Column Paul Cliteur: OvJ Vreekamp heeft Justitie zware schade toegebracht met ondoordachte Akwasi-sepot

Professor Paul Cliteur, hoogleraar encyclopedie van de rechtswetenschap en senator namens Forum voor Democratie, is het helemaal eens met de beslissing van het OM om Jacobien Vreekamp van alle discriminatie-gerelateerde zaken te halen. “Ja, terecht. Deze OvJ heeft inderdaad nu wel een stevig geloofwaardigheidprobleem gekregen,” schrijft hij in een column voor DDS: “Hoe kon dat gebeuren?”

Het Openbaar Ministerie heeft de Officier van Justitie Jacobien Vreekamp die haar handtekening zette onder een inmiddels omstreden deal met rapper Akwasi (waarbij is afgesproken dat deze niet wordt vervolgd in ruil voor een verklaring van de rapper dat geweld onacceptabel is) van een aantal andere soortgelijke zaken afgehaald.

Terecht? Ja, terecht. Deze OvJ heeft inderdaad nu wel een stevig geloofwaardigheidprobleem gekregen. En daarmee het gehele OM. Waarmee weer de hele justitieorganisatie op zijn minst de schijn van partijdigheid op zich laadt. Hoe kon dat gebeuren?

Het OM bepaalde afgelopen vrijdag dat Akwasi’s uitspraak dat hij een zwarte piet in zijn gezicht zou trappen weliswaar opruiend was en ook strafbaar. Maar men besloot toch tot niet vervolging over te gaan omdat Akwasi afstand had genomen van zijn woorden.

Dat is vreemd. Zoals Bart Collard terecht in herinnering roept, is Wilders onlangs veroordeeld op grond van zijn Marokkanen-uitspraak die beledigend zou zijn voor de “gehele groep”. Toen Wilders toelichting gaf dat het hem ging om slechts de criminele jongeren was dat niet relevant volgens het Hof. De “nadere uitleg” die Wilders gaf kon “niet afdoen”, zoals het Hof zei, aan wat hij had gezegd op de bewuste avond. Maar met Akwasi worden kennelijk andere normen gehanteerd. Als hij naderhand zegt dat hij het anders bedoeld heeft dan is dat in zijn geval ineens wel relevant. Dat ruikt naar willekeur en vooringenomenheid.

De indruk van vooringenomenheid van de betreffende officier wordt alleen maar groter wanneer we lezen dat zij een nevenfunctie had als voorzitter van een discriminatiemeldpunt. Hoe is het mogelijk dat het OM kennelijk niet begrijpt dat nevenfuncties natuurlijk nooit maar dan ook nooit betrekking mogen hebben op het terrein waarop de OvJ gevoelige beslissingen moet nemen in het kader van zijn of haar hoofdfunctie? Het OM rechtvaardigt dat met de stelling dat officieren “middenin de samenleving” moeten staan. Nee, OM, dit heet belangenverstrengeling. Met in de samenleving staan heeft dat niets te maken.

Het verhaal wordt alleen maar erger wanneer we horen dat Vreekamp haar beslissing heeft genomen in overleg met de parketleiding en andere officieren. Kennelijk begrijpen ook die andere leden van het OM niets van onpartijdigheid en onafhankelijkheid. Waar blijft het College van Procureurs-Generaal? Dat is de hoogste instantie binnen het OM. Waarom geeft men geen verklaring dat dit allemaal hoogst schadelijk en ongelukkig is en belooft men de gehele OM-organisatie te gaan doorlichten op de verkeerde nevenfuncties? Hoeveel van die andere onaanvaardbare “nevenfuncties” hebben de leden van het OM nog?

Dat brengt ons vanzelf bij de minister. Waar blijft minister Grapperhaus? Uiteindelijk is de minister van justitie verantwoordelijk voor het gehele vervolgingsbeleid. De beslissing om niet te vervolgen is een politieke beslissing. Dit is dus niet alleen een zaak van de “parketleiding”, de “andere officieren” die geraadpleegd zouden zijn, het college van PG’s, maar ook van de minister.

Mevrouw Vreekamp heeft het imago van Justitie zware schade toegebracht met haar ondoordachte acties. Niet populisten, Trumpaanhangers, of domrechts doet dat. Het OM doet het zelf.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

30 reacties

 1. Blondie

  Nederland is een corrupt land geworden, waar zelfs de rechters en het OM, hun voorkeur voor bepaalde groeperingen, gewoon wereldkundig maken.

  Er moet in Nederland recht worden gesproken, maar dan door rechters zonder politieke voorkeur en vooringenomenheid.

  De geloofwaardigheid, vanaf een BOA tot aan de hoogste rechter, inclusief de Minister van Justitie, is gedaald tot nul.

  Schandalig Rutte, dit is jouw beleid, dit gebeurd onder jouw supervisie

  RUTTUP.

  1. Chalres Bingley

   @blondie net als het politie apparaat de afgelopen weken in de ‘beroemde wijken’ Kanaleneiland Schilderswijk en het berberhof
   Niet meer geloofwaardig door de locale trias.
   Ipv de ME erop af te sturen en ff stevig met de lange lat erover heen gaan en pepperspray totdat ‘de jongeren'(wij weten welke zoals Jan martijn ,Klaas ,Hendrik etc aaahhum) vluchten huilen en smeken om hun moeder, nee hoor de politie vlucht gewoon de wijk uit op bevel.
   Erg slecht signaal.

  2. hans-e-pans

   De rechters zien natuurlijk de bui al hangen en willen natuurlijk bij de komende klasse een “wit voetje” halen.

   Nu wachten wie er op “wit voetje” gaat reageren.

  3. EvertB

   “Hoe is het mogelijk dat het OM kennelijk niet begrijpt dat nevenfuncties natuurlijk nooit maar dan ook nooit betrekking mogen hebben op het terrein waarop de OvJ gevoelige beslissingen moet nemen in het kader van zijn of haar hoofdfunctie?”

   Het ligt genuanceerd.

   De rechterlijke macht en de taken van de OvJ’s hebben wij uitbesteed aan professionals. Zij behartigen de zaken van ons allemaal. Het is daarom ook van belang dat zij weten wat er in de samenleving gebeurt. Bovendien vormen zij een vrij ‘witte’ organisatie. Als je als OvJ over discriminatiezaken gaat (en meestal worden niet-witte mensen gediscrimineerd) is het goed om praktijkervaring op te doen.
   OvJ mevrouw Vreekamp en de andere bestuursleden van het Antidiscriminatiemeldpunt hebben verklaard de zaak-Akwasi nooit in een bestuursvergadering te hebben besproken. Daarom is het, alles overziend, onterecht dat mevrouw Vreekamp van de zaak-Akwasi is afgehaald.

   1. Freba

    Discriminatie heeft niets met kleur te maken. Een ieder dient vervolgd te worden nav zijn gedrag of uitspraken. Alle aandacht gaat uit naar opposanten. Zie de heisa omtrent de dwarsliggende wit-Russen. Heel moraliserend NL duikt op dit nieuws en heeft een politieke mening. Bemoei je met je eigen zaken. Waar bemoeien NL ers, nog steeds verblijvende in de VOC tijd, zich mee? Ga in NL aan de slag! Discriminatie is geen blanke uitvinding. Als je je gediscrimineerd voelt, heb je een probleem met je Ego. Zo simpel is dit. Teken van zwakte……

 2. Toverkol

  Tja….. maar wat had je anders gedacht in een land met een tanende democratie….
  Een democratie die plaats gemaakt heeft voor een linkse doctrine middels een culturele revolutie…….
  Geschiedenis leert ons waar dat toe leidt.

 3. PG

  De nederlandse overheid en rechtsspraak begint behoorlijk af te takelen.
  Kan mij niet herinneren dat het allemaal zo slap was.
  Alles en iedereen is zielig.

  1. M.Dikker

   Behalve de autochtone Nederlanders; die worden uitgeknepen.

 4. Meriadoc Brandebok

  Mr. Vreekamp had de bestuurlijke positie bij het Discriminatiemeldpunt verlaten toen zij deze casus in behandeling kreeg. Ze heeft de beslissing genomen in overleg met haar collega’s op het parket en in afstemming met de raadsmensen van Akwasi. Er is geen enkele aanleiding om een belangenverstrengeling te vermoeden. Deals met justitie zijn vaste prik, mits iedereen er beter van wordt.

  Hoop gezeik om niks in deze tekst van Cliteur.

  Misschien moet Geert de samenleving eens een hoop geld besparen en een deal met justitie maken. Dat lukt een figuur als Knoops wel. Maar ik geloof niet dat Geert zijn krankzinnige teksten gaat terugnemen.

  1. M.Dikker

   Niet jokken! Zij legde haar functie pas neer lang nadat Akwalsi de uitspraken had gedaan.

   Een hoop gezeik om niks…. dat zou ik zo niet willen noemen; onze hele rechtsstaat is afgezakt tot bijna een bananenrepubliek. Onze “leiders” blunderen en blunderen en blijven gewoon zitten. Moeten wij eens proberen bij onze werkgevers.

   Welke krankzinnige teksten van Geert? Tot nu toe heeft hij het altijd bij het rechte eind gehad. Gisteren nog een debat gezien met Rutte, maar die slapjanus schuift alle vragen van Geert opzij en kan nergens op reageren. Niveau slappe ruggegraat.

   1. Meriadoc Brandebok

    Ik jok helemaal nergens. Maar jij liegt wel als je beweert dat Nederland een “bananenrepubliek” is.

    Geert heeft het zelden bij het rechte eind gehad. Zijn belofte om het Marokkanenprobleem op te lossen (hetgeen gerust een bedreiging mag worden genoemd) heeft hij nog niet teruggenomen. De waanzin ten top.

    1. vandaag

     Het marokkanen probleem oplossen is geen dreigement gekkie maar een belofte om de tuinsteden om te bouwen van no-go area naar prettig wonend gebied. Om iemand daarvoor te vervolgen is zeker de waanzin ten top als zo een import afrikaan mag uitroepen dat hij iedereen op zijn gezicht trapt

     u bent een beetje boel de weg kwijt, zoek psychische hulp

     1. M.Dikker

      Ik zeg niet dat Nederland een bananenrepubliek IS, maar dat het er wel op begint te lijken. (let op het woord: “bijna”!).

      Wilders heeft nergens Marokkanen bedreigd; hij wil van de criminele Marokkanen af door ze terug te sturen met desnoods een afkoopregeling. Het geweldsaspect zit in je eigen duistere brein. Ik sluit me aan bij het advies van @vandaag.

  2. vandaag

   Volgens mij wordt hier een stevig dijkhofje gedaan. Al met al staat onomstotelijk vast dat de OVJ het instellen van vervolging niet noodzakelijk voor de uitspraak “ik trap hem op zijn gezicht ” Dan kunnen we duizenden rechtzaken omtrent discriminatie sluiten want de term kutmarokkanen is niet vervolgbaar , ik trap hem is niet vervolgbaar , maar minder minder , minder is wel vervolgbaar.

   Hans Janmaat werd kiel gehaald voor de uitspraak vol=vol. Wordt hoog tijd het OM met een netenkam uit te kammen.

   Stem sociaal , stem PVV

   1. M.Dikker

    Hij heeft het niet alleen over in het gezicht trappen gehad, maar ook over het neerschieten van Sinterklaas. Ik vind het nogal wat; regelrechte bedreigingen. Daar heb ik Wilders nooit van kunnen betichten en Janmaat lijkt me ook niet.

   2. Willem Bever

    Ik hoop dat tijd de vriend van de democratie wordt

    1. M.Dikker

     We moeten de tijd wel een beetje helpen door juist te stemmen in maart en demonstreren voor een Nexit!

     1. Willem Bever

      @Dikker, simpel praat met je omgeving…das alles

    2. Willem Bever

     En akwasi opknopen(figuurlijk natuurlijk) aan een aantal jaar aan rechtzaken om te laten zien hoe het wel moet in dit land

   3. Meriadoc Brandebok

    Nee, want elke rechtszaak is niet vergelijkbaar met de andere.

    1. vandaag

     alle jurisprudentie kan overboord volgens de dds tr0l brandende geit

    2. Willem Bever

     uniek bedoel je?
     juist daarom

  3. Henk Albarda

   Brandende Brandebok, en ook je maatje Beukman,

   Het meldpunt waar deze racistische OvJ bestuurslid is, en stelt onpartijdig en onafhankelijk te zijn, heeft in 2018 en afgelopen weken opnieuw, openlijk verklaard dat aanklachten van eeuwenlang in Nederland wonende families, oorspronkelijke Blanke autochtonen, tegen kleurlingen en moslims niet in behandeling worden genomen.

   In dezelfde verklaring straat dat alle aanklachten door kleurlingen en moslims met alle egards onmiddellijk in behandeling worden genomen. Graag uw uitleg hoe je kunt beweren dat dat niet racistisch en discriminatie is van het meldpunt.

   Blanken en kleurlingen worden volstrekt tegenstrijdig benaderd.

   1. M.Dikker

    Sterker nog: je kúnt als blanke, autochtone Nederlander niet eens melding doen van racisme bij een discriminatiemeldpunt! Want dat is er niet voor blanke, autochtone Nederlanders! Weet ik uit ervaring!

 5. Freba

  Het verzet in NL tijdens WWII was het minst tov de landen om ons heen. Kennelijk zijn we toch niet van die kanjers zoals wij ons graag laten voorstaan. Ook nu weer. Geen beslissing durven nemen in gevoelige zaken. Geen uitgesproken mening. Edoch een polderuitspraakje formuleren. Elke winkeldief komt straks weg met de woorden:” Eigenlijk wilde ik “het” weer terugleggen, na gepakt te zijn uiteraard. Officieren en rechters dienen geen politieke functies te bekleden. Uiteindelijk zijn het gewone mensen met hun persoonlijke voorkeuren. Onpartijdige mensen bestaan niet. Wie bedenkt zoiets?

 6. maggeennaam

  De heren Brandenbok en Beukman [indien het niet 1 en dezelfde persoon is] zijn zo enorm links geïndoctrineerd, dat hun bovenkamers zijn aangetast. Ze praten elkaar na, zonder enig besef te hebben waar ze op reageren. Het reageren is een middel om rustig te blijven en niet meteen naar de prozac te grijpen. Men moet het zien als afreageren van een stelletje zielige figuren, die weigeren zich psychisch te laten onderzoeken. Deze
  A-quasi en Airfryer aanhangers zijn volledig de weg kwijt, maar dat weten ze zelf helaas niet. Men noemt het ook wel eens in de volksmond “dementie”, een ziekte die blijkbaar bij veel linkse mensen voorkomt.

 7. 3wiem

  Wat weer een scherpe, korte en heldere analyse. 100% mee eens. Is niet de eerste keker: leugens OM bij zaak Wilders, zaak Poch, bonnetjes zoek, gespreksnotities op ministerie zoek, blijken er toch te zijn, belastingdienst en toeslagenaffaire : bewijsstukken zoekgemaakt….etc etc

 8. mr.dr.M.J.Burdorf@protonmail.com

  volstrecht eens met onderstaande uitspraak:
  Nederland is een corrupt land geworden, waar zelfs de rechters en het OM, hun voorkeur voor bepaalde groeperingen, gewoon wereldkundig maken.
  Er moet in Nederland recht worden gesproken, maar dan door rechters zonder politieke voorkeur en vooringenomenheid.
  De geloofwaardigheid, vanaf een BOA tot aan de hoogste rechter, inclusief de Minister van Justitie, is gedaald tot nul.
  Schandalig Rutte, dit is jouw beleid, dit gebeurd onder jouw supervisie… en die van coalities- partners

 9. Alicia

  Officier van Justitie moet voor 100% neutraal zijn.
  Dus geen neven funkties noch lid zijn van een politieke partij.
  Nederland is een van de top corrupte landen ter wereld geworden.

 10. Bes Tolen

  De politieke eenzijdigheid leidt tot talrijke misvattingen en dat uit zich ondertussen op heel veel gebieden. Er is duidelijk sprake van kwaliteitsverlies in Nederland. De grote factor van degeneratie van
  Nederland zit niet in de zestiger jaren zoals sommigen hardnekkig beweren veelal in navolging van de op rechts overschatte mening van De Telegraaf van vooral zo de zeventiger en tachtiger jaren. Dat is ingegeven door het idee dat De Telegraaf een rechts liberale krant zou zijn. Maar dat is ze nooit geweest. Wel gedeeltelijk maar veel voeding kwam van politiek confessionele journalisten zoals bijvoorbeeld Lunshof jr, die veel meer emotioneel geladen dan zakelijk schreef. De grote afbraak is het werk van uiterst links, ook in de PvdA, en die bestond in de zeventiger jaren uit communisten en aanverwant waaronder dominees e.d. en uit lieden uit al langer bestaande Rooms katholieke en protestants christelijke stichtingen. En ook het FNV van Kok, eerder NVV en NKV. Daar begon ook het minderheden gedoe en dat zocht haar kracht in toen daarop ingerichte dan wel nieuw opgerichte organisaties, die later volop gesubsidieerd werden. Politiek kregen ook doordrijvers van buitenlandse afkomst grote invloed. De politiek is begin tachtiger jaren overruled. De oude politieke partijen hadden geen verweer (onder meer niet in de Tweede Kamer tegen de vriendin van de koningin) en juist de ontwikkelingen van na de oorlog naar meer democratie hebben toen de grootste schade opgelopen. Maar ze waren toch te weinig geaard om goed staande te blijven. Lieden als van Agt, reactionair, Terlouw en Lubbers tekenden voor de opkomst of wederkomst zou men ook kunnen stellen, van fascistisch politiek gedrag. Het hele politiek eenzijdige toonde zich overduidelijk in het volslagen naïeve gedrag omtrent Srebreniça. De gang naar links fascisme lijkt nu ondertussen voltooid. De psychopatische aanpassing van de mensen is er. De stempel van het vreselijke links Amerika heeft het ook mee gekregen.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.