Goh: zonnepanelen tóch niet zo groen duurzaam, na brand werd 1,2 miljoen m² weiland onder splinters bedolven

In het Noord-Hollandse Moerbeek heeft zich een kleine ramp voorgedaan nadat een schuurdak vol zonnepanelen in vlammen opging. Deeltjes van de zogeheten duurzame energiebron werden kilomaters verderop gevonden. Kostbare landbouwgrond is daarmee ook voorlopig onbruikbaar.

Al jaren horen we van allerlei lieden dat zonne-energie de energiebron van de toekomst is. Er worden ons gouden bergen beloofd als we de kolencentrales sluiten en allemaal een lading zonnepanelen op ons dak laten aanleggen. Zodat je niet alleen duurzaam (lees: gesubsidieerd) energie kan opwekken, maar ook je hele buurt kan laten zien hoe goed bezig je wel niet bent voor het milieu. Handig!

Alleen… aan één ding is niet gedacht: als zo’n stel zonnepanelen in de hens vliegt, is men tot kilometers verderop nog de pisang. Vlijmscherpe glasdeeltjes zijn dan in de wijde omtrek te vinden, en de economische schade van één zo’n brand is levensgroot.

Daar kwamen ze van de week ook achter in Moerbeek, toen een met zonnepanelen bezaaide schuur van een bloemenkwekerij in de hens vloog. Het Noord-Hollands Dagblad heeft er inmiddels al menig artikel aan gewijd, en de teksten zijn altijd even treurigstemmend. Want weilanden in de hele omgeving zijn nu bezaaid met glasscherven, en die allemaal verwijderen duurt tot diep in september. “Dat afgebranden zonnepanelen zoveel schade kunnen aanrichten in de omgeving, is voor experts nieuw,” schrijft de krant.

Veehouders laten hun koeien voorlopig elders grazen, terwijl met emmers en handschoenen bewapende Polen de weilanden pogen schoon te rapen, valt ook te lezen. Boeren klagen bovendien dat niet alleen de glasresten, maar ook dat “brandresten met zwarte aanslag op nog veel groter gebied” zijn neergedaald. Er enigszins zuur aan toevoegend: “We noemen het groene energie, maar bij ccalamiteiten is het inktzwart helaas.” Waarvan akte.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

10 reacties

 1. NEXIT.

  Als je nog geloofd dat zonnepanelen vriendelijk zijn voor mens en milieu heb je weinig gelezen over deze hoax.

  Milieu vervuilende producten met veel onderhoud en weinig opbrengst een groot deel van de dag. Die paar uurtjes terug leveren aan het net is leuk voor de portemonnee maar verder helemaal niets. De opgewekte energie wordt wel verbruikt in de weerstand kabels omdat de netbeheerders niet weten waar ze die energie anders moeten laten

  1. hans-e-pans

   Johan Cruyff had toch gelijk toen hij zei, “elk voordeel heeft zijn nadeel”.

 2. Pescador

  ja levert niet veel op zo , en nu in de begin fase is er nog wel wat voordeel maar als iedereen het heeft gaan ze daar wel paal en perk aan stellen, wie nu elektrisch rijdt is redelijk goedkoop uit subsidie en geen wegen belasting, zodra 75 % elektrisch rijdt gaan deze mensen schrikken over wat ze betalen moeten, ten eerste moet de wegenbelasting ieder jaar meer opbrengen dus die wordt schrikbarend hoog voor elektrisch rijden, want die auto´s zijn zwaarder en beschadigen de wegen meer. en ook het netwerk moet worden aangepast en overal moeten laadpalen geplaatst worden ook dat gaat klauwen vol met geld kosten. en dat terwijl de nieuwe dieselauto schoner is als een elektra auto, maar ja we moeten domme milieu praatjes geloven die ons het laatste beetje geld uit de zak trekken.

 3. lucinde

  Gelukkig maar dat een kerncentrale niet kan branden.

  1. NEXIT.

   hadden we er maar 5 !

 4. Cycle25

  Alweer een bevestiging dat een volledige elektrische wereld niet opgewassen is tegen rampen, je wilt niet eens weten als een 3 dubbele Coronal Mass Ejection net zoals in 2012 ons zou “raken”, alles wat elektrisch ingericht is brand/explodeert volledig uit.

  Mocht 2022-23 weer grillig worden en “raak” zijn, is het over en sluiten…

  Geen satellieten, internet, media, stroom, nee…wel een mondiale brand voor een jaartje of wat..

 5. Edjan

  1,2 miljoen m2 klinkt heeel erg veel. Maar het blijkt dus en lap grond te zijn van 1,1 km x 1,1 km. Niet dat ik nu opeens groen links ga worden …

 6. Jack Flash

  Ik zei het al eerder; Windmolens = schroothoop van de toekomst.
  Zonnepanelen= asbest van de toekomst.
  Een autokerkhof is ook een schroothoop, maar die is rendabel geweest en recyclebaar.
  Ligt bij electrische auto’s ook een beetje anders met die accu’s.

 7. Maurits Dekker

  Neem daarbij in ogenschouw, dat er een nieuwe geldschieter is opgestaan ene Kaag, die gewoon dukaten overmaakt naar twijfelachtige groepen.

  Wat u bedoelt te zeggen is dat wij een minister hebben die overduidelijk een antisemiet is en dat ook niet onder stoelen of banken steekt maar herhaaldelijk grote bedragen van ons belastinggeld doorsluist naar islamitische jodenhatende terroristische groepen in het midden-oosten. Aangezien onze regering deze minister ongestoord haar gang laat gaan is het een terechte conclusie dat wij een antisemitische regering hebben, net zoals 80 jaar geleden bij onze oosterburen.
  Nog even en wij moeten ook “Rutte Sieg Heil” roepen.

 8. Drollevanger

  Als ik als land volledig schijt zou hebben aan het milieu en de mensheid, zou ik morgen
  zonnepanelen (met subsidie en voorbij ziend aan milieuschade bij het verkrijgen uit exotische streken van de speciale grondstoffen) op mijn dak laten zetten. Ik zou een elektrische auto kopen voor in de regio, en die op zonnige dagen aan mijn lading zetten. Daarnaast kocht ik dan en dieselauto voor in de schemering, bewolkte dagen en de nacht.
  Voor verwarming en warmwater nam ik goedkoop gas uit Rusland.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.