Maurice de Hond: Binnen mondkapjes dragen zorgt dat mensen minder ziek worden van het coronavirus

De tot corona-opiniemaker omgeschoolde Maurice de Hond breekt vandaag een lans voor het dragen van mondkapjes. Althans, binnen. Buiten is dat “belachelijk”, maar wie dat binnen doet zal coronabesmettingen niet grotendeels kunnen voorkomen. Maar wel zorgen dat de mensen minder ziek worden.

Maurice de Hond is de enfant terrible van de coronacrisis, die kabinet, RIVM, OMT constant op de vingers tikt als zij een loopje nemen met de wetenschap of de beschikbare feiten. Eerder al maakte de opiniepeiler zich druk om de verspreiding via aerosolen en de anderhalvemetersamenleving. En nu richt De Hond zijn pijlen op het mondkapjesbeleid.

Dat is deels een “belachelijk besluit,” schrijft hij. Buiten corona krijgen is net zo onwaarschijnlijk als een bloempot op je hoofd krijgen, schrijft hij vandaag:

“Daarover heb ik iemand horen zeggen dat als je buiten een mondkapje draagt dat je dan ook een helm moet gaan dragen. Want de kans dat je een tak of bloempot op je hoofd krijgt is net zo groot als je buiten besmet wordt met Covid-19. (Hier beschrijf ik dat je buiten het wel verstandig is niet face-to-face met elkaar te spreken met een kortere afstand tussen de gezichten dan 1 meter).”

Maar over het dragen van een mondkapje in binnenruimtes is De Hond lang niet zo negatief. De sociaal geograaf raakte in de ban van Dr. Ali Nouri, een vooraanstaande Amerikaanse moleculair bioloog. En die maakte zinnige opmerkingen, aldus de Nederlander:

“Hij plaatste vier tweets over bevindingen, die erop wijzen dat als je een mondkapjes draagt, het niet betekent dat je dan zelf niet besmet kan worden, maar wel dat de “viral load” -fors?- wordt gereduceerd. En dat men dan dus hoger op het continuüm terecht kan komen.”

Wat dat betekent? Nou:

“Dit zou erop wijzen dat als jij zelf bang bent om besmet te worden je in openbare BINNENruimtes mondkapjes kan dragen en daarmee je eigen kans dat je door het virus erg ziek wordt aanzienlijk verkleind.”

En toch nog een laatste uithaal naar mondkapjesdragers in de buitenlucht: “In BUITENruimtes is het risico van besmetting zo klein, dat het nadeel van het dragen van het mondkapjes daar groter is dan het voordeel.”


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

14 reacties

 1. Aborifa

  Maurice dat is een allesweter
  en hij weet alles beter.

  1. Arbeider65

   Ja. Ik heb op mijn werk, 2 weken lang zo’n ding voor gehad met 25 – 28graden op de werkvloer (Productiehal) . s’Avonds was ik kapot. Na 2 weken dat ding weer af. Wat een genot.

 2. Che

  Binnenkort op DDS verkrijgbaar, het gesigneerde boek van De Hond – De klusjesman en de jurist.

 3. Meriadoc Brandebok

  Zodra het kabinet iets beslist (zoals geen mondkapjesplicht of de scholen openlaten), hangt de media direct aan de telefoon met Ab Osterhaus en Maurice de Hond om hen precies het tegenovergestelde te laten verkondigen van wat het kabinet heeft beslist. Meestal is dat het nogal aandikken van de zaken. Wel mondkapjesplicht, scholen dicht, directe zware lockdown, etc etc.

  Ben ik de enige die zich eraan stoort dat de media inmiddels een heel verdienmodel van de coronacrisis heeft gemaakt? Er worden verdorie debatten georganiseerd met Maurice tegen Ab (waarin zij het overigens volkomen eens zijn), ze laten een deskundige van het RIVM opdraven om tegen Maurice te debatteren, De Hond en Osterhaus krijgen de ene na de andere microfoon voor hun neus geduwd, Sander Schimmel(penninck) laat een vreemde vent met een hoed aan het woord.

  Is dit om kjijkcijfers te scoren? Waar is men in vredesnaam mee bezig?

  1. Gerda2

   Nee Meriadoc je bent niet de enige die zich aan dit verdienmodel stoort.
   Mijn oplossing is: gewoon niet kijken.

   1. Gerda2

    Of je trouwens van een “verdienmodel” kunt spreken?

   2. Meriadoc Brandebok

    Mee eens.

  2. Hardline

   Eens, zodra Ab, met een twijfelachtige reputatie, en de drammende Maurice, op tv zijn is het tijd om te zappen

   1. Meriadoc Brandebok

    Precies.

 4. Heras

  We hebben al 70 jaar geen lap om gehad, ging prima. Nu dus wel.
  Is van het rivm en overhei gewoon een machtsmiddel.
  Gebruik je gezonde verstand.

 5. ervi

  In de kliniek waar ik werkzaam ben moet ik mij houden aan de aldaar geldende verplichte gezondheidsvoorschriften/ protocollen. Anders schorsing.
  Ik heb mij in de afgelopen maanden 3 x preventief laten testen. 3 x Negatief.

  In het openbare leven doe ik principieel niet mee aan mondkapjes, 1,5 regel of social distancing .
  Ik word niet ziek en maak niemand ziek. Ik behoud mij het recht voor om normaal te leven.

 6. SubTec

  Wat een nonsense.
  Ga je ook slapen met zo’n ding op?

 7. SubTec

  Als Covid19 nu super dodelijk was zou ik al deze maatregelen begrijpen.
  Maar Corona is nog minder dodelijk dat de griep van 2018!
  Mensen, laten we nu niet zo belachelijk doen!

 8. RPML

  Ik neem aan dat Maurice de medische mondkapjes bedoeld die ook aerosolen tegenhouden en die voor burgers door de overheid verboden zijn toch?

  In Amsterdam kun je dus nu een boete krijgen van 95,- omdat je geen verplicht opgelegd niet-medisch mondkapje draagt waarvan vaststaat dat deze geen bescherming biedt tegen aerosolen… je moet echt aan het Staatsinfuus hangen om dit te bedenken.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.