appart betaald worden en niet zoals nu gratis meeverzekerd. Voor die extra’s in ziekenhuizen moest je je nog eens extra bij verzekeren. En dat voorbeeld wat je noemt over die kroon opbouw komt bij een arbeider niet eens in z’n gedachten op omdat dit helemaal niet door zijn of haar verzekering gedekt wordt. En dan klagen dat er maar 1 vergoed wordt. Zal ik dan het voorbeeld van fysiotherapie maar aanhalen. Voor veel mensen noodzakelijk maar alleen te verkrijgen door mensen met grote aanvullende pakketten. Nodig of niet het zit toch in de verzekering. Wat die belasting aftrek betreft, je hebt toch wel in de gaten dat het eerst voor gefinancierd moet worden om het af te trekken. Hoe gaat die buurman met

     2. Xander XXL

      Hoe gaat die buurman met die 1500 dat betalen. En wanneer die persoon met 6000euro voldoende aftrekposten heeft kan hij het gewoon aftrekken. En wat die Tesla en zonne panelen betreft, dat vindt jij niet profiteren want het is een linkse hobby. Zo lust ik er nog wel een paar.

     3. RPML

      Onzin?

      Het ziekenfonds kende echter ook enkele nadelen. Dat lag met name aan het verschil tussen de ziekenfondsverzekering en de particuliere verzekering. De vergoeding die artsen kregen voor ziekenfondspatiënten lag namelijk lager dan die voor patiënten met een particuliere zorgverzekering. Het was daarom voor artsen winstgevender om die laatste groep (eerder en soms beter) te behandelen. Dat zorgde voor een tweedeling in de zorg: de minima met goedkopere zorg en een rijkere groep met de beste zorg.

      h++ps://www.zorgwijzer.nl/zorgverzekering-2017/10-jaar-marktwerking-in-de-zorg-vloek-of-zegen#:~:text=Het%20ziekenfonds%20kende%20echter%20ook,pati%C3%ABnten%20met%20een%20particuliere%20zorgverzekering.

     4. RPML

      Onzin?

      was het verschil tussen particulier en ziekenfonds verzekerden erg groot. … met acht op een zaal, besloot ik om mij eerste klas te verzekeren

      h++ps://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/tweedeling-in-de-gezondheidszorg-is-er-altijd-geweest~bf3a736b/

      Ook ik ben altijd particulier verzekerd geweest…

     5. RPML

      De 6.000,- is de voet, iedere 100,- erboven krijg je de helft van terug, maar dan zul je toch eerst zelf 6.000,- op tafel moeten gooien, en bij de tandarts moet je daar echt moeite voor doen; kortom, je betaald het zelf.

      Tesla en zonnepanelen vind ik wel profiteren en niet rechtvaardig

  2. Logica

   52% belasting? Als ze dat inderdaad nog moeten betalen nadat ze alle aftrekposten al in minsering hebben gebracht op hun jaarinkomen, dan verdienen ze inderdaad erg veel. Als het ondernemers zijn is dat prima maar hoeveel falende ambtenaren betalen dat? Wel gek dat dit uit belastingen wordt gefinancierd. Voelt als een grap. Is het 1 april?

   1. Combats le pelicule

    Rijke mensen kunnen beter worden gedeporteerd. Armere mensen zijn eerlijk en werken hard.

 3. Lugor

  De vermogende ouderen hebben daar formeel recht op, maar ze hebben er wel voor gezorgd dat de tekorten bij de gemeente met bijna drie ton zijn opgelopen.

  De linkse jankers zijn nooit ver weg op dit zichzelf rechts noemende blog.
  Afgunstigen verzamelen!

 4. Kretoloog

  Je proeft toch heel wat kinnesinne in dit artikel.

 5. gedacht

  Ach RPML , de WMO kent strakke vermogenseisen. Bij een vermogen van 25K vervalt de bijdrage. De hoop stenen kan je niet opvreten. Die wet is voor iedereen gelijk zoals het hoort

  Kennelijk heeft men heel ver weg een belletje horen luiden maar het klepeltje vinden lijkt wat moeilijk. Dat noemt men tegenwoordig journalistiek.

  1. Duidelijk

   enz

   1. gedacht

    leg uit onduidelijk !

 6. Ernest Stern

  “rijke stinkerdstadje De Bilt”

  Misschien wonen er ook wel gewone aardige mensen.

  1. gedacht

   enz !

  2. Ad Fundum

   Inderdaad, ik heb er kennissen gehad. Er is ook veel achterstallig onderhoud in tuin en bebouwing mbt de villa’s waar het ook binnen vaak “ouwe meuk” is. Dan is Laren of Aerdenhout, Bergen aan Zee, Schoorl beter te bewonen. Beter een “optrekje” in de duinen.

   1. Duidelijk

    etc

 7. tata

  De Bilt is een waardeloze gemeente met een treurige achtergrond van tekorten en financieel wanbeleid. Zo moest er ooit een Olympisch zwembad komen om de gemeente ‘op de kaart’ te zetten. Het geld er voor ontbrak natuurlijk.
  Sociaal team Mens de Bilt (WMO) is ook zo’n een aanfluiting. Die houdt de hand op de knip.

 8. Bes Tolen

  Over het algemeen maken ouderen met geld geen gebruik van dergelijke schoonmaakdiensten. Dat heeft meer redenen. Boven een bepaald inkomen (en dus ook vermogen) betaal je veel meer dan dat je een particuliere schoonmaakster hebt. Bovendien speelt de betrouwbaarheid een grote rol. Er wordt in de thuiszorg nog al eens gestolen en nooit hoor je dan meer iets want de leiding is vaak hypocriet. De hele rijken hebben al helemaal liever eigen personeel. Blijkbaar gaat dat nog steeds. De politiek verzwijgt veel en handige informatie is ook een stijl. Dus zal de reden van het uit de hand lopen van het bedrag aan huishoudelijke hulp wel hel speciaal zijn. Maar bij onderzoek echt wel vast te stellen. Alleen gebeurt dat nooit en dat moet een waardige democratie toch eens gaan doen. Wel eerlijk graag.

 9. Bes Tolen

  Bij de laatste verkiezingen blijkt de VVD zo 18 en 19% te halen. FVD en PVV samen zo 12% per verkiezing. Er is een linkse meerderheid dus zitten er blijkbaar ”rijke stinkerds” die links stemmen als ik het goed begrijp. Dat die juist van de collectieve voorzieningen gebruik maken zit er gezien hun principes wel in. Het is maar een loze veronderstelling.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.