Schokkend! Sylvana’s BIJ1 blijkt ‘onfatsoenlijke werkgever’ die slechts zekerheidsloze hongerloontjes betaalt

BIJ1, de partij van Sylvana Simons, ligt onder vuur omdat de partij altijd claimt op te staan tegen uitbuiting en onderbetaling, maar nu zélf een vacature heeft geplaatst die bij menigeen tot vraagtekens leiden. Sywert van Lienden is fel op de partij: “Ook BIJ1 heeft niet zoveel met fatsoenlijk werkgeverschap en het afdragen van sociale premies.”

Alle partijen die zetels willen gaan halen bij de Tweede Kamerverkiezingen van aanstaande lente zijn hard aan het werk om een kansrijke campagne op te zetten. Zo ook BIJ1, de partij van Sylvana Simons die vier jaar geleden onder de noemer Artikel 1 nog achter het net viste. Ditmaal willen ze een betaalde campagneleider aanstellen, om vanaf september de troepen aan te voeren.

Over de beloning van die campagneleider schreef de partij in de vacature het volgende:

“Een ZZP overeenkomst van €2500,- bruto per maand op basis van 32 uur, van september 2020 tot april 2021. Indien je nog geen ZZP’er bent kunnen we je desgewenst hierbij helpen.”

Dat BIJ1 de campagneleider met zo’n hoog aantal te draaien uren slechts wil aannemen als ZZP’er en niet als gewone werknemer met een tijdelijk contract, zet kwaad bloed. Sywert van Lienden, ooit initiatiefnemer van de G500, schrijft het voornemen van Sylvana’s partij helemaal stuk, en noemt het ronduit onfatsoenlijk: “Werkgever zijn en dan iemand voor €2500 per maand laten ZZP’en. Kortom: ook BIJ1 heeft niet zoveel met fatsoenlijk werkgeverschap en het afdragen van sociale premies.”

FVD-raadslid Kevin Kreuger ziet een schril contrast met de optredens van Sylvana Simons in de Amsterdamse gemeenteraad, waar zij juist altijd vindt dat mensen méér betaald moeten krijgen. Want hoe weinig je overhoudt van €2500 voor 32 uur, rekent John Oost (“Soms links, soms rechts, soms zakelijk, soms emotioneel”) uit:

“Zo, dat is een tarief van wel € 18,02 per uur! Belastingen en sociale premies eraf, arbeidsongeschiktheidverzekering eraf, boekhouder, aansprakelijkheidsverzekering, pensioen opzij zetten, en alle ander kosten, dan houd je misschien wel € 9 euro per uur over! Topbaan!”

De hoon is BIJ1 niet in de koude kleren gaan zitten. Onder druk van Sywerts twitterstorm tegen de partij van Sylvana was BIJ1 uiteindelijk genoodzaakt om het aantal te werken uren omlaag te brengen van 32 naar 26. “Je hebt gelijk, Sywert,” gaf de beweging met schaamrood op de kaken uiteindelijk toe: “We hebben het aangepast.”


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

18 reacties

 1. Che

  Netjes afgehandeld.

  Hoe zit dat bij DDS, alle redacteuren ZZP’rs of vaste dienst?
  Liefdewerk oud papier ?

  1. gedacht

   enz

  2. Bolland

   @CHe betrapt worden en dan onder druk zaak bijstellen, is niet netjes

   Als Baudet of Wilders dit gedaan zou hebben weet ik zeker dat uw reactie en die van ons aller @Charles wat minder mild zou zijn

   Sowieso bewijst het weer eens dat SS eerst doet en dan pas denkt

 2. Charles Bingley

  “Je hebt gelijk, Sywert,” gaf de beweging met schaamrood op de kaken uiteindelijk toe: “We hebben het aangepast.””

  Netjes.

  1. gedacht

   enz

    1. Fatsoen74

     Typisch gevalletje Links L.llen Rechts zakken vullen. Laten wij alles met waarheden en feiten benoemen. Dan vallen er veel door de mand.

 3. Roelof Rechts

  Dat is zeker een aalmoes, als ik terug denk als machinebankwerker zijnde met een netto salaris van €4.350 in de 4 weken…met in mei 8% vakantiegeld van mijn jaarsalaris.
  Maar dat is verledentijd….gepensioneerd al 5 jaar.

  1. Happytissue

   Als ik online kijk is een salaris voor dat beroep €3000 bruto meer realistisch.

 4. plakband

  Wat er buiten de berichtgeving wordt gehoudeen.
  Er wordt gehoopt op een medewerker van blm of kozp.
  Deze wordt toch al betaald van subsidiegeld.
  De BIJ1 inkomsten komen daar bovenop.
  Zo doen ze dat bij BIJ1.

 5. Morgan4321

  Aangepast? In plaats van 32 uur declareren en 50 uur werken is het nu dus 26 uur declareren en 50 uur werken. En als je daarna niks meer kunt vinden zijn die 26 uur ook nog eens onvoordeliger voor je als je je bij het UWV meldt.

  1. Watford-en-Statthammer

   Jaja, lul er maar weer een mouw aan.

 6. DennisEijs

  Volgens mij stroomt er Ashanti bloed door haar aderen. Die hebben de gewoonte om.slaven te gebruiken om zichzelf te verbeteren. Dat zou veel verklaren.

 7. BroncoII

  Slavendrijvster !

 8. M. Brandenburg

  Keiharde onzin, met 2500,– per maand verdien je als ZZpér 30.000 in een jaar door de juiste regelingen te gebruiken kan je zomaar tot aan zeker 27.000 ontkomen aan belastingbetaling. Waardoor je over 3000 eurootjes belasting moet betalen, hou je dus minimaal 1800 Eurootjes aan over, die 1800 Eurootjes kan je meteen administratieve baan een arbeidsongeschiktheidverzekering voor afsluiten die vele malen royaler is dan de collectieve bagger. Niet aftrekken van de belasting en dus ook netto ontvangen. Vervolgens heb je een inkomen voor je administratieve mieptype baan waar velen in Nederland een puntje aan kunnen zuigen. Zet je ook nog 100 Eurootjes per maand opzij voor je oude dag die je niet aftrekt en je hebt een pensioen die de collectieve bagger je niet kan bieden.

  1. Lonestarr101

   Tuurlijk joh, 100 per maand voor reservering pensioen. Totale inleg na 40 jaar 48.000. Ervan uitgaande dat je wel wat rendement (4%) maakt op die inleg, kom je rond de 115k. Vetpot!

 9. ManusR

  Dat je voor deze partij wilt werken zegt al iets over je verstandelijke capaciteiten en neem je deze ragebol als uitgangspunt, zwakbegaafd dus.

 10. ReneR

  Haha, ja natuurlijk bij1, dan neem je iemand voor hetzelfde geld, maar minder uren aan voor dezelfde baan. Wel in minder tijd dus hetzelfde werk doen?! Logica?
  Nee, niet logisch, maar dat kun je van dat ontzettend domme omhoog gevallen paal dansende domme wicht ook niet verlangen.
  SS = volledig ongeschikt