Schofterig Amsterdam trekt volledige subsidie in van museum Ons’ Lieve Heer op Solder wegens ‘te wit’ personeel

Naar alle waarschijnlijkheid zal het kleine Museum Ons’ Lieve Heer op Solder moeten sluiten, nadat het gemeentelijke Amsterdams Fonds voor de Kunst besloot om de gehele subsidie van de kunstinstelling in te trekken. De voornaamste reden: het katholieke museum zou niet “inclusief” genoeg zijn.

Amsterdam zal het binnenkort vermoedelijk met één museum minder moeten stellen. Het Museum Ons’ Lieve Heer op Solder, dat grotendeels afhankelijk is van gemeentelijke subsidies, krijgt binnenkort geen rode cent meer. De belangrijkste reden daarvoor is dat het Amsterdams Fonds voor de Kunst (AFK), die de subsidies verstrekt, vindt dat het kleine museum en katholieke kerk ineen te veel mensen met een Nederlandse achtergrond in dienst heeft. Er wordt veel te weinig werk gemaakt van het werven van mensen die niet blank zijn, zo luidt de kritiek in het adviseringsrapport waarop AFK zich baseert:

“Succesvol cultureel diversiteitsbeleid begint volgens de commissie bij inclusief denken en het onderkennen van de vooringenomenheden en blinde vlekken binnen de eigen organisatie. De commissie vindt, afgaande op het ondernemingsplan en het Actieplan Diversiteit en Inclusie, dat Museum Ons’ Lieve Heer op Solder hier wat betreft de personeelssamenstelling te weinig oog voor heeft. Het museum geeft aan dat er een aantal medewerkers in dienst is met een ‘niet-westers georiënteerde achtergrond’. Voor de commissie is niet duidelijk wat daaronder moet worden verstaan. Ook westerse mensen kunnen niet-westers georiënteerd zijn. De voorzichtige terminologie die het museum op dit punt van de aanvraag bezigt (ook de term bicultureel valt) wekt bij de commissie de indruk dat het museum niet voluit inzet op het werven van mensen van kleur en/of met een totaal andere dan een Nederlandse achtergrond. Het museum geeft alleen aan te streven naar een team dat de stad weerspiegelt, het wervingsbeleid bij te stellen en via andere kanalen te gaan werven. De commissie vindt dat de voornemens ten aanzien van de diversiteit van personeel en toezicht overtuigingskracht en concreetheid missen.”

Het adviesrapport wilde wel nog enkele tonnen subsidie overmaken die het museum nodig heeft om te overleven tot 2024. Echter maakte de AFK-commissie die de besluiten neemt daar korte metten mee: “De commissie constateert dat er na beoordeling van alle aanvragen onvoldoende budget beschikbaar is om de aanvraag te honoreren.”

En zo lijkt er een einde te komen aan één van de oudste musea in heel Amsterdam. Niet omdat de kunst in de culturele instelling onvoldoende is. Nee, omdat het personeel niet genoeg melanine in de huid heeft. Treurig.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

27 reacties

 1. Ab Infinitum

  Ik dacht altijd dat DDS tegen pretsubsidies was. Niet te volgen.

  1. Bloemkust

   Nein.

 2. Response

  A’dam krijgt wat ’t verdient.

 3. Beukman

  Het is bezopen om de subsidie af te laten hangen van de samenstelling van het personeel en niet van de intrinsieke waarde van het museum zelf.

  Onze Lieve Heer op Zolder is een parel in Amsterdam, verborgen op de wallen (het is per slot een schuilkelder), wonderbaarlijk mooi en verrassend, en van onschatbare cultuur-historische waarde. Onlangs is het ook nog zwaar verbouwd om meer bezoekers te kunnen herbergen.

  Alles van waarde is weerloos. Deze keer komen de cultuurbarbaren van onverwachte hoek. Als het moet, ben ik bereid om de barricades op te gaan.

  1. Ernest Stern

   Dat lijkt me niet nodig, Beukman. Lees het rapport even rustig door en concludeer dat museum helemaal niet hoeft te sluiten. De commissie doet een paar genuanceerde aanbevelingen op het punt van diversiteit (het aanstellingsbeleid zou op dit punt een streepje concreter kunnen) maar laat daar de subsidie niet van afhangen.

   https://www.amsterdamsfondsvoordekunst.nl/toekenningen/vierjarige-subsidies-2021-2024/museum-ons-lieve-heer-op-solder/

   1. Beukman

    Hmm. Dat rapport is inderdaad wat genuanceerder dan het stuk op DDS. Nochthans is de ontnuchterende conclusie:

    Op grond van bovenstaande overwegingen adviseert de commissie de aanvraag van Museum Ons’ Lieve Heer op Solder gedeeltelijk te honoreren met een bedrag van € 604.272 per jaar.
    De commissie constateert dat er na beoordeling van alle aanvragen onvoldoende budget beschikbaar is om de aanvraag te honoreren.

    In concreto betekent dit dat het museum zal moeten sluiten tenzij er alsnog iemand over de brug komt.

    1. Ernest Stern

     @Beukman,
     De beperking van de subsidie heeft, voor zover ik kan nagaan, niet betrekking op de te lage ambities op het punt van diversiteit. Daarmee staat het hysterische geroep van DDS op losse schroeven:

     “De begroting, die uitgaat van een grote kostenstijging, is summier toegelicht. De commissie vindt deze op basis van de beschikbare informatie niet goed in lijn met het plan en niet geheel realistisch. Het museum toont weinig ambitie en ondernemerschap op het punt van de verwerving van sponsorinkomsten en private bijdragen en heeft geen incidentele subsidies begroot. “

     1. Ernest Stern

      Ik had hier nog wel een reactie van Beukman op willen zien.

     2. Beukman

      Ernest, zoals ik al schreef is dat rapport een stuk genuanceerder dan wat DDS ervan maakt, al valt er best het een op andere aan te merken. Sommige passages deden mijn tenen krommen. Je voelt aan alles dat het museum bijna wanhopig probeert aan bepaalde eisen te voldoen, zoals beschreven in het “Actieplan Diversiteit en Inclusie”, om dan toch weer te horen dat het personeel niet “divers” genoeg is.
      Voorbeeld:
      Het museum geeft alleen aan te streven naar een team dat de stad weerspiegelt, het wervingsbeleid bij te stellen en via andere kanalen te gaan werven.
      Dat weerspiegelen van de bevolkingssamenstelling van de stad is een dwingende eis die tegenwoordig aan de meeste organisaties wordt gesteld. Helaas wordt daar al te dogmatisch mee omgegaan, zoals blijkt. Voor een instelling als Onze Lieve Heer op Zolder is het veel belangrijker dat het personeel affiniteit heeft met wat het museum biedt. De van bovenaf opgelegde eis tot diversiteit van het personeel zal dit echter in de weg zitten.

      Anyway, de bottomline is dat de subsidieaanvraag van het museum niet gehonoreerd is, waardoor het voortbestaan van OLHS wordt bedreigd.

 4. Sabreur

  De kneiter-linkse kliek in 020 is al net zo desastreus als ISIS in Palmira, namelijk vanuit een ideologie vernietigen van cultuur en erfgoed.

 5. Broodnuchter

  Doen ze dat ook als de samenstelling volledig zwart is?

  1. Maurits Dekker

   Nee natuurlijk niet. Ben je soms een racist?

 6. NEXIT.

  tja , weg met ons dendert vol gas door.

  stem sociaal , stem PVV

  1. Bloemkust

   De haters van de Katholieke Kerk zijn hier wellicht beter over te spreken.

   1. Bloemkust

    Wat jij, Bas en Combats?

    1. NEXIT.

     enz

     1. Bloemkust

      Nein.

   2. NEXIT.

    etc

    1. Bloemkust

     Nee

  2. PG

   Ik heb veel sympathie voor de PVV maar zolang ze niet een meer volwassen houding aannemen in het politieke debat voorzie ik voor hen helaas geen enkele rol van betekenis meer. Wilders zijn politieke rol als voorman is uitgespeeld. De partij moet zich omvormen tot echte ledenpartij.

   Overigens doet FvD het niet veel beter. Baudet is uitgegroeid tot dé grote REM op de groei van deze partij. Zo jammer 🙁

   Beide partijen zijn momenteel hun eigen grootste ‘vijand’ en vormen geen enkel gevaar voor hun opponenten. Een stem op de PVV en FvD is feitelijk een verloren stem.

   Misschien is samengaan en een iets slimmer beleid opstellen wel een idee.
   + een voorman nemen met het charisma als Pim Fortuyn! Dat zou mooi zijn 😉

 7. Maurits Dekker

  Kunnen we a.u.b. de subsidie aan Amsterdam per direct stopzetten?

  1. Maurits Dekker

   En er ook een groot en hoog hek omheen zetten?

   1. PG

    Het is vooral sneu dat ze in A’dam denken dat ze een correcte afspiegeling van de Nederlandse samenleving zijn….

 8. Heras

  Typisch het domme halsemabeleid. Er zijn in de katholieke kerk meer dan genoeg mensen te vinden met een andere huidskleur dan blank.
  Maar ja, het bepje heeft zich natuurlijk nooit verdiept in het katholieke geloof. Je sluit gewoon een onschuldig museumpje.

 9. andergeluid

  Als een bedrijf niet vruchtbaar is dan moet je het sluiten maar al die gratis subsidies dat moet meteen stoppen.
  Is weggegooid belasting geld.
  Wat voor salaris krijgt die directeur daar van ons belasting geld ?
  En zo worden er vele miljoenen weggegeven.

 10. HD

  En de verslindende gigasubsidie voor het Haga.

 11. PG

  Amsterdam, subsidiestad bij uitstek. Typerend dat ze deze keuzes maken. Waarschijnlijk gaat het ‘bespaarde’ bedrag naar zoiets als het opvangen van illegale migranten en subsidies voor islam gerelateerde activiteiten!! Dat is ook veel beter…..ahem.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.