De Hond maakt gehakt van onderzoek naar corona op nertsenfokkerijen: oorzaak besmetting ‘gewoon in midden gelaten’

Maurice de Hond is niet te spreken over de wijze waarop diverse Nederlandse academici onderzoek hebben gedaan naar de wijze waarop het coronavirus kan overspringen van mensen, naar nertsen en fretten, en weer terug. Dergelijke onderzoeken staan ‘niet hoog op de prioriteitenlijst’ van “aerosol-ontkenners” zoals het RIVM en OMT-lid Marion Koopmans.

Langzaam wordt meer bekend over hoe zoveel Nederlandse nertsenfokkerijen besmet zijn geraakt met het coronavirus. Afgelopen week verscheen een onderzoekspaper van een hoop Nederlandse onderzoekers, waaronder OMT-lid Marion Koopmans, waarin de situatie verder werd belicht.

De studie lijkt te bevestigen waarvoor al donkerbruine vermoedens bestonden: het virus kan vrijelijk van mensen naar nertsen en weer terug springen. Maar één ding bespreekt de studie niet, klaagt onafhankelijk corona-onderzoeker Maurice de Hond: de precieze methode van virusoverdracht tussen de dieren en de mensen. Gebeurt dat via de ‘grote druppels’, volgens het RIVM de belangrijkste besmettingsbron? Of toch de aerosolen?

De Hond zegt “tevergeefs” naar die informatie gezocht te hebben, en voegt toe:

“Dat doet met denken aan dit artikel van april jl. in het AD over het onderzoek dat in Rotterdam werd gedaan naar de overdracht van het virus door fretten. Ook daar is Prof. Koopmans bij betrokken. Fretten zijn familie van nertsen. In dat onderzoek was aangetoond dat fretten zich over 10 cm afstand elkaar door de luch kunnen besmetten. Het artikel eindigt met deze zin: “vervolgstudies zullen we daarom nader gaan onderzoeken of overdracht via de lucht ook over grotere afstand, en dus alleen via aerosolen, mogelijk is.”

We zijn nu 4,5 maand verder. We hebben nooit meer wat van dat onderzoek gehoord.”

De sociale geograaf vindt het eigenlijk onbegrijpelijk, maar zegt wel te snappen waarom “aerosol-ontkenners” zoals professor Koopmans en de GGD zo’n onderzoek niet zo belangrijk vinden: het is namelijk dan zogenaamd toch al bekend hoe de besmettingen kunnen hebben plaatsgevonden. Namelijk via de beruchte grote druppels, en niet anders. Die parmantige houding heeft een vreselijk gevolg, oordeelt De Hond: “En dan laat je gewoon in het midden hoe nertsen mensen hebben kunnen besmet.”


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

9 reacties

 1. Factor

  Alles om de wereld te kunnen prikken!

  Bill Gates: “But, for the world at large, normalcy only returns when we largely vaccinated the entire global population…”

  Bill Gates: “Maar, voor de wereld in het algemeen geldt dat normalisering pas terugkeert als we het overgrote deel van de gehele wereldbevolking hebben gevaccineerd…”

  Bron: ft.com/video/d6c22464-6dce-42eb-81d4-38e8b55d8c12 (19:24 – 19:33 – 9 april 2020)

 2. Brenda Welsh

  Het blijft een raadsel.

  1. Factor

   enz

  2. vandaag

   ,

 3. vandaag

  corona is een overtrokken hoax , een verkoudheid virus en verder niets.

  Hoe lang wil men al van de nertsen af ? Dubbele agenda verder niets

  1. Louise

   Ga eens met de Hersensrichting praten wat het met je doet wanneer je op de IC hebt gelegen aan de beademing.

 4. HD

  De activisten wilde dit al jaren en Rutte en onze schoolmeester Hugo vinden alles oké.
  Een groot schandaal.

 5. Blondie

  Rutte belazerd de boel.

  Liegen is voor hem, de gewoonste zaak van de wereld.

  Ga weg Rutte , Ga weg en kom nooit meer terug.

  1. Ernest Stern

   belazert