Sylvana Simons toont zich voorstander van herstelbetalingen voor Nederlands slavernijverleden: ‘Schandvlek!’

Nederland zou nakomelingen van slachtoffers van de honderden jaren geleden afgeschafte slavernij moeten compenseren voor het slavernijverleden. Dat zegt Arnon Grunberg in een column die Sylvana Simons integraal heeft overgenomen en op haar Facebook-pagina heeft geplaatst. Het uitkeren van geldsommen aan groepen Nederlanders zou de huidige rassenrellen doen uitdoven, denken Grunberg en Simons: “Ik verwacht dat herstelbetalingen zullen bijdragen aan ‘normalisering’ van betrekkingen, rancune veelal zullen doen uitdoven.”

Ons land moet spoedig geld vrijmaken om over te maken aan nakomelingen van slaven. Ook al zijn we inmiddels honderden jaren verder, alsnog moet de Nederlandse belastingbetaler boetedoen via herstelbetalingen. Dat is de mening van Arnon “Marokkaan” Grunberg, die hij afgelopen vrijdag in het NRC Handelsblad liet optekenen. Het stuk was koren op de molen voor BIJ1-partijleider Sylvana Simons. Zij pikte die woorden afgelopen weekend op en plaatste ze ad verbatim op haar eigen social media-kanalen.

In de column ging Grunberg in op de ‘Wiedergutmachung’ – een regeling die Duitsland invoerde na de Tweede Wereldoorlog om Holocaustslachtoffers een vorm van financiële compensatie te geven voor hun leed. Die regeling ging van start in 1953, slechts acht jaar na het einde van WOII. Herstelbetalingen voor de slavernij, die in 1873 definitief verdween, zouden daarmee heel goed vergelijkbaar zijn. Grunberg en Simons beweren:

“Ook Nederland zal uiteindelijk niet ontkomen aan enige vorm van herstelbetaling voor zijn slavernijverleden, en dat geldt ook bijvoorbeeld voor de vernedering vanwege recente etnische profilering door de politie, een misstand die niet alleen zwarte Nederlanders maar vooral ook Marokkaans Nederlandse jongeren heeft getroffen.

Herstelbetalingen betekenen niet dat het verleden is vergeven en vergeten, maar ze maken duidelijk dat een land als Nederland beseft dat het verleden voor een deel uit schandvlekken bestaat waarvoor verantwoordelijkheid moet worden genomen.”

Als dat gebeurt zullen de door extreem-woke en extreem-rechts aangewakkerde rassenrellen spoedig verdwijnen, denkt het tweetal: de rancune zal “uitdoven”, is de stellige doch ongefundeerde verwachting. Wie dat dus wil, moet van Nederland eisen dat de staatsportemonnee getrokken wordt. Om vier á zes generaties na de slavernij alsnog tot het uitbetalen van schadevergoeding voor leed dat honderden jaren geleden voorouders is aangedaan. En de rest van Nederland krijg helemaal niets – alleen de oproep om ernstig te kijken bij deze zogeheten “bittere noodzaak.”


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

49 reacties

 1. combat le pelicule

  Oh maar ik ben tegenstander aangezien we al miljarden weggeven..

 2. Rene van der Grijp

  Alles valt op z’n plaats. Het gaat om geld, GELD en nog eens geld.

  Dat een extreemlinkse stoker als Grünberg daaraan meewerkt hoeft niemand te verbazen. Die man heeft een Auschwitz-complex en kiest automatisch voor minderheden. Dat is trouwens ook een cultuurmarxistische reflex.

  1. Rene van der Grijp

   Ter verduidelijking van het woord Auschwitz-complex: er zijn nogal wat Joden die zich identificeren met moslims omdat ze denken dat “moslims de nieuwe Joden zijn”. Daarbij wordt tot vervelens toe aan de Holocaust gerefereerd.

   Deze Joden zijn zonder uitzondering (extreem)links en hebben bijna altijd familie verloren in de kampen.

   Wat ze daarbij volledig over het hoofd zien is dat de islam intrinsiek antisemitisch is. Ze gaan op schoot zitten bij hun grootste vijand.

  2. Logica

   Tuurlijk René van der Grijp, waarom denk je dat ze geen genoegen nemen met een spijtbetuiging. Ze willen een excuus. Gevoelsmatig zou die spijtbetuiging genoeg moeten zijn maar met een excuus staan ze sterker.

   Maar ik wil best wel geld overmaken naar de creolen hoor, mits het geld niet van de belastingbetaler komt maar van figuren als Akwasi.

  3. Jimmy

   Inderdaad er is bij de overdracht van Suriname al 3.5 miljard betaald, dat is ongeveer 10.000 per Surinaamse inwoner. Dat de Surinamers die voor Nederland gekozen hebben daar in mededelen is logisch. Zij hebben de Nederlandse nationaliteit. Niet de Surinaamse. Nederlanders die na de oorlog Nederland ontvluchten en de Duitse nationalitijd aannamen, konden indertijd ook geen aanspraak maken op herstel betalingen. Dus waar maakt Simons zich druk over zij en haar zeurpieten hebben geen rechten als Surinamers. Dat die 3.5 miljard door wanbeleid inmiddels verdampt is kun je Nederland niet kwalijk nemen.

   1. Jimmy

    Moet zijn “niet in meedelen”

 3. Jack Flash

  Wat een vies ordinair gebedel en chantage.
  Oprotten dat kutvolk.

 4. P.Sisterons

  Volgens mij zit de Bijlmer vol met herstelbetalingen. Heeft mijn familie er dan ook recht op? Twee oudtantes van mijn moeder zijn ontvoerd door de Barbaren. Nooit meer teruggezien in NL.

 5. Ritter

  Dus uiteindelijk draait het weer gewoon om “gratis geld”.

 6. Neutral

  Kunnen we geen crowdfunding beginnen om al die mensen weer terug te brengen naar het land van hun cultuur?

  1. Maurits Dekker

   Daar wil ik wel aan doneren.
   Maar alleen op voorwaarde dat ze nooit meer terug kunnen keren naar ons land.

   1. Willem Bever

    @ Maurits, dat doe je al jaren …maarja er zijn allerlei problemen…vraag maar aan broekersknol

 7. Winfrida

  Zij kunnen toch overal van meeprofiteren, er is zelfs een voedselbank, in ons overwegend “witte” landje. Als men nou eens de handen uit de mouwen steekt, zijn eigen geld verdiend, dan kan iedereen ook zijn eigen broek ophouden.

 8. HD

  Dat mens moet niet zeuren, ze hebben destijds kost en inwoning gekregen en daar hoefde ook niets voor betaald te worden, dus!!!! Zoek gewoon een baan.

 9. Maurits Dekker

  Ik denk dat we Spanje maar eens moeten aanspreken om herstelbetalingen te eisen wegens de 80 jaar dat zijn oorlog voerden tegen ons.
  Misschien een manier om de vele miljarden, die de EU van ons stal en o.a. aan Spanje schonk, terug te krijgen?

 10. bandini

  Als ik al dat vreemde volk hier zie rondlopen lijkt het me toch dat er al decennialang betaald wordt; en het ziet ernaar uit dat dit voorlopig nog niet ophoud!!

 11. PG

  Man man man… populistische uitspraak voor haar achterban. Ik dacht dat enkel ‘rechts’ populistisch was, maar ik zat er dus duidelijk naast…

 12. Lucky Luke

  Pardon, ze moeten ons betalen voor hun vrijlating. Dat heeft ons klauwen met geld gekost.

 13. Fatsoen74

  Jazeker dat gaan wij ook nog even betalen.

  Als ik dit soort uitspraken lees bekruipt mij een gevoel dat iedereen doorslaat in ons land.

  Herstelbetalingen?

  Ons land faciliteert voor iedereen onderwijs, ziektekostenverzekering, sociaal vangnet, democratie, vrijheid van meningsuiting en ga maar zo door.

  Wat is er dan zo erg in Nederland?

  De klaagcultuur wordt steeds groter.

  Iedereen in Nederland kan iets van zijn leven maken, maar gratis geld heb ik nog nooit in mijn leven van Nederland gekregen.

  Mensen die werken en bijdragen, mogen straks weer de beurs trekken voor een verleden waar zij geen rol in hebben gehad.

  Hopelijk zal de stembus een mooie oplossing brengen voor dit soort zaken in de kiem te smoren.

 14. Vrijedenkert

  Wanneer krijgen wij Nederlanders/nabestaanden geld van Duitsland 1940/1945, Frankrijk 1795/1813, Spanje 1556/1715 en Italië(Romeins rijk) 55 BC/410 AD?
  Aan wie kan ik mijn rekeningnummer doorgeven…

  Oftewel deze anarchistische linkse onzin, slachtoffergedrag en idioterie moet gewoon stoppen anders kan ieder huidig land in de wereld wel blijven aan nabestaanden van iets want op een zeker moment in de geschiedenis heeft ieder volk of land anderen wel iets misdaan of aangedaan in de afgelopen honderden of duizenden jaren!

 15. Vrijedenkert

  Wanneer krijgen wij Nederlanders/nabestaanden geld van Duitsland 1940/1945, Frankrijk 1795/1813, Spanje 1556/1715 en Italië(Romeins rijk) 55 BC/410 AD?
  Aan wie kan ik mijn rekeningnummer doorgeven…

  Oftewel deze anarchistische linkse onzin, slachtoffergedrag en idioterie moet gewoon stoppen anders kan ieder huidig land in de wereld wel blijven betalen aan nabestaanden van iets want op een zeker moment in de geschiedenis heeft ieder volk of land anderen wel iets misdaan of aangedaan in de afgelopen honderden of duizenden jaren!

 16. perry

  “Sylvana Simons toont zich voorstander van herstelbetalingen”
  Herstelbetalingen?
  Aan wie?
  Aan de structureel uitkering trekkende arbeidsschuwe meute negroïde geïmporteerden en afstammelingen daarvan?
  Deze hebben notabene zélf niets meegemaakt mbt slavernij, hebben daarbij amper, dan wel generlei kennis hieromtrent!

 17. Bullshit10

  Knoop die pleeborstel een muilkorf voor dan kan ze haar muil houden ze hebben al genoeg belasting geld gestolen

 18. perry

  Het zit in hun genen, het voor nop willen vreten uit de ruif van het blanke werkzame volk!

 19. Pescador

  als dat volk gewoon terug gaat naar de roots , kunnen zij zelf een prachtig mooi leven opbouwen precies zoals ze zelf willen en kunnen ze elkaar geld geven ook leuk. ohja en neem die idiote silvana simons meteen mee die kant op. zijn wij dat maffe racistische kreng kwijt.

 20. NEXIT.

  herstelbetalingen aan wie ? het is een goedkoop ho.ertje die probeert te scoren over leed van anderen !

  Ik verwacht dat geld geven aan deze kleurlingen de rassen rellen slechts doen oplaaien. Immers waarom zouden hun recht hebben op gratis geld terwijl er minimaal net zoveel witte slaven in het Oosten geweest zijn.

  Deze pleeborstel probeert het slavernij verleden een exclusief gekleurd feestje te laten zijn terwijl kleurlingen , kleurlingen verkochten als slaven handelaren aan andere slaven handelaren.

  Het goedkope katte gejank van deze pleeborstel begint wat eentonig te worden.

 21. HD

  Mijn over over over overgrootouders hadden alleen maar klachten over het trage tempo en slechte werk wat ze afleverde.
  Zou ik daar nog over kunnen reclameren??

 22. 56RdK

  Die wapperlip en die nep-Marokkaan zijn totaal gestoord! Rijp voor de gesloten inrichting.

  Ten eerste storten wij als land sinds de jaren zestig vorige eeuw jaarlijks miljarden euro’s in een zwart gat dat Afrika heet.

  Ten tweede schenken onze regeringen sindsdien spontaan tientallen miljoenen aan dat Afrika als men daar wegens corruptie en incompetentie weer eens niet te vreten heeft.

  Ten derde heeft en laat dit land per jaar duizenden parasieten uit Afrika hier toe die vervolgens levenslang van uitkeringen zullen worden voorzien.

  En dan over dat etnisch profileren: moet de politie meer en meer gaan. En voor het gajes dat daar niet tegen kan, opzouten uit dit land!

 23. AS210854

  Wat gunberg er niet bij zegt is dat prins Bernhard, het grootste gedeelte van dat geld voor zichzelf opeiste.

 24. Caesar Lion Cachet

  LS…

  Okay ! Laat Arnon en zijn soortgenoten dan betalen…
  Arnon weet wel waarom !

 25. stemanhanneke@gmail.co.

  ja dit zat eraan te komen.
  Maar naar mijn idee nooit een cent voor ons verre verleden.
  Zij zijn niet goed wijs.
  En mevr Simons spant de kroon

 26. Broodnuchter

  Prima! Geef al die parasieten maar een eenmalige herstel-uitkering, neem hun Nederlandse paspoorten in, en laat ze opdonderen naar het land van herkomst. Onze regering sluit helaas alleen slechte deals door gebrek aan VOC mentaliteit.

 27. Yoyo

  Ik vind het bijna een goed idee.
  Maar het bedrag zou uit solidariteitskant moeten komen van alle Nederlandse ingezetenen.
  Op geheel vrijwillige basis zullen giften gestort kunnen worden op een ” SLAVERNIJ- REKENING”.
  Hierna gaan er 9 commissies vervolgens bepalen wie er wat krijgt en hoeveel.
  Ben benieuwd naar de opbrengst…

 28. Pierre Tombale

  Ik ben bang dat Arnon Grunberg met het aannemen van de Marokkaanse identiteit ook zijn verstand heeft verloren.
  Dat past in het beeld van de ervaring die men met deze lieden heeft opgedaan, maar het blijft een persoonlijke tragedie.
  Dat silly Syl hier onmiddellijk gretig en graaiend op inspringt was te verwachten.
  Black supremacists hebben een neus voor gratis geld.

 29. Tuinpaden

  Dus slavernij is toch te koop?
  Cool 🙂

 30. Skoll

  Waar heeft dat mens de afslag gemist de hele mensheid heeft zich zo’n beetje met slavernij bezig gehouden
  Nog zoiets welk achterlijke geven zo iemand een platform
  Snapt men het principe van de rechtstaat wel of mag
  Ik nu ook elke inbraak die door een kleurling wordt gepleegd bij haar declareren

 31. Willem Bever

  De fascinatie van Tim voor deze niet relevante tante kent geen grenzen.
  Niets maar dan ook helemaal niets heeft iemand iets aan het door slafana en haar door haat en irrelevantie ingegeven handelen te volgen

  We zullen Suriname, nu ze wat olie hebben gevonden, ook eens vragen voor wat financiele compensatie voor in het verleden verstrekte leningen

 32. iduko

  De beste herstelbetaling zou zijn om de nakomelingen, op basis van DNA onderzoek, weer terug te brengen naar het land van herkomst in Afrika. Ze zullen ons dankbaar zijn, dat ze hun roots weer hebben teruggevonden en een warm welkom ontvangen in het land van hun voorouders. Rassenrellen opgelost.

 33. Peter Loosduinen

  Geen aandacht schenken aan deze mafkezen.
  De wenende luinegers zitten sinds de slavernij in de uitkering.
  Hoeveel raszuivere rechtstreekse afstammelingen van echte slaven zijn er eigenlijk ??
  Ook zijn er ex-slaven die nadat ze vrij waren zelf weer slaven hebben gekocht.
  Zou leuk zijn om de stamboom van S.Simons eens tot op het bot uit te zoeken….
  Zij is wellicht geen echte negerin en er stroomt misschien al jaren blank bloed in haar lichaam.

 34. Rood

  Sylvia mag wat mij betreft een enkele reis gaan boeken naar het land van haar voorvaderen, lekker mekkeren op de Afrikaanse steppen, daar de Bosjesmannen wel raad met zo’n schreeuwnegerin.

 35. Maurits Dekker

  Als alle herstelbetalingen verrekend konden worden met de reeds betaalde uitkeringen en subsidies aan deze jankerds dan krijgen we heel veel geld terug.

 36. Yami

  Als wij zo gaan beginnen, wordt het tijd dat Indonesië herstelbetalingen doet aan de slachtoffers gedurende de bersiap periode, waar nederlands-indische burgers slachtoffer werden van etnische moordpartijen gedoogd door de toenmaligenIndonesische regering.

 37. harte385

  Zijn alleen belust op geld!!!!!! voor iets waar ze zelf geen weet van hebben.
  Laten we het maar omdraaien dat veel geld van hun krijgen om hier te mogen zijn en gebruik (misbruik) die ze maken van onze voorzieningen en overlast die ze creëren met hun eeuwige gezijk over hoe slecht ze het wel niet hebben hier. Ga lekker ergens heen waar het volgens jullie dan veel beter is. zijn wij eindelijk verlost van al dat mierengeneuk.

 38. macsjang

  Als je met tweeën 1 hersencel moet delen, krijg je zulke waanzin. Rot toch ff een heel eindje op. Profiteurs.

 39. Pjotter

  Het is niet mijn gewoonte om mij op deze manier uit te drukken, maar deze rassistische trut begint me mijn strot uit te komen, flikker toch op uit dit land waar je uit de ruif vreet en als je dan vergelding zoek doe het dan via een proces met de families die werkelijk slaverenij bedreven, de documentatie is open en met naam en toenaam zijn de families benoemd, maar ja dan moet je investeren en procederen, nogmaals rot op uit Nederland met je aanwakkeren tot haat.

 40. A-BBa

  Ik toon me voorstander van het definitief uitzetten van Sylvana Simmons.

  1. NEXIT.

   voor

  2. knabbel-001

   Terug naar Suriname, daar is nog werk zat in de wederopbouw van dat land.

 41. knabbel-001

  Wat zou je er van zeggen als ze eens met hun luie reet aan het werk gaan, in plaats van onze belasting centen op te vreten?
  Het is maar makkelijk in dit land;
  je noemt jezelf “woordkunstenaar” en je krijgt subsidie…
  Luie flikkers.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.