Uniek! PVV en D66 slopen hand in hand de quarantaineplicht van De Jonge, Wilders: ‘Complimenten aan Rob Jetten!’

Een tamelijk uniek schouwspel vanmiddag in de Tweede Kamer: D66-fractievoorzitter Rob Jetten die een compliment krijgt van zijn PVV-collega Geert Wilders. Samen is dit onwaarschijnlijke tweetal namelijk bezig om de quarantaineplicht van minister Hugo de Jonge omver te zagen.

De Tweede Kamer debatteert vanmiddag over de toegenomen coronabesmettingen van de afgelopen weken, en de maatregelen die het kabinet neemt om de besmettingsgraad, – de zogeheten R0 – weer terug te dringen. Eén van de maatregelen die Hugo “Bloemschoen” de Jonge neemt is het instellen van een verplichte quarantaine. Iedereen die van de GGD in quarantaine moet zal dat ook doen, en anders krijg je “de handhaving op je dak.”

Dat laatste is een zegswijze van D66-fractievoorzitter Rob Jetten, die liever niet heeft dat de overheid autoritair gaat optreden, en komt aanzetten met strafbaarstellingen, boetes en dwang. Hij wil dat het kabinet meer inzet op het “verleiden” van de burger, in plaats van meteen met de zweep slaan.

Die stellingname kwam de aftredende sociaal-liberale leider op een opmerkelijk compliment te staan: PVV-leider Geert Wilders spoedde zich naar de interruptiemicrofoon om Jetten persoonlijk zijn complimenten te overhandigen.

Normaalgesproken zijn Wilders en Jetten, maar zeker zijn voorganger: Alexander Pechtold, water en vuur. Toch vinden ze elkaar vanmiddag. Wilders was zelfs zo tevreden met de bijdrage van de coalitiefractievoorzitter, dat hij aanbood om samen een motie met hem te schrijven. Om het kabinet onder druk te zetten om geen dwangmaatregelen tegen de eigen burgers te nemen. Die politieke vriendschapsverklaring ging Jetten nog even te ver, want hij wil eerst ‘het antwoord van het kabinet’ afwachten.

Maar het blijven D66 en PVV die lief voor elkaar zien. We kunnen dus wel degelijk spreken van een opmerkelijke – zelfs ongeëvenaarde alliantie -, ook al is het op een zeer specifiek beleidsterrein. CDA-minister Hugo de Jonge mag zich een gewaarschuwd mens rekenen.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

25 reacties

 1. NO8DO

  Wie zal vandaag het miezerige mannetje worden?

  1. Robert75

   De Jonge want wie verzint zoiets achterlijks ?

   1. hans-e-pans

    Om het te verzinnen heeft schoolmeester Hugo de J. toch aardig tegen de grens van zijn geestelijke vermogen aan gezeten.

 2. DubbelZout

  We verwelkomen de heer Wilders aan de sociaal liberale kant
  Heeft is eindelijk het licht gezien ! 😀

  1. DubbelZout

   ..ie..

  2. RvdBe

   Als de PVV als 1e deze stelling had gehad, had de d66 hier dan in mee gegaan: nee, want cordon sanitaire.
   Dit geeft aan dat de PVV ongeacht welke partij een in hun ogen goede stelling heeft zij hierin mee kunnen gaan.
   Het verschil: PVV bedrijft landpolitiek, d66 bedrijft partijpolitiek.

   1. Logica

    Uitstekend verwoord RvdBe

  3. Logica

   Vind jij D,’66 een liberale partij? Ik zie dat tegenwoordig alleen terug bij het euthsnasiebeleid. De vrijheid om keuzes te maken begint met een gekozen burgemeester en referenda. Dit waren punten waar de partij onder Hans van Mierlo voor stond en wasr ik graag op stemde. Helaas niet onder het het huifige zooitje. Ze geven ons belastinggeld weg terwijl wij daar niets over te zeggen hebben. Stem FVD of PVV. Die staan hier wel voor.

 3. Blondie

  Kijk deze Wilders benoemt de ophokplicht perfect.

  Dit is gewoon de doelstelling van het Linkse Rutte Kartel, een ophokplicht en het afromen van bovenaf.

  Stop met al die leugens De Jonge, geef gewoon antwoord op de vraag.
  Waar zijn de griepdoden, van de afgelopen periode in 2020.

 4. AidemediA

  Er zijn goede debatten bezig. Enkel de nos is bezig om de live uitzending op politiek 24 aardig te verzieken. Bijvoorbeeld toen wilders aan het woord was, werden er ineens andere items uitgezonden, waardoor de kern van zijn inbreng voor een groot gedeelte verloren is gegaan. Vooropgezet of niet? Het is weer de links georiënteerde nos die aan het klootviolen is.

  1. Oepsie

   Natuurlijk vooropgezet! En dat is al jaren het geval. Niets nieuws onder de zon.

   1. Jack Flash

    Geert Wilders en Theo Hiddema klinken in dit debat voor mij het meest geloofwaardig.
    Stem PVV/FVD

 5. frans9

  Saneren die rotzooi>

  1. Lefty

   “Mensen worden neergestoken door Marrokanen en Turken”. Dat is Wilders’ inbreng in het Corona debat. Die man heeft gewoon een hekel aan buitenlanders en vervalt in zijn oude grijsgedraaide plaat. Als je een nieuwe pandemie wil voorkomen moet je je aan de regels houden en daar maakt vooral de jongere generatie zich schuldig aan. Wit, geel, bruin of groen.

   1. RvdBe

    Lefty, de man heeft op zich geen hekel aan buitenlanders maar aan mensen die keer op keer onze cultuur schofferen, maatschappij polariseren, geweld plegingen omwille van geloof, huidskleur of seksuele geaardheid.
    Het zal jouw waarschijnlijk onwerkelijk in de oren klinken maar degene die zich hier aan schuldig maken heten over het algemeen geen Hendrik, Piet of Gijs.

    1. Lefty

     @Rvd B: Het gaat hier over Corona, en dat virus heeft geen politieke voorkeur.

     1. ikweetwatikwil

      Lefty En de rest niet gehoord. Jammer. Maar uw naam is dan ook Lefty

   2. Grasmaaier

    “Mensen worden neergestoken door Marrokanen (het is: Marokkanen) en Turken”. Dat is Wilders’ inbreng in het Corona debat.”

    Nee, linkse lul, dat is niet Wilders inbreng in het Corona debat. Dat is wat JIJ eruit pikt. Omdat je een vooringenomen en gehersenpoelde minkukel bent die uitsluitend hoort wat hij wil horen.

 6. Willem61

  Waarom vraagt er niemand naar de wetenschappelijke onderbouwing, de echte cijfers en niet het stapelen en manipulatie van getallen, om de bevolking in angst te houden. Laten ze alle vragen van Viruswaarheid eens beantwoorden. En dan een debat voeren, ipv vragen waarom een GGD onderbezet is.

 7. Blondie

  Het AD heeft een stukje video op hun site staan, waarop wederom een deskundige, een of ander lulverhaal probeert te slijten, over de Corona hype en onze gewone griep.
  Hij moet af en toe tien keer slikken en eh eh eh zit wel 100 keer in zijn riedeltje.
  Leugens en onkunde, zijn de speerpunten in zijn lagere school betoog.

  Waar zijn onze griepdoden in 2020.

 8. Lefty

  @ ikweetwatikwil : Nee idd, de rest van dat populistisch gebraak hoef ik onderhand niet meer te horen. Als we in september weer met een nieuwe lockdown zitten dan vallen de hardste klappen in de horeca en cultuur. Voor dat laatste heeft Wilders geen cent over, dat staak ook in zijn partijprogramma: “Geen cent naar kunst/ cultuur, die moeten zelf hun broek zelf maar ophouden”. Dat zal de meeste DDS’rs hier aan hun reet roesten; die worden toch gewoon doorbetaalt.

 9. rexm

  Zou hij geen lijntje teveel hebben genomen.??

  1. Lefty

   Wilders ongetwijfeld.

 10. J.C.

  Dat selectief ingrijpen door voorzitter Arib begint wel heel ergerlijk te worden. Bij PVV’ers of Fvd’ers grijpt ze altijd al heel vroeg in. Maar als Mark Rutte keer op keer onzinnig door een sprekende Tweede Kamerlid heen gilt, doet hare Arib nooit iets. Kortom: partijdig, dus ongeschikt.

 11. OrangeBlancBleu

  Dit is een van de weinig punten waar ik het niet met de PVV eens ben. Een quarantaineplicht zou juist een goede zaak zijn want zoals het nu gaat in Nederland is een lachertje. Wel beleid maken maar het niet handhaven is typisch weer zoiets voor een regering als die van Rutte. Ben absoluut geen fan van de Jonge maar hier sta ik volledig achter. Dat de PVV hier de verkeerde kant op gaat is te zien aan het feit dat hij op dezelfde lijn als D66 zit. Als er na DENK een ander eng clubje in de Nederlandse politiek zit dan is het D66 wel. Scherp blijven Geert, met die partij wil je niet in één adem genoemd worden!

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.