FVD wil gekozen burgemeester nu Aboutaleb en Halsema coronacrisis aangrijpen om de macht te pakken: ‘Hoogste tijd!’

Nu Femke Halsema en Ahmed Aboutaleb de macht grijpen in hun gemeentes en die gebruiken om mondkapjesplichten in te voeren, die volgens juristen zelfs tegen de Grondwet zijn, moet Nederland maar eens over op een systeem van gekozen burgemeesters. Dat stelt FVD-europarlementariër Rob Roos.

Vanaf vandaag geldt er een mondkapjesplicht in delen van Amsterdam en Rotterdam. Wie weigert, kan een boete van maar liefst €95 opgelegd krijgen. De invoering van die maatregel is volgens redelijk autoritaire lijnen gelopen: de burgemeesters van die gemeenten hebben gemeend zelfstandig die nieuwe regels te kunnen invoeren, op grond van hun functies als burgemeester en voorzitter van hun respectievelijke veiligheidsregio’s.

De Telegraaf is kritisch over deze wijze van besluiten, waar geen directe democratische controle aan te pas komt. De krant spreekt van een “greep naar de macht” van burgemeesters, en citeert experts die de steeds grotere macht van de burgervaders- en moeders kritisch volgt: we hebben “moeten toezien hoe een andere en niet democratisch gekozen bestuurslaag de macht overnam en ingrijpende besluiten nam.”

Bij grotere bevoegdheden hoort ook een grotere democratische controle, maar díé is er nog niet. Ook met de vele gereedschappen die bij de eerste burgers in de koffer zijn gestopt wordt er nog altijd een achterkamertjesprocedure gevolgd voor benoemingen op deze post.

Tijd dat dat verandert, aldus Forum voor Democratie. De partij is al vanaf de oprichting een groot voorstander van gekozen burgemeesters, en ziet in de mondkapjesmachtsgreep in de twee grootste steden aanleiding om snel over te gaan tot een moderner, democratischer systeem. “Dan wordt het hoogste tijd voor ‘gekozen’ burgemeesters,” schrijft Rob Roos – europarlementariër – dan ook. Het wachten is dan ook op andere partijen die dit thema wel in hun verkiezingsprogramma hebben staan, maar telkens een ander thema vinden dat dan naar eigen zeggen meer prioriteit heeft. Of ze laten zich knevelen in coalitieakkoorden.

Hoe dan ook: kom maar op met die democratisering van die steeds machtiger wordende bestuurslaag. Dat is hard nodig!


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

41 reacties

 1. Heras

  Wat zijn dat toch voor mensen, die anderen zo willen benadelen. Laat iedereen zelf kiezen wat hij/zij wil. Einde discussie.
  Of krijgen deze burgemeesters meer geld om ons dit soort onzin op te leggen.
  Follow the money.

  1. LifeBuddy

   Heras. Er zijn veel gemeentes samengegaan, dus er blijft dan een burgemeester over . De rest van die [nep]burgemeesters krijgen nog steeds het volle burgerm. salaris . Dus voorlopig nog Geen einde discussie. Fantastisch land.

 2. Lesley Bowen

  Zou ik mogen kiezen, dan gaat mijn stem zeker naar Aboutaleb of mevr. Halsema. Zou ik moeten kiezen, dan ook.

  1. Maurits Dekker

   nick nr 71?

  2. Rood

   etc.

 3. P.Sisterons

  En het janhagel blijft gedwee achter Rutte de NSB’er aanlopen.

  1. Lampje7

   Het janhagel, wel mooi ouderwets woord trouwens, loopt achter iedereen aan die bakerpraatjes verkoopt. Het exploiteren van onwetendheid en onnozelheid is iets waar sommige politici veel garen bij spinnen. Waarom zou het FvD anders zoveel leden hebben en waarom zouden zoveel mensen hun vertrouwen en stem schenken aan de lieden die deze partij leiden en die, vooor iedereen die de ogen open heeft, evidente poseurs en dilettanten zijn?

   1. Henk Albarda

    Lampje7, kijk eens in de spiegel en weet dan wie hier de dilettant is. De enige reden dat ik u geen analfabeet zal noemen, is dat u hier een reactie schrijft, en een analfabeet kan niet schrijven.

    Inhoudelijk bent u een analfabeet.

    Het is kennellijk aan u voorbij gegaan dat de grootste 2 dilettanten plus hun aanhang op dit moment ene rutte en ene de jonge zijn, die vanaf januari dit jaar uitsluitend achterbakse spelletjes hebben gespeeld en ook uw gezondheid in gevaar hebben gebracht.

    U weet dat bewezen is dat de aanhang van mijn partij, de FvD, bestaat uit personen uit alle lagen van bevolking met 1 focussen, de democratie terugbengen, waar een stevige leiders hand voor nodig is, en rutte en de jonge met pek en veren dit land uit te jagen.

    Ik verwacht uw onderbouwde reactie met excuses. Daarin verklaart u volstrekt verkeerde woorden te hebben gebruikt en dat zult u nooit weer doen.

    U bent een min en dom mannetje.

    1. Gebande3

     een analfabeet kan niet schrijven.
     de FvD,
     U bent een min en dom mannetje.

     Arme Gekke Henkie.
     De Forum voor ???.

    2. EvertB

     Ai, ai, ai @Henk Albarda. Wat moet jij je rot en furieus gevoeld hebben toe je dit stukkie schreef.

     Tip: ga nooit eisen stellen aan een medeforummer.
     Je wordt slechts heftiger teleurgesteld en nog furieuzer en je hele dag is verpest.

 4. Ritter

  De video van het incident met Floyd is uitgelekt.

  En wat blijkt?

  Dat er van racisme geen sprake was.

  De agenten stellen zich rustig en redelijk op. Maar op een gegeven moment begint Floyd zich tegen de agenten te verzetten die dan moeite hebben Floyd in bedwang te houden.

  Kortom, deze leugen die door de media is verspreid heeft tot rellen, plunderingen; enzovoorts geleid.

  De belangrijkste vraag is waarom deze video niet eerder is getoond? Want als dat was gebeurt had dat al die rellen en demonstraties kunnen voorkomen.

  Weet u nog het incident met Brown in Ferguson?

  Toen beweerde CNN dat Brown door de agent in de rug was geschoten. Er braken toen grote rellen uit.

  Later bleek dat uit een groot onderzoek door een Grand Jury dat Brown de agent aanviel en probeerde het wapen van de agent te pakken. Die heeft toen geschoten uit zelfverdediging.

  Kortom ook toen werd het publiek door de media ( en vooral CNN) voorgelogen.

  1. Beukman

   Ritter krijgt het voor elkaar om de doodslag op Floyd te downplayen. Zelfs geenstijl gaat niet zo ver.

   De politieman die verantwoordelijk was voor de dood van Floyd, Derek Chauvin, had tijdens zijn carriere al 18 klachten aan zijn broek gehad en was 2 keer disciplinair gestraft. Hij stond erom bekend dat hij buitensporig hard kon zijn met name tegen zwarte arrestanten; zijn methodes werden wel “overkill” genoemd.

   Op nieuwe gelekte beelden is te zien hoe George Floyd tijdens zijn arrestatie nagenoeg meteen in paniek raakt. ”Alsjeblieft, schiet niet”, vraagt hij vrijwel meteen. De beelden zijn afkomstig van de bodycam van een van de agenten. De Britse krant de Daily Mail heeft de beelden gepubliceerd. Een Amerikaanse rechter heeft de media in de VS nochtans verboden deze video’s openbaar te maken. Hoe de Britse krant aan de beelden is geraakt, is niet bekend.
   Op deze gelekte video, die zich afspeelt in de Amerikaanse stad Minneapolis eind mei, is te zien hoe George Floyd gearresteerd wordt en bijna meteen in paniek raakt. Floyd wordt met getrokken vuurwapen gevraagd om de handen op het stuur te leggen en uit de wagen te stappen. Floyd, zichtbaar in paniek, verontschuldigt zich meermaals: “Sorry.” Hij zegt verder: “Ik heb niets gedaan.” Ook smeekt hij: “Alsjeblieft, schiet me niet neer.” Waarop de agent reageert : ”Ik ga je niet neerschieten.” Daarna wordt Floyd in de boeien geslagen.

   vrt.be/vrtnws/nl/2020/08/04/gelekte-beelden-bodycam-agent-tonen-intense-angst-george-floyd/

   1. Ritter

    Beukman

    De mensen kunnen nu met eigen ogen zien wat er is gebeurt.

    Dus niet wat de media er van gemaakt hebben ( de leugen van racisme die nog steeds door de media word gepropageerd) maar wat er werkelijk is gebeurt.

    En veel mensen blijken nu boos te zijn op de media vanwege de leugen die is verspreid.

    In de video is er totaal geen sprake van racisme.

    De agenten zijn rustig en beleeft. Maar op een gegeven moment begint Floyd verzet te plegen.

    Als Floyd zich niet had verzet had hij nu nog geleeft.

    En als de media gewoon de feiten hadden benoemd had dat veel rellen en plunderingen voorkomen.

    ht*ps://www.geenstijl.nl/5154713/nieuw-de-volledige-politie-bodycamvideo-van-george-floyds-arrestatie/

    1. Beukman

     Floyd raakte in paniek. Mensen die in paniek zijn geraakt met een knie 8 minuten tegen de grond drukken tot ze zijn gestikt, is geen goede manier om er mee om te gaan. Dat is doodslag, misschien zelfs moord. De agent die dit deed, stond bekend als een gewelddadige racist. Hij had al meerdere waarschuwingen gehad.
     Maar nee: Ritter kan niets verkeerds ontdekken in zijn (mis)handelen.

     Het overgrote deel van de Americanen meent dat de politie in de VS zwarten slechter behandelt dan blanken. Ook een meerderheid van de blanken vindt dat.

     1. Ritter

      Nogmaals er is geen sprake van racisme. Dat kan iedereen nu zien. Hoeveel keer u ook deze leugen van racisme propageert.

      Onderstaande video is nu door iedereen met eigen ogen te zien. En niet wat de media ervan maken.

      ht*ps://www.geenstijl.nl/5154713/nieuw-de-volledige-politie-bodycamvideo-van-george-floyds-arrestatie/

     2. Beukman

      Van een los geval kan nooit worden bepaald of het racisme was, Ritter. Zelfs als een zwarte wordt doodgemept door een racistische agent, valt niet onmiddellijk te zeggen of die moord een racistisch motief had.

      We kunnen echter wél stellen, op grond van statistieken, dat er structureel sprake is van racistisch geweld tegen zwarten door de politie. Een grote meerderheid van de Americaanse bevolking vindt dit ook. Wie ben jij om de Americaanse bevolking tegen te spreken?

     3. combat le pelicule

      “door een racistische agent,”

      beukho*r gaat er automatisch vanuit dat een agent racist is.

      En verder verteld beukho*r leugens

     4. Piet51

      @Ritter
      Ben je alleen racist als je dat uitspreekt? In het filmpje zijn inderdaad geen racistische teksten te horen. Maar je kunt racist zijn zonder woorden, toch? Het opvallendst zijn de handelingen van de agent, met een dubieuze reputatie, die op Floyds nek is gaan zitten tot hij dood was. Racisme of niet, er is een zwarte persoon door een witte agent gedood.

     5. combat le pelicule

      racistische nuance pietje doet ook even een duitje in het zakje..

     6. Ritter

      Piet51

      U schrijft: “Ben je alleen racist als je dat uitspreekt?

      U wilt mensen dus beschuldigen van racisme terwijl daar geen enkel bewijs voor is. Net zoiets als de heksenvervolgingen in de Middeleeuwen waar mensen van hekserij werden beschuldigt zonder bewijs.

      Waar het om draait is dat de media de agenten van racisme hebben beschuldigt terwijl daar geen enkel bewijs voor is. Zie de video.

     7. Beukman

      U wilt mensen dus beschuldigen van racisme terwijl daar geen enkel bewijs voor is.

      Jij wil een vermoorde man beschuldigen dat het zijn eigen schuld is dat hij werd vermoord, Ritter. Ondertussen probeer je de politie vrij te pleiten. Waarom doe je dat eigenlijk? Vast niet uit rechtvaardigheidsgevoel.

     8. Piet51

      @Ritter
      Ik bevestig je waarneming dat in het filmpje de agent geen racistische uitspraken doet.
      Verder lees ik in mijn reactie nergens dat ik iemand van racisme beschuldig. Ik constateer alleen, dat een witte agent met een dubieuze reputatie t.o.v. zwarte mensen een zwarte man doodt. Dat lijken me feitelijke constateringen, die moeilijk zijn te betwisten.

     9. NEXIT.

      PPPPPPPPPPPPPPPFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFF

      enz

     10. Piet51

      @NEXIT.

      Je bent er maar druk mee, hè?

   2. combat le pelicule

    “Ritter krijgt het voor elkaar om de doodslag op Floyd te downplayen.”

    Wat Ritter hier doet zuigertje beukho*r is letterlijk de feiten benoemen, geen sprake van racisme wel van handelen naar het gedrag doordat Floyd zich verzette…

    1. Piet51

     @combat le pelicule
     ” … geen sprake van racisme wel van handelen naar het gedrag doordat Floyd zich verzette…”

     Dus als iemand zich verzet omdat hij gedwongen wordt in een auto te stappen – de reden van dat verzet doet er eigenlijk niet zoveel toe – mag je hem zo aanpakken dat hij sterft. In Nederland hebben we het dan over disproportioneel geweld, dat is zelfs politiemensen verboden.

  2. Meriadoc Brandebok

   “Weet u nog het incident met Brown in Ferguson?”

   In Fergeson was de politie overwegend een racistische bende, bleek uit onderzoek van justitie. Dat weet Ritter, maar hij blijft maar op Ferguson wijzen als het voorbeeld waar het niet misging.

   Erg typisch. Het riekt naar opzettelijke bedriegerij.

   1. Ritter

    Meriadoc Brandebok

    het punt is dat CNN en andere media gelogen hadden.

    Brown werd niet in de rug geschoten maar de agent schoot uit zelfverdediging toen Brown het wapen van de agent wilde afpakken.

    Ook bij deze zaak hebben de media nepnieuws verspreid. Kennelijk omdat het hun agenda is.

    1. DubbelZout

     Mijn indruk is dat u betaald krijgt voor elke keer dat u “de media” schrijft
     Ik ben inmiddels de tel al kwijt, maar u zult er ongetwijfeld veel aan verdienen

   2. M. Brandenburg

    Het bekende recept, we gaan niet reageren op wat er gezegd word, maar we halen iets aan dat niets met het onderwerp van doen heeft. Het gaat om media die bewust de werkelijkheid verdraaien. Niets meer en niets minder.

    Daarnaast gaat het om CNN het bedrijf dat in Project Veritas met geheime beelden zichzelf de nek omdraait met betrekking tot betrouwbaarheid en de leidinggevende en werknemers in detail uitleggen hoe ze het nieuws verdraaien en verzinnen, is er de regeling omeen rechtzaak af te kopen die het bedrijf failliet zou laten gaan, een regeling voor ene bedrag van 275 miljoen enkel om niet sorry te hoeven zeggen. Het is blijkbaar de perfecte manier om de mainstream media aan te pakken op hun leugens. En dan zijn er nog de vele voorvallen alwaar orginele videos naar buiten kwamen die perfect lieten zien hoe deze linkse galbakken de beelden verwerken om het iets anders te doen laten lijken wat het is, dan wel de beelden zelf in scene te zetten.

 5. 56RdK

  Wat een puur gelul allemaal over die mondkapjesplicht!

  Op alle andere terreinen worden met z’n allen verschrikkelijk genaaid, waar het bijvoorbeeld gaat om referenda, immigratie, pensioenen etc. dan hoor je niemand. Stemmen ze allemaal weer op partijen die ons continue echt belazeren met mooie beloftes en toezeggingen en ondertussen de grenzen wagenwijd openzetten en ons verder in vele opzichten uitkleden.

  Nu moet men vanwege een ‘onschuldig griepje’, dat je alleen maar helemaal (dodelijk) sloopt als je het krijgt, een mondkapje op en vliegt het achterlijk gelul je om de oren.

  1. M. Brandenburg

   “Nu moet men vanwege een ‘onschuldig griepje’, dat je alleen maar helemaal (dodelijk) sloopt als je het krijgt, een mondkapje op en vliegt het achterlijk gelul je om de oren.”

   Erhmm nee, dat je enkel maar sloopt wanneer je een ongelukkige bent die helaas binnen de 1% valt van de besmettingen die meer dan lichte klachten krijgt (met alle nieuw geregistreerde besmettingen valt dat percentage trouwens als een baksteen).

 6. Antihedo

  Ik verwacht dat bij gekozen burgemeester het nog meer om de macht te doen is. Dan is de gekozen burgemeester geen oplossing voor dit “probleem”.

  1. EvertB

   Mee eens.

   ‘Een gekozen burgemeester’ biedt natuurlijk geen soelaas. Het gaat om de specifieke situatie, de snelle verspreiding van het Coronavirus in dit geval. Halsema en Aboutaleb willen uiteraard het goede doen.

 7. Pauline Kummer

  D66 was altijd al een voorstander van een gekozen burgermeester. Is het vertrouwen in een gekozen burgemeester groter wanneer hij diezelfde maatregelen zou nemen. Gewoon D66 stemmen als het daarom moet gaan.j

  1. Rood

   etc.

   1. Blomkust

    Nee

 8. M. Brandenburg

  Het is sowieso belachelijk dat Birgemeesters niet gekozen worden, en nee niet een verkiezing waarbij de politiek bepaald op wie je mag kiezen.

  Daarnaast is het belachelijk dat men tegenwoordig denkt dat democratie is waar je eens in de vier jaar stemt en dan vooral op zaken die zo goed als niet behandelt worden en vervolgens een vrijbrief geeft voor de rest. In elke democratie zo de mogenlijkheid moeten worden ingebouwd om besluiten of voornemens van politici terug te draaien, dan klagen dat er dan niets gedaan kan worden is onzin, enkel dat wat het volk in meerderheid niet wil kan niet gedaan worden, of kan worden teruggedraaid.

 9. Pierre Tombale

  Een democratisch gekozen burgemeester.
  Hmm, klinkt niet slecht.
  Benieuwd wat D66 ervan vindt.
  Nu FvD het voortouw neemt.

 10. DubbelZout

  Heeft niets met gebrek aan democratie te maken
  Als het een FVD burgemeester was geweest werd hier hozanna geroepen want “er wordt stevig doorgepakt / aangepakt” o.i.d.
  Maar het is een groenlinkser en pvda man DUS is het verkeerd
  Gewoon consequent B roepen als “het kartel” A roept, meer is het niet
  Dit trucje wordt nu wel een beetje doorzichtig

  1. EvertB

   Mee eens. Het is geestelijke armoe wat een klein deel van de reageerders op DDS laat zien.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.