Zwarte Piet nu zelfs op basisscholen in Friesland de nek omgedraaid: ‘Sluit je ogen niet voor veranderingen!’

Voorbij zijn de dagen dat Zwarte Piet alleen in de Randstad en linkse bolwerken op de schroothoop gegooid wordt. Ook diep in Friesland is het nu einde oefening voor de traditionele kindervriend, nu een grote scholenkoepel heeft bepaald dat duizenden kinderen vanaf dit jaar de Sint-intocht vieren met louter witte en roetveegpieten.

Zwarte Piet is vermoedelijk aan z’n laatste paar jaren bezig als trouwe metgezel van Sinterklaas: niet alleen in steden als Amsterdam wordt hij nu bij het grofvuil gezet, maar zelfs in Friesland is het nu gedaan voor de donker uitgeslagen knecht van de Goedheiligman.

Scholenkoepel PCBO in Leeuwarden, waaronder 16 christelijke basisscholen en bijna 3.500 leerlingen vallen, heeft besloten om Zwarte Piet definitief in de ban te doen:

“PCBO Leeuwarden, een koepel van zestien christelijke scholen in de gemeente Leeuwarden, haalt een streep door Zwarte Piet. ,,Het is een kinderfeest, we willen een heldere lijn kiezen in de discussie die nu woedt’’, zegt bestuurder Hans Greidanus.

,,Tot nu toe volgden wij de lijn die werd uitgezet door het Sinterklaasjournaal en de intocht in Leeuwarden’’, zegt Greidanus. De demonstratie van Black Lives Matter in Leeuwarden eerder deze maand, betekende voor voorzitter Cees Anceaux een keerpunt: wat hem betreft zijn er bij de intocht van Sinterklaas dit jaar geen Zwarte Pieten meer aanwezig. ,,Je kunt je ogen niet sluiten voor de veranderingen.’’”

PVV-Kamerlid Harm Beertema ziet het allemaal gebeuren: “Christelijk schoolbestuur heeft even niets te maken met de ouders en omarmt de erfzondetheorie van Black Lives Matter,” zegt hij: “Nota bene in Friesland.” Kick Out Zwarte Piet-oprichter Jerry Afriyie is wél blij met de gang van zaken. Hij dankt de scholenkoepel en noemt het Friese Sinterklaasfeest nu “een feest voor alle kinderen.”


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

72 reacties

 1. Blitzkrieg

  Volgend jaar kicken we Rutte out een kicken we SS en Jerry mee. Nog even geduld aub weldenkend Nederland.

 2. Heinz

  “Donker uitgeslagen knecht”

  1. Klaas de Witt

   Lekker over blijven dromen. Dan na de bewuste dag weer verongelijkt gaan staan janken dat “Nederland maar niet wakker wil worden”.

   Half gaar maakt zelden iets klaar.

 3. Maurits Dekker

  En dan te bedenken dat deze hele ‘zwarte piet gekte’ nooit was voorgekomen als de zwarten in Afrika geen handel van hun gevangen genomen soortgenoten waren gestart.

  1. AS210854

   😂😂😂😂😂👍👍👍

  2. Original NL

   Of..zoals in de wet opgenomen….de grenzen had gesloten voor economische
   “vluchtelingen” uit de diverse afrikaanse shitholes!
   Als je de stront niet toelaat, kun je er ook niet over uitglijden.

 4. 1010

  Dit hele toneelspel is te walgelijk voor woorden.

  Wij houden thuis voor de klein kinderen gewoon zwarte piet en sinterklaas.

  Wij brengen de kleinkinderen bij dat je werkende allochtonen hebt en leegzuigers.
  Dat de meerderheid van de leegzuigers de autochtoon nu gaan vertellen wat hij wel en niet mag in zijn eigen land omdat die leegzuigers een karikatuur zwarte piet zien die wel werkt

 5. Winfrida

  Weer een mooie traditie minder in ons eigen landje aan de Noordzee. Niets meer te vertellen, het wordt je allemaal afgedwongen door een apart groepje mensen.

 6. Beukman

  Dat is een mooie volgende stap. Alleen een groepje boze blanke mannen houdt nog stand. Maar voor hen is Sinterklaas helemaal niet bedoeld, dus wat zou het ook.

  1. Cootje

   Gisteren avond weer opsporing verzocht gekeken , elke week nieuwe hoofdrol spelers licht getinte en negroïde in de hoofdrollen , volgende week weer andere artiesten

   1. Original NL

    Opsporing verzocht…de wekelijkse talentenjacht voor immigranten…mede mogelijk gemaakt door onze fijne deugfascisten die elke dag opnieuw voor nieuwe talenten zorgen.

  2. 1010

   Het sinterklaas feest is ons jaarlijkse familie feest en HELEMAAL NIEMAND bepaald hoe WIJ dat vieren.

   Sinterklaasje kom maar binnen met je knecht …………………………..
   zwarte piet , wie kent hem niet zwarte piet zwarte piet en natuurlijk sinterklaas

   1. Pauline Kummer

    Waarom doen “we” dan zo moeilijk over al die hulpen (knechten) uit Afrika?..die vooruit reizen…

    1. Duidelijk

     etc

     1. Start

      Etc

    2. Original NL

     Zag gisteren een oproep namens meerdere hulporganisaties voor hulp aan ..jawel…zuidafrika.
     De zwartjes aldaar beginnen de resultaten van de moord op de blanke boeren te voelen.
     Zwartjes hebben nu eenmaal een blanke boven zich nodig…alleen zijn ze verloren.
     NB…Van mij krijgen ze….NIETS!!
     Met dank aan jerry apie en silvana S en al dat andere OBLM tuig.
     Dus de “hulpjes” zijn zelf hulpbehoevend paulientje…en van dat vuilnis hebben we er hier al meer dan genoeg!!

     1. Duidelijk

      paulientje = etc

    3. 1010

     Dat is de extreem luie tak van het pietenvolk. De handophouders en daar hebben we er inmiddels voldoende van.

     minder , minder , minder

  3. Cootje

   Er wij gebruiken de echte zwarte piet op 5 december , en doen hem dan weer voor een jaar in de kast

   1. EvertB

    Achter jouw voordeur mag jij dat gewoon doen. Met poppen spelen is niet strafbaar.

    1. Cootje

     Gewoon er mee naar het buurt feest

  4. combat le pelicule

   beukhol laat zijn geesteszieke gedachtegangen de vrije loop door zwaar te discrimineren en blanke Nederlanders weg te zetten als boos

   1. Start

    Fascistfisifisi!

    1. combat le pelicule

     annastartantichristnazisympathiereinoudbrendaaytaswatcherklaver

     1. Duidelijk

      @Combat: Het is bloemkist!

     2. combat le pelicule

      achmed hassan bloemkist?

     3. Duidelijk

      Klopt, kijk maar even in je mail

     4. Weerwoort

      Michel Balkenbrij Bloemkist?

     5. Duidelijk

      Wesley Benley

  5. trutje

   Ze willen een exclusief feest voor alle kinderen die KOZP nu krijgen ze blanke en roetveegpieten. Dus die zwarte kindjes zien geen zwarte pieten meer. Zeggen ze straks waarom is piet niet zwart worden we weer gediscrimineerd dat wij niet mee mogen doen. Worden wij weer buitengesloten. Begint Klaver en alle linkse weer te zeiken zie je nu wel dat Nederland racistisch is er zijn alleen blanke en roetveegpieten terwijl er ook zwarten in Nederland wonen.

  6. Stanly2000

   Beukman,
   “Alleen een groepje boze blanke mannen houdt nog stand.” Bij standpunt.nl blijkt maar 11% het met de volgende stelling ‘Het is goed dat FB stereotypes als Zwarte Piet gaat bestrijden’ eens te zijn.

 7. Cootje

  Wij vieren het gewoon met die hele donker zwarte pieten met die mooie gouden oorbellen , dat ingewoond traditie waar we niet van afwijken

  1. Beukman

   Ach @Cootje, die traditie bestaat ook amper anderhalve generatie. Je laat ze zeker ook praten met een Surinaams accent? Echt geinig.
   Eerst was het traditie om helemaal geen Piet te hebben. Toen werd het traditie om een roetveegpiet te gebruiken, zie foto onderaan dit bericht. Toen kwam er weer een nieuwe traditie: de pikzwarte Pieten, de volgende stap was om ze kekke pakjes te geven en rode lippen, en ze dom te laten praten en doen.

   Een echte Hollander gaat soepel om met traditie, hou er maar rekening mee.

   historiek.net/wp-content/uploads-phistor1/2018/10/Sinterklaas-en-zwarte-piet.jpg

   1. Cootje

    Ben jij een echte Hollander ? Volgens mij doe je het met het licht uit en op de lucht af , met je sokken nog aan , GroenLinks standje

    1. Beukman

     Ik begrijp dat je het op inhoud niet af kan, @Cootje? Je weet wat dit betekent he?

     1. Cootje

      Ik kan het op de inhoud wel af , ik stemde al Hans Janmaat toen werd jij nog verrast door de echte zwarte piet , maar dat hele gedoe met kleurtjes en traditie door een stel jankers gaat mij te ver , een ieder de werkt en zijn hand niet op houd heeft mij respect welke kleur ze ook hebben , maar ik blijf bij zwarte piet met mij 13 kleinkinderen en ook in ons buurthuis , en hadden geluisterd naar Hans Janmaat hadden we nu niet die idiote discussie gehad , tweedeling in Nederland is gewoon een feit , Wilders en Baudet halen % van het electoraat , die het linkse zooitje weg gedemoniseerd

     2. 1010

      het verneukmannetje heeft voor vandaag voeding genoeg gehad

     3. Beukman

      Ik gun jou en je dertien kleinkinderen je Zwarte Piet @Cootje. Maar hou even in je achterhoofd dat tradities veranderen. Qua Sinterklaas hebben we gezien dat een traditie zo’n anderhalve à twee generaties standhoudt, waarna er weer iets verandert. Voor de kindertjes maakt het gelukkig geen bal uit allemaal. Mijn eigen kinderen, nog opgevoed met een pikzwarte ZP, vinden het achterhaald en juichen het aanpassen van de traditie toe.

    2. Vrijgevochten

     Cootje ik ben geen holander
     Maar een Brabander dus uw antwoord geldt niet voor mij

     1. Cootje

      Brabanders en Limburgers hebben in Nederland hun eigen inkomsten en wetten , boven en onderwereld is daar geweldig geïntrigeerd , dat noemen ze ondermijning in deze bananen republiek . En laat nu net de gekleurde mede mensen zich ook op dat terrein mengen , handhaven met 7 politie mensen en 7 mensen bij de douane , want in de rest van Holland willen ze met een dubbeltje op de eerste rij zitten , vraag maar aan Trump

     2. combat le pelicule

      Brabapnezen en Limbapwanen hebben ook rechten..

    3. Vrijgevochten

     Cootje wat bedoel je met de rest van Holland. Braband hoort niet bij Holland of weet u niet het verschil tussen Nederland en Holland

     1. Cootje

      Ik weet dat Brabant en Limburg niet bij Holland hoort . Eigen agf kwekerijen , eigen pillen fabrieken , eigen kampen , en eigen inkomsten , maar Drenthe Gelderland Zeeland Groningen Friesland hoort ook niet bij de Hollanders , maar ze vieren wel allemaal Sinterklaas en meestal met zwarte piet

   2. Original NL

    Q…Een echte Hollander gaat soepel om met traditie, hou er maar rekening mee…..
    Niet als die ons door een kleine schreeuwende minderheid wordt opgedrongen..daar gaat het om beukmans…als er spontaan veranderingen in de kleur van piet zouden optreden heeft niemand daar problemen mee. Maar dmv chantage..nee over mijn lijk.

   3. Winfrida

    @Beukman. Waarom maak je je zo druk? Dit gaat om Zwarte Piet en niemand anders.

 8. Original NL

  Gristelijke scholen besluiten …zijn de ouders hierover wel geraadpleegd?

 9. Adriaen

  De kruik gaat zolang te water tot ze barst.
  Ik vrees dat onze gekleurde vrienden hun hand nu overspelen.
  De Friezen pikken dit niet.
  Het wordt een warme winter.

  1. Original NL

   Q…De Friezen pikken dit niet.
   Het wordt een warme winter.
   Dan maar geen elfstedentocht!!

  2. Original NL

   Q…Ik vrees dat onze gekleurde vrienden….
   Mijn echte gekleurde vrienden in ieder geval niet..die schudden alleen maar meewarig het hoofd..zijn met hun carriere en gezin bezig en hebben wel wat anders te doen dan ieder woord op een weegschaaltje te leggen en maken wel dankbaar gebruik van de mogelijkheden die dit land hen biedt.( en dan bedoel ik niet de gang naar het UWV)

 10. daswareinmal

  Wel erg racistisch besluit om donkergekleurde mensen te weigeren als zwarte piet op te treden.

  1. Original NL

   Beetje ongebluste kalk erover..zijn ze zo ook wit.

 11. Lex

  Als onze cultuur niet heel snel in wetten word vastgelegd bijvoorbeeld als immaterieel erfgoed.

  Dan vrees ik dat van onze cultuur en gewoontes niets meer over blijft.

  Paassen word het voorjaar feest. Kerst feest voor voor witte mensen.

  Wat zijn de kabineten Rutte toch een ramp voor ons land.

  1. Winfrida

   @Lex. Wij moeten onze eigen cultuur vergeten, maar het slavernijverleden mogen wij wel herdenken. Dat is nog het enigste wat overblijft ben ik bang.

 12. Niemandalletje

  Voor ieders informatie, indien werkelijk geïnteresseerd:
  h**ps://sinterklaasmijnhobby.jouwweb.nl/zwarte-piet-weetjes/piet-ouder-dan-1850
  (dus al voor Schenkman’s boekje)
  h**p://sintenpietengilde.nl/
  h**p://www.sintzwartepiet.nl/
  h**p://www.roepstem.net/zwarte-piet-portaal.html

  Tja, feiten en werkelijke historie, wie verdiept zich nog hierin, i.p.v. maar wat te roepen.

 13. Vrijedenkert

  Zwarte Piet en meer van dat soort mythische figuren zijn gebaseerd op eeuwenoude folklore en tradities die zelfs teruggaan tot de Germanen en zelfs daarvoor.
  Met blackface heeft het niks te maken…

  1. Beukman

   Natuurlijk.
   En een hakenkruis heeft niks met fascisme te maken; is gewoon een eeuwenoud symbool.
   En dat mensen met een donkere huidskleur worden uitgescholden voor Zwarte Piet, is gewoon toeval.

   1. Duidelijk

    zuig
    man

   2. combat le pelicule

    beukhol geesteszieke gedachtegangen blijven maar oppoppen hier.

    Let op mijn woorden geestesziek…

   3. Niemandalletje

    Bleekman praat met gespleten tong.

    1. Weerwoort

     En jij bent een stalker en een hangoudere. De pot verwijt de ketel….
     Mistkerl!

   4. Beukman

    Hmmmm…. drie reacties zonder inhoud. Ik heb kennelijk doel getroffen.

    1. combat le pelicule

     En hop daar popt het weer op

     1. Duidelijk

      Zuigmans onkruid komt vanzelf Johnno!

     2. Weerwoort

      JaHoorHoppa!, nog eentje.

    2. Vrijedenkert

     Geachte Beuk,

     Heeft Copoolse een vrije dag en moet jij in je eentje de honneurs waarnemen wat betreft het zuigen en klagen?

   5. Vrijedenkert

    In mijn jeugd en ook daarna werd Zwarte Piet niet geassocieerd met kolonialisme, slavenhandel of mensen uit Afrika en werden mensen in mijn omgeving mensen met een kleur niet uitgescholden voor Zwarte Piet.

    Of dat tegenwoordig wel gebeurt kan ik niet beoordelen en als het wel gebeurt zal dit hoogstwaarschijnlijk te maken hebben met aversie tegen kleine groepen en individuen die onze tradities koste wat koste willen afschaffen en totaal geen respect hebben voor onze eeuwenoude tradities!
    En ja er zullen altijd individuen zijn die tradities en folkore misbruiken om zich racistisch te kunnen uiten jegens anderen en dat zal door de afschaffing van Zwarte Piet of omdonderen van standbeelden niet veranderen dan zal men weer iets anders vinden om discriminerend te zijn jegens anderen.

   6. Vrijedenkert

    P.S. En als men zich zo beledigt en gediscrimineerd voelt door Zwarte Piet een traditie die niks met blackface te maken heeft dan moeten we het schijten ook maar gaan afschaffen want dat is ook bruin tot donkerbruin…

   7. 1010

    Uitschelden voor zwarte piet ? Dat stelende , plunderende luie gekleurde volk zou willen dat ze de geuzenaam zwarte piet mochten dragen.

    Dan moeten ze wel gaan werken en daar zit nu net het probleem.

    Uitschelden met een karikatuur. verneukmannetje is echt een dom naief adept

    1. Vrijedenkert

     Zwarte Piet is inderdaad een hele belangrijke en verantwoordelijke functie waarbij Zwarte Piet bergen werk moet verzetten richting december!

     Zou men daarom Zwarte Piet willen verbieden?

 14. Vrijedenkert

  “Rutte: Zwarte Piet geen staatsaangelegenheid”

  Ondertussen zijn het lokale overheden en semi-overheden die Zwarte Piet massaal de nek omdraaien zoals gemeenten, onderwijs en andere instellingen die het uitvoeren namens Rutte.

 15. Skoll

  Dat soort gedoe wat er nu bezig is kunnen ze dat niet lekker aan de andere kant van de oceaan laten
  Als er een schietpartij in Amerika is hoor je van datzelfde soort gasten only in America
  Maar de meest idiote denkbeelden over racisme
  Die daar vandaan komen willen ze hier invoeren

 16. P.Sisterons

  Giro 555 sodemieter toch op met je geschooi. Veel medelijden met die arme kindjes hoor maar leg de ouders maar uit dat die kindjes beter niet geboren zouden worden. Kregen de mensen in Enschede knaken na de vuurwerkramp vanuit Beiroet? Jullie geven dat geld helemaal niet aan de zaken waarvoor het bedoeld is maar bekostigen het verblijf in dure hotels en SUV’s met de opbrengst.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.