RIVM-pief Aura Timen jokt er op los om het eigen coronastraatje schoon te vegen: ‘Geen richtlijn mondkapjes!’

Het RIVM is alvast bezig met de geschiedenis te herschrijven omtrent het eigen gebrekkige optreden rondom het begin van de coronacrisis afgelopen voorjaar. Aura Timen, het hoofd van het Centrum Landelijke Coördinatie Infectieziektebestrijding, geeft een interview aan De Volkskrant dat bol staat van de onwaarheden.

Natuurlijk zijn we gewend aan allerlei spinnende politici die de werkelijkheid niet altijd even waarheidsgetrouw afbeelden, om zichzelf in een lekkerder electoraal daglicht te plaatsen. Maar kennelijk zijn nu ook ambtenaren begonnen met dit bijzonder bedenkelijke spelletje. Enter Aura Timen, het hoofd van het Centrum Landelijke Coördinatie Infectieziektebestrijding bij het RIVM. Het RIVM, u kent het wel: de belangrijkste nationale organisatie die het coronavirus moet bestrijden.

Dat virus is nog altijd niet onder controle. Vermoedelijk deels doordat het helemaal aan het begin van de epidemie totaal misging, onder anderen door een chronische onderschatting van het overheidsgezondheidsinstituut. Voorzorgsmaatregelen werden lang weggewuifd, en mondkapjes waren al helemáál zelden nodig. Aan Timen kennelijk vandaag de taak om in De Volkskrant daarover een mooi praatje af te steken:

“Er was nooit een richtlijn die het gebruik van mondkapjes ontraadde, legt Timen uit. Alleen een ‘handreiking’, een advies: draag beschermende middelen in het contact met patiënten, en bij vluchtig contact zoals het aangeven van een kopje thee of werken op anderhalve meter afstand is bescherming niet nodig.”

Dat relaas klopt van geen kant, schrijft onderzoeksjournalist Milena Holdert van Nieuwsuur. Het is zelfs “aantoonbaar onjuist“, en laat een screenshot van de website van het RIVM zien van afgelopen april, waarin mondkapjes en andere medische voorzorgsmaatregelen sterk worden ontraden in de zorg:

Er was dus heel duidelijk wél een richtlijn, ondanks wat Aura Timen allemaal zonder veel tegenspraak mag beweren in De Volkskrant. Holdert: “En dit is overigens nog maar een van de vele voorbeelden waarop het dragen van mondkapjes in de ouderenzorg werd ontraden door het RIVM en het Ministerie voor Volksgezondheid.” Het bestaan van die richtlijn werd zelfs door minister De Jonge bevestigd, laat Holdert zien met een video.

Tot slot klopt ook de tekst niet dat verzorgingstehuizen de volledige vrijheid hadden van die richtlijn af te wijken, weet de NOS-journaliste. “Pas in mei kwam er, nadat ouderenzorgkoepels maandenlang intern kritiek hadden geleverd, een aanvulling: zorgmedewerkers konden in specfieke situaties ‘beredeneerd afwijken’,” schrijft Holdert: “Maar de verdeling van mondmaskers door de overheid voorzag daar nauwelijks in.” Verzorgingstehuizen die dan maar zelf mondkapjes wilden inslaan, werden zelfs door de inspectie op het matje geroepen.

Kortom: operatie damage control van de RIVM was een aardige poging, maar hierbij toch flink mislukt. Ga dus maar een nieuw verhaaltje verzinnen als jullie je reputatie nog willen redden, Aura Timen en consorten. Tschüss!


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

26 reacties

 1. Heras

  Even kijken hoor:het nieuwsuur spreekt de rivm tegen?
  Iedereen heeft gelogen. Dit zijn de jaren van de leugens. De overheid, het rivm, de msm, de politie (die geen romeo’s in dienst heeft).
  Alleen onafhankelijke media is nog te vertrouwen.
  Trouwens, wat deed Rutte recentelijk in china?

  1. Namo saya

   Hij was daar om de mensen van dat viruslaboratorium te bedanken voor hun hulp in de strijd tegen het wereldwijde communisme.

 2. Ernest Stern

  De behoefte van DDS om gezondheidsinstellingen als GGD en RIVM te besmeuren en te belasteren is triest om te zien.
  Het is bovendien onverantwoordelijk, het tast de geloofwaardigheid van het beleid aan, met onvermijdelijk doden tot gevolg.

  1. pasco

   ernest\
   “met onvermijdelijk doden tot gevolg”
   Ga een toneelopleiding volgen, drama!

   1. Ernest Stern

    Logica, beste Pasco, elke ondermijning van de Coronaregels leidt tot doden.

    1. pasco

     ernest\
     Ondermijning van de regels leidt niet tot doden, lichtzinnigheid van mensen leidt tot meer besmettingen en doden!
     De zwakke schakel zijn de mensen zélf!
     Mensen waarschuwen dat van een flat springen dodelijk is, behoeft maar één waarschuwing, voel je wat ik bedoel?

     1. Cootje

      Volgens mij heeft een koe een hersencel minder dan een mens , is wel moeilijk discussiëren

     2. Ernest Stern

      Zeker, maar het als mensen door gebazel als dit de regels niet meer serieus gaan nemen leidt dit tot onverantwoordelijke lichtzinnigheid.

      DDS zou op dit punt zijn verantwoordelijkheid moeten beseffen.

     3. evil knievel

      Ernest behoort zelf tot de ongezonde ouwe van dagen ,geloof ik!
      Zijn angst is begrijpelijk! 😜

     4. Rood

      etc

    2. Cootje

     In Amsterdam schieten ze haast elke dag mensen dood , dat komt door ondermijning

    3. evil knievel

     Onder mensen die al met 1 been in t graf staan!😁

   2. evil knievel

    Afgestudeerd:”CUM LAUDE!”😁

  2. Cootje

   Zijn top instellingen net als het UWV het CBR , het UVW , de belastingdienst , het NVWA , de politie , de douane , het leger , de jeugdzorg, 10 jaar geleden voordat Pinokkio premier werd . Nu zal het WODC het wel wetenschappelijk onderbouwen , op maat voor onze nep politici

  3. JochemX

   Klein probleem: het beleid is totaal ongeloofwaardig.

 3. Blondie

  Wie stopt deze leugencaravan.
  Een mondkapje was vlgs Jaap schijnveiligheid en nu weet het RIVM van niets.

  Een Koning en Koningin die gewoon hun eigen ding doen en 1,5 meter aan zich voorbij laten gaan en een Minister van Justitie die op zijn eigen feestje ook schijt heeft aan die 1,5 meter.

  Het gaat goed in Nederland als je bij de Leugenclub hoort.

 4. carpediem

  Ach , liegen bij 17 miljoen mensen levert uiteindelijk op dat leugen altijd geopenbaard word. Er is geen ontkomen aan.

  Laten we nu maar stoppen met de corona idioterie en corona behandelen conform zijn eigenschappen. Een ordinair verkoudheidvirus wat minder schadelijk is dan influenza.

  Het angst zaaien heeft nu lang genoeg geduurd

 5. gustav

  De RIVM, een steeds vetter wordende organisatie die tierig weelt, veel nieuwe welbespraakte mensen worden aangenomen om de media te bekakken, het is een verdienmodel geworden voor velen!

  1. Mireille

   Zie: welig tieren bijvoorbeeld.

 6. Kretoloog

  De expertise van het RIVM wordt zwaar overschat. Het zijn ook geen onderzoekers die daar werken, maar ambtenaren die richtlijnen en adviezen opstellen. De kennis tappen ze af van wetenschappelijke instituten. Maar regelmatig zitten die er faliekant naast.

  Helaas vaart het kabinet blind op het RIVM. En dat heeft al regelmatig tot dramatische gevolgen geleid, met name in ouderen- en verpleeghuizen.

 7. NoDoubt

  Hele economie/ democratie kapot voor wel 6000 doden. En u draait er voor op. 100 miljard.
  Weer meer Afrikanen. Uw pensioen met ten minste 20% omlaag. De overheid geeft miljarden uit aan het buitenland en zet u in de kou. U betaalt van al uw inkomen al meer dan 40% aan de overheid en zij zeggen dat ze de bedrijven steunen. Zij doen dat niet maar U.
  En u levert in evenals uw kinderen. We zijn heel heel hard op weg China te worden. De regeringsleiders moeten voor het oorlogstribunaal. De grootste witteboordencriminaliteit aller tijden.

 8. NoDoubt

  Er gaan er meer dood door de maatregelen dan door Corona. Keep on dreaming.

 9. Cootje

  De toekomst ziet er rooskleurig uit volgens de Telegraaf heel Frankrijk kleurt rood . Een iedere Fransman aan de mondkapjes en bedelen of wij ze willen betalen , wordt vervolgt door Italië en Spanje . Beroep van de toekomst viroloog

 10. niet draaien

  Niet zo slim de geschreven teksten ontkennen.

 11. SubTec

  Is dit het begin van het einde van Rutte en zijn criminele bende?
  h**ps://www.youtube.com/watch?v=McwaShskm94

 12. Rieks

  We zouden ons eigenlijk allemaal moeten aansluiten bij viruswaanzin om aan deze coronagekte een eind te maken. En optrekken naar Den Haag met zijn honderdduizenden. Eens zal duidelijk worden dat er geen corona was, alleen maar de griepjes die van alle tijden zijn.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.