Amerikaanse RIVM zit nu ook op lijn-Maurice de Hond: corona verspreidt zich hoofdzakelijk door aerosolen (+UPDATE)

De officiële Nederlandse gezondheidsinstanties RIVM en de GGD staan steeds geïsoleerder met hun opvatting dat verspreiding van het coronavirus door microdruppels – aerosolen – slechts een verwaarloosbaar aandeel heeft in het aantal besmettingen. Het CDC, het RIVM uit de VS, is nu ook om.

In Nederland roept Maurice de Hond het al maanden van de daken: verreweg de meeste coronabesmettingen vinden plaats door zogenaamde aerosolen: piepkleine microdruppels die vrijkomen bij het ademen en minutenlang in een ruimte kunnen blijven zweven, of door ventilatiesystemen zelfs kunnen worden verspreid door grote gebouwen. Bekende maatregelen – zoals anderhalve meter afstand houden – zijn echt maar van betrekkelijk nut, zo benadrukt De Hond.

Het RIVM en de GGD’s willen er niet aan, maar de Amerikaanse variant van deze overheidsgezondheidsdiensten – het CDC, US Centers for Disease Control and Prevention – zijn nu wél door de pomp:

“The US Centers for Disease Control and Prevention updated guidance on its website to say coronavirus can commonly spread “through respiratory droplets or small particles, such as those in aerosols,” which are produced even when a person breathes.

“Airborne viruses, including COVID-19, are among the most contagious and easily spread,” the site now says.

Previously, the CDC page said that Covid-19 was thought to spread mainly between people in close contact — about 6 feet — and “through respiratory droplets produced when an infected person coughs, sneezes or talks.”

De aerosolen zijn “thought to be the main way the virus spreads,” schrijft het CDC nu zelfs op hun website. Nou. Kom daar maar eens om, zulke tijdig geüpdate en accurate informatie op internetpagina’s die worden beheerd door het RIVM. Als we díé mogen geloven, heeft het nog altijd ontzettend veel zin als je papieren zakdoekjes gebruikt. Lol…

Update: LOL, zucht, of toch allemaal niet hè! Warrige en tegenstrijdige overheidscommunicatie, het blijkt van alle tijden. En alle landen.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

20 reacties

 1. Chalres Bingley

  Zoals ik vanochtend ook al zei…
  Al die bullshit in supermarkten en andere gebouwen is kansloos en slechts onderdrukkend en frustrerend omdat het geen enkel effect heeft.

  1. Fortiori

   Supers sluiten is de doodsteek voor de economie, geef alles vrij lees ik steeds.

 2. Ernest Stern

  Als de, nog steeds omstreden, aerosolen-theorie juist is hebben mondkapjes ook weinig zin en is alleen een totale lockdown een toereikende strategie om verspreiding tegen te gaan.
  Dat gaat de mondkapjeshandel van DDS een flinke knauw opleveren.

  1. Chalres Bingley

   @ernestje snapt als bejaarde ,die overigens met respect word verzorgt in het bejaardentehuis ,er klaarblijkelijk niks van getuige zijn domme reactie.

   1. Henduk

    Laten ze dan met veel respect ernestje zijn borstkastje en zijn verdere hele lijf even opplakken met morfinepleisters zodat ernestje en met veel respect aan kan bezwijken .

    1. Fortiori

     Taal van een serieverkrachter van onze nederlandse taal.

   2. Gebande3

    word verzorgt

    Oeps!

    1. NO8D0

     Gebande oeps weer een rejakti sonder inhaut…
     Dommert

 3. Piet51

  Ik heb de nieuwe informatie op de CDC-site gelezen en zie een heel voorzichtige bevestiging dat aerosolen ook een rol kunnen spelen. Maar bij de maatregelen zie ik niets dat het RIVM niet langer geleden ook al adviseerde of ik moet iets op de CDC-site over het hoofd zien.
  Zie cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/prevent-getting-sick/how-covid-spreads.html

 4. Meriadoc Brandebok

  Het CDC adviseert exact hetgeen het RIVM adviseert: 2m afstand houden, handen wassen, thuisblijven bij ziekte en mondkapjes. Los daarvan houdt het CDC nog een forse slag om de arm: THOUGHT. In de Verenigde Staten is het dodenpeil echter nog steeds fors stijgende, en in Nederland is de grootste crisis (door beleid op grond van de druppeltheorie!) al voorbij, dus hecht maar niet te veel waarde aan wat er uit de VS komt. Daar is onderhand een massaslachting tegen ouderen gaande.

  1. Blondie

   In Nederland was er toch ook een (massa) slachting, onder de oudere Nederlanders, ca 85% had de leeftijd van 70 jaar al bereikt.

   Een groot deel had nog in leven kunnen zijn, als Rutte en van Dissel eerlijk spel hadden gespeeld, met de mondkapjes en de beschermende kleding voor de verzorgers van deze oudere Nederlanders in de tehuizen.

   Maar ja, roepen van het is schijnveiligheid en gewoon je bek houden, BEKT veel beter in het Linkse Nederland.

  2. vandaag

   waar komt die 2 meter nu ineens vandaan stelletje dombo’s

   1. vanmorgen

    Bladibla enz.

 5. Piet51

  Een iets te snelle conclusie n.a.v. de correctie over aerosolen op de CDC-site. Ze publiceerden per ongeluk te vroeg een aanvulling. Bij CDC wordt gewerkt aan een definitieve aanpassing van de site. Wacht dat eerst maar even af voor commentaar wordt gegeven.

  1. vandaag

   QUOTE Ze publiceerden per ongeluk te vroeg een aanvulling END

   blabla bladieblabla

   1. vanmorgen

    Bladibla enz.

   2. Piet51

    @vandaag
    Wat bedoel je eigenlijk te zeggen? Dat ik onzin uitkraam, of dat die info niet gewenst is? Waarschijnlijk bedoel je iets anders heel diepzinnigs te schrijven. Je zou ook eerst even op de CDC-site kunnen kijken wat ze daar bekend maken. Als je de info van gisteren nog weet, ik neem aan dat je dat bekeken hebt, zie een frappant verschil. Of boeit feitelijke kennis je niet zo. Dat kan natuurlijk ook.

    Oh ja: blabla bladieblabla, malle pietje. Dat scheelt weer.

    1. Ernest Stern

     Het is inderdaad mijn ervaring dat vandaag niet geïnteresseerd is in de feiten en ze meestal ook niet begrijpt.

     1. Piet51

      Ik herinner me nog als de dag van gisteren de discussie met hem, wel onder een andere nickname, over de heel dubieuze vertaling van Resolutie 1743 van de Raad van Europa. Zelfs de letterlijke resolutietekst ontkende hij.

      Voor de volledigheid nog dit: Blabladiebla blabla, malle pietje.

  2. Piet51

   Ik ga ervan uit, dat er later vandaag wel degelijk info komt over de invloed van aerosolen, maar dat de gebruikte tekst anders zal zijn dan de concept-tekst van gisteren. Ik ben benieuwd of er nu wel iets anders zal staan dan het RIVM al maanden uitdraagt. Ik kan me niet goed voorstellen, dat CDC weer helemaal afstand neemt van aerosolen. Of Trump moet ingegrepen hebben. Op zich niet uit te sluiten, maar dat zou nu wel heel openlijk zijn.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.